Математически турнири - 11

• 108 479
  • 752
  •   1
Отговори
# 60
  • Варна
Моля за помощ - нещо аз ли се омотах или отговора е грешен - ЧХ 2006 г. 3-4 клас - Кукувица кука 4 пъти за 6 сек. За колко сек. кукувицата ще изкука 12 пъти?
Детето реши  6/4*12 = 18, но отговора е 22  newsm78
Предварително благодаря
Между четири кукания има три интервала. 6:3=2 секунди трае един интервал. Между 12 кукания има 11 интервала, всеки от които трае по 2 секунди. 11.2=22

Дидева благодаря - момента с интервалите сме го изтървали  Embarassed- ама не само аз - ами преди малко ми звънна детето от школото - и госпожата в у-ще е казала, че верния отговор е 18 и че вероятно имало грешка в отговора  Laughing

# 61
  • София
Моля за помощ - нещо аз ли се омотах или отговора е грешен - ЧХ 2006 г. 3-4 клас - Кукувица кука 4 пъти за 6 сек. За колко сек. кукувицата ще изкука 12 пъти?
Предварително благодаря
Между четири кукания има три интервала. 6:3=2 секунди трае един интервал. Между 12 кукания има 11 интервала, всеки от които трае по 2 секунди. 11.2=22

Дидева благодаря - момента с интервалите сме го изтървали  Embarassed- ама не само аз - ами преди малко ми звънна детето от школото - и госпожата в у-ще е казала, че верния отговор е 18 и че вероятно имало грешка в отговора  Laughing

Аз мисля, че не може да се даде точен отговор на тази задача с тези данни. Има доста неясни моменти - не се знае дали куканията са с еднаква дължина, както и интервалите. Ако е така не е ясно дали един 6 секунден интервал започва с кукане и дали завършва с кукане.  За 6 сек може да имаме 4 кукания и 3 почивки между тях или 4 кукания и 4 почивки. В такъв случай едно кукане + почивка може да трае между 1,5 и 2 секунди. За мен отговор е всяко число между 18 и 22.

# 62
  • в света на илюзиите
Предварително благодаря

Аз мисля, че не може да се даде точен отговор на тази задача с тези данни. Има доста неясни моменти - не се знае дали куканията са с еднаква дължина, както и интервалите. Ако е така не е ясно дали един 6 секунден интервал започва с кукане и дали завършва с кукане.  За 6 сек може да имаме 4 кукания и 3 почивки между тях или 4 кукания и 4 почивки. В такъв случай едно кукане + почивка може да трае между 1,5 и 2 секунди. За мен отговор е всяко число между 18 и 22.
Именно, кой гарантира, че кукувицата няма да се захълца или загледа и да удължи интервала  newsm78 newsm78 newsm78
Това разбира се в кръга на шегата, но мен ме впечатли тази задача за 3 клас  #Cussing out #Cussing out с отговор 22. Не мисля, че някой въобще би дал този отговор  Thinking
И още нещо-ако е важен само интервалът между куканията кога всъщност кука добичето, получава се 0 сек. на кукане???????????

Последна редакция: ср, 12 окт 2011, 15:39 от *Jane*

# 63
Напротив, задачата е стандартна. В сборниците (онзи с флага) имаше цяла тема за такъв тип - дъски срязани, интервали, градини с рози и т.н.
А за на Черноризец винаги в темите имаше поне една такава, 9та май беше Simple Smile Запомнила съм защото сина ми я бъркаше в 100% процента от случаите Simple Smile

# 64
Напротив, задачата е стандартна. В сборниците (онзи с флага) имаше цяла тема за такъв тип - дъски срязани, интервали, градини с рози и т.н.
А за на Черноризец винаги в темите имаше поне една такава, 9та май беше Simple Smile Запомнила съм защото сина ми я бъркаше в 100% процента от случаите Simple Smile

Simple Smile Връщам се в годините Simple Smile Имаше такъв тип задачи  - гледаш между цифрите... Номерът е да зацепиш, че е от този тип задачи.
P.S. Първоначално (първокласно) решение - 18 и при мен:-) [/i]

# 65
  • София
Има такъв тип задачи, но точно тази задача е недоопределена и не може да се реши (в случай че условието е същото, което KalinaKiricheva написа)

Редактирам се -> задачата може да е тестова с избираеми отговори и само един да се вмества в интервала. Тогава има смисъл Simple Smile

Последна редакция: ср, 12 окт 2011, 15:51 от Елл

# 66
В случая на мен лично задачата не ми се струва неопределена. А и всички знаят че кукувиците не хълцат Simple Smile Шегичка.
За мен една от най-лошо определените задачи беше тази в която краката на спортистите и табуретките се смятаха заедно Joy СМТ или ЧХ не помня вече, всички деца я бяха решили различно.
Случва се уви и тези дето мислят задачите са хора.

# 67
  • София
И на мен не ми се стори неопределена задачата.

За 6 сек може да имаме 4 кукания и 3 почивки между тях или 4 кукания и 4 почивки. В такъв случай едно кукане + почивка може да трае между 1,5 и 2 секунди. За мен отговор е всяко число между 18 и 22.
Да, ама може да имаме и 4 кукания и 5 интервала, нали.
Само 'дето никой не засича през точно тези 6 секунди колко пъти е кукнала кукувицата, а засича за колко време е кукнала 4 пъти. И тогава имаме 4 кукания и три интервала.

# 68
  • София
Задачата не може да има еднозначен отговор, защото условието не е коректно зададено. Кукувицата може да кука на всяка 1,6та, 1,7ма, и т.н секунда и пак ще е изпълнено условието - 4 пъти за 6 сек.
Поразтърсих се в нета за тази кукувица, понеже ми се стори невероятно да не е обсъждана някъде от 2006та насам -  на който му е инетерсно ето я обсъждана в един форум Simple Smile
Знаете ли има ли ги в интернет задачите от Черноризец Храбър от преди 2007г?

# 69
  • Варна
и аз помислих, че нещо в условието на задачата липсва като видях разминаването, но в действителност - това, което съм написала е едно към едно с даденото
peppia и аз се сещам за тази задача - със столовете на краката - беше ми много странна - тя е от миналогодишния ЧХ, но интересно той се справи на нея, но пък 19-та задача със сериите на сериала - не можахме да я обясним
прави ми впечатление, че някои задачи ги решава по много сложен, и отнемащ време начин - като например на пръв поглед елементарна зад. като От колко часа е денонощието на племето Тричетвърти, ако един техен час е с 15 наши мин. по къс от един наш час
и е почнал 45 мин. = 1 ч, 90 мин. = 2 ч., 180 мин.= 4 ч. ..... докато е стигнал 1440 мин = 32 ч., като преди това си е сметнал че 24 ч.*60 мин=1440 мин.
може би защото все още сме 3-ти клас, иначе ги решаваме правилно, но  все не ни достига времето
определено ЧХ има интересни задачи - най-много го затрудняват тези със страниците на книгите

# 70
Задачата не може да има еднозначен отговор, защото условието не е коректно зададено.
Тая " изкукала" задача я дъвчем всяка вечер в навечерието на ЧХ.  Grinning
Относно задачите, за кой клас те интересуват? 3-4?

# 71
  • Варна
погледнах форума - определено е предизвикала интерес задачата
аз имам сборник на ЧХ и оттам решаваме, иначе видях задачите  публикувани само от последните три години

# 72
До 6 сек. кука. Няма как на 6-тата секунда да започне новата серия от 4 кукания.

Друго обяснение - Има да кукне 3 пъти повече. Даваме бонификация 4 секунди и става 22 секунди. До 3 секунди докарвам отгоре, четвъртата още ми се губи.

# 73
  • София
Задачата не може да има еднозначен отговор, защото условието не е коректно зададено.
Тая " изкукала" задача я дъвчем всяка вечер в навечерието на ЧХ.  Grinning
Относно задачите, за кой клас те интересуват? 3-4?

Е, много съжалявам, не знаех... за първи път се вълнувам от това състезание  Laughing.
За 4ти клас ми трябват задачите.

# 74
Тук има малко задачи за 3-4 клас преди 2007, но може да си провериш отговорите под тях, защото съм ги набирала на ръка и е възможно на места да има грешки вследствие използването на копи-пейст.  Grinning

Общи условия

Активация на акаунт