Отговори
# 330
  • Пловдив
fleur ,благодаря,че сподели с нас  Hug.

# 331
 fleur, ето това е най-хубавото мнение от цялата тема.   bouquet

# 332
Олее, просълзих се за Хлапчо. Обаче темата за сериалите е другаде.

# 333
Фльор, много се радвам да чуя, че детето е добре. Радвам се и да науча, че в домовете пускат външни хора, които да обикалят насам, натам, да говорят с лелките и педагозите, да водят дискусии с директорите....Ей, какво време настанало в социалната ни система.
Аз се чудя защо изобщо ще осиновяват това дете, да му развалят рахата newsm78

# 334
sislie,умори ме от смях Joy

# 335
Кристи, не знам дали точно аз те уморих от смях Grinning

# 336
.

Последна редакция: чт, 26 апр 2012, 19:00 от маймуна

# 337
Фльор и аз се радвам.Дано да е така,искам ми се да вярвам вече в нещо положително,но винаги ще излезе нещо гадничко в тази държава и този форум не прави изключение.Ти не обръщай внимание на злобните и саркастични мнения тук!Всичко хубаво и на теб!  bouquet

# 338
  • Вън от пространство и време
В детско отделение на Втора градска болница в София срещнах едно усмихнато, лъчезарно дете, родено на 10 август 2010 г. Разбрах, че е от дом, което личеше по начина, по който детето заспиваше (с дупето нагоре и главичка надолу), както и по начина, по който си блъскаше главата в решетките на кошарата.

Хубавото е, че това се случва само в болницата. Много е жестоко така да ги оставят без придружител в болницата, но явно така преценяват от дома. По-важното е, че като са си "вкъщи" е различно. Хлапчо е бил опериран заради респираторните проблеми, но вече е добре  Heart Eyes (тичаше с една обувка в ръчичка през цялото време и изобщо - палаво и ужасно сладко дете с голееееми бузи).

Не, не е различно. Много време трябва детето да прекара в истинско "вкъщи", за да престане да гси блъска главата в решетките на кревата, да се клати, да се държи неадекватно и да се превъзмогнат хиляди други навици от престой в дом. Но за да го разбереш, трябва да го преживееш с детето си - да преживееш запълването с живот на един празен детски поглед. И нека някой преживял го да дойде и да напише похвално слово за условията в днешните домове и за прекрасните проекти.

# 339
  • Западен парк
По повод твоите думи, Форест, искам да ви споделя случка от миналия месец. На гости съм на приятелка и сме на тяхната площадка с моите две и нейните две деца. Те лудуват, ние си приказваме и по едно време в суматохата около четирите "наши" деца забелязвам едно от останалите на площадката, че иска да си вземе солетки. Но не го каза с думи, някак си го изкрещя с поглед - беше почти физическо усещане. Помислих си: Боже, това дете гледа като Боян в деня когато го взехме и искаше толкова много неща, а не казваше дума. Само жадният поглед, всички се сещате за какво пиша. Почерпихме и него, заприказвахме се пак и аз отново усещам крещящия поглед, обръщам се - още едно детенце. И попитах, да не би наблизо да има дом и да са ги извели на разходка? Оказа се, че двете момиченца-близначки са осиновени две седмици по-рано и това им е първото излизане. Майка им дори почерпила по-рано сутринта с бонбонки за "Добре дошли".

Дечицата изглеждаха наистина физически здрави, когато се улисваха в играта си бяха обикновени средностатистически деца. Но погледа им беше... Не мога да го опиша, който е виждал този поглед знае за какво иде реч. И благодарих на Бог, че имах възможността да премахна тъгата от едни детски очи.

Край на лиричното отклонение. Споделих с вас, вие можете да ме разберете без много обяснения.

# 340
Нда, какъв хепи енд...

И почтенната публика може да е спокойна...

# 341
Кристи, не знам дали точно аз те уморих от смях Grinning
sislie,ще го кажа по малко по различен начин.Порази ме с точното изказване Hug

Особено с развалянето на рахата Laughing

# 342
Хехе, каква жлъч  hahaha  Joy Joy

radiididi,  elfita,, kasita и venetkata  Hug Hug Hug

# 343
Имам наблюдения (лични) от няколко ДМСГД и ми е направило впечатление следното:

1. ВСИЧКИ директори без изключение обясняват, че "да, положението е плачевно, но в НАШИЯТ ДОМ е различно, при нас не е така - домът ни е един от НАЙ-ДОБРИТЕ, да не е и най-добрият, децата се чувстват добре и т.н."...
2. Персоналът винаги разказва, как техният шеф проявява изключително ЛИЧНО ОТНОШЕНИЕ в работата си, какъв добър специалист е, колко неуморно се труди и постига много...
3. Детенцето, което се обсъжда ВИНАГИ, ама ВИНАГИ по случайно стечение на обстоятелствата е ЛЮБИМЕЦА на всички...  Laughing
4. Шарените стени и добрата база не означават много. Примери:
   - в единия дом имаше невероятна медицинска апаратура, страхотно оборудвана зала за рехабилитация и прочее. Но точно там едно от децата (на годинка) не беше наддавало над три месеца и грам в теглото си и обяснението лично на директора(!) беше, че персоналът напоследък бил малко (законотворците били виновни, щото изискали от хората да си вземат отпуските и т.н.) и затова децата като цяло били занемарени, не са им правени рутинните изследвания и прочее... Същото това детенце влачеше едното си краче, но не му беше направен поне ултразвук за луксация;...
   - в другия дом със скоро направен ремонт и такава стерилност, че се влизаше с найлонови терлици, не допускаха в залата за игра да се внасят никакви играчки с аргумента, че децата щели да се бият за тях... А какво да правят малките човечета без занимания - да гледат стените ли?! Там на двора веднъж едно детенце се закачаше и бръкна в джоба ми, за да извади един от тези найлонови терлици, а репликата на лелката беше: "Нахално бе, циганче, какво искаш"... Детето беше на 2 годинки!...
   - В третият дом, уредил си финансиране по различни европейски проекти, интригите бяха толкова ужасяващо разнообразни, че не ми се и помисля... Там пък лелките си гледаха без свян турските серияли, докато бебетата плачеха... Мой приятел веднъж видя случайно, как същите са насядали по пейките в двора, за да пушат и сам възкликна: "Отдавна не бях виждал такава работа, по време на която да се препичаш с цигарка и да си гледаш телевизия?!" А директорката на този дом се оплакваше, че персоналът не достига...
И всички тези домове на пръв поглед изглеждаха добре...

Иначе съм чувала, а и от лични наблюдения знам (приятелка осинови от там) поне за един софийски дом, в който доколкото е възможно грижите наистина са добри... Може и описаният от fleur да е същият...

По темата... ще се съглася с fleur:
В общи линии това е: няма причина някое любящо семейство да не го осинови [момченцето] (той може и в процедура да е, ама на мен няма кой да ми я даде тази информация Wink)...
Затова и ми се стори излишно отварянето на такава тема...  Peace

# 344
  • Вън от пространство и време
Хехе, каква жлъч  hahaha  Joy Joy

radiididi,  elfita,, kasita и venetkata  Hug Hug Hug

Наистина ли считате, че сте по-загрижени от нас за децата и сте им в по-голяма полза гледайки отстрани, четейки за казуси по форуми и инцидентно посещавайки през 10-ина години някой дом?  Rolling Eyes

Общи условия

Активация на акаунт