Отговори
# 660
b]bistrica[/b][,  сьжалявам, че минавате през това. сега ще ви е трудно докато привикнете. има изключително много информация по вьпроса както в бг мама, така и в нета.
искаше ми се да споделя моите наблюдения, не ги приемай като настьвлениа. като родител е много важно как се дьржиш с малката и какво отношение имаш кьм сьстоятнието й.
имам братовчед с диабет, и като студентка бейбиситвах дечицата на едно семейств (4) и едно от тях беше с диабет. когато разбраха за диабета на братовчед ми, всички сьвсем разбираемо се панираха, пьлна каша докато се влезе в ритъма на промяната и т.н. обаче с това се свиква и как се дьржите след това е много важно. нашата рода вьзприе много погрешен подход: братовчед ми беше много будно дете и те така го стресираха с диабета, че не му дадоха много шанс - третираха го като болен и той се вьзприе като такьв - пазеха го от всичко, винаги някой с него, сега е на 20 и по-зависим човек от него не познавам - тьжна картинка - решенията се взимат винаги колективно, не учи защото не му се отдавало?!?! не работи, защото никьде не го искали защото има диабет?!?!? ......не казвам, че е лесно, но наистина хората те вьзприемат за таквьв за какьвто сам се вьзприемаш.......сега имам чувството, че диабетьт е последния му проблем, но всичко продьлжават да се оправдават с болестта.
детенцето, за което се грижех тук: семейството мина през кризисен период, докато се свикне с новите грижи.....от там нататьк обаче, майката непрекьснато учеше малката как да бьде независима, обясняваше и всичко за инсулина и инжекциите, за да й бъде интересно и да се чувства компентента (после тя с гордост обясняваше на приятелчетата си), намериха начин да не й забраняват нищо, а да я накарат сама да отказва вредните за нея неща и да се гордее с това. да се чувста специална защото е различна. детето някак разбра, че диабета е просто нещо, с което трябва да живее, но не като тежест.
малката сега я приеха в университет (десет години по-кьсно), спортува и се развива невероятно. преди няколко години едно момче с диабет изкачи еверест......това наистина е неприятна болест, но я използвайте, за да мотивирате децата за живота още повече......

извинявам се за дьлгия пост, който е и изьн нашата тема, но исках да изпратя малко позитивизьм на бистрица. прегрьдки на всички!

# 661
  • София
bistrica, много е неприятна тази новина наистина, но е криза през която ще преминете както каза tarte tatin и всичко ще влезне в ритъм. Гледай детето да не те вижда разстроена и ако те види - нека не разбира че е заради това, за да не приема състоаянието си като страшна болест.

За новите мами - полезни видео уроци за къпане, кърмене и пр.

http://www.oilatum.bg/video-urok-5.html

Мен лично ме поизплаши клипчето за къпане на новородено - та то е толкова малко, чупливо, и шавливо ... та на всичкото отгоре и пъпче трябва да пазиш. Опцията да къпеш втрещена и деряща котка ми се вижда пъти по-малко страшна от същата процедура но с новородено Crazy

Поредица тъпи въпроси - кога се ползва олио и кога крем за след баня? Или е въпрос на личен избор? Крем за лице отделно или се ползва олиото/крема за тяло? Крем против подсичане - само когато кожичката на дупето се зачерви ли се ползва? Или след всеки памперс?

Последна редакция: ср, 26 окт 2011, 18:55 от dobrata_lamia_spaska

# 662
  • Бургас
Точно в този момент Бистрица има нужда от такива окуражителни думи и аз подкрепям казаното от Тарте.Много е трудно и шокиращо за родителите да чуят, че детето им е болно от нещо и да трябва да свикват с това нещо, а и да се погрижат детето да не се чувства различно от останалите и да се социализира в нормална среда, за каквато всъщност е.Кураж и от нас!Детето не е малко и като му се обяснят нещата, ще ги приеме нормално, от неговата позиция.Просто зависи по какъв начин ще му бъдат предоставени като информация.
На моята работа като започнах, дойде майка на дете, на което му бяха открили диабет.То беше на около 4 години, не повече.Аз нали работя в Дом за възрастни и това детенце беше там заедно със свои другарчета от градината, за да забавляват възрастните чрез динено празненство.И както си седяхме, то си знаеше милото, беше научило, че мама като даде знак и отиват на една пейка да му измерят каквото трябва и то си го приемаше за нормално.Обаче майката беше много уплашена и това е нормално, докато отмине първоначалния шок от новината.
Ламичке, клипчето е много сладко Simple Smile
"Поредица тъпи въпроси - кога се ползва олио и кога крем за след баня? Или е въпрос на личен избор? Крем за лице отделно или се ползва олиото/крема за тяло? Крем против подсичане - само когато кожичката на дупето се зачерви ли се ползва? Или след всеки памперс?"
Ние ползвахме преварен зехтин след като е изкъпано бебето.Крем не сме ползвали.А наместо олио след месец-два започнах да ползвам бебешки лосион за тяло, може и бебешко мляко за тяло
Крем за подсичане съм ползвала единствено като се наложи или като видя минимално зачервяване.Аз си поръчвах правен крем от аптека, защото другите не ни вършиха работа.Даже няколко пъти ни носиха правен от аптека в София Simple Smile

Последна редакция: ср, 26 окт 2011, 19:10 от Шоколадово бонбонче

# 663
Бистрица трябва да си силна и да мислиш позитивно, и както другите момичета пишат детео не бива да те вижда разтроена. Знам колко е трудно да се въздържаш в момента. Има и по-лоши неща във живота.
Днес на моята и поставиха дигноза -асма с алергична компонента  и алергичен ринит, изписаха помпа със кортикостероидно лекарство, и спрей за нос. Разревах се по пътя и детето и то се разплака и каза ' Мамо моля не плачи, че ми е тъжно" и така си плаках до вкъщи, хората се обръщаха да ме гледат. Бебето усети емоцията ми и не спира да рита. После се прибрах, слжих щерката  да спи и и си казах че не е дошъл края на света. Ще трябва да се прравим.  Ще се направят тестове за алергиятя, ще се махне третата сливица, ще се стабилизира детето. По някое време ще хвътрлим помпата. Може и да я израсте асмата след година  две. Има и по-лоши неща.
Вашия диабед има ли шанс да се израсте и от инжекций да минете на лекарства?
Извинявайте мамчета че тук се жалвам, но ви чувствам близки някак си.

# 664
Момичета,хайде стига с тези килограми,че се комплексирах нещо че съм най -дебела тук Cry
Според мен,всичко е генно заложено.Аз не можах да смъкна с първата бременност,така че ми е болна тема ,но както и да е.Кой колкото килограми,толкова.Важното е децата да са добре.

# 665
  • София
Бистрица и Бубанка, бъдете силни милички!  Hug
Тарте е написала съвсем точно и моите мисли!   202uu
За килцата и аз съм прасенце, стартирах от 73 кг, а сега съм 80 при положение че съм нисичка са си много, но ще ги сваляме после!  Mr. Green
За бельото си нося старото, бикини и боксерки, прашки само лятото нося!

Аз да ви се похваля започнах да си плета за бебчо одеялце и терлички! Да видим какво ще излезе, че не бях хващала куки и прежда от години!  Mr. Green Като ги завърша ще ви ги покажа ако не ме досрамее  Embarassed!

Лека вечер с много ритничета ви желая!    bouquet

# 666
  • Китна Тракия
На мен също не ми е много ясно как се отслабва по време на кърмене, след като нерядко се налага да се увеличи приема на калорична храна за стимулация на кърмопроизводството...пълна мистификация!  newsm78

За поддържането на лактацията изоообщо НЕ е задължително да се ядат непременно калорични храни. Любимият ми мит е, че трябва да се пие боза! Дрън дрън, че пляс - бозата е основно въглехидрати и ако нещо ще се увеличи от нея, то това е д***тата ни, но не и кърмата. Laughing Добре че бях прочела достатъчно точно преди раждането, за да не се наливам като разпрана. Най-важно за достатъчно кърма е да се поемат достатъчно течности /без газирани напитки и "натурални" сокове разбира се/ и да се ядат храни, богати на БЕЛТЪЧИНИ. И не на последно място - да се поставя често бебето на гърда, тоест да се храни на поискване, а не през заветните 3 ч. Сигурна съм, че Бръмбазела има още много какво да добави, но като за начало това е основното, дано да ви е било полезно  Simple Smile

За кг - с първата бременност качих около 18 кг, от които в родилното оставих 6-7. Останалите свалих от 3-тия до 7-8 мия месец на детето, като НЕ съм се подлагала на драстични диети именно заради кърменето, но пък бях ограничла сладкото и тестата от бяло брашно основно Е, внимавах наистина какво ям, но определено не съм гладувала Simple Smile Сега съм +7, но забелязвам, че напоследък все повече ми се хапва... гледам да не прекалявам и това е.

# 667
  • Canada, ON
кога се ползва олио и кога крем за след баня? Или е въпрос на личен избор? Крем за лице отделно или се ползва олиото/крема за тяло? Крем против подсичане - само когато кожичката на дупето се зачерви ли се ползва? Или след всеки памперс?
Олио или крем - май е въпрос на личен избор. По принцип в студеното време май е по-добре олио, а в топлото - крем. Ние ползвахме зехтин (Джулия е родена също януари), а като стана горещо - крем.
Лицето не съм мазала с нищо докато беше новородена. После в горещините - слагах слънцезащитен бебешки крем.
Крем против подсичане - аз съм ползвала само при нужда.
След всеки памперс - аз почиствах всеки път с мокра кърпа след което слагах обилно количество вазелин.
(В България вазелина май не е много популярен... Не знам. Но според мен действа страхотно. Реално първото голямо подсичане Джулия получи на 1год. и половина - бяхме в България и ми свършиха мокрите кърпи, които ползвам от както се е родила. В чудо бяхме - нищо не й помагаше. Явно е било от промяната.)

# 668
  • Западен парк
Здравейте!
Аз ще пробвам един начин на отговаряне на всички повдигнати теми, предложен ми от една бременилка с по-дълъг опит (ноемврийка).

Първо за бельото: Още сутринта мислех да благодаря на Шоколадовото бонбонче, че повдигна въпроса. Аз изобщо бях забравила за гащи! А нямам нито едни подходящи за евентуално секцио.

И на Ламята да кажа: Аз първият път качих 11 кг. Два месеца по-късно бях като скелет. Толкова бързо отслабнах, че си мислех да не взема да умра от слабост. Бях стигнала до 34кг. И да ви кажа, че колкото е трудно дебеличките да свалят, толкова е трудно и кльощавите да качват. Отне ми години да заприличам на човек, без да ме питат храня ли се редовно и дали съм болна от нещо. Така че, майтапа настрана, но и малкото килца са проблем.

За мазането днес ни разказваха в училището - олиото и крема са въпрос на избор, важното е да се омекоти и омазни с нещо кожата на бебето. Освен това казаха при всяка смяна на памперс, зоната под него да се омазнява и пудри, за да се избегне влагата, която предизвиква подсичането. И най-вече да не се маже с нищо мазно зоната на скалпа, за да не се образуват корички и струпейчета.

А за кърмата - най-важни са течностите, белтъчините и доизцеждането докрай през първите два месеца, за да се стимулира производството на нова порция. Аз тези неща запомних от урока, ако има друга помнеща - да помага със информация.

# 669
това доизцеждане цели два месеца силно ме съмнява. Не знам такова нещо, освен ако се бориш за количество, но бебето изцежда най-добре!

за мазането - не е задължително, кожата сама ще си покаже. По-добре не я мажете, ако си е хубава. За коричките по главата, малкият ми син и сега още си образува такива, без да е мазан с абсолютно нищо там. Дупе не съм пудрила пък. Подсичане до силно зачервяване си спомням 2 пъти, щото ме домързя през нощта да сменя памперс. Крем здраве и пиоктанин/едно лилаво, цапа навсякъде/ ни оправиха. А лицето никога не съм мазала, нито зиме, нито лете, дори и тук не ползвам слънцезащитни кремове, освен в случай на неизбежност.

за кърма аз съм пила много вода и яла ябълки. Още варено жито, орехи и бадеми, макарони с мляко и захар Simple Smile но това са храни, които на мен ми харесват, изобщо не са в някакъв списък. То като седнеш да кърмиш, и ожадняваш. Та преди да седнеш с бебето, трябва да си придърпаш една бутилка вода.

ив-микова и другите плетачки, да се похвалите после със снимки! На мен ми свърши преждата 5 реда преди края и вече седмица нямам кога да ида до единствения магазин, където имаше такава прежда на другия край на града....

# 670
  • София
vpaskova аз ще взема да ти отговоря за отпуските. Имам неизпозвана отпуска от 2009г., 2010, 2011, цялата 2012 и евентуално част от 2013. Общо ми се събират около 100 дни платен неизползван отпуск, които с удоволствие ще си пусна като ми свърши майчинството живот и здраве. Това прави още около 5 месеца почивка на добри пари newsm44. Питах специално в НОИ - не се губят при майчинство.
Сега както си бременна имаш право на болничен и ако в момента си в такъв не е добра идея да го прекъсваш и да си пускаш отпуска, защото ще ти се намали базата на майчинството ( е ако те осигуряват на реална заплата де..). Та така от мен - твоята работодателка като не ще да ти даде сега отпуската - ше е принудена да тия даде веднага след майчинството - по закон! А ти се възползвай от болничните и се наслаждавай на бременността си вкъщи на топло и спокойно!

# 671
  • София
Много благодаря за отговорите, наистина са ми много полезни! То и аз мисля че с прекаляването с козметика кожата се изнежва и губи естествените си защитни функции, ама за малко бебе просто не знам как трябва да се подходи. Забелязах например, че колкото повече слънцезащитен крем използвам, толкова кожата ми не почернява (а тя е много бяла) и толкова по-лесно изгаря. От няколко години просто спрях да се мажа и прекарвах по-малко часове на слънце лятото на морето и започнах да придобивам тен доста по-бързо. Също и с фон дьо тен-а  със слънцезащитни фактори - лицето ми,  където зимата съм мазала, изгаряше 2 пъти по-бързо от останалата кожа. От редовното използване на кремове за тяло кожата ми беше започнала да изсъхва.
Още нещо ме мъчи от известно време (аз май само въпроси задавам  Crazy )
На някои места чета, че бебето се слага да спи по гръб, за да се предпази от синдрома на внезапната бебешка смърт (на запад май така практикуват) - даже в предаването в което говореха за това показаха бебче с плешиво петно отзад на главичката от лежането, май и главичката му беше по-плоска там. На други места чета че се слага само на страни за да не се задави ако случайно повърне, като страните се редуват за да се оформи главичката. Кое е правилното не знам.

Нещо полезно за след няколко месеца - таймер за контракции (благодарение на декемврийките):
http://www.baby2see.com/contractions_timer.html

Последна редакция: ср, 26 окт 2011, 23:58 от dobrata_lamia_spaska

# 672
  • София
По принцип и двете са правилни, но на запад се счита, че по- безопасната поза за сън е по  гръб. Не насилвай бебчето - остави го по гръб, а ако не му е удобно, то самичко ще успее да се завърти на една страна. Опасна е позата по корем, но до 6-7 месечна възраст бебето няма да може само да се преобърне и да спи така.

# 673
  • Canada, ON
За позицията за спане на бебето - аз слагах на една страна, като редувах страните. Но не съвсем на страни, а по-скоро по гръб, след което навивах една пеленка на руло и с нея повдигах гръбчето, така че позицията да е леко наклонена наляво или надясно. Освен това правех наклон на "леглото" (бях писала, че ползвах за легло подложка за повиване, която слагах на спалнята) така, че главата да е по-горе от краката. Възглавница не съм ползвала в първите месеци, дори май през първите 1-2 години.

Това с доизцеждането на кърмата и на мен ми се струва неуместно, ако всичко с кърменето върви нормално. А за пиенето на вода... В момента в който Джулия засучеше, всичко като че ли ми пресъхваше и изпивах огромни количества вода.

За мазането - съгласна съм, че не бива да се прекалява. Аз не къпех всеки ден, съответно и не мажех всеки ден. Когато пък стана горещо (тук в Канада става мнооого горещо, не се шегувам) и се налагаше да се къпем по-често, ако трябва и по два пъти на ден, то често ползвах само вода, като след такова къпане също не мажех. Но след къпане с измиващ препарат винаги мажех (както съм писала по-горе - с олио зимата или с крем през лятото).
Може би би било уместно да уточня, че според мен и нашия педиатър Джулия си имаше нужда от мазане. Като се роди и цялата се белеше... А месеци по-късно й се появи лека форма на атопичен дерматит. Вероятно има деца, дето не им трябва мазане, но моето не беше от тях.

# 674
  • София
Много благодаря за отговорите Hug По този начин някакси придобивам увереност че все пак може би ще се справя  Mr. Green

Продължавам да снасям полезности от декемврийките:

момичета ако някой все още има неща за пазаруване :

28 Октомври 2011 !!!

Официално откриване на новите магазини на КОМСЕД АД в БИЛЛА Люлин- бул."Царица Йоана"72 и БИЛЛА Младост- бул."Александър Малинов"

Заповядайте и се възползвайте от нашата супер промоция -50% на всички стоки в тези два нови магазина в дните : 28, 29 и 30 Октомври, 2011г!

Общи условия

Активация на акаунт