Отговори
# 675
Да добавя, че за стимулиране на лактацията на мен много ми влияеха супичките.
За мазането, мисля (и при нас беше) точно като при Мама Мечка. Вазелинът, който ползвах, ми го забъркаха в една аптека. Специален бебешки бил. Магически махаше всяко зачервяване. Докато се появи атопичният дерматит на Никола, там хомеопатията спаси положението. Дано никоя не се среща с този проблем, но ако се случи - насреща съм, ще помагам с опит.
Също така, настрани слагах бебето да спи. Заради връщането на кърма и опасността от задавяне.
За отношението във Вита и аз да сложа един плюс. Не съм раждала там, но и мъжът ми, и детето, претърпяха ортопедични операции в тази болница и само хубави неща мога да кажа. И за персонала, и за условията.
Условията, впрочем, ги има и в родилното във Втора градска. Само че обикновените стаи ползват общ сан.възел - един на две стаи (които са с две легла). Аз с това съм ОК, не ми се случи нито веднъж да се засека с някой за петдневния ми престой там. Самостоятелни бани имат ВИП-овете, както и ТВ, но са 80 лева на нощ. За мен са напълно излишни. Бебетата си стоят при майките. Това с "отворените врати" е много полезна инициатива - горещо препоръчвам. Макар че при мен решението къде ще раждам и първия път, и сега, е определено от това къде работи моята АГ. И въпреки че имам натрупани негативи за Втора градска (мои си, субективни), пак там ще раждам. Здраво бебе, дай Боже. Днес д-р Димитър Марков ме увери, че ще бъде. Grinning Да му е живо и здраво името! Както и на всички именнички в темата.

# 676
Ако съм без избор на екип - ще имам ли право на ВИП стая и мога лида го заявя след раждането? Независимо в коя болница, но да кажем в Тина Киркова?
Доколкото ми е известно, предимство при избор на стая (когато изобщо има избор, т.е. свободно място във ВИП) ползват платилите избор на екип. Ако ми се наложи да съм в двоен ВИП (много тъпо звучи  Rolling Eyes), се надявам да не ми се падне съквартирантка с татко, който е по цял ден в стаята, че някак си не си представям да се разхождам по цици пред чужди мъже  Crazy Crazy Crazy

mariqrousse, в ТК бебето е при теб, ако искаш. Ако си след секцио - няма проблем и да е в отделение, а ти да почиваш.

Menina, какво е това бомбастично наваксване?  Crazy Или това си от началните кг. до тук?

bistrica, много неприятно с каката  Confused До кога ще поставяте инсулин?

irchony, хубаво се каниш да посетиш отворени врати, но вече записванията за някои болници са за януари  Crazy

Jane Doe, аз от днес си смятам 7-ия месец, т.е. при навършена 28-а г.с., но може и да бъркам.

Спасе, ти кога ще тръгнеш на училище за бременни?  Wink Там ще ти се изЯснят доста нещица, а и е забавно. Лошото е, че чуваш диаметрално противоположни неща за едно и също нещо  Joy и установяваш, че най- най-ясно ще ти стане от собствения ти опит  Laughing

Болниците за раждане - момичета, за всяка болница можете да намерите тема в подфорум Здравни заведения, специалисти, където е достатъчно да прочетете последните страници и да се ориентирате в ситуацията  Peace

Медийна звезда при Гала видях, но тя да си признае сама, ако желае  Grinning (не беше от отговарящите на Гола). Ученичките в сряда ходят в Лабиринт, а предаването е било от Бейбиторията.

Тази вечер бях на гости и тръгвайки си не можах да си обуя ботушите заради отеклите крака  ooooh! ooooh! ooooh! Наложи се да си тръгна с джапанки от домакинята, добре, че имах и превоз до дома. Чак такова чудо не си бях докарвала до главата.... Винаги с малко повече зор натиквах боторите в обувките, но днес просто не се получи  ooooh!

След събитията в темата, смятам, че е редно да оставим римувано-закачливите заглавия за по-следващата тема. И без това нямаше нито едно предложение за заглавие, а и вече няма за кога да се гласува.

# 677
  • София
Признавам веднага, днеска бях на училището в Бейбитория и съм попаднала в кадъра на Гала, за първи път ходих там и честно казано в Лабиринт е доста по-интересно.
На мамите, при които се е установил проблем с дечицата, много съжалявам,че трябва да минете през това, но трябва да сте силни и да ги подкрепите и да сте уверени че ще сте справите
Кафенце, лоша работа това с отеклите крака, май ще трябва да си купиш от безформените ботушки тип пантофи ( има ги на птромоция в Т-маркет около 10 лв. са мисля)
Подкрепям за името на темата, този път да е Януарски бебета 2012 с оглед събитията , а и за всички, които гласуват за това заглавие, но то остава с по-малко гласове

# 678
Мами добро утро. Съжалявам за децата на Бистрица и Бубанка. Бъдете силни и вие за децата си.
Имам един въпрос. Исках да попитам какви лекарства са нужни за детето в първата година. Няма как естествено всичко да се предвиди, но какво е добре майката да има под ръка за бебчето. Имам вариант да ми донесат от БГ, та исках да питам кое е належащо?
Благодаря ви.

# 679
  • Бургас
Добро утро!

Как сте?
Аз всъщност изпратих няколко предложения за заглавия на профила на януарки, както се реши в крайна сметка  Simple Smile

А сега да се включа по темата за позиция на бебето по време на сън - аз слагах Мария по гръб и й обръщах главичката, а понякога като Мама Мечка й подпирах гръбчето с една пеленка на едната или другата страна.Но те си въртят сами главичките много и Мария също имаше голо петно на главата, опада й там косичката и след това си израстна друга.При повечето ми познати бебета, имаше оголване отзад  Laughing
Рапунцел, в началото ако ви изпишат - Витамин Д, глюкоза за жълтеницата, капки против колики, Панадол, но тези нещица сигурно ги имате и при вас.
Желая лек ден на всички ни!

# 680
  • Пловдив
Добро утро, Мами. Тези дни ми беше много трудно да пиша в темата, след случилото се с Радичка. Моля се Господ да й даде силички да превъзмогне случилото се!
Радичка - прегръщам те  Hug Hug  Hug

Бубанка,  Бистрица - всичко ще бъде наред  Hug Дарявайки цялата си любов, повярвайте ми - ще направите чудеса и децата ще растат без да усещат разлика. Сигурна съм, че сега е трудно  Hug Hug Но всичко ще се нормализира!  Hug

Колкото до темите, които разискваме..

За спането на бебче - С Криска някак предусещах нещата и според това дали е хапвала преди съня или не, я слагах в различни пози за сън - на една страна (редувайки), по гръбче или дори по коремче (след втория месец), с главичка настрани и разперени ръчички и крачета. В интерес на истината на разходките ни (от 14-тия ден с нея кръстосвахме детските площадки и градини) Криска най-добре спинкаше в позата "по корем". Но всичко е в зависимост от самото дете - вярвам, че всяка от нас сама ще усеща кое е най-доброто и подходящо за бебчето й.

За кърмата - Най-добра лактация получавах със закуска от овесени ядки и мюсли в кисело мляко и от там, на всеки два часа по нещо мъничко за хапване. Марету - супите наистина вършат чудеса при кърменето   chef  дори не зная дали си въобразявах, но и самата кърма ми миришеше на супа  hahaha hahaha и говорех на Криската "хайде маме и ти да хапнеш от хубавата супичка  bowuu bowuu Отделно от това - лекарката ми, ме бе посъветвала да не преяждам, като се храня обилно за закуска, обяд и вечеря, но винаги така, че да мога след два часа да поогладнея и да хапна нещо мъничко - банан, бисквити с мляко, ябълка. На магия или не - при всяко едно от малките хранения ми тръгваше кърма и слагах малката.. Дай Боже сега да мога да кърмя отново, защото това бяха от онези вълшебни мигове, за които все още милея..

За кремовете и зехтина - След баня или миене на дупенце, до петия-шестия месец мазах Криска с преварен зехтин - по съвет на близки мами. И наистина й се отрази много добре на кожата - стана много издръжлива на подсичания и зачервяване и еластична. Докато в същото време една от нашите мами в групата на августинките още от раждането започна с козметики - кремове, олио и т.н. и все се оплакваше, че на малкия дупето му се зачервява.. Малко по късно и тя премина на зехтин и от това или може би от "израстване" - подсичанията спряха...

За "Отворените врати" на родилните отделения - мисля, че това е чудесна идея и инициатива от страна на организатори и ръководство в болниците. За раждането на Криска не се интересувах от този въпрос и в интерес на истината бях леко шокирана от всичко "наведнъж" - среща с лекари, първо влизане в предродилно, първи разговори с лекари от родилно и патология,.. среща с родили току-що мами и т.н.. Сега, живот и здраве смятам да направя опит да организирам мами от Пловдив - в пловдивската тема - да посетим заедно идните месец-два отделенията и всяка от нас да си зададе въпросите..

За килограмите  Blush Blush - малко ме е срам да си кажа, но стартирах 53, а сега съм 70кг. С Криска стартирах 47 и отидох да раждам 77кг  Blush. Не зная как постигате това с "8, 10 кг"  newsm78 newsm78.. Но от друга страна сега не съм много притеснена по този въпрос - както бях с първата бременност - защото след раждането веднага се притеглих и бях свалила 10 кг за един ден - които се оказаха Криска, плацента и води.. След това с кърменето поддържах 65 кг до година и половина, след раждане.. и месец по-късно драстично отслабнах до 53кг - с които си ходех до скоро Simple Smile

Мами добро утро. Съжалявам за децата на Бистрица и Бубанка. Бъдете силни и вие за децата си.
Имам един въпрос. Исках да попитам какви лекарства са нужни за детето в първата година. Няма как естествено всичко да се предвиди, но какво е добре майката да има под ръка за бебчето. Имам вариант да ми донесат от БГ, та исках да питам кое е належащо?
Благодаря ви.

Рапунцел - гледам винаги да поддържам у дома и да взимам с нас при пътувания - Панадол или Нурофен сироп и свещички. Витамин D3 - знам, че горещо се препоръчва на зимни бебета (ние с Криска бяхме летни и й давах само по една капка.. Освен това - бебешки крем, термометър, капки за "алергии", които педиатъра изписва при по-странни кашлици и спрей за носле за почистване. Към тях, лично по мое желание си поддържах и сироп с пчелно млечици, осцилококцинум (за всеки и за бебка (след шестия месец), с първи симптоми на неразположение - кашлица, кихания, сополки и т.н.). Ти сама ще се ориентираш след първите седмици с бебо у дома..  Важното е каквото и да поддържаш като сироп или хапчета, още при отваряне за първи път - да прочетеш в листовката какъв е срока на годност след отваряне и да си запишеш датата на шишенцето/кутията. Така например капките за алергии са с пет годишен срок на годност, но след първото отваряне на бутилчицата са годни само "до шест месеца.."

Май изписах много,... извинявам се, ако съм попрекалила...

Желая Ви чудесен ден!  

# 681
Добро утро!

За позицията на сън при бебето - аз също слагах на една страна, като ги редувах след всяко хранене.

Рапунцел, и аз мисля, че Панадол, може крем Здраве или Бочко, аз ползвам един крем от както малкия беше бебе и до днес (беше се подсякъл много яко на една почивка в Гърция) и съм адски доволна - Тридерм се казва. Другите неща сигурно ги имате там както писа и Бонбончето. Лично аз Вит. Д още не съм решила със сигурност дали ще давам. Има доста спорни теми по този въпрос. Единствено се двоумя заради това, че ще е зимно бебе иначе със сигурност нямаше да давам.  Peace

Марету, при кой док ще раждаш във Втора Градска? Аз също ще съм там, но без избор на екип. Имам приятелка акушерка там и тя ще е до мен.  Laughing Даже термина ми е на нейния рожден ден (мъжа ми също тогава има рожден ден). Надявам се да не тръгна да раждам по празниците и да не успее да дойде, че без нея не тръгвам.  Laughing

За кг- стартирах 58 кг, а сега съм 65кг. Направо се плаша като се кача на кантара, въпреки че съм висока и не ми е толкова зле с тези кг, но просто не съм свикнала.  Crazy

# 682
Добро утро!
bistrica, дано бързо и лесно се адаптирате с новата ситуация. Трудно е, но трябва да си силна заради Еличка.
За течението - и аз имам течение от как забременях, пуснаха ми МБ в 5 месец и беше чиста. Сега ми казаха чак другия месец като си вземам болничния за 45 дни преди раждането ще ми пуснат пак. Явно е често срещано през бременноста просто да се увеличи течението без бактерии, гъби и т.н. Но все си мисля дали пък в лабораторията нещо не грешат.
За бельото - още в 3-4 месец си взех няколко чифта памучни бикини за бременни. И другото бельо си нося, но тези са ми най-удобни и не съжалявам.
За отворените врати - на мен ми се искаше вчера да отида в Окръжна, но часа беше по обяд и няма как като ходя още на работа. После се замислих, че и да гледам и да не гледам какви са промените там твърдо съм си решила там да раждам. Специално за записването знам, че там май не практикуват такова.
План за раждане  - имам си някой изисквания, които смятам да обсъдя с докторката преди раждането. Ако всичко протича нормално се надявам да се съобразят, но не мисля да си пиша специален план и да си го нося по време на раждането. Все си мисля, че някак странно ще ме изгледат.  Rolling Eyes
dobrata_lamia_spaska - благодаря за клипчетата. Интересно ми беше да ги изгледам.   bouquet
Аз съм слагала малката да спи на една страна, като редувах страните. Подпирах я с едно навито на ролка одеалце зад гръбчето. Но и тя много кърма връщаше, почти след всяко хранене. Това докато беше съвсем мъничка, после като започна да се върти сама си избираше как да спи.
За мазането - мажех малката с хидратиращ лосион за тяло след баня, който ми беше препоръчан от личната. Като се роди и тя беше с много суха кожичка, чак нацепена и се лющеше. Но за няколко седмици се оправи. Олио съм ползвала като й правех масаж и гимнастика.
бубанка - дано наистина бързо я израсте астмата. И ние сме с диагноза астма с алергичен компонент, но не пием никакви лекарства допълнително. Все си мисля, че ни я сложиха тази диагноза, защото често боледувахме и правехме бронхити и пневмонии. Може като махнете 3-тата сливица да се оправят нещата. Пък, ако имаш възможност си я гледай вкъщи, да не боледува от всички градински вируси.  Hug
И аз се включвам в отбора на плетачките. Започнала съм едно одеалце за бебка. Не съм кой знай каква плетачка, но много успокояващо ми действа. Не че по магазините няма от хубави по-хубави неща, но все си мисля, че в него вплитам много позитивна енергия и любов, която ще топли малкото човече. Crazy Снимки ще покажа накрая, но още не съм го и преполовила още. 
Много хубав и спокоен ден на всички.  Hug

# 683
  • Бургас
Вижте на какъв линк се натъкнах /няма връзка с раждане/ Simple Smile
"Орязват болнични, майчинство и пари за безработица" -  http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1091168

# 684
  • Габрово
Кафенце, малко си закъсняла с влизането в 7-мия месец  Mr. Green. Влизаш в 27 г.с и 0 дни.

Шоки, мерките за които се споменава в статията ги намирам за напълно логични.

# 685
Кафенце - те на повечето места изобщо не проверяват дали си записан или не, така че и без записване може да се иде.

Шоки - Тая статия направо ме втрещи. И пълен абсурд, защото заради единици, които мамят държавата, ще го отнесат и тези , които не го правят. Да не говорим колко майки ги осигуряват на по ниска заплата или са работили първите години за граждански договори. После се бият в гърдите, че имаме една от най-добрите социални политики за майките в Европа, айде моля ви се. След 2-3 години, сигурно ще гледат 10години осигурителен стаж назад, за да изчислят майчинството.

# 686
Шоки, под статията една жена е дала много хубав коментар.
А после защо сме най-застаряващата нация, защо жените раждат първото си дете на възраст над 30 години, защо децата не са здрави, защо много малко от нас се осмеляват да имат и второ дете?
То вярно, че в Америка майчинството било няколко седмици само или изобщо го няма, но тук нашите се пъчат в гърдите, че искат да стимулират раждаемостта.

А такава промяна стимулира жените да изчакват повече преди да се решат да имат дете. Да имат две години стабилна работа.

Да попитам:
На какъв доход се водиш осигурена, ако получаваш майчинство (90% от заплатата)? Да речем, че една година си по-майчинство, изкарваш я, връщаш се на работа и после пак забременяваш. Тогава какви ще са ти майчинските за второто дете?

А тия дни на отворените врати... ами те все през работно време ги правят. Ще разчитам на информация от вас и другите теми...

# 687
Здравейте и от мен.Въобще не искам да коментирам статията.То всичкото в родната ни България е несигурно и слизаме все по-надолу и по надолу,ама трябва и някой да остане тук.И все пак ,ако имам възможност,ще се махна.Весел ден на всички.

# 688
  • София

Да попитам:
На какъв доход се водиш осигурена, ако получаваш майчинство (90% от заплатата)? Да речем, че една година си по-майчинство, изкарваш я, връщаш се на работа и после пак забременяваш. Тогава какви ще са ти майчинските за второто дете?

На този, който ти превеждат от НОИ. Аз съм много доволна, защото като ми изтече 1-та година от майчинството, бях вече в 4 месец бременна и си пуснах болничен, който ми беше изчислен само върху дохода  от майчинството, което съм получавала в продължение на 1 година. Така сега реално взимам същите пари + още 120лв (50% от обезщетението за отглеждане на дете до 2 г), на които ще имам право докато голямото ми дете навърщи 2 г. - демек - още 9месеца Simple Smile
А лично на мен в условията на криза ми намалиха заплатата със 100лв. Ако нас ни хване новия закон - да се връща 24 месеца - аз ще взимам повече пари, но надали....

# 689
Здравейте мами,
как си личи само че днес няма училище за бременни в София Wink, мамите са на линия.
Биси бъдете силни и заради малката, за да може и тя по-скоро да приеме положението и да свикне да живее с него, а Ирчони мисля че пита, това с инсулина за постоянно ли е или само докато регулирате. обратимо ли е изобщо това при децата.

Усмивка аз също ще ходя на 14.12 в Шейново, ще си правим компания, надявам се да ни е полезно.

Откакто пуснаха парното сутрин се будя с ужасно сухо гърло и нос, въпреки че почти спираме парното нощем, та сега се чудя дали ще ми трябва овлажнител, защото после няма да можем да спираме парното чак така, а мокрите кърпи не действат и сега, а тогава не знам. Вие какво мислите по въпроса, някой ползвал ли е такъв уред?

Общи условия

Активация на акаунт