Отговори
# 555
Ям мед, смуча хомеожен, някой друг бабин лек за суха кашлица сещате ли се?

Смеси меда с канела. Съотношението е 1 към 1. И хапвай когато се сетиш. Възможно е още да имаш задни секрети и затова да кашляш. Поне при мен обикновено това е причината. Канелата действа подсушаващо на лигавиците. И си пръскай носа редовно с физиологичен разтвор. Ще отмие задните секрети.  Peace

# 556
  • София
Nevva, все още нямам, другата седмица ще ми я правят, че преди няколко дена ми откриха проблема. Няма да ми коригират диоптрите, а само ще уплътнят ретината. Ти с корекция на диоптрите ли си? Питах, дали може да си направя корекцията след раждането, но офталмоложката ми каза, че е дори по-опасно да раждам с вече започнал проблем, отколкото с корекция. Ще разпитам и после в клиниката, но се опасявам, че периода за пълно възстановяване е доста по-дълъг от оставащото ми време до раждането. Все още не съм изгубила надежда, но започвам все пак да свиквам с мисълта и да общувам повече с хора, позитивно настроени към секциото и определено се поуспокоих.

vpaskova, честито! Много ме кефят мацки, които успешно съвместяват учене, кариера и гледане на бебоци. Жалко, че не съм от тях!  ooooh!

Радичка, толкова много съжалявам!  Hug Hug Hug  Направо не мога да повярвам, че е възможно да се случват такива ужасни неща! Cry

# 557
  • Sofia
Радичка, незнам какво да кажа. Болката и мъката са огромни, но както каза една мама преди мен- това, което не ни убива, ни прави по-силни! Кураж мила, и много скоро да те зарадват двете чертички.
Днес ми е последен ден на работа. От няколко дни съм с контракции и не искам да рискувам. Мисля да отида днес при Дяволов в Майчин дом. Ако не работеше в МД нямаше да се колебая за раждането, но имам много лоши спомени от това място, все пак се записах на дните на отворени врати там, но на тоя етап съм се насочила към Токуда, след като с Ганева от  болницата на Щерев нещо не си допаднахме.
Темата за и против секцио не е от вчера и няма да решим спора тук. Крайните изказвания за излишни.  Аз родих секцио и в това няма нищо страшно. Естественото раждане е за предпочитане, но понякога се налага хирургическа намеса. Важен е крайният резултат- майката и бебето да са добре.

# 558
shanny29 , пробвай с черна ряпа, ако намериш. Взимаш една черна ряпа и издълбаваш дупка. Вътре слагаш захар или мед и покриваш с една кърпа или салфетка. След няколко часа там е станало на сок и взимай по 1с.л. когато се сетиш. Аз така оправям малкия, до сега винаги му е помагало.  Peace
Същото става и с кромит лук.

# 559
  • Varna
Ради,моите съболезнования.

# 560
  • Китна Тракия
Renkata - да, с корекция на диоптрите съм, далекогледство по принцип с астегматизъм. След раждането /не е сигурно дали обаче в следствие на него/ ми се обостри и страбизъм - такъв съм имала и като по-малка според майка ми, просто не е бил в изявена форма - така са й казвали офталмолозите /аз имах очила от 3 годишна/. Затова си направих и корекцията де, щото със страбизма беше много кофти - за четене,  а работата ми е свързана с това и работа на компютър също.
Що се отнася до ретината и нейната корекция - не знам миличка Sad Ако родиш със секцио, не може ли после да ти направят корекцията? Така ми звучи по-разумно, но все пак - аз не съм офталмолог Sad При мен възстановяването беше няколко месеца, при теб не знам как би било. Спомням си само обаче, че когато ходих на преглед - първия, преди корекцията, за да установят дали мога да се подложа на нея, се оказа че ДА, няма проблем, но това трябва да се случи след като спра да кърмя, при това няколко месеца след това, за да се нормализират хормоните. Не знам как е в твоя случай ... Аз така и направих - отбих бебето /е, то беше вече Крали Марко - на 1 г. и 9 навършени месеца беше, като спряхме окончателно/, ходих на междинен преглед и когато се увериха, че всичко е ОК, тогава ми направиха корекцията.

# 561
Добро утро и от мен,при вас вече обед  Hug
И аз съм от тези с силни болки в кокалите ,кръста просто ме яде все едно някой ме върти с отверка ,карам мъжа ми да ме разтрива поне малко да ме успокои.
Иначе спането е различно ,ако заспя следобед после будувам цяла нощ,и за това гледам да пропускам обедния сън  Crazy
И аз доста си поплаках снощи,беше ми много тъжно за ради4ка и за бебенцето и  Hug
Лек ден желая на всички,много ритничета от бебчетата и да сме здрави  newsm51

# 562
Radi4ka, позволявам си да пиша, защото докато четох твоята мъка си спомних и аз какво изживях. За жалост ти я изживяваш на толкова късен етап. За жалост ти въобще я изживяваш. Не трябва да се случва това. На никой. Това е такава болка..имам предвид не физическа (тя минава). И аз се върнах с празнота в душата си, без грам стимул, с голяма мъка и много въпроси. Въпросите още висят, мъката не минава, само времето. След седмица стават 2 месеца от моята загуба. Два месеца, които много болят. Ако е вярно това, което ми каза лекарят, докато режеше плацентата, че "Сега махаме нещо лошо, за да може в последствие да се роди  нещо много по-хубаво", бих му повярвала. Но все още не вярвам дали трябваше така да се стекат обстоятелствата. Нищо не знам, само знам,че загубата е ОГРОМНА. Съжалявам,че я изживяваш. Не знам дали мога да ти помогна, но мога само да те  Hug виртуално.  Първите дни, когато някой ме попиташе "Как си?" само се разплаквах. И сега е така, някой , който ме попита "Как си?" все едно ме пробожда.

Дано скоро си отново на линия с  preggo . Поплачи си, покрещи си, имаш нужда, но никой няма да разбере какво точно изживяваш. Ако имаш нужда да говориш с някой- насреща съм.

Надявам се никоя от вас, мами, да не преживявате подобна мъка и Януари да ни зарадвате с хубави бебчета!!!  Hug Hug

# 563
Добро утро и от мен,
аз още се излежавам и закусвам в леглото, нещо ми е мн мързеливо.Но нали за това са почивките:)
Вчера бяхме на ЖК и бебка е пораснала - 1031г и си отговаря на седмиците напълно, а аз съм качила само 2кг. за последния месец и 2см в талията  Blush
Хайде аз се залавям с домашните задължения

# 564
  • Ботевград
Добро утро и от мен Simple Smile
Аз си спя нощно време,нооо честото ставане до WC направоо ме убива ooooh!
Добре,че дъщеря ми спи до 12(и сега още спи) , че да мога да си поспивам и аз  Blush
Гледам,че говорите за трета ФМ..На мен всеки преглед ми е като ФМ.Поне по 30 мин..Гледаме всички органчета и всичко останало..
Бебка си рита,но усещам че и е тясно и няма място за нищо камо ли да се обърне..Дано стане чудо,но малко се съмнявам..
Аз не съм против секциото,но просто май май много ме е страх newsm78 Незнам какво ще ме очаква и ми е малко страшничко  ooooh!

# 565
Момичета, аз не съм ви писала от известно време и реших сега да се подпиша, току виж и така съм се поуспокоила малко.
Новината за Радичка ме остави като попарена, два дни направо не знаех къде се намирам, толкова ми беше мъчно и едни кошмари сънувах.
Радичка, не знам какво да ти кажа, мила, ако изобщо четеш. Просто се надявам да събереш сили да се справиш с този ужас и да продължиш напред по - силна.

Аз естествено съм цялата настръхнала от страх. Вчера бебето ме рита цял ден и аз се побърках от притеснение дали дрехите не ми стягат твърде много, че бях с чорапогащник. Днес пък сякаш усещам ритничета, ама са толкова леки, питам се дали не си въобразявам. Да не говорим, че нали съм алергична към щяло и нещяло и като кихна, така ме свива цялото коремче и пак изпадам в истерия.
Възхищавам се на силата на Карола, тя е моят герой. Момичета, надявам се и двете да сте най - щастливите майки съвсем скоро и да забравите с времето преживяното.

До сега не бях изпитвала реален страх за детето си. За първи път ми се случва, някак си до този момент все бях оптимистично настроена и убедена, че с нас всичко ще е наред, а сега... Sad

На това отгоре съм и сам самичка, мъжът ми е в командировка. Поне ще се върне с много подаръци от неговите приятели в щатите. Купил е и сладурски неща от дисни ленд - костюмчета на мики маус и т.н. Като се върне, ще ги снимаме и ще покажа.

Иначе...
Аз май съм качила 5-6-7 килограма. Нали не си знам началните. Ама много не ми личи, само на корем и по бузките.
Ще ходя да последна ФМ, само защото искам да видя пак 3д-то, а и прегледите ми протичат по - приятно от при следящия лекар и са по - информативни. Т.е. аз изпускам един преглед при следящия и си ходя само на ФМ. Питах го и него и той одобрява, каза, че ако съм ходила на ФМ, няма проблем да пропусна.
Ходя при др Врагалева във Фемина и съм страшно доволна от нея, някой ако има въпроси, да пита.

Иначе аз за сега имам и киселини и крампи, пълната програма, но много леки и не се оплаквам. Аз съм така с всички симптоми, минавам ги, колкото да не е без хич, но не смея и да си кажа, защото други момичета много по - тежко ги преживяват от мен, аз съм си направо късметлийка.

Единствено с пишкането имам "проблем", защото едва издържам от вкъщи до работата Simple Smile

От секциото ме е страх и мен, ама ако се стигне до там... Иначе не мисля, че майките със секцио раждат с по - малко болки, от историите, на които съм се наслушала  newsm78 Изглежда си има лесни нормални раждания и лесно секцио, както и обратното. Въпрос на късмет, та ще си стискаме палци  Hug

Ето, ритна ме, малко се успокоих и се връщам към работата. Хубав ден, момичета, и само хубави новини  Hug

# 566
Здравейте момичета!
Нямаше ме два дни и колко много сте изписали!

Радичка, бъди силна и вярвай! Каквото и ние да ти кажем няма да намалим болката ти! Прегръщам те силно!

Vpaskova, честито! Много се радвам! Къде записа магистратура и каква специалност?

Доскоро момичета и се пазете - Вас и бебетата  Hug

# 567
Мерси за поздравленията момичета.Записах в Пловдив- Културен туризъм.Мен много ме влече това и много обичам да пътувам.Дано не съм сгрешила с избора си,но ми харесва тази специалност.Сега се връщам от ЖК-всичко е наред,но ме ядоса шефката,като ми каза,че имало проблем да ми даде цялата отпуска наведнъж,а на мен ми трябва  #Cussing out
Изчислила съм си го точно.Момичета някой наясно ли е с законите?Има ли право да не ми даде отпуската,която ми се полага?Ох,незнам,да не ми направи спънка тази моя шефка.Както и да е отивам да поспя,че цяла нощ бях дежурна в тоалетната,а на всичкото отгоре и мъжо хъркаше ужасно.Бях в полусънно състояние.Как ще я караме,незнам. newsm78

# 568
  • София
Здравейте мили момичета,

Аз смятам, че не- коментирането на раждането, не е добро решение. Както не веднъж вече казах добре е да сме подготвени  - психически и физически. Хубаво е да се смени интонацията,  обаче, т.е. не да си говорим какви са възможните рискове от единия или другия вид родоразрешение, а да се дадат практически съвети за по-безболезнено раждане. Аз ще се опитам да ви бъда полезна с неща, за които ако бях подготвена първия път - секциото щеше да ми се стори песен.

Независимо дали планирате секцио или не, важно е предварително да се снабдите със следните вещи:
1. Водоустойчиви превръзки/лепенки, достатъчно големи, за да покрият превръзката от операцията. Най-добре е да си ги купите от аптека пред родилен дом. С тях при първа  възможност ще може да се насладите на ЦЯЛОСТЕН душ (а не като мен - да клечите над тоалетната чиния и да се подмивате и после поетапно да миете първо косата, после мишниците и т.н.)
2. Свещички Волтарен. Действат страхотно болкоуспокояващо, прилагат се анално веднъж на 24ч. и не пречат на кърменето. За предпочитане са в пъти повече от болкоуспокояващите инжекции (на мен ми ги биеше една доста озлобена от живота жена със засилка от 2 м. и имаха обратен ефект - дупето ми беше доста време натъртено).
3. Дълбоки до под бюста ластични гащи-колани за родилки. изключително намаляват дискомфорта от свободно движещите се органи в коремната кухина.
4. Купете си поне  едно кисело мляко, обикновени бисквити и сок, тъй като ден- два след операцията не ви се разрешава нищо друго за хапване.

Психическата настройка също е много важна за бързото възстановяване. ЗАтова - приемете факта, че ще изпитате болка ( а ако не изпитате такава - още по- добре). Настройте се положително към нея  - напр. казвайте си, че тя е необходима, за да гушкаме после цял живот скъпоценното съкровище и колкото по-бързо я преодолеем, толкова по-бързо ще се отдадем спокойно на майчинството.
Вероятно първата болка, коята ще изпитаме е при първото изправяне. Много е важно да се изправим максимално, а не да останем превити в кръста. Така възстановяването е по-бързо и вероятността от образуване на нова тъкан (сраствания) е по-малка. Хубаво е да се движим колкото се може повече.
Кихането, кашлянето и звучния смях, също ще ни носят дискомфорт в първите 2-3 дни.
Кърменето - при кърмене се отделя окситоцин, който способства за контрахирането (прибирането) на матката, така че може да усетим болка на мястото на разреза по време на кърмене.
И да не забравяме -  с всеки изминал ден ще се чувстваме все по-добре, докато накрая съвсем забравим за операцията. На нейно място ще застане единствено щастието от факта, че сме родители!

Май имаше и още полезни съвети, но не се сещам в момента, ако има други препоръки от мами, минали по този път - ще съм   благодарна да споделят.

# 569
Здравейте, мами!
Radi4ka_me искрено съжалявам за сполетялото ви нещастие, имайте много кураж с таткото и ще минете през това тежко изпитание и дано бърза да се възстановиш и да имаш желаното и чакано човече по-скоро.  Hug
krasidika – благодаря за информацията за Св. Лазар. Аз нямам тези възможности но е полезно да се знае.
Желая ви един прекрасен, пълен с ритници ден!

Общи условия

Активация на акаунт