Израел - 55

• 147 531
  • 738
  •   1
Отговори
# 345
Моите съболезнования !

# 346
Наистина голяма трагедия сполетя и почерни за дълго Израел.. Praynig

# 347
Моите съболезнования !

Наистина голяма трагедия ....
Но защо : ....почерни за дълго Израел.. ??

Според мен, летището Бургас не охранявано добре, независимо, че се случи на паркинга;  младеж с раницата се е разхождал в зала за чакащите...

# 348
  • Пловдив
Здравейте! Моите съболезнования за хората, които пострадаха край Бургас.  Praynig

Може ли да Ви задам няколко въпроса:

1. Аз съм майка на детенце на 1, 5 г., мъжът ми има предложение за работа в Израел, но аз .... нямам и въпросът ми е какво бих могла да направя - да дам детето на детска ясла/градина, а аз да работя или по-евтино ще ми излезе да си го гледам аз. Колко излиза една ясла/градина месечно.

2. Ще можем ли да взимаме някакви помощи ( примерно детски помощи или при ниска зплата )

3. Ако в бъдеще речем че родя в Израел, детето ми ще  бъде ли израелски гражданин или не, и също така какво се полага на едно новородено в Израел като помощи и т.н.

4. Също да питам, другата година завършвам бакалавър и после обмислям магистратура в Израел. Търся да е на английски език - в педагогическата или социалната сфера. Може ли да ми препоръчате университети.

5.Ако това с работата на мъжа ми не стане, по какъв друг начин можем да влезем в Израел - само с работна виза ли или има и други начини?

Засега е това. Надявам се, че ще ми отговорите, защото с мъжа ми сме в дилема, защото все пак сме с дете и не е толкова лесно човек да си събере багажа и да отиде на непознато място.  Confused

И последно, били сле в Израел на екскурзия и ни се стори много интересно и коренно различно от БГ и изобщо Европа. Бяхме главно в Тел Авив и Ерусалим и страшно ни хареса Тел Авив и ако някой от вас, скъпи съфорумки, дава работа или знае някой друг близък, който си търси хора за постоянна работа, моля пишете ми тук или Лично съобщение.

Благодаря!

# 349
  • T"A
Имай предвид, че може да получиш различни мнения по въпросите си.  Peace
Аз не разбирам много от визи, но ти не би ли трябвало да дойдеш с някаква туристическа виза, като придружител? Каква работа би искала да си намериш тук, в коя сфера?

Градините до 3 годишна възраст са частни и са скъпи относително, зависи от района, но когато аз проверявах навремето за моя син, не намерих под 3000 шекела. Дали си заслужава всеки сам си решава, според обстоятелствата...

Помощи? В смисъл - социална помощ? Трябва да сте се осигурявали (изключение правят имигранти по произход, но май вашият случай не е такъв)...

Дете, родено в Израел, не става автоматично гражданин, за целта трябва да се е родило на родител - израелски гражданин.

В университетите (държавните) има курсове на английски, допуска се кандидатстуденсткият изпит да е на английски (GRE, SAT и пр. признати изпити), но цяла магистърска програма е по-скоро изключение/специален случай...
Разгледай тук: http://www.mfa.gov.il/MFA/Facts+About+Israel/Education/English_p … ties_colleges.htm
(гледам, че има МБА, клинична лингвистика, не е като да няма изобщо)
Университетите (8 на брой, без тези за изкуства) са изброени тук: http://www.mfa.gov.il/MFA/MFAArchive/2000_2009/2004/2/Our+Bookmarks.htm#highed

# 350
  • София
Малко извън темата...
Изпратете снимки, моля Simple Smile На места от Израел. Едва ли някога ще отида там, но винаги съм чувствала някак близко мястото, хората... не знам как да обясня. Не съм еврейка.

# 351
Здравейте!Как е живота в Израел ,сигурни ли се чувствате там?Питам защото мъжа ми скоро заминава да работи там а,съм много притеснена особено след атентата.

# 352
saved_ Mentha доста обстойно е обяснила как стоят нещата и аз май няма какво да добавя за сега...
Чрез някаква програма ли ще заминавате или?А нямате ли друга алтернатива освен Израел?

# 353
  • T"A
Александра, как си с корема и близнаците в тези жеги? Още мъничко ти е останало да гушкаш бебе Simple Smile

Кати, относително сигурни се чувстваме, да. Обсъждали сме го много в предните теми, но в Израел през повечето време има спокойна атмосфера и хората не живеят в страх. Изключвам периоди на военни операции, интифади и пр., когато се създава повече напрежение, за съжаление има и такива периоди.

Малката Ида, прегледай по-старите теми, много снимки са пускани, а напоследък темата не е на тази вълна, пишещите в нея стават част от Червената книга на изчезващите видове  Wink

Преди известно време чух една много сладка песен... и понеже тук би трябвало днес да се празнува денят на любовта, ще използвам да ви поздравя с нея  Simple Smile
http://www.youtube.com/watch?v=smxxi4PbOnc&feature=relmfu
Пък дано всичко да може да се лекува с целувка и прегръдка   Simple Smile
(Йойо така си проси целувки и прегръдки - казва ми, че "боли", а като го питам какво го боли, ми отговаря, че той боли, демек цялостно да почвам да го лекувам по гореописания начин)

# 354
  love001  love001  love001  love001  love001 специални и от все сърце за Йо-Йо!  Hug

# 355
  • София
 hug kiss kisskisskisskisskiss  hug
за всички, които имат нужда и специални за сем. Ментови!

Ида пък се е научила, като й се скарам да ме прегръща и ми вика с възможно най-разтапящото гласче "мамооо, нали знаеш колко много те обичам?! искам усмивчица!"  Joy

# 356
saved_

1. Аз съм майка на детенце на 1, 5 г., мъжът ми има предложение за работа в Израел, но аз .... нямам и въпросът ми е какво бих могла да направя - да дам детето на детска ясла/градина, а аз да работя или по-евтино ще ми излезе да си го гледам аз. Колко излиза една ясла/градина месечно.

Детските градини тука са ужасни и скъпи. Децата буквално ровят в пясъка ( има малки изключения разбира се...). Цена от 2800 шекела нагоре. (търсихме за моя позната детенцето е на 2 год)
Аз не бих си пуснала моето дете в градина тука (освен ако не е на руснаци).
Взимала съм дете от "частна детска градина" супер специална - взимах го в 15:30, цялото в пясък.Цената на тази детска градина беше 4500 шек с изучаване на английски на 5 годинки незнаеше да брой до десет.... Сама си прави сметките.

2. Ще можем ли да взимаме някакви помощи ( примерно детски помощи или при ниска зплата )

Забрави. Няма да имате паспорти .... Нямате битуах леоми ако нещо ви се случи не искам да му мисля -- (за счупена ръка искат за гипса 40000 шек ако не си осигурен)... А и за да взимаш помощи трябва да си в категория по-лоша от тази в БГ

3. Ако в бъдеще речем че родя в Израел, детето ми ще  бъде ли израелски гражданин или не, и също така какво се полага на едно новородено в Израел като помощи и т.н.

Забрави. Деца родени след 2009 (май беше) не получават гражданство...Промениха закона има и много проблеми с това....

4. Също да питам, другата година завършвам бакалавър и после обмислям магистратура в Израел. Търся да е на английски език - в педагогическата или социалната сфера. Може ли да ми препоръчате университети.

Въпрос на пари. Аз уча сега също за бакалвър -- 12 000 такса шек на година + за учебници и други разходи т.е на година минимум ми излиза околко 16 000 шек (не слагам квартира, двобни и пътни). За магистър е по-скъпо.... Това е минималната такса, която можеш да плащаш....

5.Ако това с работата на мъжа ми не стане, по какъв друг начин можем да влезем в Израел - само с работна виза ли или има и други начини?

Една екскурзия до Божи гроб и оставате -- каква работа ще си намериш е въпрос... да не говорим за това дали ще е по специалността или не .... 
Друг вариант е да доидете като строител + болногледачка ама бебо какво ще го правите незнам....
Ако ти трябва инфо пиши на лични... ще се опитам да ти пмогна с каквато информация ти трябва

Последна редакция: нд, 05 авг 2012, 16:38 от milkiway

# 357
Mentha страхотен поздрав си отправила в темата  Peace Иначе не питай..тези жеги ще ме погубят,вече съм отпускарка,така че гледам много много да не излизам апък и без това се търкалям като кюфтенце по улиците  Grinning Лудница е из къщи общо взето,стягаме стаята на бебка и сме в ремонти,че да не ни изненада по бели гащи  Grinning

# 358
Здравейте момичета , много спешно ми трябва достоверен превод на Танаха  . Може на руски или английски . Предварително благодаря   bouquet

# 359
Здравейте, мили хора..! Следя вашата тема от няколко години..! /не ме мислете за луда, мисля, че още не съм.../ Simple Smile поздравления за това, което правите.! Исках да ви пиша доста преди време,  но все не намирах смелост. Имам нужда от помощ и по-скоро имам нужда от Информация за един човек. Дали ще ми помогне някой.. Sad

Последна редакция: сб, 18 авг 2012, 23:26 от Zdravka Ilcheva

Общи условия

Активация на акаунт