Израел - 55

• 150 474
  • 738
  •   1
Отговори
# 210
   Теориите за витамин Д са много, както и в статията за храната, до следващото поколение с нови открития Grinning Peace Аз гледам да сме максимално навън когато е хубаво времето, слънцето и чистия въздух са си полезни и за малки и големи не само за витамин Д. Сега е най-подходящо според мен слънцето,аз не нося сл.очила през зимата и не използваме фактор Peace
   МЧ, в слънчева държава сме, но много хора се затварят в офиси от сутрин до вечер и както се казва бял ден не виждат Sick На мъжа ми му давам синтетична добавка, точно по тази причина Peace
    Мента,мерси, пускала съм го, но явно още не го впечатляват. На сърбо-хърватски е пълно с хубави детски филмчета, а на БГ всички са във Вбокс-а Tired Книжките- за сега това е хита при нас,четем за приспиване и сочи с пръстче картинките Grinning
   Илче,замунда не работи при нас, а Вибокса едва се зарежда

# 211
Мента, ''Том и Джери'' не сме го гледали.Благодаря!   bouquet
При нас най-вървежно е:''Колите''(макар че също не е за неговата възраст). Това е и единственото филмче, което имаме с дублаж на бг и на иврит. Ще питам мъжо от къде го свали и ще ти кажа ако искаш.
Най-любима БГ книжка ни е   ''В страната на вечните приказки''. А любима приказка- ''Трите прасенца'' и  всяка в която има вълк Laughing
Котират се много и новите издания на издателство 'Посоки''( с твърдите корици и пластмасови дръжки)-''Вълкът и седемте козлета'', ''Червената шапчица'', ''Дядовата ръкавичка'', ''Хензел и Гретел'' )
На иврит-безспорен фаворит му е ''הלו, הלו, אבא''  Laughing
Обича също и ''סיפורי הקסם'',''הזחל הרעב'',''לילה טוב

МЧ, в слънчева държава сме, но много хора се затварят в офиси от сутрин до вечер и както се казва бял ден не виждат Sick На мъжа ми му давам синтетична добавка, точно по тази причина Peace

Мимкис, и аз така. Peace Hug

# 212
  • София
Днес ставам на 50 години, затова нека ви почерпя макар и виртуално с нещо, което идва от моето детство - панагюрски тутманик.

# 213
  • T"A
дядо Хаджия, честит юбилей!  Grinning

(ти си бил много млад - почти на наша възраст значи Simple Smile)

Mimkis, ако замениш сърбохърватски с иврит - все едно разказваш нашата ситуация  Peace Езикът на татко е предпочитан, но и za книжки, песнички - на иврит имам по-лесен достъп и до по-добри...

Има една мн. хубава книга, аз отварям Амазон функцията за преглед отвътре и пропрочитам някои неща - ако успееш да издебнеш страници 62 и 63: авторката анализира защо децата и говорят помeжду си на езика на таткото, като идентифицира 6 (вероятни) причини, нейният опит много обогатява поне моята гледна точка thumbsup (напр. една от причините е, че са момчета и се идентифицират с таткото, друга, че имат повече положителен опит с неговия език, средата го разпознава и поощрява говоренето му и т.н. Интересно е!

МЧ, мерси за идеите, след малко ще се включа и аз с книжки  Hug
---
Докато не съм забравила - в Крокотак видях идея, която принципно е за Коледа, но може да се адаптира за Ханука  Grinning http://krokotak.com/2011/12/koleda-v-plastilin/ - как да направим свещи с пластелин  Simple Smile

# 214
  • На дивана, под юргана
Дядо Хаджия, честит юбилей! Да си жив и здрав!

По въпроса с филмчетата може да се измисли нещо.  Thinking

# 215
  • T"A
Ето ме отново  Simple Smile Да си призная - вие сте по-напред с българските приказки, на Йойо книжките на български са съвсем елементарни, но той и няма търпение да слуша бг приказка  Confused Напр. опитвам с любимата си Дядова ръкавичка - не се заслушва, опитвала съм Грозното патенце и Трите прасенца, без успех...

На иврит обича за Плуто от кибуц Мигидо, за влакчето, което прави ту-туууу  Laughing и децата, които търсят царевица и пеят "Бум-бам-бам, ти-рас хам! и за за петте балона (Йоав казва 'Буум! Ка?, което означава "Бум! Трах! Ма кара?). И има две, с които научи частите на тялото - на иврит (10נשיקות ללילה טוב) и на български Пинокио от глава до пети. Май това е...

Тигър, дано с твоя помощ и инженерна мисъл намерим нещо  Grinning

# 216
  Честит юбилей на Дядо Хаджи! Да си жив и здрав най-малко до 120 Grinning
  Мента, при нас е доминантен бащиния език, говорим го помежду си, както вие иврит, вероятно от там и приликите Peace Не мисля,че всички семейства са така, на мъжа ми племенниците говорят само китайски(майчин),разбират английски(родителите им говорят), а сръбски не,независимо,че живеят в такава среда Rolling Eyes Иначе книжката е интересна с практическите си съвети.
 За приказките тази книжка,която имаме е с много хубави илюстрации, те му задържат за по-дълго вниманието.
   МЧ, ще чакаме линк за количките Laughing

# 217
  • София
Честит юбилей, дядо Хаджи!   bouquet Жив и здрав до 120!

Филмчета Ида започна да гледа след годинка и половина, до тогава нищо не сме й пускали. От там нататък гледаше Дуду или Малкали, но ние сме в обратната ситуация и искахме да свикне със звученето на езика. Първото й пълнометражно филмче беше Търсенето на Немо и то на английски. Но до към година и 8-10м. нямаше голям интерес към детските. Всъщност дори не знаеше за какво става въпрос, докато  сестра ми не я научи на думата "детко" и не се научи да казва "искам детско".  Mr. Green
Гледа всякакви анимационни филмчето. Дисни, Пиксар, всичко й харесва, стига да е с принцеси. Обожава серията с Барби. Има и една поредица приказки на Андърсен - много са добри, много добре разказани и са кратички, по 20-30 мин., така че не се получава чак такова заседяване прев тв-то.
Но напоследък рядко й пускам двд, защото Йоси ходи и го спира, та сега сме минали на каквото дават по тв-то и то само сутрин, вечер е забранено  Naughty

# 218
Дядо Хаджи, честит рожден ден!  bouquet Бъди здрав, много усмихнат и все така талантлив в кухнята!

Елинда, днес май е първия имен ден на Дан-Дан!Да ви е жива и здрава и много, много щастлива!  bouquet Бъдете послушни Wink!

Мента, благодаря, че сподели заглавия. Hug Сега ще обогатя колекцията от детски книжки на иврит.Колкото и да имаме, все ми се  струват недостатъчни.

Моя добра приятелка ми изпрати този сайт:
http://forum.skycode.com/topic.asp?topic_id=61329
Има много ценни стихотворения, приказки, песнички и какво ли още не.Все още не съм успяла да разгледам всичко, но попаднах на нещо, което ми се стори забавно и реших да го споделя:
http://novinar.bg/?act=news&act1=det&mater=MjUyNzszNjg=
-Британска образователна институция отхвърля детска компютърна история, базирана върху приказката за трите прасенца, като твърде обидна за мюсюлманите.(В края на статията става ясно, че мюсюлманите съвсем не са обидени).

Тигър, стискаме палци

Мимкис, ще ти го пусна утре на лични. Peace

Илче, още не знам кои са Дуду  и Малкалали Embarassed
Aз му пускам да гледа TV само когато влизам в банята сутрин и трябва да се оправя, за да излезем. 

# 219
Пак съм аз.
Мента, забравих да те питам нещо.Не знам дали помниш,че миналата година говорихме за малини  Laughing И ти ми каза, че има места в Израел, на които можеш да си набереш собственоръчно(срещу заплащане)...Та въпросът ми е: Спомняш ли си кои са тези места?
Днес видях в ''Мега'' малини и предположих, че сега им е сезона...

# 220
  МЧ, благодаря за пожеланията. За първият си имен ден,  Дан-Дан получи две гумени книжки само с картинки, но нещо не ги отразява още. Тя е на вълна музика и всякакви звуци, та коледния и ханука-подаръци ще са музикални.  Ей, защо са толкова скъпи играчките? От какво ги правят? А и тук с разните им такси,стават съвсем ...Имаме едни дрънкалки от Бг за 8 лв, абсолютно същите ги видях тук за 50 шк.
  Мента, и аз чакам отговора ти за малините. Досега съм виждала само замразени в "Еден".  Ягодите сега са ми много вкусни.

# 221
Аз желязо на малката не съм давала, а витамин Д давах само 2-3 месеца - през лятото изобщо го спрях и ... до там беше.  Rolling Eyes Всъщност се придържам към принципа, че понякога по-малкото знаене е по-добро.  Peace И се осланям на собствения си усет за детето. Последните й изследвания (на 1 г. и 6 м.) бяха идеални, а и като я гледам така се и чувства - яде всичко, което иска (а как само й харесва нахута! Shocked), има енергия за 5 луди момченца, а на площадката винаги я смятат за поне с половин година по-голяма.
Ели, за Коледа беба ще има кукла ушита от мама. Няма да купувам играчки - за момента има достатъчно пъзели, с които се занимава и разни книжки, а от няколко месеца е фен на Маша и мечока и не мога да седна на компютъра от нея (сега спи, затова съм тук). И между другото моята смешна кукла, която едва снощи по малките часове се сдоби с коса и все още е гола й е любима откакто я уших.  Crazy За днес съм си обещала да я облека, че то от правене на коледни сладки все я пренебрегвам.
Малините в БГ зреят през август. На вашите сега ли им е сезона?  newsm78

# 222
  • T"A
Малините в БГ зреят през август. На вашите сега ли им е сезона?  newsm78

На ягодите тук сега им е сезонът. На малините - юни месец (от края на май-> юни-> началото на юли)

Мъничко червеничко, бях споменавала за бране на череши, за малини - не знам за такова място, но може да има  Thinking

Малини, къпини и черници (последните за първи път ги видях в Израел едва тази година, тук ги наричат малини от дърво) продаваха на таам а-ир, който беше в нашия парк лятото  Hug Също така, при пътувания на север съм виждала край пътя да продават, но все началото на лятото е било. Аз и замразени обичам  Simple Smile
Първата рисунка на малкия беше също нарисувана с къпини (с измазаните му от ядене на къпини пръсти)  Laughing

А какво за харедимите и ваксините? Беше споменала нещо по-назад в темата  Thinking

# 223
Привет!
Надявам се всички да се чувствате добре,
аз идвам с една торба въпроси, ако някой
има желание да ми отговори, ще съм много доволна. Grinning
Първо да ви питам кога е ханука?
Какво си пожелавате? Embarassed

Скоро се върнах от Тел Авив и там
една моя позната ми показва снимки от сватбата си.
Беше прекрасна булка с много красиви рокли (2)
Обясни ми, че роклите се взимали под наем. newsm78
Те са доста заможни и се учудих. Това практика ли е или
тя така си е решила?

# 224
  • T"A
Ханука тази година е на 21 декември (първа свещ, защото след това 8 дни все е Ханука Grinning), празникът започва предния ден на залез слънце (т.е. на 20 вечерта). Пожелаваме си весел празник (хаг самеах), весел празник на светлините (хаг орим самеах) и от сорта...

За роклите тя така си е решила. Някои си наемат, други си заемат, трети си купуват от магазин, четвърти си купуват втора ръка, пети си шият по поръчка. Всякакви случаи има  Peace
Това със смяната на ролките по време на празненството е малко снобарско (да не обидя приятелката, вероятно тя не е снобка, просто подобна смяна се прави обикновено от такъв тип хора),  в никакъв случай не е широко разпространено.

Последна редакция: пн, 19 дек 2011, 21:56 от Mentha

Общи условия

Активация на акаунт