ДЕКЕМВРИйската дружина първа бебка вече има

• 39 197
  • 743
  •   1
Отговори
# 345
Здравейте, момичета! Станах официално БГ- мама на 16.10 в 4:20 сутринта, на малката ми дъщеричка Йоана. Роди се в  края на 30 г.с, след едноседмичен опит от страна на докторите да ми спрат контракциите, но мисля че така е било най добре за нея. Роди се 1,480 гр. На самостоятелно дишане е, изкара жълтеница за 7 дни и няколко дни беше на антибиотик, заради инфекция. От няколко дни започна да усвоява всичкото мляко, което й дават и качва по 10-20 гр.
 Не смея да чета в интернет за преждевременно родените деца, защото със сигурност има доста страшни истории. И тъй като не мога да си намеря място във форума, ще продължа да си следя вашата тема и за напред. То и без тва чета за някви корегирани възрасти или нещо такова, така че развитието на бебетата ни ще е в един и същи период.

# 346
Здравейте,Теди страшен сън си сънувала...поне всичко е било наред Simple Smile

# 347
Димитринка,честита рожба,жива и здрава да ти е и много много да те радва

# 348
  • София
Привет-мривет! Покрай семинара за кърмене и позитивно родителство на Ла Лече Лига през уикенда едва сега сядам да погледна форума - едвам насмогнах ooooh!  Натрупали са се няколко въпроса за кърменето и за да съм по-малко чаршафовидна, ще си позволя да дам направо линкове към предишен пост по същата тема, където е възможно. Възползвам се да припомня, че за всичко, свързано с кърмене и захранване, по проекта на БГ-МАММА и Ла Лече Лига България всеки може по всяко време да зададе въпрос тук в темата към консултантите, които я следят. Само трябва да се оформи в ярък цвят, напр. ЛЛЛ, интересувам се от...  . Ако питането не е оформено като въпрос към ЛЛЛ, консултатите нямат право да се намесват, дори да имат какво да кажат, тъй като това си е нашата темичка и те нямат право да пишат, без да сме ги питали изрично.

Galactic Voyager
Цитат
Обяснението беше - новороденото има малко и недоразвито стомахче, за това при първите кърмения през първия ден да не се оставя за повече от 3 минути, като постепенно да се увеличава времето на кърмене. Идеята е, че повече коластра/ кърма, могат да дойдат в повече на малкия стомах....
И другото да не се кърмело повече от 15-20 минути, защото след това гърдата била само биберон.

Наистина стомахчето на новороденото е много мъничко - колкото черешка. Затова Природата, която е решила това да е така, е преценила, че в началото от гърдите на майката ще тече т.нар. коластра. Тя е в малки количества, но е специално структурирана и предназнаена именно за това мъничко и все още недоразвито стомахче. Коластрата образува нещо като филм върху вътрешостите на бебето, предпазвайки ги от инфекции. Затова често коластрата се нарича първата ваксина. Освен това може образно да се каже, че това е нещо като много силно концентрирана като състав кърма, дори на вид обикновено е някак по-гъста. Количествата, в които обиковено се отделя коластрата през първите дни, са специално съобразени - напълно достатъчни и едновременно с това - не прекалено големи за малките стомахчета.
Чисто практически, ограничение на времето за сукане, особено в такъв мащаб, е по-скоро възможно да повлияе негативно не само на бебето, но и на майката. Новороденото наистина се ражда с вроден инстинкт за сукане, но по-скоро не е реалистично да се очаква толкова ефективно сукане още от първите дни. В този смисъл възможен резултат от подобно ограничение би бил по-скоро прием на недостатъчно коластра/кърма. От своя страна това не само би попречило на растежа на бебето, но и би могло да съдейства за по-изразена и продължителна жълтеница. За майката резултат от толкова силна рестрикция на сукането би бил най-вероятно намалена лактация поради недостатъчното стимулиране, както и други "странични" ефекти, напр. по-бавно прибиране на матката и т.н.
Всяко бебе е различно, така че каквито и да било принципни ограничения на времето за сукане биха могли по-скоро да създадат проблем за някое конкретно бебе. При правилно засукване дори много продължителното сукане не би следвало да създаде проблем за зърната на майката. По-скоро продължителната стимулация би могла да окуражи производството на повече кърма.

Имам въпрос за кърменето...това изцеждане с помпа или без кога се прави преди да кърмиш или след  Whistling

Накратко казано, при едно здраво доносено бебе рутинното изцеждане по-скоро не е нужно. Обиковено честото ефективно сукане на поискване е най-добрата помпа. Рутинното изцеждане без причина може да доведе до препълване на гърдите, запушвания и т.н.
Разбира се, може да има случаи, в които изцеждането да е необходимо, напр. когато мама и бебе са разделени или пък е нужна допълнителна стимулация по някаква причина. Може би тази статия би ти била интересна: Изцеждане на кърмата - кога е необходимо това?

А нямаше къде да го сложа ,за да си измия гърдите за кърменето!!!

Позволявам си да отбележа, че измиване на гърдите преди кърмене в общия случай не е необходимо. Тук бях писала повече защо.

Оф, дали трябва да се лишаваме така и когато кърмим?  Sad

Рядко е наложително кърмещата жена да изпитва лишения и да спазва строг хранителен режим. Ето малко доводи и повече информация

dimitrina8405, честита дъщеричка   bouquet  Доколкото знам, има специална отчетна тема за преждевременно родените бебенца, където може би ще получиш много подкрепа и информация от вече минали по твоя път майки. Надявам се ти и бебето да сте добре. Ако имаш нужда от помощ и подкрепа за кърмене, не се колебай да попиташ  Hug

И накрая да си кажа - мисля да ида в сряда на деня на отворените врати в Окръжна болница от 12ч., и видях в началото на темата, че ще се събират мами от форума в OMV преди това - много ми се иска да дойда там да си побъбрим (че тук не съм много активна)...

Надявам се да си по-добре, както и се възползвам да припомня за срещата  Whistling Whistling Whistling

Последна редакция: пн, 24 окт 2011, 16:01 от зелено човече (.)(.)

# 349
  • София
Димитрина   Hug Hug Hug
Молим се за малката Йоана! Радвам се, че е добре! И по - добре ще става, имай вяра!

# 350
Димитрина,честита ти дъщеричка!Много бързо да наддава и скоро да си е вкъщи при теб за да те радва.  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet Hug Hug Hug
ПП:Какво става с малкият Криско?Някой има ли новини?

# 351
Димитрина ,честита рожба!   bouquet

# 352
  • Русе
Честит рожден,Мими!Много здраве,късмет и сбъднати мечти!
Димитрина,много късмет ви пожелавам,хубаво е ,че е на самостоятелно дишане PraynigСтискам палци!
Разбира се,че ще останеш при нас,заедно сме я почнали тази работа,заедно ще я завършим Laughing

# 353
Димитрина честита малка дъщеричка Йоана! Да ви е жива и здрава и много да ви радва! Heart Eyes

# 354
Димитрина, честита дъщеричка. Да е жива и здрава малката Йоана, да наддава бързо и скоро да си е у дома при вас, за да и се радвате.  Praynig Praynig Praynig Hug Hug Hug Hug   bouquet   bouquet   bouquet   bouquet   bouquet   

ПП:Какво става с малкият Криско?Някой има ли новини?
И аз това питах вчера, ама никой не отговори. Гледах профила на Тиона и не е влизала от 18.10. Дано и при тях всичко да е наред!  Praynig Praynig Praynig Praynig

# 355
  • Sofia
Здравейте, момичета! Станах официално БГ- мама на 16.10 в 4:20 сутринта, на малката ми дъщеричка Йоана. Роди се в  края на 30 г.с, след едноседмичен опит от страна на докторите да ми спрат контракциите, но мисля че така е било най добре за нея. Роди се 1,480 гр. На самостоятелно дишане е, изкара жълтеница за 7 дни и няколко дни беше на антибиотик, заради инфекция. От няколко дни започна да усвоява всичкото мляко, което й дават и качва по 10-20 гр.
 Не смея да чета в интернет за преждевременно родените деца, защото със сигурност има доста страшни истории. И тъй като не мога да си намеря място във форума, ще продължа да си следя вашата тема и за напред. То и без тва чета за някви корегирани възрасти или нещо такова, така че развитието на бебетата ни ще е в един и същи период.

Честита рожбичка, dimitrina! Да е жива и здрава, и много много щастлива малката Йоана! Дано да съм добра орисница, защото и аз съм родена на същата дата (и сме астрални близначки). Само да растете от тук нататък - без перипетии !
Да ни е честита първата госпожица на всички съфорумки!

А относно памперсите: мисля категорчно да си взема за новородени. Гледах на Памперс те са от 2 до 5 кг. С щерка ни нямаше толкова малки и взимахме 2 номер. А тя се роди 2900 и ни изписаха 2700, и памперсите направо и "хлопаха" в началото.

# 356
  • Хасково
dimitrina8405 честито да ви е жива и здрава момата бързо да се оправя и да се прибира вкъщи при мама и тати

# 357
dimitrina8405 Честито   bouquet

# 358
Димитрина , честита рожба! Дано да сте добре (и все по-добре да ставате) и ти да си спокойна, за да потръгнат нещата добре и у дома - с кърменето и всичко останало. Мъничка е, но щом е на самостоятелно дишане - това е чудесно!  Hug  bouquet Praynig

# 359
  • София
dimitrina8405, честита рожба! smile3525 Да е жива и здрава, бързо да наддава и да се прибирате вкъщи да се гушкате и да се кърмите!!
Ех, че новинаааа  Party втората официална мама и първа госпожица, много се развълнувах  Crazy

Общи условия

Активация на акаунт