В ПЕТИ КЛАС всичко ново е за нас - тема № 32

• 72 466
  • 737
  •   1
Отговори
# 645
  • Пловдив
Вени, при нас ги "завъртяха" още от този понеделник. И в двете училища минаха съответно на обратните смени.
При щерка ми от утре също са с намалени часове, като ще почват не от 13.30, а от 13.15 втора смяна и ще свършват около 17.30...

baibibi, браво на детето! Само така!  Hug

# 646
  • София
Днес гледах интервю с просветния министър. Каза, че директорите на училищата, в които се учи на две смени, биха могли да ги завъртят още в понеделник, вместо във вторник. Струва ми се, че така ще е по-удобно за всички - деца, учители и родители.
От утре са с намалени часове. Питам го моя син в колко ще почнат и в колко ще свършат - не знае, питам го междучасията с колко са намалени - и това не знае  ooooh!! Направо ме докарва до тих потрес - никога нищо не знае и все нещо не е чул и разбарл!
Ако имат  нулев час - значи пак от 12,40. Ако нямат обаче - от 13,20.Часовете ще бъдат по 30 мин. Peace

# 647
  • София
Мерси, Русалке  Hug! И аз така ги мислех нещата, но си е друго да получа потвърждение.
Плаша се, като го гледам такъв заплес, а още не го е друснал пубертета в пълния му блясък. Какво ще е по-нататък, направо не искам и да си помислям.

Бенджи, как беше онази рецепта за кашлицата с дюлите, ако не бъркам, ти я беше ползвала? Една приятелка ме пита днес, пък аз не можах да се сетя.

# 648
  • Пловдив
Вени, семето на дюлята е за отхрачване.
Не я знам точната рецепта, но аз когато е влажна кашлицата и трябва да се открачва, слагам в какъвто чай или домашен сироп правя, и семките на една дюля /изрязвам цялата вътрешност, където са семките и ги слагам/

ВениJoy Joy Joy
ПП: Редактирах, че и някой друг може да го прочете така...

Последна редакция: вт, 31 яну 2012, 22:44 от *Бенджи*

# 649
  • София
Мерси, Бенджи, точно за отхрачване ставаше дума  Peace.
Скрит текст:
ПП: дом. сироп го прочетох като доматен сироп и за една бройка щях да те питам как караш децата да пият комбинацията от домати и семки от дюли  Joy!

# 650
Това с намалените часове много го мразя! За какво изобщо ходят до училището? За 30 мин. какво по-точно ще правят ще правят - домашните ли ще се проверят, нов урок ли ще се предаде. После ще трябва да дообяснявам и преподавам наново вкъщи.
Най-странното е, че обявиха за втора смяна, че ще е с  намалени часове, за да свършели училище в по-топло време! Не виждам разлика между 17.30 и 18.30 часа. Но пък синът ми, който е в четвърти клас и учи сутрин, ще си започва в 8 ч. и няма да има намалени часове. Дали сутрин в 7.30 /когато излизаме с него/ е по-топло, отколкото вечер в 18.30, когато прибирам дъщеря си, не мога да преценя. За мен през целия ден е еднакво - все си е студено.
Хубавото е, че съм много предвидлива и в началото на зимния сезон задължително снабдявам цялото семейство с дълги пухени шуби, грейки-панталони, топли апрески и рунтави калпаци, та студ не усещаме.

# 651
  • София
Днес гледах интервю с просветния министър. Каза, че директорите на училищата, в които се учи на две смени, биха могли да ги завъртят още в понеделник, вместо във вторник. Струва ми се, че така ще е по-удобно за всички - деца, учители и родители.

При нас ще е така  Peace Наитина ще е по-удобно, иначе ми се вижда тотално безумие, в понеделник 1ви срок, 1 смяна, вторник - 2ри срок, 2ра смяна  Laughing
Иначе няма намалени часове, нормално си учат децата.

# 652
  • Русе
Baibibi и аз съм на твоето мнение за намалените часове. ние сме само първа смяна и часовете са по 45мин. - децата се прибират обикновено заедно с втората смяна Laughing на другите училища. и тук идва мястото на един въпрос  - при равни условия ли са поставени децата при преподаване и усвояване на материала??? и съответно после при кандидатстване в 7-ми клас???? - според мен - не. и то си личи, всички от МГ (с 45мин часове) остават в МГ или влизат на първите места в Английската например, а децата от другите училища - ходят на уроци за да наваксат с материала.
(не всички разбира се, но голяма част). това е недомислено и нечестно спрямо децата, а и родителите.

# 653
  • дядовата ръкавичка
Нашите в понеделник щели да ходят в 9 ч. само за да им дадат бележниците, което също е безумно. Какво им пречи да раздадат бележниците във вторник или да обърнат смените още от понеделник.

Синът ми се очертава с доста 5-ци за  срока. Яд ме е не на оценките, а на това, че според мен не полага никакви усилия.  Не че знам как точно учи, защото съм на работа, но мисля, че гледа да претупа ученето за 30-40 минути, за  да си гледа ТВ после. Последната седмица през вечер чета лекции, сама на себе си станах досадна, ама дали ще вдене нещо .... Беше най-прекрасното дете до 3 клас, ала от година на година го обземат все по-голям мързел и апатия. Не знам какво да правя. Нямам сили и време да го проверявам вечер, а и сякаш не желая. Иска ми се да узрее и да разбере, че е важно да учи заради самия себе си, а не защото ще го препитам.

Последна редакция: ср, 01 фев 2012, 13:44 от Айяла

# 654
  • София
Baibibi и аз съм на твоето мнение за намалените часове. ние сме само първа смяна и часовете са по 45мин. - децата се прибират обикновено заедно с втората смяна Laughing на другите училища. и тук идва мястото на един въпрос  - при равни условия ли са поставени децата при преподаване и усвояване на материала??? и съответно после при кандидатстване в 7-ми клас???? - според мен - не. и то си личи, всички от МГ (с 45мин часове) остават в МГ или влизат на първите места в Английската например, а децата от другите училища - ходят на уроци за да наваксат с материала.
(не всички разбира се, но голяма част). това е недомислено и нечестно спрямо децата, а и родителите.
Ами не е съвсем така.МГ са с приемен изпит  след 4 клас, така че, който е искал, е трябвало да се потруди и да пробва.Не може да се иска  после от нормално ОУ да обучава по математика на ниво МГ и  в края на 7 клас нещата да са изравнени . Нито хорариумът от часове в ОУ го позволява, нито съставът на класовете.Все едно да кажем, че не е честно  това, че по-нататък гимназистите от примерно  1 АЕГ са  с  по-високо ниво по английски от децата в някой техникум. Съвсем естествено е да бъде така. Peace Така е било и преди, така и ще бъде.
Колкото до ходенето на школи, и децата от МГ ходят на курсове, не по математика, а по БЕЛ. И да, влизат на много предни позиции в най-желаните училища, но на тези места   се класират и  много други деца, неучили в математически паралелки. Слава Богу, има си все още основни училища, в които нивото като цяло не е толкова посредствено, учителите си вършат работата, дават на онези деца, които искат да поемат, нужната основа, която те само надграждат с допълнителните занимания в курсовете. За пример,  в училището на близначките ми преди две години, само от един единствен клас, над който имах преки наблюдения,  класиралите се с много висок бал деца в елитните езикови гимназии  бяха солидна бройка. Peace

# 655
  • Русе
Слава Богу, има си все още основни училища, в които нивото като цяло не е толкова посредствено, учителите си вършат работата, дават на онези деца, които искат да поемат, нужната основа, която те само надграждат с допълнителните занимания в курсовете. За пример,  в училището на близначките ми преди две години, само от един единствен клас, над който имах преки наблюдения,  класиралите се с много висок бал деца в елитните езикови гимназии  бяха солидна бройка. Peace
Именно за това говоря, че в такива училища когато им намалиш часовете на 30 мин. децата нямат толкова време за упражнение, а учителите за преподаване на материала в час, докато ако часовете са по 45 нещата ще са още по-добре.  Peace

# 656
Синът ми се очертава с доста 5-ци за  срока. Яд ме е, не на оценките, а на това, че според мен не полага никакви усилия.  Не че знам как точно учи, защото съм работа, но мисля, че гледа да претупа ученето за 30-40 минути, за  да си гледа ТВ после. Последната седмица през вечер чета лекции, сама на себе си станах досадна, ама дали ще вдене нещо .... Беше най-прекрасното дете до 3 клас, ала от година на година го обземат все по-голям мързел и апатия. Не знам какво да правя. Нямам сили и време да го проверявам вечер, а и сякаш не желая. Иска ми се да узрее и да разбере, че е важно да учи заради самия себе си, а не защото ще го препитам.

Все едно аз съм го писал за моя син... С тази разлика, че още септември го предупредих, че няма да го закачам първия срок за учене и оценки, за да се адаптира към новото училище, учители и големия брой деца. Но от втория срок... смятам да му дръпна юздите!  Wink

# 657
  • София
Синът ми се очертава с доста 5-ци за  срока. Яд ме е, не на оценките, а на това, че според мен не полага никакви усилия.  Не че знам как точно учи, защото съм работа, но мисля, че гледа да претупа ученето за 30-40 минути, за  да си гледа ТВ после. Последната седмица през вечер чета лекции, сама на себе си станах досадна, ама дали ще вдене нещо .... Беше най-прекрасното дете до 3 клас, ала от година на година го обземат все по-голям мързел и апатия. Не знам какво да правя. Нямам сили и време да го проверявам вечер, а и сякаш не желая. Иска ми се да узрее и да разбере, че е важно да учи заради самия себе си, а не защото ще го препитам.
Все едно аз съм го писал за моя син... С тази разлика, че още септември го предупредих, че няма да го закачам първия срок за учене и оценки, за да се адаптира към новото училище, учители и големия брой деца. Но от втория срок... смятам да му дръпна юздите!  Wink
Абсолютно същата картинка и при нас!
С тази разлика, че по БГ и математика сме с 4ки, даже!  ooooh!

# 658
Синът ми е в основно училище. Всеки ден часовете са по 45 минути, само във вторник са по 40 минути. Има 1 ден с 6 часа, другите са по 7. В общи линии не приключват преди 14 часа, дори и по-късно. Защото по физическо остават, по ИТ също остават. Няма никой след тях и госпожите продължават часовете. В момента има проблем, защото салонът се е наводнил през покрива, като няма кой да го изчисти от есенните листа...Не ми се говори, пари за поддръжка липсват. Районния ни кмет е ... ooooh! А салонът е супер иначе.
Относно оценките за края на срока - идея си нямам!
Не виждам нищо драматично в петиците за срока обаче. Grinning

# 659
Люлин, в кое у-ще сте?

Общи условия

Активация на акаунт