В ПЕТИ КЛАС всичко ново е за нас - тема № 32

• 72 500
  • 737
  •   1
Отговори
# 600
Ядът ми идва от това, че: първо - самата класна работа беше един прост, прост преразказ. Децата се успокоиха, че най-трудното и най-важното е минало. Второ - на консултацията ни каза, че граматика с тестове ще бъде застъпена от втория срок, от което пък ние, родителите, се успокоихме. Трето - не направиха дори нещо като пробен тест в час, като упражнение. Редно беше да ги подготви за подобна работа, да ги запознае с формата. Редно беше и да направят по-подробен преговор. Четвърто - даде само два дни за подготовка.
Сега не мога да се сетя, ама сигурно имам още и Пето, и Шесто, и Седмо...
А моята щерка, от работата в клас, останала с впечатление, че е супер. Даже не искаше да преговаря сега, всичко си знаела, чудесно се справяла /има няколко отлични оценки за активно участие и реши, че няма какво повече да научи/. И наистина - в последните уроци за видове думи беше блестяща, ама като върнах назад, направо ми се доплака. А като бръкнах в дебрите на първия раздел, направо се отчаях. Там знанията й бяха отишли под нулата. За няколко часа нищо не можах да направя. Как да изтренираме неща, които е учила преди три месеца за толкова малко време? Попрегледахме тази сутрин туй-онуй от пустите видове изречения, като тайно се надявах, че тестът все пак ще е в петък и ще има още два дни.
Не знам, не е редно това. Как може по всички други предмети да имат винаги поне един уикенд и два-три учебни дни за преговор вкъщи, а по български точно да го карат на изпарения.
Ама много ме е яд!

# 601
  • София
И моят син е при тази госпожа, и при него се получи абсолютно същото. Аз и друг път съм споделяла - времето му е много кът, карам го да учи вечер след училище  ooooh! и през уикендите. По другите предмети си знае - дойде ли края на раздела, ще има тестове. Математичката също много ми допада - струва ми се, че не претупва нещата и се решава всичко от-до. Госпожата по история прави отлични преговори преди тест. Само по български изтървахме положението, или поне така ми се струва, защото в понеделник видях във ФБ  Rolling Eyes съобщението, че предстои важен тест... Накарах го да залегне и да учи уроци назад, ама положението никак не ми се видя розово. Аз също установих, че на практика по БЕ са имали малко домашни работи, а материала е труден и важен.
Направо ми писна вече  ooooh!! Не знам вашите деца как са, ама мойто, ако не го настъпя, хич няма да се напъне повече от необходимото. Като сложим и постоянната амнезия, от която страда - положението става критично.

# 602
Споко хора, 5ти клас е тежък, знаеше се, критериите стават сериозни,  пропуските вече не се подминават с лека ръка от учителите. А и с тая граматика безумна...
Аз единственото за което се радвам е, че като го хвана моя да преговаря все още не се дърпа и учи сериозно. И това не е малко Joy
Мноого сме зле иначе по БЕЛ, ама малко по малко с преразкази и тестове по граматика наваксва.

# 603
  • София
Чакай, baibibi, да не стане недоразумение.Далеч съм от идеята да оправдавам  учителката и случилото се, просто споделих, че тестът е бил за всички 5 класове и не е бил провокиран от  вас. Peace
Иначе си е за яд.
Но си пести нервите! Повярвай ми, тепърва по БЕЛ сценарият ще се повтаря и потретя. И не само в нашето училище.Нещо е изначално сбъркано.Препуска се през материала, не се правят упражнения, натрупват се пропуски, които сериозно лъсват в 7 клас. Децата отиват по школи, с цел да ги запълнят и да се представят добре на изпитите. Последното уж го постигат, но с  определенo нетрайни познания от ден до пладне. За последно учат БЕ в 8 клас и после до матурата в 12 клас - няма никой. Там  пак идва ред на школите и уроците, този път с цел успешно справяне с матурата.
Не знам къде точно е проблемът, но с уроци или без, децата в масовия случай  остават на ниво посредствено усвояване на нормите на  езика.Наскоро четох статия, че висшите учебни заведения имат идеята да въведат БЕЛ като задължителен предмет в 1 курс, независимо от профила на съответния университет. Системата не успяла да им даде нужното за цели 12 учебни години, ще  се пробва да наваксва във ВУЗ JoyСмях в залата Mr. Green

# 604
Голям смях, права си!
Аз учих граматика основно до осми клас. Май в гимназията вече нямахме български език, а и да е имало, нито помня, нито явно ми е правило впечатление, защото в същото това училище, в което са и моите деца сега, имаше една другарка Ралчева, мозъците ни изпили, но ни научи на български език. Сбръчваше ни направо, тази беше най-чудовищното чудовище на всички времена. Не че по другите предмети ни държаха лабаво, ама тази беше уникална. Нито веднъж не отстъства за четири години /това не е критерий де/, само дето не ни трепеше с граматиката по главите, но на нас така ни изглеждаше. Хем бяхме ужасени от нея, хем залягахме здравата.
Честно казано, но после в СУ половината изпити съм си взела с минимална подготовка, просто защото всичко си знаех от прогимназията.
Сега за учителката по матемаки на дъщеря ми лоша дума не мога да кажа. Понякога малко прекалява с обема на домашните, но детето ми се справя. И проблеми там няма. Не се налага изобщо да се намесвам /е, с малки изключения за някоя задача/, но като цяло материалът е овладян още в час, а вкъщи само трупа тренинг.
За БЕ, да споделя, че на въпросната консултация госпожата неофициално ни заяви, че "едни леки, поддържащи уроци или курсове от началото на шести клас" няма да са излишни. Направо си ни каза в очите, че тя няма да подготви децата за матурите.
Докато пък математичката, още на първата родителска среща, се изправи пред всички родители и заяви съвсем отговорно, че досега не е имала ученик, когото да не е научила на математика. Ще се радвам да се окаже права и да продължава и занапред да "тормози". Ама при нея няма хън-мън - след всеки раздел има тест, между тестовете има "двадесетминутка", отделно изпитвания по време на часовете, а преди тест - як преговор.
По история - също след всеки раздел има тест, за който тя ги подготвя поне в три учебни часа, като им смила най-важното от взетия материал.
География - след всеки раздел - тест плюс изпитване в часовете.
Човекът и природата - раздел-тест-изпитване.
Английски - раздел - тест, изпитване.
Само с БЕЛ го закъсваме май. Озъртам се вече за школи, които да са близо до вкъщи и да подготвят деца още от шести клас.
eine in Rente gegangene Nixe, благодаря ти, че ме успокои. Някак се чувствах гузна пред останалите родители. Не знам защо, ама като се случи нещо в училище и всички мен ме питат и едва ли не ми искат обяснение, сякаш аз съм директорът. Иначе си права, че след две тежки матури, за които се предполага, че се полагат сериозни усилия и се учи здраво, от гимназиите излизат масово неграмотни деца. Нямам предвид, че не могат със затворени очи да открият кое е сказуемното определение или дали сказуемото е съставно именно или става дума за сказуемо и обстоятелствено пояснение. Говоря за елементарни познания, които да се ползват в практиката.

# 605
  • София
Хахаха, напълни ми душата Hug С най-добри  чувства  си спомних притесненията ти от математичката в началото на годината. Радвам се обаче, че на база опита си с каката и нейната също строга преподавателка по мат., се оказах права в предположението, че жената  ще си върши съвестно работата. За там нямам никакви оплаквания.
За БЕЛ, колкото и да ми е неприятно да си призная, примирила съм се с положението. Натискам у дома с упражнения, доколкото девойките  ми позволят,  за да избегна натрупването на  сериозни пропуски. А от 6 клас - ходом марш на школа.

# 606
А при нас досега имаха поне четири теста по български  език, класна и отново им предстой тест , като последните два са съчетани български и литература  Peace иначе не учат по учебника, а госпожата им диктува и те записват всичко . Simple Smile

# 607
Тя и нашата уж диктува, ама явно е много бързичко, та дъщеря ми не всичко успява да запише като хората. Като почета малко в тетрадката й и имам чувството, че става дума за друг език, а не за български. А и определенията, които са продиктувани, не бих казала, че са по-разбираеми от написаното в учебника.
Добре е, че не се налага да учи от учебника по математика! Там как е обяснено, не е истина просто.

# 608
  • София
Гледам, че всички се оплаквате от БЕЛ. Споко...Май положението е еднакво при всички. Ние обаче миналата седмица имахме родителска среща точно във връзка със слабите оценки на децата по БЕЛ и математика. Освен учителите по тези предмети, беше и директорката и обясни, че с началото на втория срок, училището организира допълнителни занимания след часовете, нещо като занималня, но там ще има учители само по БЕЛ и математика, които учители няма да са от училището, а външни преподаватели. И нали се сещате, че всички родители си записаха децата. Ще бъдат 2 или 3 групи. И това доколкото разбрах било по някаква европейска програма с пари пак от ЕС. Честно казано, на мен ми допадна идеята и затова дори не съм се замисляла. Сега съм се замислила дали да не пусна малкия ми син на 6 година на училище, че сега първи клас ще поеме една много добра учителка. А той стана на 6 сега в началото на януари.
А какви са срочните оценки на децата Ви по другите предмети?

# 609
  • дядовата ръкавичка
Но си пести нервите! Повярвай ми, тепърва по БЕЛ сценарият ще се повтаря и потретя. И не само в нашето училище.Нещо е изначално сбъркано.Препуска се през материала, не се правят упражнения, натрупват се пропуски, които сериозно лъсват в 7 клас. Децата отиват по школи, с цел да ги запълнят и да се представят добре на изпитите. Последното уж го постигат, но с  определенo нетрайни познания от ден до пладне. За последно учат БЕ в 8 клас и после до матурата в 12 клас - няма никой. Там  пак идва ред на школите и уроците, този път с цел успешно справяне с матурата.
Не знам къде точно е проблемът, но с уроци или без, децата в масовия случай  остават на ниво посредствено усвояване на нормите на  езика.Наскоро четох статия, че висшите учебни заведения имат идеята да въведат БЕЛ като задължителен предмет в 1 курс, независимо от профила на съответния университет. Системата не успяла да им даде нужното за цели 12 учебни години, ще  се пробва да наваксва във ВУЗ JoyСмях в залата Mr. Green

Според мен /без да съм специалист по БЕЛ/ проблемите са: първо - в натоварения с излишни подробности и понятия материал (аз не помня да съм учила за съставно глаголно и съставно именно сказуемо; за приложението като част на речта; за глаголи от свършен и несвършен вид и хиляди други понятия, които дори и да съм учила, съм забравила, защото не са ми били необходими в живота); второ -  в липсата на време за  упражнения и трето-  в зле представния, на излишно висок академичен стил, материал в учебниците.

# 610
Според мен /без да съм специалист по БЕЛ/ проблемите са: първо - в натоварения с излишни подробности и понятия материал (аз не помня да съм учила за съставно глаголно и съставно именно сказуемо; за приложението като част на речта; за глаголи от свършен и несвършен вид и хиляди други понятия, които дори и да съм учила, съм забравила, защото не са ми били необходими в живота);

и аз непрекъснато затова се възмущавам  /е не пред детето/, но откровено учат много излишни неща  #Cussing out

Английски - 5 , по другите предмети - 6

# 611
  • София
dani.m73 , браво  Peace, добре се е справило детето. При нас няма да има нито една 6. Масово ще бъдат 5 и 4.

# 612
dani.m73 , браво  Peace, добре се е справило детето. При нас няма да има нито една 6. Масово ще бъдат 5 и 4.

Благодаря , тя когато иска - може , но когато се заинати  ooooh! пък и в нашия град може да са занижили малко критериите  Wink

# 613
Е на нас тази година не ни казаха директно да се спасяваме допълнително,но пък иначе имаме страхотен ЗИП. Вместо обичайните по БЕЛ и математика си имаме музика и рисуване Mr. Green Не знам вие по какви учебници учите ама явно при нас всичко е О.К. след като имаме такъв ЗИП.

# 614
Е на нас тази година не ни казаха директно да се спасяваме допълнително,но пък иначе имаме страхотен ЗИП. Вместо обичайните по БЕЛ и математика си имаме музика и рисуване Mr. Green Не знам вие по какви учебници учите ама явно при нас всичко е О.К. след като имаме такъв ЗИП.

Joy и при нас единият ЗИП е музика , т.е  ако си паралелка със засилено изучаване на български език имаш ЗИП български и ЗИП музика / нямаш право да избираш / , аз изпаднах в тих бяс в началото на годината, но това е  Wink за сведение паралелката с математика имат ЗИП история  Whistling

Общи условия

Активация на акаунт