Новите думи в българския език

• 204 358
  • 3 542
  •   1
Отговори
# 2 715
  • n/a
ИрПуц, е, да, но това е единият момент, а в следващия - дишаш и се радваш на живота Simple Smile и на
новите думи в българския език. Оздравявай  Hug

Кхъм, и иМпийчмънта, нали? Те са си двойка неразделна - когото споходи първото, току-виж
споходило и второто  Mr. Green

Вай, кОла го пропуснахме. И копривата  Joy

П.С. само ми се изплъзна н-то, ама който е писал тия две думи, знае колко е нелесно  Embarassed

Последна редакция: вт, 12 юни 2012, 13:57 от Лоана

# 2 716
 smile3532 Ей сега отивам да си набера.

Инаугурацията и импийчмънта, разбира се.  Mr. Green

# 2 717
  • Mars Hotel
Новият вариант на "От Осанна до Разпни Го"  - "От инаугурацията до импийчмънта" Joy

# 2 718
  • Варна
Вай, вай, вай  Crazy ЖДНБ

историк и археолог се изказва за "созополския вампир" по БТВ: по този начин хората с по-екстраординерни способности се неглижират в бъдеще  Crazy

Как не се е сетил да каже по-подходящата дума в случая - утилизират. Wink

# 2 719
  • n/a
историк и археолог се изказва за "созополския вампир" по БТВ: по този начин хората с по-екстраординерни способности се неглижират в бъдеще  Crazy

Айде, пак аз. И пак напълно сериозно. Моля ви, обяснете (преведете) ми това, защото
категорично не мога да го вържа в нещо смислено.

# 2 720
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
а утилизация не е ли преработка, с цел "втора употреба", на суровини и материали?

Hug лоана, май никой не го разбира, но как звучи само, а?
 Hug по БТВ не направиха разяснение  Hug

# 2 721
  • Mars Hotel
Иска да каже, че по този начин (с този ритуал), обществото ще започне да избягва хората, които имат необичайни способности.

# 2 722
Иска да каже, че по този начин (с този ритуал), обществото ще започне да избягва хората, които имат необичайни способности.

Joy Joy Joy нееее. според мен е:
с този ритуал наплашените ситизъни са неутрализирали фючърсните негативни прояви на хората с  екстраординерни способности Wink на чист BG  Crazy

# 2 723
  • n/a
Добре, ама не разбирам - на тях им е причинено или те сами си го причиняват. Кой е извършителят?
Екстраординарите или ситизъните?

# 2 724
Според мен неглижирането се извършва от къмюнинито, демек ситизъните, по отношение на екстраординерните.

Новият вариант на "От Осанна до Разпни Го"  - "От инаугурацията до импийчмънта" Joy

hahaha hahaha hahaha

# 2 725
  • Mars Hotel
Според мен неглижирането се извършва от къмюнинито, демек ситизъните, по отношение на екстраординерните.

Индийд.

# 2 726
  • София
Идвам да се оплача, че думата интервенция е здраво залегна в речника на учените хора около мен - и това щото го пише в един куeшчънари, който трябва да попълваме на ингилизки. Оказа се трудна задача да се намери подходяща интервенция, която да бъде описана в този куешчънари от наличната дата база. не знам как ще се върнем към понятията дейност и въпросник след случилото се!  ooooh!

за вампирите мълча - тия сайънс (нал тъй е по новобългарски) светила са срааааааааааааам!  Tired

Последна редакция: ср, 13 юни 2012, 08:54 от Vanya_I

# 2 727
пръдня из гащи има друг смисъл Wink
Хм, я обясни че се обърках. Пръдня из гащи е "шляя се", "размотавам се без да си давам много зор". А какво е перо по локва тогава? Признавам, не го бях чувала досега и просто си извлякох значение от контекста  Embarassed  Mr. Green

# 2 728
пръдня из гащи има друг смисъл Wink
Хм, я обясни че се обърках. Пръдня из гащи е "шляя се", "размотавам се без да си давам много зор". А какво е перо по локва тогава? Признавам, не го бях чувала досега и просто си извлякох значение от контекста  Embarassed  Mr. Green

да се измъкнеш/изсулиш/изнижеш като пръдня из гащи  Hug е да се измъкнеш тихомълком, (почти) незабелязано Wink без да ти пука
а нося се като перо по локва - е точно шляя се безцелно, подобно е на нося се по вятъра, по течението...  Hug

# 2 729
Само да вмъкна за утилизацията - използва се от мнооооооого години като термин във военното дело, в частта за експлоатация на оръжията. Навлязла е у нас от ... (изненадка!) - руски език  Crazy Където, разбира се, също е заемка. Знам го със сигурност, защото имам много книги от баща ми, издавани през шестдесетте години, където непрекъснато се употребява това утилизирование, точно в смисъла, в който сега и у нас "придобива гражданственост".

Това е тенденция, която наблюдавам в много области - разни случайно попаднали в някоя област хора, започват да употребяват по-специфични термини от "кухнята", за да покажат колко са навътре с материала  Crazy За стотици думи мога да се сетя - битували са си мирно и тихо като "вътрешноведомствена терминология", и изведнъж плъзват в масова употреба... Тъпо, ама как да покаже иначе Мунчо, че е в час с новостите, ако не интервенира, реимбурсира, утилизира и чекира?

Общи условия

Активация на акаунт