Януарски бебета 2012

• 35 728
  • 755
  •   1
Отговори
# 90
Здравейте момичета!
Много хубава нова темичка! Нека я изпълним само с хубави новини и положителни емоции!

Мименце, този твой лекар нещо трябва да се върне към университета Wink
Понеже аз съм с отрицателен резус фактор, а съпруга ми с положителен съм долу-горе запозната, но вместо аз да се правя на важна копирах д-р Цончев от www.puls.bg :

РЕЗУС ФАКТОР

Резус - фактор - това вещество (белтък) в кръвта, който притежават 85% от всички хора, и затова се наричат резус-положителни. Останалите 15%, при които този белтък липсва, резус-отрицателни. Резус-фактора се съдържа в еритроцитите в кръвта на човека и макаки-резуса (откъдето идва и името). Отрицателния резус-фактор почти не влияе за живота на човека. Особено внимание трябва да се обърне на жени с резус-отрицателен, които искат да имат бебе.
При съчетание в семейства с "отрицателен резус фактор"при жени и "положителен резус фактор" при мъжа, възниква опасност резус-конфликт, но за щастие, това не винаги се случва. Резус-конфликт може да възникне само в този случай, ако зародиша унаследи резус отрицателен. Тогава кръвта на бебето се оказва чужда за майката: резус-фактора на плода преодоляват плацентата и попада в кръвта на майката, а нейния организъм, възприема това като непознато вредно вещество, и започва да изработва защита - антитела.
Антителата на майката се промъкват чрез плацентата към бебето и атакуват еритроцитите. В кръвта се появяват голямо количество вещества, наричани билирубини. Затова нашето бебе изглежда оцветено в жълт цвят. Тъй като еритроцитите на плода се унищожават неправилно, неговите черен дроб и далак се мъчат да преодолеят този проблем. В края на краищата, и те не се справят. Възниква анемия (низко съдържание на еритроцити и хемоглобин в кръвта).
В такъв случай, защитавайки майката, антителата предизвикват сериозна заплаха за нейното бебе. При тежка форма на резус - конфликт е възможна вътреутробна гибел на плода и аборт през целия период от бременността. С ъщотака са възможни разтройства в главния мозък, слх а иречта. В най - тежките случаи резус-конфликта се проявява във вродено събиране на вода (отоци) на плода, което може да доведе до неговата гибел.
В такива случаи на новороденото помага замяната на кръвта - кръвопереливане. Вливат му едногрупен резус-отрицателна кръв и го привеждат в реанимация. Тази процедура е ефективна само в първите 36 часа след раждане.
За да предпазим бебето от подобни проблеми може и е нужно още преди раждането, при планирането на бременността. Първоначално, трябва да узнаем своята и на мъжа кръвна група и резус - фактора - да направим кръвен анализ.
Несъвместимостта между партньорите по резус-фактор не е повод за притеснение или отказ от мечтите за бебе. Тези 15% жени, при които резус - фактора се оказва отрицателен, са също талкова способни да станат майки на очарователни деца. Перспективата е такава: на жената се налага да дава много често венозна кръв за наличие на антитела. До тридесет и втората седмица на бременността - един път в месец, от 32 до 35 седмица - два пъти в месеца, а след това до раждането еженеделно. Тези процедура, разбира се, не са приятни, но съвършено необходими. По нивото на антителата в кръвта на бременната жена лекарят може да направи изводи за предполагаем резус - фктор при бебето и да определи началото на резус-конфликт.
Като правило, по време на първата бременност резус - конфликт се развива рядко. При повторни бременности вероятността на проблема се повишава.
Сега развитието на резус-конфликта може да се предотврати чрез въвеждане на специални ваксини - анти - резус - имуноглобулин - веднага след първото раждане и даже след прекъсната бременност. Този препарат свързва агресивните антитела, образуващи се в кръвта на майката и заплашващи бъдещото бебе, и ги изхвърлят от организма. Въвеждането на резус - антитела може да се проведе и по време на бременността. Профилактиката с имуноглобулини при резус - отрицателни жени трябва да се проведе в течение на първите 72 часа след раждане, отлепване на плацентата, амниоцетоза, аборт, извънматочна бременност, преливане на кръв.
В наше време медицината успешно се справя с лечението на резус-конфликта.

Баща Майка Дете Вероятен конфликт
+ + + Няма
+ - 50% + Има вероятност
- + 50% - Няма
- - - Няма

# 91
  • Sofia, Bulgaria
Jane Doe,и аз съм на същото мнение за Токуда,абсолютно не са пари на вятъра.Всеки лев си заслужава,ако имаш тази възможност  Simple Smile

И едно въпросче- прочетох,че и на други мами им се запушва носа вечер.При мен положението оправят само капките Муконазал,но не знам дали е добре да се слагат толкова често.Вие какви методи ползвате?

А за извеждането на бебчетата
,лекари са ми казвали,че е добре да се каляват по малко през зимните месеци.Извеждането да е постепенно,първо за 5-10мин,после за 30 и така

# 92
  • Бургас
Зравейте!
Аз искам да ви питам дали някоя от вас е пила "Неоренал"?Понеже в първата бременност го пих, не помня обаче колко време.И сега ми се появи тъпа и постоянна болка в кръста и леко парене при уриниране /както и с първата бременност/, та се налага пак да го приемам.

# 93
Аз пих Уринал миналия месец поради същата причина, но и някакъв антибиотик .Беше едно прахче , еднократно-разтворено с вода.Доктора ми го изписа .

# 94
  • София

И едно въпросче- прочетох,че и на други мами им се запушва носа вечер.При мен положението оправят само капките Муконазал,но не знам дали е добре да се слагат толкова често.Вие какви методи ползвате?

Аз имам също проблема с запушения нос, но личната лек. не ми дава капки освен Eufobium conpositum  които са хомеопатични. Аз сега пробвам с разтвор от морска сол, вода и клеева тинктура, има малко подобрение, но вечер пак едвам дишам.

# 95
кафенце, каква прекрасна темичка! благодаря за оформлението Hug
мен на последък всичко ме разнежва, та сега и темичката първата страничка ме разплака (без причина)

момичета, вчера си бях на прегледа - сърчицето 130 удара, ама само това ти казват. докторката ми е много симпатична, ама пусто му в САЩ средния преглед при проследяване на бременност не трае повече от 10мин. ти сигурно и няма какво да правят по-дълго, ама ми се струва много кратичко. да не говорим, че те в кабинетите си има минимално оборудване, и ако искат да разберат нещо повечв те пращат за изследване в болницата, където ще раждаш и където наистина има всякакво оборудване и специалисти. а цената на проследяване на бременността, особено в манхатан е небесна. на мен ми е изцяло покрита от застраховката, така че за цялата бременност съм платила $10 и за самото раждане предполагам, че ще трябва да платя нещо, но моя позната, която иска да е при моята док, но застраховката й не я покрива, ще и плати за цялата бременност без раждането, дръжте се - $10 000. тя и за мен взима тези пари, но не от мен, а от застраховката. знам, че системата е много различна, обаче за тези пари да те гледат 2-3 на видеозон и то в болницата, а не в кабинета й.....

както и да е - вчера ме прегледа с ръце и каза, че иска пак да ме видят на видеозон, защото не знае дали бебчето не е по-малко от седмиците си, но не беше притеснена, каза ми да си запазя час в болницата през следващата 1-2 седмици, аз естествено исках веднага, но първият свободен час е за следващия петък и ми се е свила душичката. предполгам, че ако беше притеснена щеше да настоява да ме видят веднага, ама на мен ми беше достатъчно да се притесня.......

# 96
 Stuck Out Tongue Winking Eye и аз тук
Момичета, изтървах ви, бързо ли пишите, аз ли бавно чета  Rolling Eyes
Я да питам пиете ли някакви витамини в момента? Аз не, но оня ден ми излезе херпес на устната, а това не е никак типично за мен; днес пък- ечемик. Явно бебо яко си "смуче" от мен (пу-пу, да продължава) и имунната ми система е заслабнала. Утре ще отида до аптеката, но гледах, че има много видове, вие от кои сте доволни?

# 97
  • Пловдив
Pink, аз този път реших да не пия витамини. Но една бъдеща майка ми каза, че пие мляко за бременни и кърмачки и е доволна и аз си купих този месец. Продава се в бебешките магазини, в кутия като сухо мляко за кърмачета, има всички необходими витамини и минерали. Е, гадничко е на вкус, но пък идва много по-евтино от витамини от аптеката. Към 9лв струва, а повечето витамини са над 20лв (по-хубавите).

# 98
Аз докато стана и при вас минал деня и сте изписалиии, едвам ви изчитам Simple Smile

Krasidika, от година и нещо сме в САЩ, в Бостън. Това, което ми направи впечатление тук, е колко много семейства са с породени деца. Почти всяко второ. Просто майката спира работа, ражда набързо 2-3 или колкото са си решили и после се връща на работа. Има и страшно много семейства, при които жената (по-често) не работи и си гледа семейството.

Tarte Tatin, за една нормално развиваща се бременност, прегледите тук са напълно достатъчни. Абсолютно съм сигурна, че ако има проблем, няма да те оставят без наблюдение. Според мен в България малко се е видеоизменила акушерската грижа към печелене на пари. Има изключения, разбира се. От емоционална страна на всяка майка й е мило да види рожбата си на екрана, но наистина няма нужда от това.  И аз днес се видях с акушерката за има-няма 10 минути - чу сърцето, опипа корема и каза къде му е гръбчето, къде дупето и това беше. Аз съм в голяма практика и тук си имат всичко и видеозон и лаборатория, няма нужда да ходя другаде. Иначе, добре че са застраховките, защото наистина ценита са Whistling

Pink, аз съм против синтетичните витамини и не смятам да пия, затова не мога да ти препоръчам Confused

# 99
Здравейте, мами!
Да ни е честита новата темичка- прекрасна е ( благодаря за труда, Кафенце) и да я напълним само с хубави новини!   bouquet
Аз като ви изпусна за един ден после по няколко ви гоня...  Mr. Green Толкова теми сте подхванали, обсъдили и затворили вече, че ми се струва малко неуместно да пиша.
Искам обаче да изпратя много  Hug на мама Бубанка и на мама Бистрица. За принцеските на мама Sweet Moni се радвам ужасно много и стискам палци да продължават все в този дух!   Hug
Ще се постарая да съм от по-редовно пишещите като се развали времето, че сега съм от клуба на мамите-пешеходки Simple Smile (опитвам се да съм максимално навън и в движение; когато имат нужда от мен в работата удрям по едно рамо; ходя на лекциите за бременни когато мога и т.н.)
Пожелавам на всички хубава вечер!  Hug

# 100
  • София
Pink, аз от около месец пия Pregnacare, цената им е 12-14 лв за месец, от тях не ми става лошо и мисля,че ми действат добре
От днешните ми изследвания отново високи левкоцити и CRP, явно така ще си карам, освен ако док. не каже нещо ново по въпроса в понеделник

Последна редакция: пт, 28 окт 2011, 23:00 от Krisita

# 101
Ехо привет!

Поизчетох ви, доста дискусии е имало.

И аз като Менина съм изцяло съгласна с промените във връзка с майчинството. Няма да коментирам подробно, за да не става пак спор.
Бубанка, за астмата не се тревожи, и аз съм чувала, че често отшумява. Преодолим проблем е, ще се справите.  Hug
Бистрица, огромно съчувствие за малката ти дъщеря. Детският диабет е сериозен проблем и с него просто трябва да се научите да живеете. Имам диабетик в семейството, който, макар, че не е дете, трудно свикна с инсулини и диети. Но сега е като всеки друг човек, само малко повече се пази от травми и стрес. Много прегръдки и най-важното - не позволявай малката да усеща осезателно, че е различна. Просто трябва да свикне с определени рутинни неща във връзка с диабета и да си е дете, като всички други.  Hug

Гледам, че много мами ще раждаме в Тина Киркова, освен като вляза в стаята в родилното да питам има ли някой от форума направо?  Crazy Joy
Аз съм доволна от тази болница, лекарите в родилно са страхотни, акушерките също са мили.
Тези от неонатологията бяха доста неприятни и нищо не обясняваха, но ако бебето е ок и си го вземете при вас, няма и да се занимавате с тях.  Peace

Радичка, мила, пиши как си.  Praynig Hug  bouquet

КиараТиара също съвсем ни заряза, а аз обичах да я чета.  Hug
Аз вчера ходих на консултация. Бебе 1700 гр. седалищно, поседнало върху пикочния ми мехур.
Няма друго интересно, освен, че пак имам гъби и пак съм на глобули. Не минават тия гъби и това е..... Crossing Arms
Отделно от това си обсъждах датата за секцио с докторката, която ще ми го прави. Искам да е възможно най-близо до термин, т.е около 3-4 януари. Тя не беше във възторг, но каза, че ще се съобрази с мен. Предупреди ме, че можело да тръгне и нормално да се ражда тогава и не знам като цяло какво се прави в такива случаи.  Но 10-15 дни преди термин ми се вижда твърде рано. От друга страна при всички случаи ако секциото е в края на декември ще стоя в болница на НГ, което не ми се иска.  Confused ще си чакам януари и това е. В краен случай, ако реши само да излиза, тъкмо ще си е показало бебето кога иска да му е РД.
Извинете този ферман, но ми се искаше да чуя и други мами с планирано секцио за кога смятат да го насрочат.

# 102
Добра ви вечер  Simple Smile

Вместо запис (на 7-а стр.  Blush), да споделя на мамите-ученички от училищата за бременни и най-вече на фенките на Елена Василева - с изключение на утре, следващите три съботи Елена ще води лекциите в Анел    Hands Clap  Ей ви програмата за училището на HIPP Grinning

...и програмата на сп. 9 месеца за ноември Simple Smile

# 103
Добър вечер,
pinkаз вземам витамини от както разбрах че съм бременна,и смятам да продължа и по време на кърменето ако кърмя.Аз съм за витамините,защото колкото и полезна да се храниш не можеш да си набавиш всички неоходими витамини и минерали само от храната.Аз взимам MULTICENTRUM MATERNI.

# 104
Мили мами Здравейте и от мен отново! Пиша с нетърпение за да Ви споделя следните две новини, като Вие ще сте вторите узнали за това. 1. Изгубихме бебо, към 11 седмица от бременността ми и доста тежко ми беше. За това и не съм Ви писала толкова време, а Вие толкова сте се разраснали, че не мога да смогна да прочета всичко. 2. Днес си направих тест за бременност и ми се появи бледа втора чертичка, за което толкова съм щастлива, та след мъжото се хваля на Вас мили маминки  Hug Утре съм на преглед, та се надявам да е това което си мисля. Другото което искам да Ви помоля , въпреки че термина евентуално ще е юни месец, да нямате против да си пиша в тази темичка, защото всичко което ще изпитам , Вие сладуранки сте преминали през повечето неща и бихте дали съвет на незнаещите. Много Ви благодаря, утре след преглед ще Ви пища! Целувки на всички и сладка вечер  Hug  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт