С трепет си спомняме всички за щъркелите Декемврийски Тема 11

• 31 707
  • 760
  •   1
Отговори
# 690
Възпитание, в момента чета книгата "Смелостта да възпитаваш", съгласна съм напълно с автора.Не ми допадат теориите на Спок и на авторите относно темата преди него.
Накратко, автора на книгата пише, че детето трябва да се възпитава с любов,да му се показва, че е обичано, но при ситуации на дързост трябва да се наказва!Преди да удари за пръв и за последен път детето си, майката казва, че го е направила защото го  обича/в книгата/!Напълно разбрах смисъла и избрах моят подход на възпитание с Александра.
 Това не значи разбира се, че ще я удрям и бия!Всеки ден и показвам колко много я обичам.Често и казвам "НЕ", правя го защото искам да и покажа , кое и е позволено и какво не бива да прави.
 При каката ми възпитанието беше криворазбрано от мен.Никога не казвах НЕ,или почти никога.Угаждах на почти всеки от капризите и!Сега си го изкарвам през носа, на нея също!Когато не е по нейната започва да крещи и вика.Признавам , че удрям каката по дупето в извънредни ситуации, всичко това е по моя вина!Няма да го допусна пак с Алекс!
 Иначе в градината е най-доброто и възпитано дете, там има уважението на учителките.Колкото и да ми е трудно да го призная, явно от мен не се респектира!Пак казвам, вината е моя!Поправям грешката си, но и каката страда от това, защото когато трябва майка и не е казвала НЕ, получавала е винаги това , което иска.
 Няма лоши деца, децата са такива , каквито ние ги възпитаме.Заглавието на книгата , която някой от вас беше пуснала е показателно, беше нещо от сорта- Детето е добро ти не ставаш.
 Това е мое мнение Simple Smile

# 691
  • София
Мари, имам наблюдения върху дете, възпитавано по д-р Спок и напълно споделям мнението ти.
Та въпростното дете никога не е чувало думата НЕ, обикновено го оставят "то да прецени", което ми е интересно за същество на 4 години какво означава точно думата "преценка".
Далеч съм от мисълта детето да се подтиска и да се пречупва свободната му воля.

Но резултът при въпросното дете е чисто и просто един дивак, който не знае да каже "здравей", "чао", интересува се само от себе си, а евентуално ако някой нещо му каже да направи, започва да вие като сирената на пожарната в Дървеница, ако ме разбирате какво искам да кажа.... Joy  Joy  Joy

Не е само характера...

Чудесно е, че се повдигна темата - много е полезно.

# 692
Вече даже се чувствам виновна дето съм я оставила вчера.  Изобщо не искам да ми плаче детето...
Просто не знам как е най-добре за моето дете, не би ли трябвало да ми дойде отвътре?!
Ще пробвам да я събирам по-често с деца, да каня повече гости вкъщи, ще взема да поизчакам още малко с оставянето на баба й... Не знам дали това ще помогне, защото всъщност тя е доста общителна, но само в присъствието на мама и тати Simple Smile
Просто опасенията ми са, че ще става по-трудно, не по лесно!

# 693
Вече даже се чувствам виновна дето съм я оставила вчера.  Изобщо не искам да ми плаче детето...
Просто не знам как е най-добре за моето дете, не би ли трябвало да ми дойде отвътре?!
Ще пробвам да я събирам по-често с деца, да каня повече гости вкъщи, ще взема да поизчакам още малко с оставянето на баба й... Не знам дали това ще помогне, защото всъщност тя е доста общителна, но само в присъствието на мама и тати Simple Smile
Просто опасенията ми са, че ще става по-трудно, не по лесно!

Има няколко стъпки, които трябва да се следват за да имате успех. Първо е добре да прекарате малко време заедно тримата, да си играете, да свикне детето да включва бабата в общата игра. Следващата стъпка е да оставите бебето да си играе с бабата, като вие си вършите нещо в стаята без да им обръщате внимание, но все пак детето да ви вижда, последната стъпка е да ги оставите сами заедно, но детето в никакъв случай не бива да вижда че излизате, нито да се сбогувате с него. Като видите че се заиграват, просто се измъквате тихичко без да ви усети.

Този процес трябва да е бавен и е много важно бабата да има ЖЕЛАНИЕТО да играе с детето, защото познавам доста случаи в които се пуска телевизор или се чете вестник,а детето трябва да се занимава само и е нормално тогава детето да плаче.

# 694

Има няколко стъпки, които трябва да се следват за да имате успех. Първо е добре да прекарате малко време заедно тримата, да си играете, да свикне детето да включва бабата в общата игра. Следващата стъпка е да оставите бебето да си играе с бабата, като вие си вършите нещо в стаята без да им обръщате внимание, но все пак детето да ви вижда, последната стъпка е да ги оставите сами заедно, но детето в никакъв случай не бива да вижда че излизате, нито да се сбогувате с него. Като видите че се заиграват, просто се измъквате тихичко без да ви усети.

Абсолютно съм съгласна! Ева, както е писала Добра е доволна ако някой се занимава с нея. Още от самото начало не ограничавах бабите да си играят с нея, да я мачкат и т.н Гостите дето се извървяха на бебе и тях не съм ограничавала. В резултат детето свикна с хората, независимо дали са бабите или дядовците. Усмихва се на всеки, протяга ръце към всеки.

За правописа ще замълча, че понякога такива ги сътворявам  Embarassed

Жълтък не давам откакто сме на кухня, не че преди съм давала де  Laughing

Все се каня да ви питам за вит. Д. Историята е много дълга, ама ще пробвам по-накратко. Когато беба навърши 4 месеца и отидохме на консултация докторката писна, че била качила много/1кг./ и правела рахит. Естествено ми увеличи дозата вит.Д на 4 капки. Тогава ако се сещате нямаше Вигантол и аз давах Вигантолетен таблетки. Следващият месец същата работа - затваряла се фонтанелата ама да давам. Детето жизнено, спокойно..абе нищо му няма. Юни месец реших и сама спрях Д-то, защото я извеждах в 7:30 на двора и я прибирах  в 19:30 вечерта. На консултациите педито ме хвали, че фонтанелата е супер и че добре съм дозирала вит.Д  Mr. Green Обаче сега не смея дакажа, че не съм давала,а тя ми вика да го спирам  Mr. Green  и да давам от другия месец  Shocked Та да ви питам давате ли, какво казват вашите педиатри, че да не взема сега да сгафя нещо  Rolling Eyes

# 695
Бебешондел, първа и втора стъпка ги направихме успешно.
Даже трета стъпка беше да остават да си играят двете сами в стаята, макар и на отворена врата.
Проблеми няма. Аз постоянно мисля как да ги направя по-лесни нещата.
Пак ви казвам с всички си играе, с всички е много щастлива и общува, но само ако и аз и/или баща й сме там. Усмихнато и жизнерадостно дете е!
Проблемите настъпват, когато разбере, че мама и тати ги няма.
Според мен е твърде възможно да реве първите 4-5 пъти и после да свикне.
Аз смея да твърдя, че си гледам детето с мноооого любов. Обаче не искам да се получи така, че сега или за в бъдеще да го задушавам.
Мъжът ми вече е сърдит и смята, че аз прекалено съм я глезила. Аз съм била като майка орлица над детето и затова майка му се притеснявала да я гледа. Може и така да е. Аз никого не виня, включително и себе си.
Сигурна съм, че няма да е все залепена за мен. Сигурно даже ще дойде време, когато ще я моля да се поспре за малко да си поприказваме Simple Smile
Мисля си обаче, че няма нищо лошо още от малка да може да поостава с баба. Също така самата аз, колкото и да съм чувствителна и притеснителна на тема "Моето дете" не съм убедена, че ако поплаче няколко пъти ще й стане нещо. Мисля обаче, че за да се получат нещата този, който остава с нея трябва да е сигурен в себе си, за да не усети детето страха и колебанието.
Вчера бях толкова сигурна в себе си, а ето какви съм ги написала в по-горния си пост.
А не ми се иска тези решения да ги вземам докато съм манипулирана, ако ме разбирате какво имам предвид.

# 696
vanias1 , витамин Д не давам, педито винаги ме хвали , как точно съм го дозирала и колко прилежно съм го давала Grinning

# 697
mama antoinette, аз също мисля че постепенно детето ще свикне. Както и Добра писа по-горе, колкото е по-малко е по-лесно. После захитряват и не се лъжат лесно. Аз и с двете си деца съм подходила по един и същ начин.  От начало бабите си играха с тях, като и аз съм с тях. Постепенно ги оставях в отделна стая сами, взех да излизам за по 15-20 мин и се връщам. Постепенно увеличавах времето. Сега нямам проблем, идва казва ми се "чао", като се прибера идва и ме посреща или плаши, като вика "бао". Но това е благодарение на бабата, която я занимава с какви ли не неща, та детето едва ли не няма време да се сети, че мама не е в стаята. Всичко според мен опира до желанието на бабата. Ако тя го оставя то само да се занимава, то му доскучава и търси разбира се мама.

Смятам че е напълно нормално да искаш да го оставяш отвреме навреме с някой близък, стига той да има желание за това. Иначе съм ставала свидетел и на гледачки, които се грижат прекрасно за дечицата си, даже ги целуват и гушкат. Та ако можеш да си го позволиш финансово, като неможе да се справи бабата, пък била тя и психолог, по-добре пробвай с гледачка. Иначе има голяма вероятност детето като порасне още малко съвсем да не иска да е с друг, освен с мама.

А момента за това, когато няма да иска дори да ти каже 2 думи, ще дойде много бързо. Ето моят син е на 9 години и аз насила го разпитвам, за да ми разкаже как му е минал денят. Той все е зает...Но за сметка на това е самостоятелен, защото е научен така от малък.

# 698
Покана към русенските мами: http://www.megamallruse.com/articles/view/189/ Мисля да заведа Вальо.

Мама Ива, само температура казваш  newsm78 дано не е нещо сериозно  Hug

mama antoinette, хубави съвети са ти дали момичетата, но знай, че за възпитанието точна рецепта няма. Аз мисля, че в бабата е проблема, а не в това, че си я разглезила, според мен дете на 1 год. не може да е разглезено. Но пък не ми се вижда нормално да ви звъни по телефона и да "ви пуска" как реве детето, а тя да мълчи  Shocked

За витамин Д аз почти не давах и вече съм много против изкуствено даваните витамини.

m*@*m*@, четох, че за бебета било по-добре яйченият прах, в него няма никаква химия, полезните вещества се запазват и се снижава до мининум болестите, до които могат да доведат пресните яйца. В русенската Млечна кухня слагат само яйчен прах, а половинката е посещавал завода където се произвежда и всичко е под голям контрол. Това поне знам аз като инфо.

# 699
Светле,супер инфо за яйчения прах HugВсе ме притесняваше...

Бебеш,напълно съм съгласна с трите стъпки!И ние сме на втора:)Мисля,че ще я прескочим към 3 годинки както ДобраSimple SmileКолкото и да ми е тегаво да е залепена за мен,предпочитам аз да съм до нея винаги.В крайна сметка това ще е веднъж в живота!Много от вас тук ми дявате да разбера,че в един момент като мине най-трудното с безсъниеит.н.,времето почва да лети.И ще ми се иска да си я гушкам ама няма...Затова вече приемам спокойно разнасяне,лазене след нея,спане на ръце,всичко,коетоме е тормозело преди известно време.Или може би приех на 100% това адски капризно бебе,което имам:)Просто си е моята и това е:)Искаше ми се ангелче дето спи по 3 часа в количката но не е било писано.Имам си това ангелче!Най много промени мирогледа ми Светлето с едно писмо лятото,което ме накара да разбера,че здравето им е най важното!И й благодаря!

За възпитанието бях чела,че до годинка не може да се разглезят...от различни автори.Но май май могат:)Угаждам й за всичко все още.Разрешавам й да се маже с храна,да изследва сама вкусове,да лази навсякъде като й разчиствам пътя от опасности,да отваря шкафове и чекмеджета и да си намира "съкровища" в мое присъствие,за да не затисне пръстчетата...всичко което не я застрашава е Да!Контакти макар и затворени и чехли са Не:)Разнасям я като й писне от всичко,танцуваме си и я хвърлям нагоре към тавана,нося я на глава...какво ли не за да не скучае:)Мисля,че никой за момента не може да я забавлява по добре,просто защото нямат толкова сили вече бабите hahahaА гледачка да й прави такива маймунджулъци не вярвам:)Дано не си бия и аз главата след време с това прекалено залепяне и отдаване,но така го чувствам засега,така правя!

Иве,как сте?Мари,Алето ОК ли е вече?

Чакам да се наспи и ще мръдна да й пазарувам разни неща набързо.Бабата е тук за няколко дни Laughing

# 700
Ето ме пак ,

аз не сме  да кажа, но днес засега не е вдигал Т. Все се надявам да са зъби все пак, че вече хиляди страхотии ми минаха през главата ...

mama antoinette, няма да давам съвети, защото немога и да се изкажа така компетентно като другите момичета, но спред мен проблема е в бабата. Първо как може да ви се обади и да ви пуска как плаче детето. Що за психолог е ? Направо съм в потрес, ми обади се , кажи спокойно как е положението. Другото което е ,че най-вероятно тя не се опитва да я заиграе с нещо и да я расее. МОят голям син от съвсем малък беше свикнал с майка ми. Тя го гледаше , когато беше едва на 3 месеца , а аз трябваше да ходя на лекции, но имаше един период, към 2 годишна възраст, в който не даваше никъде да мръдна. Но с добра дума, тайно излизане и най-вече с внимание от страна на човека , който гледа детето, нещата се оправят. Това да опитате след 2 години ми звучи доста несериозно и като ... Абе не ме занимавай. Седни и поговори с тази баба и ако няма желание да гледа детето да си каже и да търсите друга алтернатива. Последно , Не , не мисля ,че я травмираш и стресираш, бъди спокойна, малките деца така правят, но им минава бързо. Simple Smile

Бебешондел, добре че ме подсети... ама и аз каква съм разсеяна, бях забравила за снимката. Довечера ще го снимам , дано се получи и аз ще гледам да спазя крайния срок Wink
То май аз казах, че трябва да има краен срок, защото иначе всеки ще си вика има време ,айде утре и доникъде няма да стигнем.

Исках да ви пиша за подаръците... сега разгледах коледния каталог на Метро. Да ви кажа се хванах за главата ,то аз съм доста в час с разните му играчки на пазара, ама това събрано на едно място ме разби. Какви са тия цени , какво е това чудо... трудно се виждат неща за по 30-40лв, преобладават тези над 50лв, а какви глупости са ...
Моят голям син иска PSP , чул в у-ще и без много, много да е наясно заяви, че иска. На всичко отгоре трябва да купувам подарък от дядо Коледа за вкъщи, а също и още един, тъй като на 17.12 ще си правим с приятелки коледно парти и ще поръчаме и дядо КОледа да дойде да раздаде на децата подаръци. До тук добре ,ама това значи ,че ще трябва и на малкия да купя подаръци от добрия старец, че да замажа очите на големия, иначе ще пита ,защо за бебето няма подаръци... та всичко на всичко за всяко дете по 3 подаръка се връзва. Да не говорим, че големия има ИД на 6.12 ,а малкия има РД след нова година... чудно. Общо взето с всичко подаръци успешно мога да се маскирам и аз на дядо Коледа... направо чувал ми трябва... Баткото като беше бебе ми беше лесно, нямаше пред кой да разигравам театър с дядо Коледа, с подаръци от мен, от баба и дори за първия му имен ден с парите от майка ми си купихме скара .... ама сега той е голям и ще следи какво получава не само той ами и  бебето... та много трудно, много зле с тия подаръци положението. Вие поне не планирате подаръци от добрия старец.  Mr. Green

Последна редакция: вт, 22 ное 2011, 16:39 от mama_Iva

# 701
Кали, благодаря , че питаш, Алето е добре, от вчера пак има зелени акита , но пък няма температура и хапва долу-горе добре Peace

# 702
  • София
здравейте,

За възпитанието - много хубава и полезна тема сте подхванали   bouquet
Аз си позволявам да оставям Гоги през деня за по час-два на приятелки или на майка ми и да отида да си свърша някоя и друга работа. Но си признавам, че си го позволявам в часовете, в които знам че Гоги спи и както се шегувахме с моята приятелка - гледат го в буквалният смисъл. Когато излизам в четвъртък вечер той спи и няма драми, а и да е буден с баща му много добре се справят - тогава е тяхното царство  Grinning.
И напълно споделям, че детето трябва да знае кога е НЕ. А обичта да се показва непрекъснато.

# 703
Момичета много съм стресирана  Cry след прегледа ни днес, кардиолога каза, че Гого  е започнал да се влошава и е време да му се прави 2-та операция, да не чакаме до февруари, (тогава ни беше контролния преглед) а да отиваме още декември ако е възможно.... много се страхувам като знам какво ни чака пак...
съжалявам ако ви натоварвам..но ви чувствам близки и споделям с вас  Hug

# 704
Момичета много съм стресирана  Cry след прегледа ни днес, кардиолога каза, че Гого  е започнал да се влошава и е време да му се прави 2-та операция, да не чакаме до февруари, (тогава ни беше контролния преглед) а да отиваме още декември ако е възможно.... много се страхувам като знам какво ни чака пак...
съжалявам ако ви натоварвам..но ви чувствам близки и споделям с вас  Hug
Ники, прегръдки и много кураж  Hug Сигурно е за добро. Не искам да звучи тъпо, нищо не разбирам от тази материя. Само сили ти желая, да издържиш и тази трудност  Heart Eyes За малък Гого единственото хубаво е, че няма да помни. А за детските кардиолози в 3-та градска съм чувала, че правят чудеса!

Общи условия

Активация на акаунт