Здравословно хранене за децата - 6

• 47 753
  • 735
  •   1
Отговори
# 105
Ивка ако ти отговорят да споделиш Praynig Hug

# 106
  • София
доколкото знам сухо мляко, хидрогенирана палмова мазнина( техническо масло, неразградимо,  вредно за човека) и химикали за втвърдяване, уж зреене

всъщност не "доколкото знам" , а знам от производител на такова сирене.

Уауу, че какво ще му зрее на един кекс?  newsm78 На сайта уж специално е наблегната на това, че се използват само хубави (скъпи) продукти, като яйца ( от свободни кокошки), мляко, брашно, масло, а сега изведнъж хидрогенирани мазнини  newsm78 Освен да им пиша да ги питам..

Станало е развален телефон Simple Smile
Описанието е на млечен продукт с изкуствени съставки, а не от мляко. Под зреене съм имала предвид на сиренето и кашкавала, а не на кекса  Joy (адски смешно ми стана като си представих че чакам аксът да узрее )

# 107
  • Пловдив
доколкото знам сухо мляко, хидрогенирана палмова мазнина( техническо масло, неразградимо,  вредно за човека) и химикали за втвърдяване, уж зреене

всъщност не "доколкото знам" , а знам от производител на такова сирене.

Уауу, че какво ще му зрее на един кекс?  newsm78 На сайта уж специално е наблегната на това, че се използват само хубави (скъпи) продукти, като яйца ( от свободни кокошки), мляко, брашно, масло, а сега изведнъж хидрогенирани мазнини  newsm78 Освен да им пиша да ги питам..

Станало е развален телефон Simple Smile
Описанието е на млечен продукт с изкуствени съставки, а не от мляко. Под зреене съм имала предвид на сиренето и кашкавала, а не на кекса  Joy (адски смешно ми стана като си представих че чакам аксът да узрее )

Joy Май наистина стана развален телефон  hahaha Търся си ник, май говорим за различни неща, ти за кои млечни продукти говориш (сирене и кашкавал) , на коя фирма?  newsm78 Аз мисля, че DINI правят само сладки неща (кексове, шоколад, бонбони и др.) , а не млечни продукти, като сирене и кашкавал  Thinking

# 108
  • София
Правят соленки, кашкавалки, а и в кексовете нали слагат млечни. Но какви млечни не знаем.

Единият от сладкишите, които купихме, беше плодова пита, много апетитна, а детето адски гладно... и като го поглеждам, отгоре крем от белтъци. леле, щях да припадна, мислих много и бързо и го остъргах, с което отнесох яка сръдня от детето. но аз сурови(недопечени) белтъци не мога да близна.
Внимавайте все пак какъв артикул купувате!

# 109
  • Пловдив
Правят соленки, кашкавалки, а и в кексовете нали слагат млечни. Но какви млечни не знаем.

Единият от сладкишите, които купихме, беше плодова пита, много апетитна, а детето адски гладно... и като го поглеждам, отгоре крем от белтъци. леле, щях да припадна, мислих много и бързо и го остъргах, с което отнесох яка сръдня от детето. но аз сурови(недопечени) белтъци не мога да близна.
Внимавайте все пак какъв артикул купувате!

Joy сега вече схванах  hahaha Уж, пише, че млякото и то било от хубавото, но виж за сиренето и кашкавала нищо не пише  newsm78

# 110
Много хубава тема, благодаря!

Зачетох днес форума в частта за храненето и беше даден линк към тази тема. Simple Smile

В нашето училище от днес купоните поскъпнаха от 1.80 на 2.50 лева, заради новата Наредба.
Ако повярваме, че до днес са хранили децата с качествени продукти (а имам основание да го вярвам), не разбирам увеличението на цената. Мисля, че спекулират с новите изисквания. Whistling

# 111
  • София
люлин, мислиш , че досега сиренето е било от мляко и хлябът без консерванти?

# 112
Отдавна не съм писала-изпуснах ви нещо.Напоследък малкия прояде пастет от авокадо-на филийка или с лъжица направо го яде .Правих и един пастет от боб и сушени домати-много му хареса-но той си обича боб.От плодовете за съжаление яде само ябълка и банан,и диня-ама нали не е сезон-иначе онзи ден ми иска.Зеленчуци сурови-само морков,понякога краставица,иначе в супа-всичко.
Гледам,че обсъждате бисквити-аз обикновено правя.Без транс-мазнини са на Пападопулос-изрично го пише в сайта им,иначе не съм проверявала другите съставки дали са ок.
В градината ни продължават да даваят вафла за следобедна закуска Cry-днес се обаждах до някаква Агенция по храните-казаха,че ще направят проверка и ще ми звъннат? newsm78

# 113
люлин, мислиш , че досега сиренето е било от мляко и хлябът без консерванти?

търся си ник, здравей! Не знам за сиренето - не съм виждала в менюто. newsm78 А хлябът по стандарт, който харесахме вкъщи струва 1.05 лв., този без стандарт 1.00 лв.
Надявам се повишената цена да бъде защитена от по-високо качество на храната.
Сирене като се замисля има в безплатната закуска, наредбата има ли сила и за нея?

# 114
И аз ви поизпуснах нещо..а не ми се искаше, харесвам я тази тема  Heart Eyes
Линковете в началото- благодаря за тях!   bouquet

И да споделя вълшебната зимна плодова салата, която често правя за закуска:
-нарязана на парченца ябълка
-на два-три ореха ядките
-накисната от вечерта сурова елда (около 1 суп. лъжица, преди накисване)
-лъжица мед
Понякога добавям мандарина или портокал, също заменям елдата с овес или лимец( но тях кисна поне 24 часа). Зърното, освен че го мия добре, после го заливам с вряла вода от каната. Не го оставям да покълне, малко преди покълване го ползвам.

# 115
Имам един въпрос- как се приготвя елда.Искам да направя за детето ми /и за мен/ Дайте идеи за рецепти

# 116
dezi 13 , елдата се вари кратко, за 10-15мин. става. Може да направиш гарнитура с епда вместо с ориз, като добавиш подправки, каквито харесваш. Може да направиш крем супа- вариш с подправки на вкус и пасираш. Може да уплътниш зеленчукова супа с нея- там може и по-разварена да седи добре. Опитай първо с малко количество, елдата има специфичен вкус, на мен ми е по-вкусна от ориза. Става отлично за поръска на плодови или зеленчукови салати- без да е варена- само накисната за десетина часа и допълнително залята с вряла вода ( има ядков вкус така приготвена) Върху салата от стъргани моркови и ябълки с лимон и зехтин, напр.
Има и сладкиши с брашно от елда.
Съжалявам, че точни рецепти нямам, обикновено приготвям храната на око и на вкус  Grinning

# 117
кажете ми, моля, амарантът има ли леееко напомнящ мухъл вкус (първоначално) Embarassed За пръв път взех (и то по погрешка -исках киноа, а са ми дали амарант), нещо не ми харесва (за разлика от киноата, която също е специфична, но ми е приятна). Малкият го яде де.

# 118
alen mak, има 2 вида елда - еднат ае кафява - бланширана, печена - нея я използвам за готвене във всякакви манджи, в които по принцип може да се ползва и ориз, готвя я й комбинирано с други зърнени.  Зелената елда е сурова, нея я ядем покълнала, не я хабя с готвене, комбинирам със сушени плодове, ядки, мед..

Амарантът - да, има специфичен дъх, аз никога не го готвя самостоятелно, смесвам го с други зърнени, веднъж ми се получи само чист, на нещо като хайвер пастет, но вече не помня точно какво слагах..

# 119
Много я обичам тази тема и иска да благодаря на всички, които пишат тук, защото страшно сте ми полезни   bouquet

Моите деца са още доста малки (каката е на 2,1, а малкия на 4 месеца), но вече съм се сблъскала с товарния влак на парковите боклуци и безкрайните солети по всяко време на деня - цяло лято, бременна, препусках като кон, за да я спасявам да не й връчи някой услужлив нещо "вкусно". Почти винаги нося наразян плод и дом. приготвени пълнозърнести печива, но то въпроса на децата не е в това. Бяхме я научили, че боклучките са хвърлят в кофата или се мачкат на земята за гълъбите, но след време тя започна да ходи настрани и да се крие, за да ги опита. Обясних й тогава, че ако много иска да опита нещо е по-добре да ни каже и че не е проблем да иска, но ние ще решим дали може да го опита, защото някои неща са опасни и т.н. Кофти работа...не искам да се чувства много различна, изолирана (но по не воля става, защото предпочитам да се разхождаме отколкото да отидем на площадката, където се разменят баници и кифли, домашна бисквитена торта (от обикновени бисквити и прясно мялко с бяла захар), сокчета, зрънчовци, солети, близалки....втересе ли ви?). И най-голямата ми мъка - "Е, до кога ще ги пазиш? Нали ще отидат на градина, училище? По-добре да си хапва по-малко, неизбежно е.."

Общи условия

Активация на акаунт