Здравословно хранене за децата - 6

• 47 426
  • 735
  •   1
Отговори
# 360
Купуваме тези неща, защото ги има и защото не са безбожно скъпи. И разбира се, защото се харесват.
Личи при нас сега има, от около месец насам.
А драконовият плод се появява периодично по магазините.

# 361
Преди време се коментираха облъчените плодове и не само.
Не знам кой колко е облъчен, но съм купувала неведнъж покълнали кокосов орех, манго, авокадо, кестени. И то не са био. За това се сещам в момента.

Понеже гледам циркулират пак напоследък такива мнения за облъчените плодове. Има твърдения, че най-много са засегнати Щатите и Канада....

# 362
  • София (Възраждане)
Относно облъчените храни ето една вестникарска статия, предоставена впрочем от шефа на ядки "Детелина" в отговор на въпроса ми за облъчването на техните ядки:
http://mirimbi.snimka.bg/education/statia.646065.26056993.big
парола tarantul

# 363
  • Пловдив
Вери, благодаря ти много за съветите и инфото, което даваш   bouquet

Аз и друго искам да ви питам. Какво е дневното меню на вашите малчугани? Аз в чудо се виждам с моя, не знам какво да му давам да яде, вече си мисля да го запиша на кухня  newsm78 Най ми е проблем обедното и вечерта. Вие какво давате?
Сутрин му правя закуска, която той не винаги изяжда. Правя овесени ядки с плодове, понякога слагам смлени орехи (не знам дали не е рано още, но нищо му няма  Rolling Eyes ) и това е. После яде само хляб (аз правя пълнозърнест) , оризовки, банан, круша (това е по съвсем малко, ако изяде един банан за цял ден си е постижение ) , маслини много обича,, кисело мляко и това е. Опитвам се да му правя варени зеленчуци с месо , но не го долюбва , забелязала съм, че обича да е овкусено, а аз гледам да не слагам сол. През другото време е на кърма. Но сме дребни, не качва много, на 1г е, а няма 9кг.

# 364
  • Пловдив
Другото, което исках да питам е , мога ли да направя смути от спанак (замразен, суров) на малкия или спанака трябва да е преработен?  newsm78

# 365
  • София
Ивка, не се притеснявай, моето дете до 1 г. и 1-2 месеца беше основно на кърма - едва ли хапваше и 30 мл. общо на ден твърда храна. Затова пък на 1 г. и 3-4 месеца започна да яде, вероятно защото започнах работа и не й бях на разположение целодневно. Което не й попречи събота-неделя пак да си бъде основно на кърма, и така си откара до към 2 г.
Сега обаче ако знаеш как яде... Grinning

# 366
Ивка, а какви продукти си му давала - вегетарианец ли е, веган ли е или всичко си предлагала, но само това яде?

Иначе на тази възраст дъщеря ми беше луда по киноато и си го ядеше сама с лъжица. Освен, че става много бързо и лесно Wink За разнообразяване й настъргвах домати например или с маслини /и тя ги обожаваше/. И като цяло можеш да пробваш да разнообразиш с още други зърнени.

За ядките, ето това имам от Косе Босе:

Орехи
- след 1 год. в общия случай (смлени)
- след 2-3 год. при алергична обремененост
- след 4-6 год. цели ядки

Срещат се и препоръки след 2 год. в общия случай. Зависи от източника на информация. В някои по-предпазливи схеми често се дава препоръката за орехи след 2 год., но те по правило използват по-спекулативно понятието 'алергия'. В списъците с храни топ-алергени ядките са начело. Но основна част от тези забранени храни (пшеница, белтък, риба, цитруси и краве мляко) са напълно допустими след 1 год., съответно ядките също. Изключение са фъстъците.

Освен това, орехите и другите ядки често са в списъците със забранени храни до 18 м., 24 м. или 36 м. поради високия риск от задяване. При деца под 4-5 год. ядките трябва да са фино смлени и смесени до хомогенност с друга храна, по-течна и по-лесна за преглъщане.

Проблемът при алергични деца е, че в около 1/3 от случаите те са алергични и към орехи, и към фъстъци. Въпреки че ядките са от различно семейство растения и всъщност не става въпрос за типичната кръстосана алергия, орехите често се изключват превантивно до 3 год. поради тази причина. При неалергични деца обаче възрастта за въвеждане на орехи може да бъде от 1 год. нататък, по преценка.

Общото при всички видове ядки е, че алергията рядко се израства с възрастта, за разлика от доста други храни.

# 367
  • Пловдив
 Галче,мерси за инфото. Аз съм давала 1-2 пъти пасирани орехи и смесени с друга храна. Давала съм и  сусамов тахан, нямал е реакция Слава Богу  Peace

Не сме вегетарианци, всичко му предлагаме. Давам му и чисто сварено месо да яде, но не всеки ден. Давам и яйце, но пак не всеки ден. Слагала съм киноа към варените зеленчуци, но не му харесва. Трябва да сложа масло, за да го яде. Днес примерно яде чисти, варени на пара картофи, хапна и малко варен морков, но не му хареса.
Зърнените общо взето ги предлагам на закуска. правя каши от ечемик, просо, пшеница, ръж. Давам и овесени, елдени и ръжени ядки.

По-скоро ме интересуваше какво е менюто на вашите деца?

Последна редакция: пн, 09 яну 2012, 18:41 от ivka ♥ 007

# 368
Галче,мерси за инфото. Аз съм давала 1-2 пъти пасирани орехи и смесени с друга храна. Давала съм и  сусамов тахан, нямал е реакция Слава Богу  Peace

Не сме вегетарианци, всичко му предлагаме. Давам му и чисто сварено месо да яде, но не всеки ден. Давам и яйце, но пак не всеки ден. Слагала съм киноа към варените зеленчуци, но не му харесва. Трябва да сложа масло, за да го яде. Днес примерно яде чисти, варени на пара картофи, хапна и малко варен морков, но не му хареса.
Зърнените общо взето ги предлагам на закуска. правя каши от ечемик, просо, пшеница, ръж. Давам и овесени, елдени и ръжени ядки.

По-скоро ме интересуваше какво е менюто на вашите деца?

Ето една тема за здравословно меню и дневните ястия на деца над година.
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=563449.msg20662473#msg20662473

# 369
Забравете за здравословно хранене!
Забравете за чиста вода и храна.

Научете децата си да пият това:

Или елате на ПРОТЕСТ!

# 370
Другото, което исках да питам е , мога ли да направя смути от спанак (замразен, суров) на малкия  
Може. Докато се разбива в блендера, малко ще се загрее. Така че не е страшно студеното.

Ивка, на една годинка моят син и 1/3 не ядеше от това, което ти изброи. Simple Smile

# 371
  • Пловдив
Другото, което исках да питам е , мога ли да направя смути от спанак (замразен, суров) на малкия  
Може. Докато се разбива в блендера, малко ще се загрее. Така че не е страшно студеното.

Ивка, на една годинка моят син и 1/3 не ядеше от това, което ти изброи. Simple Smile

ох, малко съм по-спокойна, че като гледам на приятелки децата как ядът всевъзможни манджи и се шашкам  Hug

# 372
Г-жо Емилия, постнах го във фейсбук и аз апела за протеста в събота.  Peace

А по темата за здравословната храна, да споделя едно свое откритие от последните дни: пащърнака бил много вкусен  Laughing Никога не бях опитвала, та си избрах рецепта от нета, промених я за по-интересно  Mr. Green и се получи нещо, което всички в къщи наистина много харесаха  Grinning
Първоначалната рецепта беше пащърнак с ориз и доматено пюре. Аз замених доматеното пюре със сушени домати, добавих маслини и босилек. Задушени на слаб огън. Стана толкова ароматно и апетитно, ммм, ще го правя тия дни пак  Heart Eyes
Пащърнакът е изключително полезен, бил е много популярен в Европа, преди да го изместят внесените от далечни страни зеленчуци, освен това е сезонен (есенно- зимен) и незаслужено пренебрегван в последно време  Hug А на ориза добави вкус, като някакво хубаво вносно сирене да е добавено...

# 373
  • IT
cayenne а от къде купи пресен пащърнак? Малкият много обичаше пюре от пащърнак като го захранвах, но пресен не съм виждала или може би не съм го забелязвала  newsm78.

# 374
  • София
Даа, и аз искам пъщърнак, откъде е, яла съм страхотна крем супа с пащърнак. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт