Здравословно хранене за децата - 6

• 47 403
  • 735
  •   1
Отговори
# 450
  • София
  Спиролинова, две години подред правя ябълковия оцет от този сайт /има оцет и от други плодове/ http://www.kak-da.com/%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B3%D0%BE%D1%82%D0%B2 … %D0%B5%D1%82.html. Не слагам нито хляб, нито мая, но го правих с домашен мед. Без забележки е. Според мен просто единия ферментира по-бавно. Миналата година не го изчаках достатъчно и беше много слаб, не беше достатъчно кисел. Тази година е превъзходен, но стоя близо месец и нещо до радиатора. За майка ми правих със захар, но оцетната гъба от този с меда беше - майко мила, не съм виждала такова нещо.

# 451
Ябълките са от един и същи сорт и оцетът се съхранява на едно място, температурата е еднаква. Рецептата ми е: на 4 кг. ябълки, 5 л вода, като за всяко кило ябълки се добавя 100 г захар ( аз сложих кафява. Мислех да сложа мед, но количеството беше невъобразимо- 40-50 кила ябълки ( Ражда тази земя България, ей, не си играе!  Heart Eyes , нямаше да смогна на мед).

Поради количеството обаче е насипан в отделни съдове- бидони, кофи, каквото намерих и разпределението на течността не стана еднакво. Този, който е с по- малко течност, сега е по- кисел.

Чудя се дали да не добавя от по- киселия в другия, за да се вдигне киселинността.
И аз не вярвам, че нещо може да се обърка, все пак става дума за естествени процеси, но един познат ми изфилософства, че съм направила вкиснато вино ( прокиш). Аз не вярвам, че може да стане вино с толкова кисело- горчиви ябълки и толкова малко захар.  newsm78

Друг е въпросът какво ще правя с толкова много оцет. Joy

# 452
  • София
  Търговия  Joy

# 453
Като нищо, но са ме изпреварили вече. Laughing
То си беше цял фитнес, докато смеля това количество ръчно. hahaha

# 454
  • IT
Госпожа Емилия   не мисля, че му има нещо на оцета, според мен този по-киселия се е концентрирал( не знам дали това е точната дума) повече от другия,пробваи наистина да поразредиш по-киселия с някакво количество от другия.

Момичета, според вас дали е добре да дам на малкия човек(1г и половина) вече рукола, ние я ядем и със спагети, освен на салата.

И да се възмутя-днес в един супер видях личи-което много обичаме всички-първо че беше доста зелено, второ че беше с цена над 20 лв за килограм.  Shocked Shocked ShockedОстанах безмълвна пред табелката, пълна щуротия е за мен и цената, а и вида му.

# 455
  • София
А видяхте ли цената на био чери доматчетата на Гимел?
14.40 лв/кг

# 456
  • IT
много е:( те и не биото чери са скъпи за жалост.

# 457
уау, тези хора прекаляват вече с надценката, а и колко да  са био...

# 458
  • София
   Моля за съвет как да заменя млечния вкус в спаначена супа? Трябва ми бързо решение, а нямам време да правя ядковите млека с изкисване. Ползвах или купешко или кокосово в консерви, но се съмнявам,че то е канцерогенно. Не сме вегани, но готвя само вегански гозби и сладкиши, това ми е закон.

# 459
Накисването на ядките е хубаво, но не задължително. Можеш да си направиш ядково мляко. Другите варианти са соево, оризово...

# 460
  Има и овесено готово подобно на соевото и оризовото, струва ми се подходящо за супи

# 461
Аз пък беснея на цените на разни безглутенови брашна, но съм сигурна, че и с всички други био стоки злоупотребата е зверска. През три пресечки цената е двойна, а снощи се разрових в сайта на конкретната стока и излиза, че едва ли не зареждат магазините си от там на цени на дребно. Да живееш в Англия и да се храниш с био продукти излиза понякога и с пъти по евтино!

От едно квартално магазинче на производители се сдобих с прекрасни сушени чери домати на 15лв/кг.

# 462
Каква сол използвате за децата?
Морска Поморийска да се виждали по магазините newsm78 и ако да къде?
Мерси Hug

# 463
  • София
  Аз използвам хималайска сол, понякога и една морска, която мъжът ми е взел от Гърция.
  В тази връзка имам един въпрос, вярно ли е, че солта не бива да претърпява термична обработка, а да се добавя, когато изключим котлона?

# 464
Аз така правя: прибавям я накрая при изстинала манджа, когато готвя термично.

Общи условия

Активация на акаунт