Строеж, къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 22

• 59 808
  • 742
  •   1
Отговори
# 705
  • Пловдив
Ей това намерих http://poleznoto.info/?p=968, вижда се, че за сгради от 5-та категория /каквито са еднофамилните къщи/, се изготвя от техническия ръководител. И тук има някакво инфо ...

# 706
  • в рaя
До 31.12.2016 г. всички сгради под 1000 кв.м. трябва да имат такъв технически паспорт. А до 2014 г. е за сгради над 1000 кв.м. Мисълта ми беше дали сега е нужно да се вади, все пак има още срок и може да се направи и след 3 г. например  newsm78 Една приятелка ме стресна, че става сума за хилями лв., но реално това, което чета (и тези 2 статии), трябва да става дума за 100 кв. м. къща - за максимум 500 лв. Затова питам тук, предполага все някой си е правил или пък не  Thinking Искам ми се да съм проучила малко повече нещата, за да не ме замотаят нещо, че вече пишман станахме с тези документи! До сега щяхме да сме го построили, а ние 1 г. чакаме само плана  #Cussing out

# 707
Според мен е най-добре да се направи сега, заедно с въвеждането в експлоатация. И без това се събират документи за това, и се наема човек, който да оформи досието на сградата, мисля, че усилието (физическо и финансово) за технически паспорт ще е минимално. След няколко години, ще излязат нови изисквания, ще изтекат сроковете на някои документи, хората които се занимават с това, ще искат повече пари....

# 708
тупурче,

Понеже точно преди една година се борих с тази материя, нека да споделя Wink
Има една НАРЕДБА № 5 от 28 декември 2006 г. за техническите паспорти на строежите, според чл.2 на която Технически паспорт се съставя: 1. за нов строеж - преди въвеждането му в експлоатация;

В същата наредба са описани и частите, от които се състои техническият паспорт. Енергийният паспорт е въведен като част от техническия паспорт през 2008 г. Издава се въз основа на проекта за топлотехническа/енергийна ефективност, който би следвало да е част от строителната документация наред с останалите части на проекта (Ел, ВиК, ОВ и т.н). Доскоро тази част (топлотехника) не беше задължителна във всички общини - т.е. издаваха се разрешителни за строеж и без нея. В момента не знам как е.

Малко по-надолу в същата наредба е написано, че:

Чл. 10. (1) Техническият паспорт на строежа се съставя в два оригинални екземпляра на хартиен носител, подписани от съставителя на паспорта, както и на магнитен носител.
Чл. 11. (1) Техническият паспорт на нов строеж от първа до четвърта категория се съставя от консултанта едновременно с изготвянето на окончателния доклад по чл. 168, ал. 6 ЗУТ. За строежите от пета категория техническият паспорт се съставя от техническия ръководител след завършване на СМР.
Чл. 12. Техническият паспорт на нов строеж се съставя преди издаване на разрешение за ползване или на удостоверение за въвеждането му в експлоатация.

Това, което някои споменават по-горе за сгради с РЗП над 1000 кв.м. се отнася за сертификата за енергийна ефективност, който се издава съгласно Закона за енергийна ефективност и няма нищо общо с техническия и енергийния паспорт. Освен че не е задължителен за сгради под 1000 кв.м., въпросният сертификат струва пари, трябва да се подновява през определено време и не носи никакви практически ползи за притежателя му - дори нещо толкова логично и елементарно като данъчно облекчение. В абсурдистан е точно обратното - качествената дограма и топлоизолацията се смятат за лукс, който увеличава данъчната оценка - а оттам и данъка и таксата смет..

Тук е публикувана полезна информация по темата, както и интересни коментари: http://karapetrov.com/blog/%D1%82%D0%B5%D1%85%D0%BD%D0%B8%D1%87% … 0%BE%D1%80%D1%82/

# 709
Не може да се вземе разрешение за ползване/експлоатация   без технически паспорт. Цитираните срокове са за стари сгради, както dreamhouse е обяснил/а. При нас беше лесно - въпросният паспорт ни беше изготвен от фирмата за грубия строеж. Е, мисля че дадохме някой лев допълнително /100-200/ на служителката, защото той не касае само грубия строеж, а представлява една доста дебела папка с какви ли не документи /примерно - изпитване от лаборатория на контактите и ключовете/.
сертификата за енергийна ефективност,......не носи никакви практически ползи за притежателя му - дори нещо толкова логично и елементарно като данъчно облекчение. В абсурдистан е точно обратното - качествената дограма и топлоизолацията се смятат за лукс, който увеличава данъчната оценка - а оттам и данъка и таксата смет..

Аз се бях засилила да вадя такъв сертификат. Не го извадих поради горните причини. Това е такова абсолютно безумие - от една страна ти дават безвъзмездна помощ за енергийна ефективност, впоследствие ти надуват данъците, заради нея. Както и за всякакви други "луксории" - примерно гранитогрес.... Mr. Green

# 710
Ето я и новата темичка  Hug
с пожелания тази Коледа да има повече новодомци  Hug Hug

Темите дотук

1   2   3    4   5    6    7   8   9   10    11    12    13    14    15    16    17    18    19    20   21

# 711
  • София
 newsm78

Здравейте, момичета!
Как вървят строежите?
Ние цяла зима си правихме по нещо, сега на нов глас. Първия етаж се подготвя за боя, горе има още лека влага, но сега, като е по-топло дърпа бързо.
Пуснаха ни проект за кухнята, тия дни с това се занимавам. Моля ви, ако имате перални за вграждане и сте доволни - споделете Hug Самостояща знам каква да взема, ама за вграждане...
Дворът ни е леле, мале Laughing Половинката разчиства от седмица, но трябва да отида и аз, че е пълно с фасове, бъркалки и други дребни "гадини" Sick Искам да лъсне, преди да предприемем нещо. Трябва ни и пръст, хубава, чиста, да ми хващат цветята Joy Ако можете да препоръчате Hug

# 712
Опа и аз съм тук  Hug

При нас малко застой, поради непредвидена ситуация, но живот и здраве ще продължим скоро fingerscrossed

Ms.Gorgeous,
от къде се купува хубава и чиста пръст? И нашият двор изглежда доста странно след минаване на големите машини, направо не мога да повярвам, че ще стане двор в който ще живее нещо цветно  Grinning

Гледам един сайт сега, направо ми окапаха очите : http://www.houzz.com/photos/dining-room

# 713
  • София
Ще питам човекът, чиято фирма извозва пръстта от основите Rolling Eyes Може да му се намира хубав чернозем....примерно Laughing
Идеи за тапети за момчешка стая? Flutter

# 714
Ms.Gorgeous, понеже не знам предпочитанията ти и какви по - точно искаш да стаята ( по детски или по като за тийн ) виж тук има тема : http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=398348.0
Има и доста предложения в гугъл  Peace

Хубави сайтове за тапети: http://www.decorcenter.bg/?p=galery&lang=bg&c=6

http://www.walldecor.bg/%D1%82%D0%B0%D0%BF%D0%B5%D1%82%D0%B8

# 715
  • София
Уф, това което искам не мога да си позволя smile3511
Само за спалнята ми трябват 80кв тапет.....пфу!
За дребната ще е райе/дано не са ги купили Crazy/, за малкия фототапет евентуално/ ако намеря кой да го сложи/ и латекс или тапет едноцветен за другите стени.
Ще се гръмна от мислене. Тамън превъзмогнах баните, сега кухня, стаи.... Хем знам какво искам, ама като тряба да не натъпча в определен бюджет Crazy

# 716
  • Русе
Уаааам, какви са тези квадрати за спалня. Ох, трудна работа, честно казано и затова и не исках много голяма къща, че после за обзавеждането да не правя много компромиси.
Ние пък фрезовахме и сяхме трева вчера и онзи ден. Най-накрая миналата неделя се стопи снега и можем да започнем и тази част. Не сме нахвърляли пръст, с нашата е разпределихме и се надявам до 2 седмици да имаме вече тревичка.
Остава ни изолацията и порталната врата и мястото за паркиране да измислим.

# 717
......
Ще се гръмна от мислене. Тамън превъзмогнах баните, сега кухня, стаи.... Хем знам какво искам, ама като тряба да не натъпча в определен бюджет Crazy
Mr. Green Аз като ви обяснявах, че грубият строеж е песен, в сравнение с довършителните и обзавеждането.......
За пръстта - понеже имахме доста за насипване, изобщо не ни мина през ума за купуване. Мъжът ми отиде на няколко строежа, видя къде вадят добър чернозем и се договори да го насипят у дома, вместо на сметище, срещу минимална сума. Наистина е добър, и цветя и зеленчуци виреят прекрасно.
P.S. Момичета, пуснах едно запитване за почистване в друг подфорум, но не знам дали ще получа отговори, така че, ако някоя от вас е наясно, моля да ми пише на лични, че да не се спами темичката. Това е.

Последна редакция: нд, 25 мар 2012, 21:24 от Гретел

# 718
  • София
Гретел и мен живо ме вълнува темата Peace
Знаех че ще е много скъпа кухнята, но тотала ме извади извън нерви Laughing
Тя и коридора и......декоративните ми мазилки заминаха. Латекс ще се праска и това е Laughing
Идеята за земята е супер Hug

# 719
  • Русе
Oo, така е, кухнята и банята и тоалетната хвърлят най-много пари, но не си мислете и другите уж дребни неща, не са си сума. Определено грубия строеж е най-лесното, след това идва голямото ходене по мъките.

Гретел, не мога да ти помогна с цени, тук имам едни познати, които плащат 10 лв или поне мисля, че още е толкова за всяко идване, апартамент около 100-120 кв мах. Жената ходи два пъти седмично за по 2-3 ч. Малко ми е стара информацията, но мисля, че от порядъка до 20-30 лв на идване е нормално.

П.П. Радвам се, че пак си започнала работа и дано имаш повече време за детето.

Общи условия

Активация на акаунт