Коледа 2011 - тема 2

  • 117 782
  • 740
  •   1
Отговори
# 315
  • Тракийка в Софийското равно поле....
  • Мнения: 439
 ooooh! Ооооооо, още нещо което просто ТРЯБВА да направя  Crossing Arms

jennie.to и аз се нареждам за мелничката - просто обожавам такива сладки стари нещица! Имахме у дома една като буренце, с напукана червена боя, но не успявам и не успявам да я открия  Confused

Между другото забравих да спомена, според мен портокаловите корички от Лидл са меко-казано ужасни  Rolling Eyes Това са зелени желета просто  ooooh!

Последна редакция: пн, 21 ное 2011, 14:41 от Tatitt

# 316
  • Балчик
  • Мнения: 9 285
Вече сложих да се пече АКК. Направих снимки стъпка по стъпка, ще допълня след печенето останалите.
http://djemma.snimka.bg/cooking/angliyiski-koleden-keks.635441

# 317
  • Мнения: 1 243
Между другото забравих да спомена, според мен портокаловите корички от Лидл са меко-казано ужасни  Rolling Eyes Това са зелени желета просто  ooooh!

много благодаря за информацията, Tatitt! много се чудех тези корички дали стават за нещо.. дори бях попитала, защото подозирах, че няма да ми харесат! утре ще ги направя моите за да са готови за събота и щолените..

само се чудя колко да сложа - в рецептата ми пише 60 гр, но нямам кантарче (все още, надявам се дядо коледа да поправи тази липса!) и не мога да се сетя с какво да сравня, така че явно ще реша интуитивно колко са достатъчни..
Wink

# 318
  • Тракийка в Софийското равно поле....
  • Мнения: 439
само се чудя колко да сложа - в рецептата ми пише 60 гр, но нямам кантарче (все още, надявам се дядо коледа да поправи тази липса!) и не мога да се сетя с какво да сравня, така че явно ще реша интуитивно колко са достатъчни..
Wink
Според тази рецепта, настърганата кора на един голям портокал е около 26 грама.... Значи 2.5 големи или три малко портокала би трябвало  Peace

# 319
  • Мнения: X
Извинете за нахълтването, но не успях да се ориентирам, а нямам много време да се ровя ...
Накратко, направих меденки - не са от джинджифиловите, карамфиловите и т.н., понеже имам малки деца и не ми се иска да са с много и непознати за тях подправки и миризми. Станаха много хубави, оставих ги за няколко дена в метална кутия с няколко резенчета ябълка и омекнаха - всичко както трябва. Сега обаче мисля за украсата и се чудя за някакъв вид фондан, от който да изрежа същите формички като тези на сладките и да залепя отгоре. Първо ме интересува подходяща смес, без неща като суров белтък и т.н. заради децата. Не искам да купувам готов фондан, че е бъкан с консерванти. Спрях се на рецептата Захарен фондан за моделиране (natalyna) , но не съм сигурна дали е подходяща за целта? Искам да се получи нещо като пластелин, който после изсъхва. Другите ми въпроси са - с какво да го залепя за сладките и кога? Т.е. правя сладките и лепя веднага или ги оставям няколко дни да омекнат и тогава? И колко време могат да седят след като им се сложи покритието (предполагам, че за самите сладки няма да е добре да стоят в хладилник, но може и да греша)? Благодаря предварително и извинете още веднъж, защото съм сигурна, че темата е обсъждана, но не успях да се ориентирам. То е ясно, че ше трябва да се пробва преди Коледа, но все пак да ме ориентирате какво точно да пробвам с най-голяма вероятност за успех.

# 320
  • Тракийка в Софийското равно поле....
  • Мнения: 439
Всички фондани са като пластелин и после изсъхват.

Лепи се с вода, глюкоза, кайсиев мармалад. Най лесно с  глюкоза разтворена в мааалко вода(или мед).

Можеш да лепиш и веднага след като напарвиш сладките и изстинат, може и след няколко дни. За фондана не е нужно да стои в хладилник. След като изсъхне, той е практически вечен, а и няма какво да се развали в него....

# 321
  • София
  • Мнения: 621
Днес направих пробно меденките на Джули, станаха разкошни, даже почти свършиха. Въпросът ми е за кафявата глазура - цяло яйце ли се използва или само белтъка.... защото обикновено глазурите са с белтъци, а в рецептата пише разбито яйце  newsm78

# 322
  • Мнения: 31
Днес направих пробно меденките на Джули, станаха разкошни, даже почти свършиха. Въпросът ми е за кафявата глазура - цяло яйце ли се използва или само белтъка.... защото обикновено глазурите са с белтъци, а в рецептата пише разбито яйце  newsm78

Цяло разбито яйце с вода и какао, прецеждаш хубаво и мажеш!  Стават кафяви и лъскави. Laughing

# 323
  • Мнения: 5 221
само се чудя колко да сложа - в рецептата ми пише 60 гр, но нямам кантарче (все още, надявам се дядо коледа да поправи тази липса!) и не мога да се сетя с какво да сравня, така че явно ще реша интуитивно колко са достатъчни..
Wink
Според тази рецепта, настърганата кора на един голям портокал е около 26 грама.... Значи 2.5 големи или три малко портокала би трябвало  Peace

Джемма малко по-напред в темата е дала разяснения точно за портокаловите корички и грамажът им.

За информация - купих от Лидл стафиди, които се оказаха страхотни - толкова едри стафиди до сега буквално не съм виждала, и са много вкусни.

# 324
  • София
  • Мнения: 621
aveili благодаря  Hug

# 325
  • Мнения: 1 313
Проба на ментово-шоколадовите бретцели на Ирина Купенска
Изглеждат страхотно, отивам да чета блога Laughing
Колко време преди Коледа могат да се направят?

# 326
  • Мнения: 155
Umbra, Чешките пернички колко време предварително трябва да се направят?

Между другото тази събота правих джинджифиловите мъфини с пияни круши (в моя случай - дюли).  Комбинацията от пълнозърнесто брашно с тъмнокафява, много ароматна захар, джинджифил и опиянените дюли е много сполучлива. Благодаря ти за рецептата.

# 327
  • София
  • Мнения: 2 649
... Иначе да похваля пка готовата смес за меденки от магазинчето на "Иван Асен". ...
Изпуснала съм, ако се е говорило по- рано за сместа от магазинчето. Моля да разкажеш, смес от подправки ли е това и
 какви подправки са включени.
Умбра, добра идея за стъргането на анасона на ренде Hug
А , между другото, бях разбрала, че в Карфур има всякакви смлени подправки, но в събота намерих само карамфил, от тези които ми трябват за сладките. Ще търся читава мелничка.
да, смес от подправки, освен карамфил, канела и бахар има и други, но не ми ги изброи. Важното е, че е страшно ароматна! Определено я препоръчвам за традиционни меденки. Както бях казала в моите, които ги правя от дете са точно с тези три подправки, но сега станаха много по-хубави.
В магазинчето има и смлян кардамон, което ми спести счукването му.  Peace

# 328
  • Австрия
  • Мнения: 28
Привет и от мен,
първите сладки за тази Коледа.

Linzer Augen слепени с конфитюр от праскови и маракуя. Направо прелест.



# 329
  • Мнения: 899
Есенно цвете, не знам дали толкова рано е добре да се направи плодовият хляб, тъй като за разлика от АКК не се напоява с алкохол, който да го консервира  Thinking Най-рано съм го пекла две седмици преди Коледа, така че най-добре изчакай още мъничко.

Margherita09, перничките можеш да ги направиш до 3 седмици по-рано (но без да ги украсяваш, украсата като наближи Коледа). Иначе на тях им стигат 4-5 дни престой, за да си пуснат всички аромати, обичайно ги пека около15 декември. Много се радвам, че мъфините са ти харесали  Hug .

Общи условия

Активация на акаунт