Швейцария

• 106 646
  • 745
  •   1
Отговори
# 735
Ползвали ли сте рент а Кар в Швейцария?
Интересуват ме цени и някакви препоръки 
Благодаря!

Ние последвахме препоръката на приятел който живее там от години - "Не наемайте кола".
Дали ще останем доволни от това решение предстои да се види през август. Вече купихме паса за влаковете.

Привет! Какви пасове за влаковете купихте? Предстои ни и на нас пътуване и ще сме с влаковете, но се чудих на кой вариант с пасовете да се спрем. Дали да е Swiss Travel pass или комбинация от Half fare, Oberland pass и Saver Day pass?

# 736
Разбрах, че градския транспорт в Швейцария е безплатен.
Ще пътуваме до Базел за коледните базари.
Как да разберем, че няма да ни таксуват/глобят докато стигнем от летището до хотела?

# 737
Ние специално... (тъй като също не бяхме наясно) си купихме билети от летището до центъра, в 9 сутринта след кацане (беше по Коледа), няколко франка... не е кой знае какво. На спирката на автобус 50 имаше машинки. Може и да сме имали право на безплатно пътуване, но аз исках да си имам спокойствието. Не мога да си представя циркове с контрольори, глоби и останалите пътници да гледат сеир. Мотаене из центъра до обяд и към 13.30 направихме чек-ин в хотела, на рецепцията ни дадоха за двете нощувки принтирани, листове за транспорта за 48 часа напред, имаше отбелязан час на чек-ин.

Преди време пак в тази тема стана въпрос, някои хора писаха, че е можело още от сутринта да се возим безплатно, преди пристигането в хотела.

p.s. преди време в Женева пак така, от летището до центъра с влак, няколко франка. Хотелът близо до жп гарата и вече от рецепцията ни дадоха карти за транспорта, но на практика не ги ползвахме вътре в града, защото всичко се обхождаше пеша.  Само на връщане към летището в последния ден. Wink

Последна редакция: сб, 02 авг 2025, 15:09 от diziler

# 738
  • София
Разбрах, че градския транспорт в Швейцария е безплатен.
Ще пътуваме до Базел за коледните базари.
Как да разберем, че няма да ни таксуват/глобят докато стигнем от летището до хотела?
Няма такова нещо като безплатен градски транспорт принципно.
Само някои общини / кантони / градове дават при резервирани нощувки в тях. Трябва да си сигурна, че нощувките ти са в административните граници.
До колкото помня за Базел, се допуска пътуване и към хотела преди настаняването и при проверка се показва резервацията. Не съм нощувал в Базел и не съм проверявал задълбочено.
Но най-добре се свържи с хотела да потвърдят. Те може и да ти пратят онлайн, но може и на хартия при настаняване.

# 739
Но най-добре се свържи с хотела да потвърдят. Те може и да ти пратят онлайн, но може и на хартия при настаняване.
E точно това беше и моята чуденка. Сутринта в 9 ч. след кацане, като се качи контрольор в автобус 50, какво ще покажем? Апликацията букинг ком и резервация, която важи след 14 ч.? И затова... да си имам спокойствието, купих билети Grinning Докато вече на рецепцията като дадоха принтираните листове, държахме ги в чантата и ако се появи проверяващ (така и не се появи), поне има какво да се покаже черно на бяло.

Иначе да, няма такова нещо като "безплатен транспорт в Швейцария". Има в Люксембург например. За всички. (Местни, пришълци и туристи). А в Талин (Естония) е безплатен само за местните Wink Те пък реално го плащат с данъците си, така че нищо "безплатно" няма. Украинците в Рига и Талин съм виждал да показват укр. паспорт на шофьора и тогава влизат, за тях е безплатно.

# 740
Привет! Какви пасове за влаковете купихте?

Swiss Travel pass
Важи също за лодки и музеи. Но в някои случаи, например Glassier Express, е задължително да имате и запазено място.

# 741
Относно безплатното пътуване.За Базел от летището се показва резервацията  за хотел ,после в хотела дават физическата карта.  Пише си го в условията на картата. В Женева хотелите също дават карта за транспорта. Но и на летището си има машинка за безплатен билет с влака до града. В Цюрих хотелите не дават карта. В Берн доколкото знам- само някои,но не съм преспивала там.
Картите дават и възможност за намаление за музейни билети и безплатен Wifi в града.

# 742
Миналият септември бях в Базел, от хотела ми предоставиха карта за безплатно пътуване в централната зона, беше с QR код на една листовка с името ми. Дори ме хвана проверка в трамвая, показах кода, проверяващият го сканира и ме предупреди, че важи само за централната зона (което си ми беше ясно), от и до летището си купувах билет.

# 743
Миналият септември бях в Базел, от хотела ми предоставиха карта за безплатно пътуване в централната зона, беше с QR код на една листовка с името ми. Дори ме хвана проверка в трамвая, показах кода, проверяващият го сканира и ме предупреди, че важи само за централната зона (което си ми беше ясно), от и до летището си купувах билет.

Тук си пише  че важи от летището и гарата. Не знам Вие какво сте чули или разбрали. И отдавна е така.

Последна редакция: нд, 03 авг 2025, 15:45 от ev55

# 744
  • Велико Търново/Latitude: 43 ° 32 '47 "North - Longitude: 6 ° 56' 17" East
Миналата година бяхме в Базел, точно за коледния базар. Нощувка в Базел. От летището билет не сме купували. Знаехме, че трябва да покажем резервацията, при проверка (това изрично го бях изкоментирала и с хотела, за да съм сигурна). На място, при настаняването, ни дадоха картите. Последния ден имаше и проверка в автобуса, всичко беше наред.

# 745

Общи условия

Активация на акаунт