Белгия - 22

• 47 908
  • 738
  •   1
Отговори
# 45
Картата ми е Е , аз мисля че нямам нужда от тази Ф+ , тя е само за членове на семейството на граждани на други страни на ЕС  , утре сутринта първо в общината , после ВДАБ  и после Льовен евентуално за работата и в сряда евентуално на работа  Joy Joy Joy
Момичета много ви благодаря за бързите отговори  Hug
В този ред на мисли , няма ли да си организираме една срещичка , че после като почна работа край  Joy
Хайде , къде Брюксел като по-централно или?

# 46
  • The QC to be!!!
В този ред на мисли , няма ли да си организираме една срещичка , че после като почна работа край  Joy Хайде , къде Брюксел като по-централно или?
За  Peace но не този уйкенд, че ще имам гости.

# 47
Jeje, не че нещо ама карта Е не дава право на работа. Трябва да е Е+.

И аз съм за срещата, но ще оставя на другите да решат къде, защото аз нали съм в Брюксел, да не излезе че гледам да ми е по лесничко.

# 48
Jeje, не че нещо ама карта Е не дава право на работа. Трябва да е Е+.

Сигурна ли си?
Аз съм омъжена за белгиец , не съм тук като гастарбайтър или т.н

# 49
Jeje, картата Е е документ за регистрация а не за постоянен престой. Питай най добре в комуната или във Актирис но досега картите Е който съм срещала са без право на работа.

Защо не са ти дали карта Е + която е всъшност за постоянно пребиваване, а са ти дали само документ за регистрация. От кога си омъжена?

Навремето даваха едни временни 6 месечни карти и после ги подменяха със съответната карта която е нужна. В случай на брак се получаваше еквивалента на Е+, тоест със право на работа.

Да не е станало някакво объркване с твоите документи? Това е често срещано явление. Така че провери.

http://www.ibz.rrn.fgov.be/fileadmin/user_upload/CI/carte_electr … _ig_carte_etr.pdf

# 50
Жеже, bruxelles1 има право, би трябвало да си с Е+ и да имаш право на работа. Иди в общината.

Искай и от ВДАБ и да ти дадат координатите на NARIC за твоя регион.

NARIC - National Academic Recognition Information Center - Flanders
NARIC-Vlaanderen is als Vlaamse unit binnen het ENIC-NARIC- netwerk verantwoordelijk voor het erkennen van de gelijkwaardigheid van buitenlandse getuigschriften en diploma’s met een overeenkomstige Vlaamse graad. NARIC staat voor National Academic (& Professional) Recognition and Information Centre.

или тук:   http://www.ond.vlaanderen.be/naric/

Успех с кандитстването за работа  Hug

Последна редакция: вт, 29 ное 2011, 07:54 от MariaF

# 51
Сега , да докладвам , с електронната карта която имам , Е карта ,мога да пребивавам в Белгия колкото си искам , и да работя каквото си искам ,т.е за нас които идваме от страните членки и имаме брак с белгиец , сме облекчени от всякакви формалности , след 3 години непрекъснат престой в Белгия , получавам Е + карта , днес ходих и в общината , и във ВДАБ , и в Интерим бюро и на трите места ми казаха едно и също.
Снощи след тези Е+ и Ф+ карти не можах да спя , така се притесних , че нещо не съм направила както трябва.

# 52
Здравейте,

Аз само се включвам набързо, че Алекс само ме дърпа. Аз от асистентите в Инбурхелинга хич не съм доволна, на мен лично ми дадоха списък с документи и адрес, където сама да си пратя дипломата и т.н. Интересно ми е дали моята бакалавърска диплома ще я признаят за хохесхул или не. Ще докладвам някой ден като стане.
От една страна добре, че с нашите карти имаме право на работа, но пък да си намериш свестна работа си е само късмет. Аз се пробвах за административен служител, защото имам опит в администрация, но пък без френски е трудно. А не ми се учи още един език, а и време нямам. Дано с английски и испански нещо успея да намеря.
Интересно ми е защо на някои дават карта F, а на други карта Е? Каква е точно разликата? Май е избирателно от общината  Wink

И нещо друго да питам. Как се справят дечицата ви в детската градина без сън? Стана ми странно като разбрах, че тук не спят. И на който кажа, че според мен е нормално да спят, все пак на 3-4 год имат нужда от следобеден сън, ме гледат като извънземно  newsm78

# 53
Охлала, моите много бързо свикнаха. Миналата година имаше дни в които единият спи, другият не. Но тази година вече сме 2-ри матернел и там спане няма. Но нямат проблем. Много бързо се настроиха. И да си призная в момента така ми е по-добре. Вечер обличаме пижамките в 19.30 и най късно до 20.30 са заспали и тримата, въпреки, че баткото ни е голям и може да издържи още, но аз предпочитам да се наспят. Така сутрин в 6.30 са на крак и имаме време и да закусим и да се измием и да се облечем без да бързаме и в 7.30 излизаме.

А и аз имам време за "себе си" както се казва. Вечер след 20 часа ми е доста спокойно... Не се притеснявай - ще свикне  Peace Но до 3 години си иска сън. Поне при нас беше така - без сън следобед бяха едни такива "кисели", недоспали, недоволни, ревливи - абе да не са ти пред очите  Mr. Green УУУУУУУУУУу, докарвали са ме до лудост  Crazy Crazy Crazy
Това лято на село си поспиваха следобед, ама там друг режим - сутрин на реката, на обед сън, следобед пак на реката и вечер на кръчма - ами в 10 часа вечерта започваха да викат да си ходим, че им се спяло  ooooh! Whistling Как кацнахме тук - все едно този режим хич го е нямало - просто те се настройват адски бързо - заразлика от нас  Crazy

# 54
ohlalaa ако говориш за детската градина или училището след 2,5 год. имаш вариант да си взимаш детето в 12 и после ще си спи.  Ния  например става с 7.30 и после я слагам да спи пак около 19.30 вечер. Заспива веднага,а и така и се събира 12 часа сън на денонощие,което  за нея е достатъчно. На мен честно казано,тукашната система на детската градина повече ми допада от българската в, с която имам опит от сина ми. На него най-омразното му нещо беше да го насилват да спи,ако не да стои тихо 2 часа и това дори и в предучилищната група.А и винаги има по някоя учителка или леличка,от която децата само като ги погледне се напикават от страх буквално.
 Както е писала Нели не се притеснявай,ще свикне Peace

# 55
vele, имах предвид след 2,5г kleuterschool  Laughing Чак догодина ще го записваме, но той в момента спи два пъти през деня - сутрин и следобед и ако не спи става един агресивен, мрънкащ, кошмар и половина.

Нели, Алекс си ляга в 19.30ч и спи до 5ч. Няма сила, която за момента да го накара да спи малко повече. Съответно в 8ч. вече му се затварят очите. Всяко дете е различно и би било хубаво ако има вариант поспаливите да си полегнат на обяд. Но пък може за една година нещата коренно да се променят.

# 56
Не се притеснявай, ще се променят. Вие в момента сте в тежкият период - преход от 2 спанета на ден към 1. Честно казано това ми беше тежък период, но някакси според децата се нагласи. Не го мисли от сега. Те се променят с всеки изминал ден, какво да говорим за 1 година.

На мен също тукашната система повече ми харесва, въпреки че миналата година бях шокирана, че спят само най-малките. Не е нормално насила да натискаш някого да спи и да лежи, това е АД. Точно в предучилищната група, малко преди да дойдем тук, един ден си взех Влади наакан от градината. Бях повече от шашната, в крайна сметка детето беше на 6 години и малко. Питам аз защо, а той ми каза, че не му разрешили да стане от кревата и да отиде до тоалетна  #Crazy Пълно безобразие, но ФАКТ! 

# 57
Виктор (3.5 г) откакто тръгна на училище не спи на обяд. Тук няма опция за следобеден сън дори и при най-малките. Та като се прибере в 15:30 и като заспи, и откарва до сутринта. Аз се връщам 17:30 от работа и той вече спи на дивана, без да е съблечен, без вечеря, без да е къпан.

На другата сутрин му трябва оооооооооогромна закуска и баня..

# 58
  • В близката далечина...
Когато Лора тръгна на клютеркрас тук не, беше толкова малка, но пък имаше навика от детската градина в Бг да спи задължително.Първите дни се връщаше като ходещо зомби и вечно нещо не и беше наред и киселееше.Вече в къщи заспиваше още докато си събуеше обувките.Решихме проблема като още  с идването ляга да подремне и така около два часа.Някъде към шест вечерта се събужда.В седем вечеря и в 8,3 най -късно 8,45 ляга да спи.Ако не дремнеше очичките и се затваряха още в седем вечерта.
ohlalaa за протокола в Щайнер пьотеркласовете спят също и децата които са до 5 години, но са в клютерклас реално.Само на обед отиват при най-малките да спят, после се връщат.Незная дали всички Щайнер училища са  така, но в едното (в града са две такива)процедират.
Момичета , някой от вас да е правил зъбките на детенце с пълна анистезия?
Малко съм притеснена, защото на 06,12 сме в университетската болница и ще и правят зъбките с пълна упойка.В петък сме на изследвания (заради пълната упойка)и преглед при личния за общо здравословно състояние.
Незная нужно ли е да нося пижамка, пантофки или въобще нещо , както е в БГ.Зъболекаря каза , че ще ми се обадят от болницата и като имам въпроси да ги питам.Обаче още не са се обадили и ми е много притеснено, да не си изпуснем часа, да не са ни забравили, защото чакахме почти 3 месеца за свободен час за операция.Всичко ми е пълна мъгла и съм се стресирала малко...мъжа ми няма да може да дойде (не го пускат от работа) и съвсем съм на топка... Cry Sad

# 59
lllora, за съжаление не мога да ти помогна. На баткото му правихме тук 4 операции на зъбките, но го упояваха временно с някакъв газ. Т.е. не е пълна анестезия. Правихме го в болница Saint-Luk - чакахме доста за първи час, но определено съм много доволна. Все си мисля, че няма повод за притеснение, въпреки, че пълната анестезия си е опасничка. В петък водих единият от близнаците на зъболекар и бяхме на косъм да ни пратят и нас на такава операция като вас, обаче детето каза, че е геройче и седя на стола и зъболекарката му направи две зъбчета. Самата тя много се учуди от държанието на детето, но аз си го познавам - от тримата той е най-смел и най-много издържа на болка. Другите са типични "мъже" в това отношение  Joy

До 6-ти има време, ще ти се обадят. Питай ги всичко, което те интересува, но все си мисля, че тази пълна анестезия не е точно такава, каквато ти си мислиш. Смятам, че 30 минути след приключването детето ще е в съзнание и ще си го вземеш в къщи. Изхождам от факта, че в БГ на баткото пак, му оперираха сливиците така. Отидохме, упоиха го и около 20-тина минути след края на операцията той вече си беше в пълно съзнание. Постояхме още малко там и си тръгнахме. В смисъл, мисля, че е някаква лека форма на упойка специална за деца. Да пишеш после какво е станало!

Общи условия

Активация на акаунт