Коледата ще е най-щастлива, НОЕМВРИйче мило, щом те има!

• 29 217
  • 739
  •   1
Отговори
# 390
  • София
При хиперлактация или много кърма, съществуват рисковете от по-чести запушвания, проблеми при бебенцето от повече поета лактоза, както и изчерпване на някои от запасите в твоят организъм, затова е разумно да наблегнеш на определени храни или да обсъдиш с твоят лекар, приема на някои витамини и добавки.

Aila, ще се радвам, ако можеш да ми дадеш съвети за храните. Относно БМК - вече ми взеха проби, ще пробвам, дано не е прекалено натоварващо... Пия витамини на Jamieson за мама, хапвам жито, овесени трици и банани, пия поне 3 литра вода за 24 часа.

# 391
Здравейте, искам да попитам дали само при мен беба като почне да яде и почва един рев  и плюене на шишето след 20 мл изядени и стигне с 300 зора и рев до 50/60 и продължава да реве и накрая заспива? При вас коликите така ли се изразяват или при нас е нещо друго? Почвам д се притеснявам Sad
От къде си набавяте капките лефакс?

# 392
Здравейте, искам да попитам дали само при мен беба като почне да яде и почва един рев  и плюене на шишето след 20 мл изядени и стигне с 300 зора и рев до 50/60 и продължава да реве и накрая заспива? При вас коликите така ли се изразяват или при нас е нещо друго? Почвам д се притеснявам Sad
От къде си набавяте капките лефакс?
ами не мисля че това са колики,защото например явор като го боли коремчето със сукане се успокоява,ама знам ли.. newsm78
лефакса на нас н го носят от германия-имаме познат който ходи до там от време на време.
моя малък мъж след като 2 ден не беше акал,преди малко така се омаза,че излезе от памперса и чак обувките изцапа Joy на мама посеркото Joy Joy Joy Joy

# 393
  • Добрич
Гери,  дано да се оправяте по-бързо. Имате ли още температура?

И аз мисля, че е нещо друго, а не колики. Да не би проблема да е в самия биберон?

Добро утро  Coffee

И така, като не иска да заспи дори след банята майка му не издържа и го взе в леглото при нас. И познайте- моменталически заспа и да не повярва човек, не се събуди дори да яде през ноща. Чак тази сутрин в 6 яде и сега направо не смея да се похваля, но спи кротичко в СВОЙТО легло. Как се надявам да е било нещо моментно, че хич не ми се ще да се учи да спи при нас. пък и като е в леглото при нас и аз не мога да се отпусна да спа.

Бебчетата, имат нужда от нашата топлина. И аз го вземам при мен в леглото, когато е неспокоен. По-добре отколкото да се опитвам с часове да го успокоя и да му вися над креватчето.

# 394
  • DE
Мартин има отвратителни колики и все на ръце се държим. Страх ме е да не свикне.
Пъпът още не е паднал. Нормално ли е?
Кога ще започне да спи спокойно? И аз съм човек, искам да се наспя..Simple Smile

# 395
  • Добрич
Нашето момче спи напоследък само на спалнята помежду нас,не се занимавам по сумати време да го приспивам в неговото креватче,понякога през нощта го местя,но за час-два и се разбужда и пак го вземам. Може и така да не е правилно,но заспива бързо и спим и ние. Ако сега го приспивам на креватчето му,после като почнат да никнат зъбки и да плаче по цяла нощ отново ще го вземам и затова сега не настоявам. Ако съвсем привикне така,все ще му дойде времето и да отвикне  Simple Smile

# 396
  • Ловеч

И аз пак с въпрос към някой от консултантите по кърмне. Каква би могла да е причината бебето постоянно да се дави докато го кърмя? Както суче, понякога започва само да преглъща, без да диша в продължение на 7-8 бързи преглъщаня. После започва един рев..., след това се хвърля настървено на гърдата и пак по същия начин. Допреди няколко дена го правеше само на едната гърда, а от вчера и на другата. Кърмя го на поискване (поза люлка, така и не си намерих друга удобна), понякога на 2 часа, понякога на 3, затова не мисля че е прекалено гладен.

Възможно ли е да се дължи на твърде силна струя мляко? Когато се задейства рефлекса на потичане, млякото може толкова силно да излиза от гърдата, че буквално се впръсква в гърлото му. Може детето да не успява са смогне на силата. Ако намираш, че това е вероятната причина, би могла в такъв момент да махнеш бебето от гърда(като бръкнеш с малкия си пръст в ъгълчето на устичката му и между челюстите, а след това да се отдръпнеш) и да поемеш спонтанно изтичащите струи мляко в хавлия или в съдинка (по-добре да не притискаш зърното, а да оставиш млякото да изтече, за да се освободи гърдата от налягането). Като започне само да капе млякото, отново връщаш бебето на гърда.

Споделяш, че не си успяла да намериш друга удобна поза за кърмене. Може да модифицираш обичайната люлка да стане по-полегнала, така че бебето да е като захлупено върху теб. Така гравитацията може да противодейства на струята.

Благодаря за отговора skrech. И аз в началото си помислих че струята е много силна и затова се дави, пробвах по-полегнала, но не помага. По принцип съм с плоски зърна и в началото поемаше много лошо зърното и го дъвчеше. Отскоро започна да го поема правилно, не съм сигурна но се чудя дали не е това причината, че иска по стария начин, ако така е бил свикнал? В момента не дохранвам, така че мисля да продължавам да му предлагам гърдата, с надеждата че просто ще свикне и ще се научи. Чудех се дали не му е запушено нослето, но на другата гърда по-рядко се дави. Страх ме е само че заспива гладно (изморено от рев) и да не ми намалее млякото.

# 397
  • София
И ние се присъединяваме към клуба на не-акащите. И исках да попитам консултантите по кърмене каква е причината бебчето да не ака повече от 24 часа, при положение че получава достатъчно храна (тегля го с всяко хранене, на 7 кратен режим сме), аз нчмам проблеми с ВЦ и пия достатъчно вода? Може би причината е, че тези дни не съм му давала допълнително вода? За колики от няколко дни ползваме лефакс, преди бчхме на инфакол. И вигантол пак тези дни започнах, биогайа пие отдавна. Може ли причината да е в някое от лекарствата? Колко време ако не се изходи трябва да се обърна към лекар?

Имам и друг въпрос. Допреди 2 дни малкия успяваше да се нахрани изцяло от едната гърда за 20-ина минутки. Явно имаше достатъчно мляко. Но след това започна за същото време да дърпа към 70-80 мл от едната и се налага да му предлагам и втората. Процедурата се удължава. Както споменах вода пия предостатъчно ( към 2 чаши между 2 кърмения), хапвам повечко( доскоро отслабвах от самосебе си, сега задържам теглото). Какво мога да направя , за д аувелича малко производството? Може ли да се дължи на стрес ( имах изпит предната седмица, имам и идната  Laughing)?

Макар рядко, случва се и при бебета по-малки от 6 седмици да има дни, в които не акат, без това да е проблем. Ако пишка достатъчно(поне 5-6 пълни памперса, ако бебето не приема други течности освен кърма. Ако пие друго, напишканите памперси не са показател), има влажни лигавици, добър тургур на кожата(при притискане след това кожата веднага се опъва и не остава вдлъбнатина)наддава на килограми и сантиметри, в добро общо състояние е и няма явен дискомфорт, вероятно всичко е наред. Когато се изака, количеството пак трябва да е кашесто, а не твърдо, топчесто и е по-обилно.
 Капките против колики са напълно възможна причина за забавяне на изхожданията. Много майки споделят за такъв ефект.
 Би могла да се обърнеш към педиатъра, ако забелязваш явен дискомфорт при бебето или ако забелязваш други притеснителни симптоми.

По другия въпрос - бебето може да се насуква за различно време в зависимост от настроението си. Възможно е, ако си го отделила ти от гърдата, а не е пуснало то само, всъщност да е можело да изсуче обичайното количество мляко от едната гърда, но за по-дълго време.
 Възможна причина за намаляване на млякото може да бъда даване на вода/чай/глюкоза, ако е в значителни количества или скоро преди хранене. Така бебето получава погрешен сигнал, че стомаха е сит и може да изсуче по-малко мляко, а от там постепенно да намалее и производството на мляко. Биберон-залъгалка, ако ползва често, също може да има такъв ефект, заради задоволяването на сукателния рефлекс, който  се полага на гърдата(бебето може да започне да суче по-вяло, от там по малко изсукано мляко, а от там и по-слабо производство).
 Стресът също е причина, която не е за подценяване. Ако майката е под напрежение, докато кърми, млякото се отделя по-трудно от гърдите и за бебето е по-трудно да го изсуче. А ако не го изсуче, няма и да се произведе достатъчно. Вероятно от полза в случая може да ти бъде да се опитваш да релаксираш няколко минути преди кърмене. Да седнеш да си починеш, да затвориш очи или да се изпънеш удобно, да поемеш дъх и бавно да издишаш, да изпиеш чаша приятна напитка(не алкохолна  Wink ) изобщо нещо, което ти помага да се отпуснеш.

Производството на мляко би могло да се увеличи с по-често кърмене и с оставяне на бебето да суче толкова, колкото то реши, без да се прекъсва кърменето. Теб притеснява ли те това, че се налага да кърмиш от двете гърди понякога?

Спокойствието, както сама споменаваш е фактор не само за доброто производство на мляко, но и за по-пълноценното родителство, като цяло  Simple Smile . Обмисляла ли си вариант да опиташ да забравиш кантарчето, да не поглеждаш постоянно часовника, а да се отпуснеш и да се насладиш на общуване с бебето? То е неспокойно, даваш му да суче. Дали са минали определените часове - без значение. Дали е изсукало количеството, което намираш за нужно - без значение. Бебчето е спокойно, пишка, ака, наддава добре, значи всичко е наред  Simple Smile . Ако искаш, би могла да пробваш този вариант и да прецениш дали е за вас. Може временно да се чувстваш неловко, но скоро след това да се усетиш различно.

Благодаря за отговора skrech. И аз в началото си помислих че струята е много силна и затова се дави, пробвах по-полегнала, но не помага. По принцип съм с плоски зърна и в началото поемаше много лошо зърното и го дъвчеше. Отскоро започна да го поема правилно, не съм сигурна но се чудя дали не е това причината, че иска по стария начин, ако така е бил свикнал? В момента не дохранвам, така че мисля да продължавам да му предлагам гърдата, с надеждата че просто ще свикне и ще се научи. Чудех се дали не му е запушено нослето, но на другата гърда по-рядко се дави. Страх ме е само че заспива гладно (изморено от рев) и да не ми намалее млякото.

Когато бебето засуква лошо гърдата, това прави и млякото да излиза по-трудно. Това е възможно да е била причината да не се е давело бебето до скоро. С правилното засукване и потока на мляко не се възпрепятства, но може да се оказва твърде силен за малкото бебенце. Хубавото е, че бебетата с всеки ден става все по-умели  и задобряват, така че е напълно възможно скоро силната струя да не се опира на малкото човече. А до тогава може би отстраняването на бебето от гърдата, за да изтече силната струя, може да е добър вариант. Или пък предварително да цедиш, докато отмине силната струя, но на ръка, за да усетиш кога да спреш( с помпа е възможно да изцедиш повече, от колкото е необходимо). Ако има ефект, тогава бебчето не би заспало изморено от рев.
 Ако все пак ситуацията продължи да те смущава, пиши ни  Simple Smile

Последна редакция: пн, 12 дек 2011, 02:52 от skrech

# 398
  • на Дъждовен остров
винаги ми е било интересно когато някоя майка напише че ни чете а няма време да отговори.  Обаче ето ме и мен така.  От 3 дни отварям да чета и да пиша и все стигам от четенето на няколко мнения.
Вчера сутринта от 3 до 22 не мигнах въобще.  ЦЯл де на ръце, или спи на възглавницата за кърмене но никъде другаде.  Само да я оставя за момент уж дълбоко спяща се пробужда с рев докато не я взема. 
Хайде отивам да си открадна 5 мин сън. на всички лека седмица.

# 399
  • София
Добър ден Heart Eyes
Днес се организирах доста бързо с домакинството и ми остана доста време.
Ема днес става на един месец и аз се чудех сутринта колко бързо мина този месец. После погледнах Ина и си дадох сметка колко бързо са минали 5 години и половина и някак ми докривя колко бързо ми растат децата Crazy Луда жена съм си Mr. Green
Вчера беше погачата, лудница пълна, много весело и много подаръци Heart Eyes В края на деня бях абсолютно скапана. Опитах да убедя мъжа ми да изкъпе Ема и да я намести на цицата да яде, пък аз да си спя, ама странно защо ли не ми се получи... Twisted Evil
Отивам да простирам и да чакам Ема да се наспи Grinning

# 400
  • гр. Стара Загора
днес моята малка Майя става на 40 дни и след обяд ще ходим до църквата за молитва Simple Smile
преди 2 дни майка ми пита попа какво трябва да се носи, но той нищо не каза... май само спомена за парично дарение... и сега се чудя дали да не купя една готова питка...
а иначе погачата с ще е правя чак след Коледа, че сега никакви ги няма приятелките ми и няма кой да извикам на гости Sad
иначе малката принцеса на два пъти се буди с адските писъци... все едно някой я боцка/поне когато й слагаха ваксината пищеше така/... и си я взех при мен да спи на спалнята... иначе все едно има трънчета в кошарката... вчера ходихме до село при тати... и там дървената кошарка същата... все едно трънчета има в нея... Sad май ще се окажем ПРИНЦЕСАТА И ГРАХОВОТО ЗЪРНО...

лека седмица иначе ви желая Simple Smile

# 401
Здравейте, лека и успешна седмица ви желая!
Чета, че повечето давате на децата си Биогая, лекар ли ви го изписа и за какво се дава, защото на нас не ни е казвала педиатърката за него.

# 402
  • гр. Стара Загора
албена
против колики на нас ни я изписаха... и я давам 2 пъти по 5 капки Simple Smile

# 403
  • на Дъждовен остров
....
иначе малката принцеса на два пъти се буди с адските писъци... все едно някой я боцка/поне когато й слагаха ваксината пищеше така/... и си я взех при мен да спи на спалнята... иначе все едно има трънчета в кошарката... вчера ходихме до село при тати... и там дървената кошарка същата... все едно трънчета има в нея... Sad май ще се окажем ПРИНЦЕСАТА И ГРАХОВОТО ЗЪРНО......

Това с писъците на сън и при нас се случва често, все едно сънува някакъв страшен сън.  Обаче като чуе че съм до нея се успокоява. 
А за леглцето не е само вашето  Laughing Нашата госпожица отхвърли всички легла и може да заспи за кратко в/у възглавницата за кърмене като я сложа в/у краката си.  Пробузда се, чекира ситуацията и като осъзнае че съм до нея пак затваря очи.  Въобще един почитен наблюдател на ООН си родихме в нашето семейство.

# 404
  • Добрич
 Laughing така ще е, вече ще сме нон стоп под наблюдение и подслушване от мъниците, че после ще им бъдем и за пример

Общи условия

Активация на акаунт