Веганството - да споделим опит - 8

• 40 516
  • 761
  •   1
Отговори
# 120
Ariadne, да почна от теб.  Laughing
Мисля, че този хляб ти обърква работата. Или го замени с крекери или си свари нещо зърнено/бобово.

krisito_bg, и спирулина и хлорела постепенно ги включи. И не заедно. Примерно с 1/4 ч.л. като начало. Спирулината може да стигне до 1 с.л. на ден. При хлорелата е различно: до 1ч.л. или 2.5гр.
По 1с.л. дори 2 е за хора, които имат яки тренировки (професионални спортисти) заради протеина.

Не спазвам кой знае какво разделно веганско хранене.

КТМ е китайска традиционна медицина.

Моят цикъл от момиче е нередовен т.е. дълъг е и идва на различни дни. Имах преди много големи болки, стигало се е до повръщане и лежане на легло. Спазмалгонът ми беше пръв приятел. Болките изчезнаха след 2-рата ми раждане. Не знам на какво се дължи, обаче. Защото тогава и преминах към веганство. Сега карам много леко и нямам други оплаквания. Но продължителността му може би трябва да се регулира.

take a smile, не съм виждала дори брашно от гроздови семки. Амарант също не съм срещала тук.
Но от другите изброени неща, да.

# 121
Вери-мерси,че почна с мен .  Wink
И аз си мисля ,че хляба ми е много,но глад и с какво да го заситиш Mr. Green
Иначе не закусвам или пия зелен чай с мед или плодове ,в 1 на обед хапвам супа с леща,бонови или доматена само с малко хляб  Embarassed,а вечерята е салата  с хумус, с фалафели,с тост с домат(най-любимото ми нещо и го ям всеки ден ),но за 1ви път не се кося за кг,защото знам,че се грижа за себе си и те няма да с фактор ако година се храня поне така ,нали?
А за снаскове ползвам или плодове ,или сурови барчета с кашу,фурми,бадеми,кокос и портокалови корички:)
Ех,не знам за вас,но каквото й да тръгна да направя все го има по магазините.
 Дори и сурови сладки и десерти има,та май ако не пуснете рецепти за сладки бисквити за Коледа,ще си купя нещо готово Rolling Eyes

# 122
В колко ставаш? И в колко часа вечеряш?

Мисля, че е голяма пауза до 13ч, когато ядеш по-сериозно.
Мисля, че трябва да пробваш сутрин да си закусваш, да вкарваш някаква по-стабилна мазина - кокосова примерно, за да се стимулира отслабването. Пробвай, ако искаш. Simple Smile

Не ти казвам да се косиш за кг-тата, защото това до нищо хубаво няма да доведе. Но имай си едно на ум все пак. Simple Smile

# 123
Т.е ти хапваш и сирене,кашкавал,мляко и яйца? И по време на бременността ли се хранеше така?

И аз още хапвам сирене и яйца от скоро(поради факта,че искам да увелича мускулната маса ид а намаля мазнините в тялото си) ,друго животинско не - от една страна мн обичам сирене и не искам да го отказвам,от друга все повече разбирам,че е вредно и от трета макар и рядко всички глупости ,които пишат за пълното вегетарианство - т.е за веганството ме плашат някакси . Сигурно ви звуча много податлива и безволева  Cry
..... понеже на мен последния път за пръв път ми закъсня с 12 дни, а досега никога не ми е закъснявало с повече от ден и се притесних.И разбира се реших,че понеже съм спряла место,рибата,млякото,кашкавала (т.е отново си втълпих нещо,за което съм почти 100% сигурна , че не е така)  newsm78 ooooh!
По принцип ям, да. Но не са ми застъпени в менюто и храната ми като цяло е предимно веганска.  Кашкавал -много рядко. Кисело мляко - също. От тези животински храни да хапвам извара, бяло саламурено сирене и яйца понякога.
По време на бременността не ми се ядеше сладко. Дори сладкото на плодовете. Това беше най- характерното. Към края започна отвреме навреме череши да ми се приискват.
Много ми се ядяха сурови неща- особенно чушки /зелени/ и зеленолистни. Млечни не са ми се ядяли.
Имах апетит, особено по едно време, изяждах солидни количества. В един момент започнаха много да ми се ядат засищащи се неща, например, богати зърнени закуски,  боб с кисело зеле на фурна, картофи на фурна или веге-мусака. Яйца ми се прияждаха няколко пъти за цялата беременност.

И моят цикъл винаги е бил изряден. Закъснявал е само веднъж, когато повече от месец бях само на плодове. Твоето закъснение би могло да е от стрес, промяна в климат, разбира се и от храната. Ако промяната е била рязка, а не плавна.
Не ми звучиш безволева, напротив! Слушай себе си, въпреки, че е трудно, защото понякога вътрешният глас е много тих.
За всяка основна житейска тема има аргументи в различните посоки. Храненето не е подминато.

Нищо не разбирам от мускули, но нима не е възможно да ги правиш с ядки, семена, супер храни като чия, спирулина?....

Ariadne ,
мислила ли си вечерята да ти е по - лека за сметка на закуската/обяда? Добре е да имаш поне 1.5 - 2 часа пауза от храненето до  преди сън. Метаболзимът вечер е по-слаб и се трупат кг., когато основното ядене е по това време.
Хлябът според мен е ОК. Много зависи какъв е и с какво го съчетаваш. Да е нерафиниран, - от пълнозърнести зърна и семена.  Лично аз не предпочитам соден. Неотдавна писах кои харесвам.
Рецепта за Коледните бисквитки  написах /с ябълка/.
Малко по- напред Cantariny  беше пуснала оригиналната. Само тези съм правила.Във фейс групата май имаше и други рецепти Simple Smile
Вери,
благодаря за отговора! ще се възползвам тук, за да ти благодаря и за този, в съседната тема за ваксините Hug Hug Hug

Последна редакция: пн, 19 дек 2011, 19:55 от take a smile

# 124
Разглеждах първата страница на темата и пак попаднах на линка за 21-дневния пробен вегански период - Kickstart Your Health this January 2nd! Отворих сайта и видях, че започва такъв на 2 януари. Някой дали се е записвал преди? Питам, защото ме интересува какво точно се прави - пращат ти съвети и рецепти, това ли е? Дали продуктите ще могат да се набавят лесно?

# 125
Разглеждах първата страница на темата и пак попаднах на линка за 21-дневния пробен вегански период - Kickstart Your Health this January 2nd! Отворих сайта и видях, че започва такъв на 2 януари. Някой дали се е записвал преди? Питам, защото ме интересува какво точно се прави - пращат ти съвети и рецепти, това ли е? Дали продуктите ще могат да се набавят лесно?
Аз не успях да го направя, но се бях абонирала. Изпратиха ми разяснения за режима и списък с необходимите продукти. Получавах имейли всеки ден за менюто. Мисля, че е напълно постижимо. Simple Smile

# 126
Вери- ставам между 6 и 30 и 7;30 всеки ден ,пия чай към 11 и обядвам в 13 часа,а вечерята е след работа към 19-20 часа.
Иначе пробвам да закуся ,но то може да стане към 10 най-рано и хапвам поридж (овесени ядки с вода и мед и канела),но не ми е навик .
А относно кокосовата мазнина какво имаш предвид? Как да подпомогне отслабването?
Аз доста зехтин и орехово олио използвам .

take a smile
Имам големи промеждутъци между храненията,но ако ми се дояде все на мандарини  или круши налитам Simple Smile
Благодаря за рецептата Simple Smile
Palia-аз миналата година се записах за 3 януари,но не помня защо не ползвах приложението.Или беше  да се плаща нещо или не ми беше удобно менюто и си карах на моето си,но не помня.
 Имам си го като апликация във Фейса и оттам ми пращат ъпдейтс .

# 127
  • София
моля за мнение за тази рецепта срещу кашлица

Смляно ленено семе (2 супени лъжици) се вари в 500 мл. вода 5 минути
Малко като поизстине се слага 1 кафена чашка мед и сока от 1 лимон.

Пие с няколко пъти на ден , действало безотказно. Ставало за бременни и далки деца.
Но дали е така?
Нищо не можах да намеря в интернет за такава рецепта.

# 128
Аз сигурно ще се запиша за този 21-дневен вегански режим и ще видя какво ще ми пращат.

търся си ник, не мога да коментирам рецептата, за пръв път я чувам. В интернет обаче я намерих на няколко места, но няма коментари към тях:
Рецепта за кашлица,
Мед срещу грип

# 129
  • Пловдив
Аз правя подобна рецепта на децата при дразнеща, суха, ларингитна кашлица. Помага много.
от тук

"...2 суп. лъжици ( несмляно ) ленено семе се вари 15 - 20 минути в 1/2 л вода. Отварата се разпределя на 3 - 4 порции, пие се преди хранене."
Подслаждам с мед, естествено. Иначе няма кой да ми го пие... Simple Smile

# 130
Нищо не разбирам от мускули, но нима не е възможно да ги правиш с ядки, семена, супер храни като чия, спирулина?....

Може разбира се. Поне това, което съм чела - опита на други такива.

Крисито, можеш да погледнеш това:

http://www.veganfitness.net/viewtopic.php?t=723

Wink

А относно кокосовата мазнина какво имаш предвид? Как да подпомогне отслабването?
Аз доста зехтин и орехово олио използвам .

Ето за кокоса като цяло.
http://www.bb-team.org/articles/2723_kokosovo-olio#axzz1h71rhxuf

А защо ти казах да включваш мазнина в ранните часове на деня? Обяснено по лаишки: така тялото разбира, че няма да "гладува" и няма да складира през деня излишна мазнина. Започва да гори натрупанато, защото вече получава това, което му е необходимо.

Няма да ти давам линкове, защото всички водят към бодибилд такива и там е яко изчисляване на калории и гъчене с протеин.

Ако се интересуваш, можеш да потърсиш за късо и средноверижни мастни киселини.

# 131
Вери-много полезно и изчерпателно както винаги-благодаря ти!
Да ,резонно звучи това с мазнините, ще пробвам утре да си набавя от "Холанд и Барет" магазините.
Хапвам си сега черен шоколад с 90 % какао -горчив ,но на мен така вкусен ми  е струва след като не съм хапвала никакви сладки неща освен плодовете от месеци -страхотно  Laughing

Последна редакция: вт, 20 дек 2011, 23:57 от Ariadne

# 132
  • София
моля за мнение за тази рецепта срещу кашлица

Смляно ленено семе (2 супени лъжици) се вари в 500 мл. вода 5 минути
Малко като поизстине се слага 1 кафена чашка мед и сока от 1 лимон.

Пие с няколко пъти на ден , действало безотказно. Ставало за бременни и далки деца.
Но дали е така?
Нищо не можах да намеря в интернет за такава рецепта.

Палиа, Бенджи
, благодаря за линковете!
Днес променям рецептата и правя с цяло ленено семе. Но не с промишлените количества мед, посочени в първите два линка. Ако се сложи половин кило мед, за колко дни ще се изпие тази отвара!

Кашлицата беше  почти непроменена 4 дни и в резултат на посочената от мен рецепта и пиене само един следобед и една вечер!!! днес е двойно и тройно намаляла, даже след ставане нямаше кашлица 10 минути!

Въпреки това ще използвам цели семена, щото беглите ми спомени са, че при топлина обработка на СЧУКАНО лененото семе (за дюлевото със сигурност го помня, че е така) се отделят отровни вещества.

Да си призная нещо. В училище ще има коледно кулинарно шоу и този път ще извадя някоя стааара рецепта и ще направя сладки със захар, бяло брашно и .... каквото там друго се слага. Отгоре ще ги посипя със захар също. Яйца нямам, но ако някой ми продаде 1 яйце, и това ще сложа. Бяло брашно имам, купено е най-евтиното за да правя домашен пластилин (правя в промишлени количества). Бяла захар имам също, малко старичка Simple Smile
Мисля, че се досещате защо съм се решила на такова нещо.
Засега само се заканвам, накрая ще пиша какво съм направила Simple Smile

Последна редакция: ср, 21 дек 2011, 11:38 от търся си ник

# 133
Вери , мерси за уточненията за спирулината и хлорелата.
Т.е ако почна на 1ви януари с 1/4 ч.л. спирулина, кога да вклуча хлорелата ?
И вече вклучена и хлорелата в менюто ми мога ли да си ги добавям един ден спирулина - друг ден хлорела ? Извини ме за многото върпоси , повечето предполагам смешни за хората тук  Embarassed
Ефкетът,който да очаквам от тези 2 съставки какъв - какво е действието им ? newsm78
Видях,че си препоръала една книга - може ли и на мен да ми препоръчаш някоя подобна свързана със спирулината или хлорелата, ако може да не е на испански и на англиисйки  Rolling Eyes
Ти освен хлорела и спирулина ,други добавки вземаш ли - б12, калции,витамин ц и тн ?
Видях линка  Laughing Дали тези,особено мъжете не взимат някакви добавки - за стягане съм по-склонна да вярвам , но бодибилдъри без добавки ми е доста под въпрос  newsm78

take a smile , много благодаря за изчерпателния отговор Simple Smile
Какво е чия ? Това дори не съм го чувала Sad И да се похваля ,дойде ми навреме и съм много щастлива, сигурно е било от срес или по точно от вредна храна - пнякога хапвам пици със спанак, повечко хляб, винце всяка вечер и това беше един месец почи всеки ден тези боклуци Sad
Т.е да разбирам,че ти не си налагаш някакви правила- какво да не ядеш ,а като ти се хапне кашкавалче примерно отиваш и си купуваш ? Simple Smile
Аз почвам от днес леко моята" диета" ако може така да се каже и от понеделник без никакви нарушения- стискайте ми палци ще я правя 6-7 седмици  -понеже в тези магазини един човек с нещо здравословно в количката си не виждам - и мен ми се прияжда и айдеее купувам и нарушавам.
Ще е главно протеини - тофу(овкусено или като пастет-както вие ме посъветвахте - тези сейтанови медалиони( ужасни на вкус,но ше ги маринирам с нещо), грах,боб, леща, киноа , много салати и сутрин само плодове, за яйцата още се колебая дали да ги включа ( предната седмица изядох 3 белтъка,но нещо не ми се усладиха   chef -
Какво ще кажете вие, не е много строга нали ( за разлика от тези ,които правят протеинови и се хранят цял месец само с месо и зеленчуци) ?  Praynig
И за това реших да я направя 6-7 седмици , само хляб няма да ям , дори и пълнозърнест,както и катофи и ориз. Ще вклуча и семена и ядки малко .
Ariadne , яж ленено семе - по-малко калорично е от тиквени, сусамови и всякакви други и е само протеин ( вдругите има и въглехидрат) .За мазнината сутрин - може би има резон -както Вери казва, но и аз ям само плодове на закуска - така е от много време, Но напоследък се замислям дали няма да е по-добре да хапвамнешо зърнено на закуска, после обяд и вечер само салата. Но това е в по-далечен план ,засега ми е важно отслабването и с минаването към веганство Simple Smile

П.С  ,Вери би ли могла,когато ти остане време , ако вече не си го правила по молба на друг,да публикуваш едно твое примерно меню за една седмица , както и другите тук и да споделим опит.
Особено вие които сте доста по-напред във веганството и в РАЗНООБРАЗИЕТО на храните да взаимствам от вас как да го правя -понеже да редувам боб,леща,киноа,амарант и салати всеки ден не го намирам за интересно ,камоли за разнообразно и доста полезни неща ми липсват Simple Smile

Лек ден на всички и нямам търпение да дойде коледа  Party жалко,че нямаме много много сняг  тук Sad

# 134
krisito_bg,
Да, "като ми се хапне кашкавалче - отивам и си купувам". Същото е и със стандартния сладолед, шоколад и подобни.
Е, гледам все пак да са от по - качествените.
Чия и аз я знам от тук . Доста от супер храните и вариантите им на приготвяне въведох благодарение на участието си в темата тук . Grinning
Благодаря ви!  bouquet
Много приятни семенца.
Успех с "диетата"! Да чувсташ лекота и удовлетворение от начинанието!

Весели празници на всички и от мен!
Здраве и благополучие ви желая!
Hug Heart Eyes

Общи условия

Активация на акаунт