Захранване, водено от бебето / Вaby-led weaning

• 21 258
  • 203
  •   1
Отговори
# 60
АМи аз честно казано с педиатъра си захранване не обсъждам откакто ми каза да съм давала сокове,когато Никол беше на 40дни,защото била на АМ и да ме стимулирали образуването на ензими.От тогава не я слушам.А за млякото,въпрос е,че тя не иска да яде повече на едно ядене,отколкото яде сега.Пробвала съм я.А пък нещо не съм фен на тия каши...имам чувството ,че така да се каже само "помпят" детето и няма нищо полезно в тях..може и да греша.Иначе на 5м  сме 8150гр,70см,този месец е качила 300гр.,ама вече трябва да се крием като ядем така гледа и посяга че е ужас..иначе днес яде морков..сварих го на пара,беше на парчета,тя си ги взима и повече ги лигави и смуче отколкото яде,ама все още не и и ясно за какво става въпрос.Два дена яде картоф,но аз и го подавах,понеже беше много сварен и като го взе и се размаза в ръчичката и.Може и да пробвам с пюретата,щом и е рано..

# 61
Fata ето дете на 5,5 мес. което се храни по ЗВБ и мисля,че добре се справя http://www.youtube.com/watch?v=OYD9ROhV4oo

# 62
Fata ето дете на 5,5 мес. което се храни по ЗВБ и мисля,че добре се справя http://www.youtube.com/watch?v=OYD9ROhV4oo

Виждала съм и съм чела и за други деца, започнали по-рано. Не това е въпросът. В Африка можеш да видиш и 3-месечни бебета, на които дават боб, но това, че някой го прави, не значи, че е правилно. Peace
Официалните препоръки са да се започне въвеждането на твърди храни след навършването на 6 месеца и аз се придържам към тях. Разбира се, не мога да задължа никой да ги спазва, ако не желае.
Бях писала и преди - причината е също така, че до около 6-я месец червата на бебето са все още "порести" т.е. поетата храна преминава много по-лесно извън тях в кръвообращението и това крие и опасност от алергични реакции.
Ето тук има много хубава статия, дори с рисунки, в която е обяснено много добре защо е препоръчително да се изчака със захранването:

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=7681

# 63
Някой има ли идея как се казва BLW на френски и на немски? Бих искала да попрочета още по темата но почти всичко е на английски, който не чета с лекота и имам непознати думи и се изнервям Simple Smile Благодаря

# 64
Френския и немския не са ми силни езици  Mr. Green Мисла, че името си остава същото  newsm78 Опитах да потърся с Гугъл и честно казано на френски не намирам нищо освен отзиви на английски, че във Франция е почти непознато този вид захранване.
С немски в гугъл излизат разни неща, ето в този блог например има и линкове на немски в края:

http://www.wunderbarekinder.com/2010/03/28/baby-led-weaning-oder … gros-werden-kann/

С търсене baby led weaning deutschизлизат и други резултати, може да погледнеш.  Simple Smile

# 65
  • Нейде из лудите гори...
Здравейте. Записвам се да следя темата   bouquet Имаме време до захранването, но определено съм решила, че този метод е нашия начин да открием храната. Търпение нямам да започнем, но ще потрая още малко. Следя и блога, но тук момичетата задават въпроси , за които не съм се сетила все още и са ми много полезни отговорите ти ФАТА . Благодаря , че отделяш време за всички въпроси.

# 66
БЛагодаря ти за милите думи!   bouquet

Добре дошла!

# 67
  • Berlin
Честита баба Марта!

Дадох на малчо оризова филийка и успя да вкара няколко трохи в устата.  След това дадох банан, обаче само да го доближи до устичката и получава позив, а е ял на пюре банан преди. newsm78 Сега обмислям какво друго да дам - тиква или морков може би.

# 68
Морковът е по-лесен за хващане в началото, броколите също. Нищо не пречи да опиташ и с тиква обаче, само да не е прекалено меко сварена, за да не се разкашква като я хване.  Peace

# 69
  • София
Записвам се в темата, за да мога по-плавно и постепенно да си припомня детайлите около захранването и да съм спокойна когато дойде и нашето време. Ето, сякаш вчера се роди, а вече на почти три месеца  Heart Eyes

fata ®, благодаря много за вложения труд и старанието, за времето и вниманието, което ни отделяш   bouquet

# 70
Моето бебе е на 4 месеца и половина. Определено проявява интерес към храната ни и аз често предлагам плод или зеленчук, който ям да опита. Тя го смуче и определено й харесва всичко , което съм предложила до сега. Давам по веднъж на ден , като това не е всеки ден . Въпроса ми е , мога ли да я оставя от сега да се учи на хранене, като имам в предвид да й предлагам по-често твърда храна, въпреки , че не е навършила 6 месеца? Тя определено се справя, но не смея да го правя по-често поради възрастта й. Какво е вашето мнение?

# 71
marsssika , въпросът ти е май този, който вълнува повечето майки, пишещи тук.  Simple Smile

По-запознатите от мен с този тип захранване (защото аз не съм специалист по детско хранене Naughty), препоръчват да не се започва с него по-рано от 6 месеца. Защото не става въпрос само за ядене, а и за самостоятелно отхапване и преглъщане на парченца твърда храна. И съветът им е при желание да се почне по-рано захранването то да не е по метода ЗВБ, а с пюрирани храни. На по-късен етап можеш да въведеш и самостоятелното хранене.  Peace

Официалните препоръки са да се започне въвеждането на твърди храни след навършването на 6 месеца и аз се придържам към тях.
-----------------
Бях писала и преди - причината е също така, че до около 6-я месец червата на бебето са все още "порести" т.е. поетата храна преминава много по-лесно извън тях в кръвообращението и това крие и опасност от алергични реакции.
Ето тук има много хубава статия, дори с рисунки, в която е обяснено много добре защо е препоръчително да се изчака със захранването:

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=7681

Надявам се написаното да ти е от полза. Толкова рано е по-удачно да започнеш с традиционно захранване и да го обсъдиш с педиатъра си, а едва на по-късен етап да предложиш и храни за самостоятелно хранене.  Peace

# 72
Фата,аз те послушах и за сега ядем каша,ама много по малко тя не иска кой знае колко,ама и аз не мисля да я наслвам за каквото и да било.Единственото,което и давам и обожава е банан,въпреки,че от 2 дена и него не иска.Бяхме почнали и хапваше трохички от предложеното,но взе да не иска нищо и спрях.Даже под натиска на тати пробвахме и пюре.Не го иска.И домашно е пробвала -пак не иска.За сега оставаме така.След седмица правим 6м,и малко след това пак ще и предложа нещо та да видим:)Не че ме питат,но и аз да кажа marsssika тази възраст според мен си е рано за каквото и да било захранване.Но аз не съм привърженик на ранното.Но за ЗБВ си е рано, убедих се.

# 73
PoCu , на малката й остава още 1 седмица, дечицата нямат вграден часовник, който ще започне да отмерва с точното настъпване на възрастта  Simple Smile Ако проявава неудържим интерес вече сте реално почти на 6 месеца  Simple Smile

# 74
Благодаря, Фата. Явно ще изчакам поне до навършване на 6 месеца  Wink

Общи условия

Активация на акаунт