Захранване, водено от бебето / Вaby-led weaning

• 21 261
  • 203
  •   1
Отговори
# 135
medimed , мисля, че препоръката за сокчета от 9-я месец е свързана по-скоро с това, че пиенето на сокчета ще стане за сметка на сученето от гърдата. А майчоното мляко е много по-полезно и най-вече по-калорично и определено по-нужно от сокчетата в тази възраст на бебетата.  Peace Освен това приемането на много други течности може да се отрази и на производството на кърма.
Грозде можеш да предлагаш обелено и срязано на половинки или четвъртинки. Така е меко и детенцето може да се справи и самичко.  Simple Smile

# 136
  • Berlin
Аз още не съм давала сок никакъв. Предпочитам да пийва вода.

# 137
Привет майчета  Hug

От седмица/две започнахме с този вид захранване. С първото ми дете бяхме на пюрета, но с дъщеря ми сега не се получи изобщо с пюретата. Тя ги отказа и единственият и интерес към храната е тази която тя сама сложи в устата си. Малко съм притеснена че много малко приема като храна, почти всичко отива на пода, но сме си още на кърма на поискване така че знам че получава необходимото си. Голяма игра си е този начин на захранване, толкова много чистене, всеки път и двете трябва да се съблечем, после директно в банята, пода и стола за хранене са в ужасно състояние, и така поне 3 пъти на ден! Да си призная ми е малко тежко, идва ми доста всичкото това чистене  Rolling Eyes

Както и да е, записах се на курс за този вид хранене. Жената която го води е страхотна и съм много доволна. Дава доста интересни рецепти и също не спазва някаква схема на захранване. Тоест казва всичко да се дава, без много малко храни. Вчера например направих едни кексчета от овесени ядки, също правих къри леща, давах хумус на оризови квадратчета. Днес и дадох на опита наденичка (съвсем малко заради солта). Давам всякакви плодове, задушени на пара зеленчуци.

Много ми благодаря на fata за прекрасната темичка, за всички рецепти и съвети. fata, според теб дали има повод за притеснение че дъщеря ми преглъща доста малко, ако е пюре го изплюва? Предполагам че проблем едва ли има, тъй като толкова месеца си гълта млекце без проблем.

Лека нощ  Hug

# 138
Rou , не мисля, че има повод за притеснение, се пак детенцето е още много малко и се учи и да преглъща храна, различна от мляко, това е ново умение, което също трябва да се усвои. С времето ще става все по-добра  Simple Smile
Що се отнася до чистенето, ще намериш и там твоите "методи", вестник под столчето за хранене и едно хубаво лигавниче или тензухена пеленка вързана на рата понякога вършат чудеса.  Simple Smile Между другото ще се радвам да споделиш и повече опит от курса за ЗВБ, все пак си в "родината" на този вид захранване, където то е вече доста популярно  Sunglasses

Само да допълня, че според мен чисто месо е по-добър избор в началото.  Peace Наденичките осен сол съдържат и много подобрители и консерванти  Sad

# 139
Rou, много добре те разбирам какво имаш в предвид. И на мен ми идва нанагорно този вид захранване. По принцип не си падам много, много по готвенето, а сега по  няколко пъти на ден ми се налага да измислям какво да подготвя на дребното за хапване. А после какво чистене и и миене пада.  Mr. Green Днес Малкото на обяд беше в лигаво настроение. Отхапе си нещо, изплюе го и ми се хили Simple Smile Ама, това е положението. Все някога ще се научи да яде като хората.

PS: Аз искам да попитам, според вас по колко пъти на ден да му предлагам твърда храна? На 10м. е.

# 140
fata, благодаря ти, днес се притеснявам по-малко  Laughing Сложих покривка под стола за хранене и после само я изтърсих в двора на птичките, после ядохме на вън, не бях подготвена тъй като нямахме намерение да останем, но хапна пълнозърнест хляб, домати, краставици и печен картоф. Виждам и лека промяна в памперса така че нещата влизат и където трябва. Напълно съм съгласна с наденичката, аз също не я смятам за допустима храна но и дадох съвсем малко а влезе още по малко и исках да опитам как ще е с такъв вид месо, но аз също давам само чисто месо. За сега съм дала само пилешко задушено на пара, само че био пилешкото е толкова скъпо че направо е грехота да дам около 10 лв за едно малко парченце от което ще влезе съвсем малко. Смятам да направя някакви кюфтенца може би с телешко и киноа че всички ги харесваме.

С удоволствие бих споделила нещата от курса. Ако искаш дори мога да снимам нещата които ни ги дават и да ги кача някъде. За сега ни дадоха информация за храните, кои са добри, лоши и няколко рецепти. Говорихме главно за ефекта на този вид захранване на цялото семейство как всички ние трябва да си сменим начина на хранене. Няколко неща ми направиха впечатление, 40% от всяко ядене трябва да е плод или зеленчук, ядките могат да се дават от 6 месеца само че смляни, дори са много полезни тъй като имат противо инфекциозно действие, помагат на екзема, астма както и много други болести.

Галски, аз давам твърда храна при всяко хранене - Емелин е на почти 7 месеца.

# 141
 Hug здравейте пак от нас
днес се предадох и дадох купешко пюре и за пръв път нямаше погнуса нито порив за повръщане и хапна,преглъщаше,а точно преди това направих гризините с морков от предишната страничка,но нито тя нито кака и ги харесаха, пак ще похапвам бебешки бисквитки  Laughing
та така ще позахраня 2,3 дни с пюре колкото да свикне с вкуса на храната и минавам отново на парченца, дано и хареса повече.............предполагам не би било проблем...........а дали ако предлагам и пюре и парченца ще я объркам newsm78
 Peace

# 142
Здравейте.Моето бебче е на 7.5м.Започнах захранване с пюрета и каша.Нямаме голям успех,особено с пюретата-опитва и след това започва да плаче и да иска да става от столчето.Не я насилвам и я вдигам.От 1 седмица реших да пробвам нов подход и започнах да чета за ЗВБ.Като че ли така и е по-интересно на малката-взима в ръчичка,опитва и най-вече се омазва:)Засега съм давала морков,тиквичка,броколи,авокадо,пъпеш,круша и банан.Това,което ме притеснява е че яде по много малко от тази храна.После,разбира се,си пие мляко -кърмя я,и не остава гладна,но се чудя дали не съм закъсняла със захранването и кога да очаквам повече да яде от твърдата храна.Да настоявам ли повече с яденето или така да я оставя засега докато тя сама реши това?Със сина ми не съм имала подобни проблеми.Той си ядеше всичко като по учебник-пюрета,каши,детска кухня и т.н. и сега съм малко объркана,защото очаквах същото и при сестра му,а не е така.Ще съм благодарна да ми дадете съвет. Hug

# 143
Теди, не си закъсняла. Особено след като кърмиш  Peace. Продължавай с търпение и със стратегията, която си избрала  Peace.

# 144
PS: Аз искам да попитам, според вас по колко пъти на ден да му предлагам твърда храна? На 10м. е.

Може да предлагаш и на всяко ваше хранене, предполагам, че бебенцето ти вече е опитало доста неща, все ще се намери нещо и за него на масата  Simple Smile

Avchelinia , ти си майката и ако интуицията  този момент ти поддказва да предложиш пюре, в това няма нищо лошо. Май ти бях писала вече, че бебенцето може би има по-изразен рефлекс за гадене, със сигурност ще го израстне и ще започне да дъвче и да преглъща без проблем. Евентуално предложи нещо по-мекичко - броколите, например, са зърнести в горната част и дори не се налага толкова дъвчене, мека круша също е вариант, просто помисли за по-меки храни на първо време. Peace

Здравейте.Моето бебче е на 7.5м.Започнах захранване с пюрета и каша.Нямаме голям успех,особено с пюретата-опитва и след това започва да плаче и да иска да става от столчето.Не я насилвам и я вдигам.От 1 седмица реших да пробвам нов подход и започнах да чета за ЗВБ.Като че ли така и е по-интересно на малката-взима в ръчичка,опитва и най-вече се омазва:)Засега съм давала морков,тиквичка,броколи,авокадо,пъпеш,круша и банан.Това,което ме притеснява е че яде по много малко от тази храна.После,разбира се,си пие мляко -кърмя я,и не остава гладна,но се чудя дали не съм закъсняла със захранването и кога да очаквам повече да яде от твърдата храна.Да настоявам ли повече с яденето или така да я оставя засега докато тя сама реши това?Със сина ми не съм имала подобни проблеми.Той си ядеше всичко като по учебник-пюрета,каши,детска кухня и т.н. и сега съм малко объркана,защото очаквах същото и при сестра му,а не е така.Ще съм благодарна да ми дадете съвет. Hug

Teddie,  в началото захранването е по-скоро запознаване с различните вкусове, а не истинско ядене на определени количества. При ЗВБ бебетата усвояват и ред нови умения и е нереалистично да очакваме да поемат значителни количества още от самото начало. А това е и по-щадящо за храносмилателната им система, която привиква към новите "твърди" храни. След като кърмиш детенцето поема всичките вещества, които са му необходими, до годинката млякото си остава остонва част от менюто на бебето.  Simple Smile

С удоволствие бих споделила нещата от курса. Ако искаш дори мога да снимам нещата които ни ги дават и да ги кача някъде. За сега ни дадоха информация за храните, кои са добри, лоши и няколко рецепти. Говорихме главно за ефекта на този вид захранване на цялото семейство как всички ние трябва да си сменим начина на хранене. Няколко неща ми направиха впечатление, 40% от всяко ядене трябва да е плод или зеленчук, ядките могат да се дават от 6 месеца само че смляни, дори са много полезни тъй като имат противо инфекциозно действие, помагат на екзема, астма както и много други болести.

Rou
, ще се радвам много ако споделиш и с удоволствие ще публикувам разказаното от теб и в блога, със сигуронст ще е полезно и на други майки   Hug

# 145
Michael@,fata ®,благодаря за отговорите.Много съм объркана с това захранване,дано не объркам и детето.Вчера следобед тя много повърна-еднократно беше,но много като количество.За щастие повече не се случи и няма други симптоми на болест,та помислих да не е нещо от храната.На обед изяде 1 розичка броколи,следобед малко банан и бебешка бисквита,а и малко парченце диня.Може много да и е станало,а и в тая комбинация...не знам.Днес мисля да е само на кърма и да видим.

# 146
Fata, благодаря ти!
PS:Аз май трябваше да пиша в другата тема в кърмаческия, ама нещо съм се оплела. Извинете.

# 147
И тук си добре дошла, нали са се захранащи се бебета  крайна сметка   Grinning

Teddie , бъди по-спокойна  Hug Детенцето може да е повърнало и по ред други причини. Освен това често повърнатото количество иглежда ужасно много, а всъщност не е, опитай се да разлееш половин чаша вода и виш какво огромно петно ще направи  Peace

# 148
fata ®,права си. Hug Слава Богу,повече нямаше такива изпълнения.Вчера бяхме на "диета".А сега пека овесени бисквитки за следобедна закуска. Simple Smile

# 149
Привет и от мен!

Изкарах няколко доста натоварени дни. Въобще не ми вървеше храненето и се бях депресирала нещо. Но много ми помогна една майка която захранва по този начин детето си вече 6 месеца. Тя ми даде доста съвети които бяха страхотни. Първо си хранехме двете бебетата и някак си моето бебче копираше по-голямото. Също се оказа че много добри вървят всякакви неща за мазане върху оризови бисквити или препечени филийки. Неща като хумус и също с боб различни видове и подправки. Колкото повече чесън толкова по се хареса  Laughing Също с нещо подобно на крема и такива меки неща на нещо по твърдо които тя си ги изсмуква и се харесаха много. Много и се усладиха доматите, ягоди, круши, всичко на резенчета поне 5 см дълги. И така мога да кажа че моето момиченце прояде и си хапва много добре за сега. Само още не мога да прежаля това че пера дрехи през цялото време, имаме хиляда лигавника но нищо не може да я предпази от мазането. Но го приемам, какво друго ми остава  Laughing Пускам две рецепти с неща за мазане които много и се харесаха http://www.flickr.com/photos/43195484@N08/8012102085/in/photostream.

Също искам да споделя един два от съветите които на мен много ми помогнаха - като предлагам храна да я давам във вертикално положение, филийката хляб, лъжичка с каквото и да е и така бебето си я хваща по-успешно. Също винаги да съм готова с храната преди да сложа дъщеря ми в стола за да не се изнервя. Предлагам много различни неща по време на храна, например днес за обяд предложих - оризови бисквити с хумус, тези смеси с боба за които пуснах линка, тази с червеният боб се хареса повече, нещо подобно на извара, домати, круши и вода. Бях приготвила да давам и кисело мляко но нямаше нужда. Всичко ми беше готово но не го предлагах по едно и също време, а едно след друго, като усетих че предното е омръзнало. Друга добра мисъл от тази ми приятелка е че този вид захранване е доста изтощителен за бебето, всичките му сетива се развиват и участват, и често може да му дойде в повече в началото, така че винаги трябва да се махне от стола когато се достигне този момент на превъзбуждане.

Ами това е от мен. Тези дни определено съм по-положително настроена, да не кажа дори вече "вярваща"  Laughing

Общи условия

Активация на акаунт