Захранване, водено от бебето / Вaby-led weaning

• 21 261
  • 203
  •   1
Отговори
# 165
Най-сетне завърших един "епохален" труд - най-често задаваните въпроси за BLW, т.е. и вашите, който си ги познае   Grinning Дано ви хареса и давайте допълнения и забележки!

http://zabliznacite.wordpress.com/2012/10/09/zahranvane-vodeno-ot-bebeto-vaprosi/

# 166
fata, наистина си отделила много време, благодаря  bouquet Виждам и много от моите въпроси, кой знае колко пъти си отговаряла на тях Embarassed

Благодаря за отговорите на моите въпроси. Чела съм за задавянето, просто си мислех, че така както ядки се избягват в началото, може и бобчетата да се проблемни.
Аз също слагам съвсем малко сол и захар в хляба, но до колкото знам са важни. От друга страна съм чела, че на бебе е добре да не се дават сол и захар, затова се чудех трябвали нещо по специфично да правя.

# 167
Разглеждам храните, които са подходящи за въвеждане в първия месец на захранване и се чудя на някои от тях:
 - зелен боб - не е ли притеснително да не се задави бебето с бобчетата в шушулката;

нали зеления боб е много добре сварен и бобчето също  Simple Smile За предпочитане в началото са тези тънките, млади и крехки зелени бобчета  Wink

- оризови бисквити - става въпрос за такъв продукт или за друго:

ако е за това, пак се чудя не е ли опасно...

Да, за тези става въпрос, те веднага омекват в устата, всъщност за да "отгризне" бебето парченце трябва да я омекоти със слюнката  Simple Smile

- когато се дават корички хляб, какво може да има в хляба, в моите рецепти има малко сол, малко захар, мая;
И още нещо - при този вид захранване, кога започвате да предлагате храна различна от кърма/мляко по 2 пъти на ден?

В една коричка хляб за смучене или гризане, или дори  половин филийка хляб има съвсем незначително количество сол и захар. Всъщност сол има дори в кърмата, тя не е абсолютно забранена, просто при малките бебета е лесно да се превиши позволеното количество, най-вече ако се даат готови продукти, в които количеството сол е прекомерно дори за нас възрастните.  Peace
Що се отнася до храненията - води се по бебето  Simple Smile След като въведеш няколко неща и ако има интерес, можеш да предлагаш твърда храна и 2 пъти на ден. В началото всичко е по-скоро запознаване с новите вкусове. 

# 168
Благодаря много Hug

Аз вчера с ентусиазъм запозна педиатърката ни с метода на захранване, който съм избрала, но тя изобщо не го одобри. Само споделям, мен не ме е разколебала Simple Smile

Между другото, оризовите бисквити пробвах да ги смуча, а не дъвча и видях, че омекват и не стават на трохи.

# 169
Привет и от нас!

Ние се справяме добре, Емелин си хапва, аз отдавна вече не се шашкам от задавянето, посвикнах и с мръсотията и времето което ми отнема, ще ви кажа кое ми остана като притеснение. Неизбежно е че голяма част от храната която давам е по-суха, било хляб, било картоф, морков и т.н. притесняваме че детето няма да свикне да яде яденета такива със сос или супи. Още от сега забелязвам едно привличане към хляба и по-сухите ядената. Знам че за моя въпрос няма отговор тоест едно дете захранено по другият начин може да има същият проблем, но сега не ми ли е "в кърпичка вързан"...

При нас за сега любимите храни за плодовете, пъпеш, киви, ягода, круша, както и авокадо и домати.

Фата, отивам да чета твоята страничка  Hug

# 170
Rou , радвам се, че нещата вървят добре  Simple Smile

Защо те притесняват "сухите" яденета? Поне до годинката млякото си остава основна част от менюто на бебетата, та "течна" манджа не им липсва  Grinning Освен това в плодовете и зеленчуците се съдържат и течности, те не са "сухи". Някак толкова естествено вървят нещата - отначало бебетата могат да боряват само с по-големи парчета, след това с развитието на пинсетния захват идва ред и на по-малките неща - бобовите, например, които като възраст за въвеждане са точно в този период, около и след годинката почват да се справят с лъжицата - идеална темпистика за "манджички" в предвид и на това, че точно тогава вече евентуалн се увеличава и приема на твърди храни за сметка на млякото.  Peace
Може би отчасти отговор на въпроса ти  ще намериш и в това проучване:

http://zabliznacite.wordpress.com/2012/02/10/zahranvane-vodeno-o … -po-zdravoslovno/

# 171
Здравейте!Може ли някой да ми каже кога става прехода от хранене с ръце към хранене с лъжичка и виличка при този тип захранване?
Моето дете доскоро ядеше всичко с ръце,не признава нито лъжица нито вилица без  значение дали яде супа или по-суха храна.Започнах да я отучвам да не прави така и за две три седмици като че ли вече забрави този начин на хранене.Но така я спрях да се храни сама и започнах само аз да я храня.Кажете ми правилно ли съм постъпила?Притеснявам се че детето ми вече не се храни само,но пък иначе става нещо страшно,всичко беше омазано с храна.Не е ли вече време да се научи да яде с лъжица и вилица?

# 172
ша_рлота, ако от самото начало се храни сама би трябвало на тази възраст да се справя доста успешно с виличката, а и с лъжичката. Разбира се, ако й е давана възможност да си служи с прибори. Обикновено още в първите месеци на дечицата може да се предлага и виличка или лъжичка и им се показва как да си служат с тях, за да могат постепенно да се научат. С виличката и подходящи парченца дечицата започват да се справят доста бързо. С лъжичката отнема малко повече време, особено за по-течните неща, но например нещо гъстичко може да се предлага и за ядене с лъжичка. Първо дай лъжичка, за да поиграе с нея покажи й как да загребва или загребвай ти в началото й давай пълната лъжичка, за да я поднася към устата си.  Не става за няколко дни, но се научават доста бързо Simple Smile

# 173
  • London, UK
Здравейте и от мен! Включвам в темата с удоволствие - аз самата съм практикуващ фен на BLW - и с адмирации към Мария! Още от самото раждане на сина ми (който сега е на 8 месеца и половина) прилагам "baby-led-everything" подхода ако мога така го нарека - стремя се да се водя винаги от него и всичко да е в максимална степен естествено. Противно на голяма част от модерните книги за бебета и на "светила" като Джина Форд никога не въведох режим на хранене и сън, кърмехме се при поискване, бебето спеше заедно с нас, захраних го по BLW метода и т.н.
За метода научих съвсем случайно, изчетох Джил Рапли, в началото бях малко притеснена, но все повече се убеждавам, че това е най-добрият начин да научим децата си да заобичат добрата храна Simple Smile. С всеки изминал ден виждам как сина ми се справя по-добре, увеличава плавно количеството изядена храна и се чувства щастлив да е част от семейната трапеза. Признавам си, че понякога прибягвам и до лъжичката - в случай на по-кашеста храна като леща например или когато виждам, че му харесва това, което яде, но се справя по-трудно с поднасянето към устичката. Понякога "издишам" и откъм  идеи, макар че общо взето бебето се храни със същото като останалата част от семейството (без сол и силни подправки).
Пожелавам на повече майки да имат смелостта да захранват децата си по този начин - освен че подобрява координацията око-ръка (и уста) е доказано, че такива деца се научават по-бързо и лесно да рисуват и пишат, присъства и психологическият момент на контрол над ситуацията/храненето от страна на самото дете, това е и най-естествения начин за начало на храненето!

# 174
Моето дете също се храни по този метод. В момента е на 1 година и яде с ръце като е доста по-умело от началото и доста по-малко се цапа. Искам да ви питам кога е нормално да започне на яде с прибори. Често му оставяме вилица и лъжица, но към момента не проявява интерес да яде с тях, иначе ги разглежда, лапа. В същото време не дава някой да й напълни лъжицата например, иска да я самостоятелна. Този метод страшно много подобрява финната моторика и съм много доволна, че го открих.

# 175
Смуси, точно 3-4 поста по-назад бях писала отговор за приборите и ще се самоцитирам, зада не се повтарям изцяло  Simple Smile
Обикновено още в първите месеци на дечицата може да се предлага и виличка или лъжичка и им се показва как да си служат с тях, за да могат постепенно да се научат. С виличката и подходящи парченца дечицата започват да се справят доста бързо. С лъжичката отнема малко повече време, особено за по-течните неща, но например нещо гъстичко може да се предлага и за ядене с лъжичка. Първо дай лъжичка, за да поиграе с нея покажи й как да загребва или загребвай ти в началото й давай пълната лъжичка, за да я поднася към устата си.  Не става за няколко дни, но се научават доста бързо Simple Smile
Твоето детенце е и по-голямо, т.е. моториката и координацията е развита по-добре и мисля, че няма да има проблем да се научи скоро. Иначе е малко нереално да очакваме децата да започнат да се хранят изцяло с прибори още толкова рано. Но идва момента и за това.  Simple Smile Приборите изискват повече усилие и уморяват повече, понякога дечицата просто нямат търпение или са уморени, за да ги ползват и предпочитат пак да вземат с ръка.  Grinning Това май е при всички бебета, независимо от захранването  Peace

ReGe Mamma , благодаря ти за позитивното включване  Hug Споделям напълно всичко написано от теб.  Simple Smile

# 176
Споделям, че вече 5 дни се захранваме. Първия опит ми се стори пълен провал - първо "не обезопасих" добре бебето и успя да нацапа себе си, дрехите, столчето; второ преварих тиквата и и беше много трудно да я хване. Подейства ми доста демотивиращо, въпреки че намерих няколко парчета тиква на изхода.
Пет дни по-късно мога да кажа, че съм впечатлена от метода - Елена си взима храната и я яде (не си играе с нея, а яде!); ако не е гладна изобщо не я взима. Ако нещо не и хареса го пуска. Имам проблем да преценя кога е в подходящо настроение за похапване. Гледам да и предложа 2 пъти на ден и поне единия хапва. Доволна съм Simple Smile
Благодарности на пишещите в темата за споделеното  bouquet

# 177
Арлина , браво на госпожичката  Heart Eyes
Идеалния вариант е детето да яде, когато и вие сте на масата. Иначе просто избери момент, в който бебето не е много уморено, защото самостоятелното хранене за тях е и уморително  Simple Smile Евентуално между храненията, или ако искаш да заместиш хранене, преди храненето.  Peace

# 178
Благодаря за съветите. За сега не мисля да се опитвам да заместя хранене, но бързо се отказах да съобразявам предлагането на храни с времето за кърмене. Тя все още спи по 3 пъти на ден и ми е трудно да издебна хем да е по средата между кърмения хем да е будна и в настроение. Понякога и давам храна малко преди очаквания час за кърмене, но не мисля, че с тези темпове на похапване може да замести хранене.
И винаги сядам да хапна с нея, дори да е нещо мъничко.

# 179
Здравейте,

Имам нужда от малко идеи как да предлагам храна на бебето. Проблемът ми е, че тя напоследък е много надобряла в отхапването - отхапва големи парчета от храните, които предлагам (плодове, зеленчуци, оризовки) и съответно ги изплюва. Днес за нула време раздроби две четвъртинки ябълка, според мен имаше желание, но не успя да хапне кой знае какво. Забелязвам, че и е най-лесно да похапва банан. Давам и половин банан, с обелено връхче. Тя изяжда обеленото и почва да смуче вътрешната част. Няма го проблема с отхапването, тъй като не успява да отхапе кората на банана. И сега се чудя как да наподобя ситуацията с банана с друга храна.. или друга идея да ми дадете?

Другото, което предлагам са кюфтенца от намачкани зеленчуци и безглутеново брашно (ориз,елда). Тях също харесва, но при тях проблема е, че още стиска много силно и бързо ги раздробява.

Общи условия

Активация на акаунт