Коледата наближава, а ясленчето все по-непослушно става :) - 3

• 28 623
  • 745
  •   1
Отговори
# 120
  • Шумен
Честито на имениците, да пораснат здрави и щастливи деца. Весел празник!   bigdance2

Ние тази сутрин ново пет от Валя. Вози ни една съседка, малкия и син е в една група с моите момичета. Сутринта както беше спокойна Вали, като стигнахме до колата и баткото се качи и аз да му я подам (детето иска по-лекото момиче в себе си, а Вали е с повече от килограм по-лека от сестра си) и като писна това дете не иска да седне в баткото и не иска  ooooh! Свалих я и тя млъкна, опитах пак да я вкарам отзад и пак същия номер. Жената се принуди да обикаля по задните улички, за да не ни засече полиция. В края на краищата Валерия пътува права и облегната на мен на предната седалка  Confused Ако и в петък се опита да ми върти този номер ще има да се чудя как ще го караме за напред  newsm78

Знам че в групата са две сестри, но не съм сигурна лелите дали са 1 или 2. Първа смяна е от 7.30 до 14.00 а втората може и да греша но мисля че са от 11.30, би трябвало до 18.30 но в повечето случаи си тръгват с час по-рано. Яслата има един педадог, който провежда заниманията. Тази сутрин пак беше пуснала музика. Срещна ни в коридора и моите нали се врат навсякъде явно много я харесват, отидоха да се гушкат в нея Grinning
Представителката от нашата група в родителския колектив я избраха с мотива че детето и е втора година в яслата а тя дори не присъства на избора  Crazy Аз съм от родителите, които към момента не могат да си позволят всеки месец да отделят сума за яслата. Така че гледам и да не се вра с нови идеи.

# 121
  • Sofia
При нас родителското настоятелство се състави от родители, които сами изявиха желание.
Ще изразя лично мнение по темата за допълнително събираните пари. Не целя да обидя или да съм в опозиция: Мисля, че не е уместно да се налагат допълнителни суми за плащане на родителите. За едни 10 лв повече към таксата на месец са нищо, но има родители, за които това е доста сериозна сума. Слава Богу,  Praynig не сме от вторите, но познавам много хора, които действително не могат да си го позволят. Просто нека се замисляме преди да кажем, че дадена сума е символична и да не гледаме само от нашата камбанария.  Peace

Диди е добре. От вчера си ходи на ясла. Като я вземах тактично ми напомниха сестрите, че трябва да си дадем лептата за закупуване на играчки + 10лв за дядо Коледа и почистване на аквариума. Тази сутрин пратих по татко й запечатан плик с написано име и сумата, която е вътре. Той пък ме пита - а бележка ще ми дадат ли?  ooooh! (и като се замислих е прав човека, но това е друга тема.)
Искам да питам тези от вас, чиите деца ходят в 21 ДЯ в София - ще има ли отчет за какво са изразходвани дадените от нас пари или не? Просто държа да съм информирана ако са играчки какви са и други в този дух ...
И изобщо каква е практиката с отчета на парите и в другите градини/ясли ?

Що се отнася за активните родители - хората предпочитат да не се занимават, защото понякога се злоупотребява с тях (казвам го от позицията на майка на по-голямо дете в ДГ, която се опита да е активна и се отказа ...  Tired)

# 122
arksi, по никакъв начин не съм искала да провокирам спор, а по-скоро да търся информация и най-добри практики. Иначе си права за допълнителните суми, но и това може да бъде разрешено като във всяка група се поставят запечтани от нотариус непрозрачни кутии например. По тоза начин всчико би било анонимно и който иска ще пусне 1 лев, който иска, ще пусне повече и пред родителите няма да стои неудобството, дали и колко е пуснато.
Това разбира се са мои разсъждения, специално за кутиите не знам някъде да се практикува.

# 123
  • Шумен
Идеята за кутийте не е лоша, но на парите им трябва и охрана. Когато в петък платих таксата на децата касиерката сподели, че охрана яслите нямат такава имат само градините (поне за Шумен ми е инфото) и от две седмици някакъв мъж с колело не веднъж се е опитвал да проникне в яслата. Засичали го до сега, но кога ли няма да го види никой и ще изгори някой служител. Ако си мисля за същия човек аз съм го виждала, мисля че може би е психично болен, защото търсеше друга ясла на друг адрес го пратили от нашата. Тогава помислих че се е заблудил а са го пратили за внучето. А касиерката ми описа същия човек. Ето такива неща стават, затова и не ми се иска да давам пари допълнително без разписка и после те да изчезнат. Сестрите като събират пред мен вписват сумата в списъка, но той е на хвърчащт лист  Confused

# 124
  • Sofia
Io_io, в спора се ражда истината Simple Smile А и ние сме интелигентни хора тук - всеки излага собствена гледна точка и уважава тази на другите Simple Smile Тази идея с кутията е много добра! Мисля обаче, че не е позволено да се правят такива неща в държавни/общински учебни заведения (в това никак не съм сигурна).
За охраната на яслите - и на мен ми направи впечатление, че нашата ясля не се охранява (или аз не съм виждала)  Thinking В детската на баткото охраната стои на или на входа, или се движи из двора.

# 125
   Аз дори почнах да се чудя,дали да оставим допълнителните пари, тъй,като детето се очертава, да отиде само за тържеството в яслата,след, което я спираме окончателно за зимните месеци , аз ще си я гледам и евентуално чак напролет пак да тръгне, щом ,като няма стабилен здравен контрол- как пък това дете миналата зима изкара здраво, а сега, след всеки 3дена на ясла е със зверската кашлица , температура и сополи! Confused Close
  И това исках да питам, знае ли някой, каква е процедурата, като доброволно искам да спра детето от ясла за зимните месеци имаме и препоръка от лекар да не ходи на ясла,което разбира се ,не е основателен довод,за такова дълго отсъствие  и какво се плаща и изобщо възможно ли е?

Да в 21ясла няма охрана, най-много чистачката да те попита,кой търсите!  Wink

# 126
За мен начинът за допълнително финансиране е чрез легализирането на нелегалния прием. Вместо да се случват фрапиращите разминавания между текущи възможности и реално записани деца, да се създават нови групи с "пазарни" такси (в размера на стойността на издръжката за дете+добавка - примерно сума от порядъка на 2/3 от тази в средностатистическа частна градина), но със съответен персонал според нормативите. Общината ще решава социален проблем, ще помага на семействата да намерят изход в търсенето на заведение, а и ще подсигури финансиране на градините. Пък така ще захрани и критерий К4.  Laughing
ЙоЙо, Мария е в група с наборчета единствено. Нямат си бебета, за да връщат назад. Всички дечица са готини и общуващи. А и на мен целта ми не е да я пращам на училище на 5 годинки.  Wink Тя от децата, които се адаптират много трудно просто. Единственото решение да не ходи на ясла.
Бързо оздравяване на мъниците.
Сега сополите ми се струват направо някакви много приемливи състояния в сравнение с първоначалното натрупване на болести с тридневни 40-градусови ужаси.

# 127
  • Шумен
И нашата лекарка е на мнение че децата трябва да се спрат от ясла с това боледуване. Преди яслата с нея се срещахме здрави само на консултациите, децата ми не са боледували изобщо. Ако ги спра не знам те как ще го понесат, аз не съм им достатъчна. Търсят си контактите, вече разбраха че света е далеч по-голям от представата им всеки ден само с мама преди това. По принцип са много кротки, но само с мен издивяват като са  Tired и с нетърпение чакат деня на тръгване отново на ясла, бързо се и адаптираха и нагодиха към другите деца.

# 128
desitto и моята щерка е почти на възрастта на твоите девойки на 2г5м и по-същия начин реагира на престоя си вкъщи с мен, а в яслата е много кротка и добричка, ходи си с желание,вълнува се преди всяко тръгване на ясла и се събужда в 6 и почва да ни буди да тръгваме на градина, за съжаление яслата в близките месеци ще бъде мираж за нея. Моят мъж след поредната ни нощ на не спане от зверска кашлица избесня и каза,че приключва с яслата, докато не се стопли! На мен не ми се мисли с какво ще я занимавам цяла зима и как двете взаимно ще се изнервяме!
  Имаме си приятелче посещаващо друга ясла, ей откакто тръгна един сопол няма, няма нито един отсъствен ден за 4м ,майка му 5 или 6 пъти вече е болна,все едно тя ходи на ясла! Така,че всичко си е до имунитет!Моята щерка толкоз да е яшна ,всичко  си похапва, без сладко, много обича готвено,яде три пъти повече от мен и ето все е болна, така,че и причината не е храненето,както някой хора изтъкват!

# 129
Здравейте момичета Simple Smile

Да е честито името на всички именници и именнички. Много здраве, късмет и просперитет Wink

Не съм писала скоро, защото около нас нещата се нормализираха. Ходи си на ясла, даже сутрин стажа и направо ми нарежда да я обличам, за ясла, а като се качи в колата и казва: "мамо, каай асла та папа" предполагам не ви трябва превод Wink

На всички новобранци стискам палци по-бързо да стигнат до този момент от ясленото ежедневие.

Едно въпросче. Ще ходят ли децата ви на ясла между Коледа и Нова Година?
Днес в нашата ясла ме накараха да подпиша декларация, че няма да я водя тогава на ясла. Нямало да работят  Rolling Eyes

Та се чудех дали е масова практика това или само при нас са си направили повече почивни дни.

# 130
Io_io, в спора се ражда истината Simple Smile А и ние сме интелигентни хора тук - всеки излага собствена гледна точка и уважава тази на другите Simple Smile Тази идея с кутията е много добра! Мисля обаче, че не е позволено да се правят такива неща в държавни/общински учебни заведения (в това никак не съм сигурна).

Може и да си права, но си мислех,че след акто могат да се организират благотворителни балове във физкултурните салони, значи територията на градината не е толкова неприкосновена  newsm78 Имаме едни познати в 50 ОДЗ Зайчето Куики, те правиха такъв благотворителен бал, трябва да ги питам къде се е провел. Виж за охраната на въпросните кутии не се бях замислила  Blush

Нас още не са ни каъвали нищо ъа периода между Коледа и НГ.

# 131
savi, аз вчера,като я взех, никой нищо не ми е казвал,вече имам чувството,че нас не ни броят изобщо в тази ясла Mr. Green, никой нищо не ни казва,щото  все едно са сигурни,че пак ще сме болни и няма да сме там!Вчера дори се запознахме официално с новата леля в групата! Много мила ми се видя!

# 132
  • в две хубави очи; - музика - лъчи
при нас дядо коледа 19-ти декември щял да кацне в детската градинка - без родители - снимки щяло да има - само подарък да занесем
а междувременно видяхме дядо коледа в магазин Метро - малкия му се уголемиха очите - не можа да повярва - даде едно бонбонче - и сега само за Метро говори - но дядото обеща че пак ще дойде - и сега само това повтаря - "пак ще дойде, пак ще дойде"
а пък на големия батко /на 7 години/ съм се заела аз да му пиша посмо от дядото и усещам как ще му променя визията за живота - и без това хем му се вярва в коледата - хем не вярва - очаквам още едни ококорени очи
божеее толкова са сладки - чак се чудя от какъв зор заслужих тази най голяма сладост на живота - Господи благодаря ти

# 133
Здравейте  Hug
Честит празник на всички празнуващи днес   bouquet
Търсих песничката за Зимата, ама нищо не ми излезе читаво, не мога да помогна определено, но знам че си пеят някакви нечувани песнички, защото и моя ми излиза с някаква песничка за Мечо, която така и не разбрах каква е. Трябва директно да питам музикалната им някой път.

За кутиите -идеята е повече от страхотна. При нас като събирах парите им казах изришно -събираме по 40 лева, но ако нямате възможност дайте поне по 20 (колкото им струваха книжките +парите за театъра и торбичките за Коледа), отделно натъртих и който има на сърце да даде повече. Пари винаги трябват.
Явно аз съм супер наивна, абсолютно никога не ми е минавало през акъла да искам отчет на дадените и изхарчените пари за децата, да не говорим пък че за нотариуса коментара ми се видя твърде силен. Идеята за кутиите може да се реализира на местно ниво, след разговор с директор и да се постави във всяка стая (конкретно на нашите/вашите деца), дава се срок за събиране на пари, обявява се минимума и оттам нататък след месец да кажем се отваря от родителското настоятелство на групата. Идеи има, ама трябва да има кой да реализира.

Принципно ясла/градина няма как да не работи между празниците - това са си официални работни дни - да, може да намалят групите и да ги направят сборни, но да не работи заведението ми се струва невероятно. Обикновено това си е лаф на персонала и нас така са ни "плашили". Опитват се да отстраняват децата едно по едно с тежки думи, че наистина да почиват. Ако нямаше да работи изобщо яслата щеше да си има официално обявление на видно място, че в периода ....детското заведение няма да работи и то трябва да има посочена причина.

# 134
божеее толкова са сладки - чак се чудя от какъв зор заслужих тази най голяма сладост на живота - Господи благодаря ти
И аз това чувствам  Simple Smile
Цял ден се каня да пиша, ама не смогвам. Тъкмо ви прочета и някой ми звънне или нещо трябва да правя . Днес се надявам да са имали пак голямо парти, че 2-ма именници са все пак. Още малко и отивам да го взимам и ще разбера как са изкарали  Laughing
Честито на всички именници - малки и големи   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт