Теглене на ипотечен кредит – неща, които трябва да знаем!-2

• 501 541
  • 4 590
  •   1
Отговори
# 4 395
Днес в ПИБ ми предложиха 3% фиксирана лихва за 20 годишен период по ипотечен кредит.Вноската за целия период е една и накрая се уравнява ако има промяна.Но това е процент ако и на мен и на съпруга ми минават заплати през банката.А иначе само на единия е 3,1%.Плащане на една комунална услуга също да е през тях.Дали е добро предложение?
Писано е назад за това. Мисля, че не е оферта. Накрая обикновено следва теслата.

# 4 396
Toва го копирам от офертата "Лихвеният процент за първите 12 месеца е фиксиран (постоянен) и е с размер на 3 % годишно. За останалия период от срока на договора за кредит лихвеният процент е променлив и е с ориентировъчен размер 3 % годишно. Той се определя въз основа на референтния лихвен процент – СЛП за съответната валута, увеличен с надбавка в зависимост от риска по кредитната сделка и индивидуалния Ви кредитен рейтинг. СЛП се изчислява по обявена от Банката Методика за определяне на референтен лихвен процент, която е публикувана на интернет страницата на Банката .
Към датата на съставяне на настоящия формуляр СЛП на ПИБ за EUR е 0.2917% годишно. "
Ако имате възможност ми го обяснете.

# 4 397
  • София
Означава, че за първата година лихвеният проценте фиксиран на 3%, за останалия срок е плаващ - променя се с промяната на този СЛП (който сигурно на сайта са си написали как смятат) + надбавка (примерно 2.7%). Т.е. образно казано, ако след 5 години СЛП стане 5%, лихвата по кредита ще стане 5+2.7%, т.е. 7.7%.

# 4 398
А, това вече е друга бира и няма нищо общо с това

Днес в ПИБ ми предложиха 3% фиксирана лихва за 20 годишен период

# 4 399
"За останалия период от срока на договора за кредит лихвеният процент е променлив."
Това е по-различно от "3% фиксирана лихва за 20 годишен период".

# 4 400
A има ли някой в групата които е запознат с тези неща ако може да ми ги разясни.Или да ме насочите към някой

# 4 401
  • София
Има. Просто задай конкретни въпроси.

# 4 402
  • София
Toва го копирам от офертата "Лихвеният процент за първите 12 месеца е фиксиран (постоянен) и е с размер на 3 % годишно. За останалия период от срока на договора за кредит лихвеният процент е променлив и е с ориентировъчен размер 3 % годишно. Той се определя въз основа на референтния лихвен процент – СЛП за съответната валута, увеличен с надбавка в зависимост от риска по кредитната сделка и индивидуалния Ви кредитен рейтинг. СЛП се изчислява по обявена от Банката Методика за определяне на референтен лихвен процент, която е публикувана на интернет страницата на Банката .
Към датата на съставяне на настоящия формуляр СЛП на ПИБ за EUR е 0.2917% годишно. "
Ако имате възможност ми го обяснете.

Ако са ви оферирали 3.0% лихва, то това е сума от надбавка (непроменяемата част) - 2,7029% и СЛП-процент, базиран на спестяванията (променливата част), който при Вас в офертата е 0.2917. Обикновено банката предлага 1 година фиксиран процент, което означава, че няма нищо да се промени и при Вашия погасителен план. След 1 година според формулата за определяне на СЛП (променливата част), ще се промени и Вашия лихвен процент. Ако СЛП стане 0,4%, то Вашия лихвен процент на кредита ща стане - 2.7029%+0.4%=3.1029% (Надбавката не се променя). Всъщност надбавката би се променила само при финансови форсмажорни обстоятелства, които са подробно описани в Договора Ви). Ако СЛП стане 0.1%, то лихвения процент ще стане 2.7029%+0.1%=2.8029%. Ако СЛП стане отрицателен, то той се приема за 0% и тогава лихвеният процент по кредита ще стане възможно най-нисък и равен на надбавката - във Вашия случай 2.7029%.
Ето и линк, как се изчислява СЛП: https://www.fibank.bg/uploads/_Loans/docs/Method_AIR.pdf

Вярвам, че бях полезен. Хубава неделя!

# 4 403
ЗОВ ЗА ПОМОЩ-ДСК БАНК!!!!

Здравейте, би ло могъл някой да ми даде координати на добър адвокат, който мога да ползвам за ипотечен кредит изтеглен от ДСК банк през 2006г???
Някой от вас има ли опит?
Без адвокат смятам, че няма да се справим!
Накратко... кредитът е от 2006г. за 70000лв, за период от 25г. Изтеглен е от моя свекър, на 26.08.2018г. той почина. Мъжа ми го е обслужвал през годините и ще продължи, но... Има едно голяма “Но” всичко е съвсем абсурдно. Нямахме никакви документи и изисках такива от банката. Изтеглени са 70000лв, а в момента дължими са 58000лв! За период от 12г са внесени близо 90000лв! Относно застраховката живот нищо не видях, само дет в ОУ пише, че трябва да има, но от банката казват, че такава няма! Как така да няма?! Имам договор и 2 допълнителни споразумения, изтеглен е при лихва 5.59% за първите 3г., после 8,29%, 2015г. Става 9,29%, а 2017г. е свален на 6,572%. Не зная какво да правим. Искам адвокат и ако може да ги осъдим тези мошеници, та те си правят каквото пожелаят! Обмислям вариант за рефинансиране, тък като с тах надали щеможем да влезем в спиразумение.
Моля за съвет и помощ!!!
Благодаря предварително!

# 4 404
  • София
На първо време изисквайте справка за всичко платено до момента - главници, лихви, такси. ДСК е банката, която не задължава да има застраховка живот към ипотечните кредити и е напълно възможно да няма такава. 6.5% е висока лихва в момента и може да поискате предоговаряне. Сигурно ще успеете да свалите до 3.5. Другият вариант е да рефинансирате в друга банка като има шанс да ви предложат до 3%, но пък ще имате такси заличаване, ново учредяване на ипотека и най-вероятно застраховка , която ще е 0.2-0.3%.
Ако в ДСК всичко е погасяване съгласно договора и погасителни план, ще ви е трудно да ги осъдите за нещо.

# 4 405
  • София
Моят кредит е към ДСК от 2011 г. и застраховката живот ми беше задължителна тогава.
Сега май не е така защото Групама не е май към тях вече.

Аз предоговорих към тях с потребителски на 4,85%. Не съм сигруна, че ще може да смъкне на 3,5%, много са тегава, гледат си новите клиенти и сякаш за старите не им пука много...

Успех в начинанието, дано намерите свестен адвокат. Питайте към тази организация на Активните потребители, те имат адвокати

# 4 406
  • София
Моят кредит е към ДСК от 2011 г. и застраховката живот ми беше задължителна тогава.

Аз предоговорих към тях с потребителски на 4,85%. Не съм сигруна, че ще може да смъкне на 3,5%, много са тегава, гледат си новите клиенти и сякаш за старите не им пука много...

Успех в начинанието, дано намерите свестен адвокат. Питайте към тази организация на Активните потребители, те имат адвокати

А кога го предоговорихте? И за каква сума става въпрос?

# 4 407
  • София

Преди 2 седмици. 40 х. лв

# 4 408
  • София

Преди 2 седмици. 40 х. лв

Не мислех, че има толкова ниска лихва за потребителски кредит! Иначе и ние имаме подобна сума за 10 г, изтеглена 2012-та и ни казаха, че вече сме изплатили лихвите и нямало какво да ни намалят на главницата...

# 4 409
  • София
Лихвите се плащат, докато не се върне цялата главница. Защото върху неиздължената главница се начислява лихва всеки месец.
Т.е. няма как да сте платили всички лихви и сега да остава само главница.
Със сигурност могат да намалят лихвата под 4%, но ДСК са много бавни и тегави в предоговарянето. Обиколете по другите банки и вижте какво ще ви предложат за рефинансиране, докато борите ДСК. Може да използвате получените оферти пред ДСК, за да ви намалят лихвата, ако решите да останете там.

Последна редакция: пн, 03 сеп 2018, 08:44 от zazu1

Общи условия

Активация на акаунт