Кухните - 41 тема

• 90 280
  • 779
  •   1
Отговори
# 450
  • Раковски
При заливане на плочи когато има тераса и желязото стърчи 1 метър то 2 метра е в общото помещение (ако мога така да се изразя...

# 451
Що се отнася до пода на терасата, натоварването, за което се оразмеряват терасите е 2 пъти по-голямо от това за жилищните помещения, така че тук проблем няма. "
Това според мен изобщо не е вярно. Огледайте се и ще видите как има доста блокове, при които първата тераса е изнесена пред фасадата и е един вид "във въздуха". Заварката е само от едната страна.  Е няма как да е изчислено натоварването да е два пъти повече.  В случая тя се явява и носеща за всичките тераси над нея и натоварването за нея става още по-голямо. Общо взето съмнявам се, че при проектирането на тераси да се изчислява двойно натоварване и да се предвижда , че там един ден ще стане, кухня, хол, тоалетна и whatever.

Точно това е абсолютно вярно - всички жилищни помещения се оразмеряват за натоварване 150кг/м2, а тераси, лоджии, балкони, коридори и стълбища - за 300кг/м2. Всеки етаж се носи сам, като натоварването от него се предава, чрез вертикалните носещи елементи (колони, или носещи стени) - на фундаментите. Терасата на първия етаж не носи всички над нея - това в България не е разрешено. Но съм съгласна с теб, че качеството на заварките може да се подложи на съмнение, че вибрациите от самото къртене им се отразяват неблагоприятно, а и на замонолитването - доколкото го има. При панелките, трябва да се оглеждат нещата по-внимателно, и то от конструктор (защото и там има различни системи и побългарявания) и да се действа според конкретното състояние на нещата.

# 452
kallitko, сега като погледнах първия ти пост, ти си писала за съвременните сгради и не знам точно кои си имала предвид. Да уточня аз имах  предвид панелките.  Тоест ако си имала предвид монолитно строителство, то там нещата са други, но специално за панелките до колкото знам там са си просто отделни заварки и едно такова по-голямо натоварване подлага заварките под напрежение. Също така самото къртене допълнително утежнява нещата.
Малко стана счупен телефон и в началото като си писах поста, не бях дочела и си мислех, че си писала за панелките Peace

PS
Редактирах си поста, за да не става объркване. Цитатът ми не е много коректен.

# 453
  • Варна
Здравейте,   bouquet

Скоро ни предстои монтиране на нова кухня с вратички от бял МДФ, класически стил. Сега си търся плот и гръб. Някой мяркал ли е някъде гръб, който да имитира плочки?

# 454
# 455
  • София
Супер, и на мен ми остана само гръб да избера...плочки или лакобел
Пуснах няколко запитвания за лакобел. Една от фирмите ми даде оферта 206лв за гръб с размери 60 х 240 см..не знам дали е ок? И някой знае ли може ли зад този лакобел да се сложи осветление, при положение че кухнята вече е монтирана и има само изваден кабел за такова?  Rolling Eyes

# 456
  • Стара Загора
Като подхванахте темата за лайсните, прави ми впечатление, че при "чужбинските" кухни не се виждат такива. Значи има някакъв начин да стават нещата  Thinking

Ето тук например

Shadowman, видях две твои кухни без свързващата лайсна, но все пак имат водобранна лайсна. Има ли начин в БГ да се правят кухни без такава или още не си пробвал.  Thinking

Забележи, че повечето чужбински са с плочки отзад което елиминира лайстната, аз когато правя такава кухня (с плочки) стават така. Работата е там, че се монтира кухнята и след мен е фаянсаджията. Тогава се покрива плота с плочките и ако фугина е добър, тоест да не просмуква влага значи няма нужда от водобран. Инак и на такава с само с гръб може да не се монтира, но условията (като се замисля) са много.
наистина ли може да се монтира гърба без водобранна лайсна  newsm78

# 457
  • Раковски
Пуснах няколко запитвания за лакобел. Една от фирмите ми даде оферта 206лв за гръб с размери 60 х 240 см..не знам дали е ок? И някой знае ли може ли зад този лакобел да се сложи осветление, при положение че кухнята вече е монтирана и има само изваден кабел за такова?  Rolling Eyes

Как и кой ще монтира лакобела?

# 458
# 459
  • София

Как и кой ще монтира лакобела?

Ами фирмата, която пусна офертата предложи доставка и монтаж на място.
Има ли нещо специфично при монтажа, освен необходимостта от права стена? :роблем ли е че шкафовете и плота са вече монтирани?

# 460
# 461
Здравейте! От месец чета   за кухните и детската и май е време и тук да се запиша. Предстои ни цялостен ремонт на тристайна панелка.
Бях стигнала до идеи и запонах да правя проект за кухня с една от програмите, до вчера, когато чух, че при преобщаването на терасата вероятно ще трябва да оставя двете колони.После питах в една строителна фирма и отхвърлиха твърдението. Там са на мнение, че само трегера трябва да остане. Със сигурност има кой да отговори компетентно, обаче кой е той? newsm78 Дайте идея към кого да се обърна!
Манди Портокалова, на мен ще ми бъде интересно да следя проекта.

# 462
  • София
Това, което наричате колони и трегер, всъщност само изглеждат така, но на практика не работят конструктивно по този начин. Те са част от един цял панел, който сам по себе си е носещ. При панелните конструкции всички стени - вътрешни и външни - както и подовите плочи, са носещи и поради това е опасно да се премахва каквото и да е без допълнително укрепване. Панелните блокове са като кула от карти - докато не я пипа никой, е много стабилна, достатъчно гъвкава и устойчива на земетръс (стига да са изпълнени добре заварките, разбира се), но ако се махне една от картите, не се знае какво може да стане. Имате нужда от консултация с инженер-конструктор  Peace

# 463
Атти, благодаря за бързия отговор!
Явно ми трябват идеи за разположение на масата за хранене, защото аз си преставях, че на едната образувала се дълга стена ще разположа къхненски игъл и маса пред нея. За другата част не се притеснявам особено, тъй като там ще са кухненски шкафове и просто ще "облека" стената с цетовете на кухнята.
Надявам се до края на деня да усея да сложа схема на помещението за да придобиете представа.

# 464
По въпроса с панелките - бабата на моят съпруг живее в такава.Когато са се нанасяли в апартамента терасите са били открити. После започва масовата мода за поставяне на винкели и остъкляване на терасите. Каза, че било голям проблем - минавали от общината и карали хората да ги върнат в предишното състояние - причината не били изчислявани за такова натоварване. Кой прав и кой крив не мога да съдя, не съм архитект и не разбирам, но това масово избиване на стени и обединяване на кухня и тераса + изнасянето на техника и мебели върху нея май няма да доведе до нищо добро в бъдеще.

Общи условия

Активация на акаунт