Отговори
# 180
  • До хладилника, който обичам
Жожоба, за бебе на 5 дена това може да е притеснително. За всеки случай най-добре се обърни към педиатъра.

# 181
  • София
  Жожоба Бу вече е отговорила. Наистина липсата на изхождания при толкова малко бебе е притеснително. Все пак доколкото разбирам е имало изхождане в началото и изхвърлянето на мекониума, след като са ви изписали от болницата. Дали си видяла имало ли е вече изсветляване на изхождането и преминаване към по-светъл цвят?
  Самата ти споделяш, че късно са ти дали бебчето и едва сега на пети ден ти е слязла кърмата. Обикновенно когато количеството мляко се увеличи и има обилно количество и честота на хранене тогава изхожданията се увеличават и цвета се променя до златист.
  Наистина обаче е важно да се свържеш с педиатъра, да му обясниш ситуацията и да следите отблизооположението. Надявам се че със слизането на кърмата съвсем скоро ще почнете да пълните по няколко памперса на ден  Simple Smile

# 182
  • Под липата
 Здравейте! Синът ми е на един месец и проблемът е, че за този един месец е наддал много малко. При първата му консултация преди 10-на дни беше наддал само около 200 гр. Направихме пробно кърмене, което , уж, беше добро - беше изсукал около 120-130 мл. за 40 мин, но вчера на контролата се оказа, че не наддава и това си е... Педиатърът препоръча НАН 1 и от снощи додавам около 60 мл. и за първи път от много нощи детето заспа спокойно ( горкичкото). Вчера се изцедих за да видя колко точно кърма имам и се оказа, че за 4 часов интервал между кърменията и с напрежение в гърдите - едва успях да изкарам 30 мл. Меко казано - успях да шокирам сама себе си  Shocked Как въобще съм го хранила с толкова малко кърма, като на всичкото отгоре, дори връщаше мляко след накърмване и аз си мислех , че е преял, защото искаше да стои дълго на гърда ( сега  ми е ясно защо ). Също и акаше и пишкаше задоволително, като първото го правеше почти след всяко накърмване... Как, как е успявал и да ака, при положение , че кърмата ми очевидно е била недостатъчно? Въобще има ли шанс да увелича притока на кърма и да махна АМ ( хич не искам да му го давам, но няма как ) и пак да храня естествено детето си или - това е то - ще храня с тези изкуственяци?

# 183
  • Карлово
Здравей, Рафаела!
Наддаване от 200 гр за 10 дни не е толкова малко. Доста често педиатрите пресмятат наддаването от рожденето, а не от най-ниското известно тегло. Също така, възможно е да има и отклонение в кантарите. Би ли описала точно теглото ви  - колко е родено бебето, на изписването, друго известно тегло от родилния дом, първо теглене при педиатър и всички последващи? Има ли възможност да го претеглиш на кантара в родилното?
Изцеждането с помпа не е показател за истинското количество, което бебето изсуква.
Даваш ли вода, чай? Ако не - колко памперса имате за 24 часа напишкани и наакани?
Бебетата трябва да имат 10-12 кърмения за 24 часа. Вашите колко са? Как кърмиш - на поискване или на режи? От една или две гърди?
Опиши ми по-подробно как протича кърменето ви, за да се опитаме да помогнем.

# 184
  • Под липата
 Боян се роди 3.500 и на изписването, ако си спомням правилно, е бил 3.270. В родилният дом му додаваха по 10 мл. АМ, защото нямах много кърма в началото. На втория или третият ден започна да слиза кърма като кърменето беше много болезнено за мен, имах подувания и втвърдявания по гърдите, които успях да премахна вече у дома след изписването, с цедене и топли компреси. Кърмя на поискване, което - горе долу е на 2.5-3часови интервали, като понякога детето искаше почти постоянно да суче и кърменията буквално се сливаха. Не съм му отказвала, защото ми беше жал че плаче, а и явно е имал нужда. На първата консултация отидохме на 20 ден. Не си спомням точно колко беше теглото му, но да кажем че е било около 3.600. Извикаха ни след два дни на пробно кърмене и кантарът показа , че бебето е изсукало 130 гр приблизително. Вчера беше 3.750 кг.
 Относно водата - давам, но той не пие много - най-голямото количество, което е изпил да е били около 80 мл. и то наистина - най-много. До сега я приготвях с захар по препоръка на лекаря, а от вчера е само вода. Относно памперсите - почти след всяко кърмене ака и то добре, пишка също. За точен брой наакани и напишкани памперси не мога да кажа, защото е голям проблем честата смяна - прави невероятни драми  Mr. Green, но определено си върши и двете работи, понякога и извън памперса ( например във ваната, на повивалника и т.н.)
 Сега - за кърменето - кърмя и от двете гърди средно около 10-15 мин на гърда. Когато го сложа да яде в началото засуква доста стръвно, захапва зърното и ареолата както трябва. За кратко прави хубаво засмукване с бавно придвижване на челюстта и поглъщане, после движенията са все едно , че смуче биберон - залъгалка. След първите 3-5 мин започва да се унася и кърменето се превръща в едно постоянно будене или поне опити за това. Заспива в ръцете ми и всеки опит да бъде поставен в леглото си завършва с рев - после следва отново взимане на ръце, той започва да си смуче ръчичките или реве за биберона отваря уста прави опити за сукане от всяка доближена повърхност ( включително и от баща си ) и така с часове. Будуваше почти по цял ден. Вечер след баня малко се кротваше и заспиваше като пропускаше общо взето храненето в 12 часа. Иначе е пораснал с 3.5 сантиметра за месец.
 Вчера като додадох АМ сука стръвно и почти моментално се укроти. Беше изпил изцедената от мен кърма ( 30 мл) и към 70-80 мл. АМ. Притеснява ме, че доста връща след хранене - не една-две чаени лъжички, а май доста повече. За първи път, обаче, от доста време видях детето си спокойно без да се гърчи и плаче, даже започна да се заглежда в играчките над леглото си. Заспа към 22.00 и така до към 3.00 ( и то аз го събудих, защото гърдите ми щяха да се пръснат)  В три часа пак приготвих АМ - 60 мл., но първо го сложих на гърда и от мен сука около 30мин и заспа, така и не пи готовата храна. Сутринта в 6.30 пак така, но този път изпи 20мл.АМ и то с неголяма охота. В 9.30 пак 20 мл. АМ. Дали от АМ или защото дни наред е будувал и гладувал сега спи  постоянно даже не можах да го събудя в 12.30 да кърмя. Сега го чакам сам да се разбуди. Това е.
 Съжалявам, че бях толкова обстоятелствена, но много искам детето ми да се храни изцяло на кърма и ако има начин много бих се радвала. Благодаря   bouquet

# 185
  • Карлово
Ралфиета, като за начало е добре да имате повече кърмения, на интервал от около 2 часа. Дори и нощем е добре да го будиш на този интервал. Колкото по-често кърмиш, толкова повече кърма ще се образува. Сукането трябва да е ефективно, а не просто да стои на гърдата. Нека бебето само пусне гърдата, не засичай време. Оригни добре и предложи отново. Ако не иска първата, предложи втората. След това може да приложиш компресия на гърда. Чрез компресията ще му помогнеш да поеме още мляко, дори и да се е уморило. Като усетиш, че започва да суче неефективно, махни го от гърдата и предложи отново и така колкото пъти се налага.
Водата само излишно запълва стомахчето. Ако е добре нахранено, няма нужда от вода, кърмата е напълно достатъчна.
За да не се буди при оставянето, може да пробвеш да кърмиш легнала и вместо да местиш бебето, ти да се измъкваш.
Нормално е да изпие АМ, за това не полага почти никакви усилия, от шише се пие в пъти по-лесно. АМ е по-тежка храна и затова е нормално бебето да се успива.
Обърни внимание на педиатъра, че повръща повечко детето, нека си каже мнението за евентуален рефлукс.
Добре е също така, да се уговорите за теглене всяка седмица, по едно и също време, бебето да е напълно голо. Наддаването не е чак толкова малко. Но е добре да се следи.

# 186
Здравейте,
предварително се извинявам ако въпросът ми не е за тук, но понеже видях имената помогнали ми за продължителното ми кърмене - реших, че ще можете да ми дадете съвет и за след кърмаческия период. Значи, кърмих почти две години- без две седмици някъде, отбиването стана леко и безпроблемно, като остана играта и галенето на гърдите, сега го отчитам за грешка, но тогава предположих, че това е начина й за успокояване. Е, тази игра продължава и до днес, при заспиване и събуждане, а на мен заради повторната ми бременност вече ми е по-скоро неприятна, понякога и болезнена тази игра. Обяснението, че ме боли и не ми е приятно не ми свърши работа. Има ли начин да я откажа или трябва да изчакам появата на бебето и тя сама да реши, че вече не е удачно.

# 187
Момичета, вече точно 1 година не кърмя, а все още се случва от гърдите ми да изтича по някоя друга капка кърма, като пробвам да стистна (говоря за 2-3 пъти месечно, не през 15 минути Simple Smile ) винаги изтича по мъничко, наистина малко няколко капчици. И все пак, трябва ли това да е притеснително?

# 188
  • До хладилника, който обичам
До година и повече след като е имало активно кърмене (т.е. гърдите са функционирали по предназначение Simple Smile) при стимулация може да има известно отделяне на мляко. Ако обаче има изтичане спонтанно, без стимулация, или е в по-голямо количество от няколко капки, е нужна консултация със специалист (гинеколог, например). Ако са само няколко капки при стискане (т.е. жената прави стимулацията), се приема за нормално Simple Smile Известно е, че кърменето е процес, случващ се при стимулация - както баби могат да ер-лактират наново или жени, никога не раждали, с повече усилия могат да произведат мляко - така че при вече работили млечни жлези не е много чудно да отвръщат с малко мляко при стимулиране.

# 189
Благодаря за отговора, Бу!   bouquet

# 190
  • София
Здравейте, аз съм майка на една малка принцеска която е на 14 дена, кърмая и искам да попитам по колко мл трябва да суче на 1 хранене, дали има някаква схема за хранене.И  имам и друг въпрос може ли кърмата ми да не е хранителна, малката днес иска да яде през 1 час това дали е нормално.Благодаря ви предварително за помоща. Simple Smile

# 191
  • Карлово
Здравейте, аз съм майка на една малка принцеска която е на 14 дена, кърмая и искам да попитам по колко мл трябва да суче на 1 хранене, дали има някаква схема за хранене.И  имам и друг въпрос може ли кърмата ми да не е хранителна, малката днес иска да яде през 1 час това дали е нормално.Благодаря ви предварително за помоща. Simple Smile
Елинор, честито бебче!
Няма правило какво количество трябва да изсукват кърмените бебета. Тъй като в началото те са доста сънливи и не много уверени в уменията си да сучат, бързо се уморяват и лесно заспиват на гърда, препоръчително е да имате около 10-12 кърмения за 24 часа. И през час да суче - нормално е. Води се по външния вид на бебето - ако изглежда спокойно, спи си, има добър тургор на кожата плюс броя на памперсите - 5-6 напишкани и 2-3 наакани, значи нещата са добре и приема адекватно количество мляко.

# 192
  • София
Елинор, честито бебче!
Няма правило какво количество трябва да изсукват кърмените бебета. Тъй като в началото те са доста сънливи и не много уверени в уменията си да сучат, бързо се уморяват и лесно заспиват на гърда, препоръчително е да имате около 10-12 кърмения за 24 часа. И през час да суче - нормално е. Води се по външния вид на бебето - ако изглежда спокойно, спи си, има добър тургор на кожата плюс броя на памперсите - 5-6 напишкани и 2-3 наакани, значи нещата са добре и приема адекватно количество мляко.
Много благодаря за помоща . Simple Smile HugПриятна вечер.

# 193
  • София
МнОго моля и аз за помощ! Бебето ми се роди на 16.08 и днес гърдите ми явно се напъллниха с кърма или по-точно се препълниха ,адски твърди са и болезнени! Тук в болницата ми казаха да ги цедя с помпа но имам чувството че така се пълнят още повече. Бебето все още трудно и вяло суче защото беше на ам предните дни и не знам какво засуква защото гърдите ми не текат , с помпа иЗлиза около 30мл. Много моля за съвети !

# 194
  • Карлово
Здравей, Илит!
Честито бебче!
За да облекчиш напрежението, трябва да изцеждаш, независимо с помпа, на ръка или бебето да суче. Може да затоплиш гърдата (с топъл душ или топъл компрес) преди цедене/сукане, за да се разширят каналите и да тече по-лесно, а след приключване - хладни компреси. Когато цедиш, цеди само колкото да облекчиш болката и напрежението, не до пълно изпразване, защото така ще продължиш да произвеждаш повече, отколокото бебето изсуква. Трябва време, за да се настрои лактацията ти според нуждите на бебето. Ако е твърда гърдата, възможно е бебето да не успее да захване добре. Затова преди кърмене, ако са напрегнати гърдите, изцеди малко, колкото да омекнат.
Ако с помпата не се получава, може да пробваш и изцеждане на ръка. Ето ти едно клипче с техниката на Мармет за цедене на ръка, както и една статия, която е на английски, но има добри рисунки.
Не забравя, че най-добрата помпа всъщност е бебето и то доста може да ти помогне. Предлагай му често да суче. Така и гърдите ти по-малко ще се препълват, а и то ще усъвършенства уменията си да суче.

Общи условия

Активация на акаунт