Майка ти почина - преодоляхте ли го?

• 387 268
  • 5 102
  •   1
Отговори
# 5 055
Преди няколко дни имах голяма драма с баща ми - бях резервирала почивка за всички ни, не сме се виждали много отдавна, платила съм отдавна хубав хотел , детето си чакаше подарък за рд и да го види. Звъння му сутринта, за да отида да го взема от гарата и се оказва ( това в деня, в който трябваше да пътуваме) , че той се напил предната вечер и изпуснал влака.  Буквално полудях. Стана ми много мъчно за майка отново и така си поплаках.
Но най-интересното е, че докато пътуваме към Банско, ми пише най-добрата приятелка на майка. От деца са били заедно и адски близки, не я бях чувала поне половин година. И казва, че точно тази нощ я е сънувала как се кара на баща ми нещо.  Не можах да повярвам, наистина.

# 5 056
Аз пък имах много лоша случка точно с тези подавки.На гробището бях подготвила торбичка и човека който бях избрала такава физиономия направи буквално как не ми отказа да я вземе не знам.Никога не съм отказвала, приемала съм за Бог да прости,дори съм заговаряла като спомен за близкия.Но с такава неприязън, какви са тези хора?! Наистина сме станали много лоши.

# 5 057
Първо се пита дали ядат раздадено. Може да е бил Йеховист, протестант или някой, който не яде раздадено. Затова на някои по-бедни познати или съседи, или го остави в църква.

# 5 058
Първо се пита дали ядат раздадено. Може да е бил Йеховист, протестант или някой, който не яде раздадено. Затова на някои по-бедни познати или съседи, или го остави в църква.
Никой не го кара да изяде раздаденото, може да го хвърли след това или да го даде на друг, но поне от уважение трябва да го приеме.

# 5 059
Йеховистите даже не приемат, защо трябва да се хвърля, нека се изяде, все пак човека се е постарал да купи и подготви нещо. Аз раздавам на по-възрастни пенсионери, те поне се радват.

# 5 060
Според мен сега след пандемията много хора се наплашиха от зарази, а и още от преди хората не се доверяват на непознати за приемане на храна. Понеже е за мъртвите и е кощунство някой да иска нарочно да навреди на някого, ако раздава храна за душата на мъртвите, не бих допуснала че някой нарочно би навредил, но има хора, които внимават поради страх от различни неща. Например някои са диабетици, не ядат това или онова и т.н. Аз мисля, че е по-сигурно да се раздава храна в църква, но на гробища ми прави впечатление, че вече поради горните причини не се раздава както бече преди.

# 5 061
Искам да ви попитам нещо което не ми дава мира последно време. Как вашите мъже приеха смърта на майка си? При ММ държанието беше някак странно. Тя беше на 85 г като почина, като преди това беше доста болна. Смъртта и не беше внезапна, макар че до последно се стараеше да се обслужва сама.  ММ през цялото време отбягваше всякаква грижа и помощ, като прехвърляше всичко върху мен, гледачи и т.н. В болницата не искаше да ходи, защото не можел да го понесе. Накрая, когато лекарите ни казаха че вероятно няма да преживее нощта, застана до врата на болничната стая и я гледаше от там и все ме подканяше да си тръгра. Ако не му бях казала да отиде и да я прегърне, да и каже че я обича, защото може да няма втора възможност, щеше да си тръгне просто ей така. Да, знам че всеки приема мъката си тазлично и вътрешно не знам какво му е, но майка му няма ли право да усети обич в последните си часове. Стори ми се много егоистично. Може да не съм права- не знам.
P.S Аз загубих и двамата си родители- единия внезапно другия след дълго боледуване и знам какво е.
Какво мислите?

# 5 062
Звучи ми малко все едно не са имали връзка майка -  дете.Какви са били отношенията им?Грубо ли ще прозвучи ако кажа,че може би не я е обичал.От казаното изглежда не е имал никаква загриженост към нея в такъв тежък момент.А с вас как се отнася?

# 5 063
Имаха връзка, обичаше я и много страда като почина. Тя го е отгледала сама, той я беше осигурил чисто финансово. С мен се отнася добре. Обаче аз съм здрава и се оправям с всичко сама, та си мисля , ако утре изпадна с безпомощност дали няма да се случи също. Sad

# 5 064
Имаха връзка, обичаше я и много страда като почина. Тя го е отгледала сама, той я беше осигурил чисто финансово. С мен се отнася добре. Обаче аз съм здрава и се оправям с всичко сама, та си мисля , ако утре изпадна с безпомощност дали няма да се случи също. Sad
Някои мъже ги е страх дори да гледат (буквално) болни хора(като че ли като не виждат такива няма да ги стигне болест), та какво остава да се грижат за болен. Един вид - заравяне на главата в пясъка. Има вероятност и с Вас така да действа, ако Ви се случи нещо, но не е сигурно. 🤷‍♀️

# 5 065
Има хора, които приемат такива неща трудно, аз самата , например.Много ми е трудно.Това не значи, че
човекът не е обичал майка си или няма да поеме отговорност, това е неговият начин да се справя.Дано не се налага да чакате на него, разбира се.

# 5 066
Нали не си мислите, че не я обича? Според мен я обича прекалено много и това е защитна реакция, за да не се срине ако се поддаде на емоциите. Моят мъж също е отгледан само от майка си и знам колко силна връзка имат.

# 5 067
Не странно...и аз се чувствах така с мама.
Знаех, че тази...онази нощ ще е последна и не останах там. И бях сигурна, че тя това искаше. Да не съм там. Издъхна в ръцете на баща ми и мъжа ми. Точно защитна реакция е. Нямаше да го понеса, а тя би отлетяла в тревога. Аз по- скоро не разбирам другото...не бих понесла последният и дъх, наистина. Не знам как звучи, но определено не е егоизъм. За нея беше важно ние да сме добре. Тя се срамуваше да е грижа. Последното, което би искала е да ме срине, особено познавайки емоционалността ми.
И има огромна разлика между грижа за родител и партньор според мен. Мама допусна татко да е до последно до нея във всичко,но мен- не. Пазеше ме,но не е да не е обичала него. Просто някак... едното е сърцето ти, другото- другарчето ти. Различно е. Не потъвайте в такива мисли...аналогията не е на място. Бъдете здрава!

# 5 068
Tirex, прегръдки! Все едно аз съм писала това, при нас беше абсолютно идентично !
И не, не съжалявам , че не бях точно в онзи момент там, достатъчна ми е болката преди и след това .

# 5 069
Ами...и аз самата не бих искала детето ми да е до мен в края на дните ми. Наистина! Трудно се преглъща това и всъщност знам, че и дадох поне това спокойствие - да не вижда чутовния страх и болка в очите ми.

Общи условия

Активация на акаунт