Майка ти почина - преодоляхте ли го?

• 400 666
  • 5 322
  •   1
Отговори
# 5 115
Моето дете( 7 г)  непрекъснато задава въпроси за смъртта и вчера пак се наложи да  му обясним, че всички един ден ще умрем и това е най-естественото нещо на света, и най-сигурното.
Знам, че е трудно да го приемем и на чисто емоционално ниво е адски трудно да го ‘обработим’ , но се налага.
На мен ми помага философията - помислете за това какво е животът , какво е смъртта,  дали пък именно смъртта не дава смисъл на живота, какво сме ‘аз’ и ‘ти’ и дали пък не е  всичко една илюзия на егото , а в крайна сметка да няма нито аз и ти, нито живот и смърт. “Капката не умира, когато падне в океана. Тя разбира, че е била океанът през цялото време.“
Дайте си време и намерете начини да успокоите душата си. Нищо не е чак толкова лошо колкото изглежда.

# 5 116
Много красиво казано Поликсени!
Капчици- вселени са нашите майчици.
Дано се намерим отново. Не може да мре тази любов...трансформирането- ок, но някак си ми иска егоистично да намери начин да се намерим...после,някога.

# 5 117
Аз също се лутам и се чудя как е възможно ей така, за миг да се разпадне и да изчезне напълно една мини вселена какъвто е
човекът- мисли, емоции, спомени, съзнание , мечти, присъствие, всичко.Майка ми беше толкова интересен човек, с остър ум, невероятно чувство за хумор, артистичност, одухотвореност. И изведнъж - край! Не знам, няма как да е абсолютният край всичко това, невероятно ми се струва. Но и както казват бабите - който не се е родил, той не е умрял. Просто непрекъснат кръговрат във вечността.
И …знаете ли, накъде бях чела, че човек не трябва да се привързва към нищо прекалено много, дори към собствения си живот ако щете. Защото нищо не ни принадлежи истински, абсолютно нищо.

# 5 118
Аз си го обяснявам като да е тя- част от мен,аз от детето си...и така става една вечност. Но има огромна разлика в съществуването ми преди и след загубата. И изобщо в настройките ми...
Как да не се привързваме? Кой не иска грижа и любов? И как да не милеем за безрезервната такава, каквато би могла да е само от майка към дете. Трудно ми е. Много!
Искам си я тази топлина...

# 5 119
Така е , на теория лесно, но в крайна сметка ние живеем и обичаме чрез сетивата си- да гушнеш, да видиш, да чуеш, да помиришеш…  Много е тежко да загубиш  детето в теб и да останеш  вече само в ролята на родител , все едно е дошъл твоят ‘ред’. Да загубиш истинския пристан за душата си Sad

# 5 120
Мама си отиде на 21.09.2025 година. Утре става 1 месец без нея. На 13.09. сутринта я намерих гледаща в нищото с жесток инсулт, заради който дори не можеше да мига. Носех ѝ закуска...
Понеже нямам свое семейство, нито деца, болката от загубата на единствения човек, който ми даваше топлина и светлина в дните ми, е неописуема. Не знам как да живея в свят без нея. Не знам как да намеря смисъл за каквото и да е. На сериозна възраст съм вече (53 години) и виждам остатъка от дните си в самота и изолация. Мама беше винаги до мен. Сега я няма и аз съм като уплашено малко детенце, което я е загубило от поглед и я търси сред множеството от хора. Светлината и топлината вкъщи угасна. Студено и тъмно е. Живея на автопилот. Мечтая си един ден да не усещам тази болка и раздираща липса, но знам че няма да се случи. Ще ходя през света с огромна дупка в гърдите си и ще кървя до последния си дъх.
Какъв е смисълът човек да се привързва към някого, да го обича, ако един ден го губи и остава само мрак и болка? Всичко стои както тя го е оставила преди да си легне - сгънатите върху стола дрехи, бутилката с вода... Душа възглавницата ѝ... Имам нужда да я прегърщам, да я целувам, да ѝ споделя колко силно и болезнено ми липсва и колко много я обичам и искам посленият ден, в който тя беше вкъщи да ѝ го бях казала миляди пъти. Да бях усетила, че утре света ми ще се обърне на 180 градуса и аз вече няма никога да съм същата. Да помогна. Да я натъпча с антикоагуланти, за да не може да се откъсне този проект тромб и да я превърне в зеленчук. Да спра времето и да съм в прегръдката ѝ завинаги
Боже, как да продължа? Бих спряла, ако не вярвах, че има някакъв шанс да я срещна някъде, а тези които сами решават да си тръгнат отиват на други места и може да я не успея да я видя никога повече. За какво да се хвана? Нещо, което да ми даде и частица от нейната топлина? Да ме накара да дишам поне за кратко спокойно?
Съболезнования на всички, загубили майчиците, татковците си и всеки любим човек 🖤

Моите съболезнования… минал е само месец, до 40 ден все още всичко е като тъжен каданс от филм. После става още по-страшно, болката не минава! Бъди силна!

# 5 121
Аз също се лутам и се чудя как е възможно ей така, за миг да се разпадне и да изчезне напълно една мини вселена какъвто е
човекът- мисли, емоции, спомени, съзнание , мечти, присъствие, всичко.Майка ми беше толкова интересен човек, с остър ум, невероятно чувство за хумор, артистичност, одухотвореност. И изведнъж - край! Не знам, няма как да е абсолютният край всичко това, невероятно ми се струва. Но и както казват бабите - който не се е родил, той не е умрял. Просто непрекъснат кръговрат във вечността.
И …знаете ли, накъде бях чела, че човек не трябва да се привързва към нищо прекалено много, дори към собствения си живот ако щете. Защото нищо не ни принадлежи истински, абсолютно нищо.
Все едно аз съм го писала. И тати беше много умен и умееше много неща. И аз се питам как така всичко, което си градил и учил толкова неща през целия ти живот, изведнъж като умреш, всичко това се загубва.
Тези последни изречения ми харесват. Но е много трудно изпълнимо. Де да можеше човек да не се привързва към нищо и никого. Нали затова сме Човеци, а не Роботи. Ние чувстваме, усещаме и живеем чрез всички емоции, през които преминаваме, докато сме живи.
Лека нощ на всички.

# 5 122
Благодаря за съболезнованията и милите, топли думи ♥️
Много се радвам, че открих тази тема! Имах огромна нужда да бъда сред хора, минали и преминаващи през тази опустошаваща загуба. Малко хора искат да гледат и слушат за тъгата ти и за скръбта. Тук усещам приемане и разбиране. Благодаря!
Ще се опитам да се държа, да не забравям, че имах един много добър, светъл и обичащ ме родител цели 53 години в живота си и трябва да бъда благодарна и за това. Не всеки има този късмет.
На този етап не мога да мисля философски. Опитвам, искам да вярвам, че душата ѝ е на едно прекрасно място, обляно в светлина и блаженство. Там, където има само любов и няма болка. Че тя винаги е около мен, когато помисля за нея. Ооитвам се, но в момента не ми стига това. Просто я искам физически около мен - да я гушна, да я целуна, да ѝ чуя гласа, да диша... Окончателността на отсъствието ѝ и невъзможността да мога да се противопоставя е изключително страшна.
Днес става един месец откакто сърчицето ѝ спря да бие. Пусто ми е без човека, който означаваше всичко за мен!
Светлина по пътя ти, майчице 🖤

# 5 123
Светлина на душата и! 🖤🖤
Трудно е много е трудно, но наистина помага да има на кого са си кажеш, дори в случая само напишеш. Споделяй, ние сме тук и за съжаление ставаме все повече, но това е живота и смъртта е неизменна част от него.
Много рядко ги сънувам аз, но току що сънувах баша си, не си спомням какво, само се събудих с чувство на вина , че не съм ходила да го виждам по-често когато беше жив. И ревах с глас. Колкото и време са мине има моменти в които от нищото, от някакъв спомен мога насред улицата да се разрева,толкова тежи. Но ставам, избърсвам сълзите и продължавам. И заради тях, та аз съм част от тях, чрез мен, чрез моите спомени за тях те продължава да живеят, кой помни най много тях, ако не ние........

Последна редакция: вт, 21 окт 2025, 10:07 от B_NADI

# 5 124
Днес стават 2 месеца от смъртта на сестра ми. Бяхме близначки, по 24 часа заедно. После се разделихме, всяка със свое семейство, но близостта ни се запази. Умря ми детството с нея......сега е при майка ни и баща ни.
Пп. Сигурна съм, че продължават. Не успяхме да се сбогуваме и ми беше тежко от това. Казах го вкъщи. На другия ден, докато си почивах, чух ясно гласа й, повика ме. Беше дошла да се сбогува......

# 5 125
Светлина душата и! 🖤🖤
Трудно е много е трудно, но наистина помага да има на кого са си кажеш, дори в случая само напишеш. Споделяй, ние сме тук и за съжаление ставаме все повече, но това е живота и смъртта е неизменна част от него.
Много рядко ги сънувам аз, но току що сънувах баша си, не си спомням какво, само се събудих с чувство на вина , че не съм ходила да го виждам по-често когато беше жив. И ревах с глас. Колкото и време са мине има моменти в които от нищото, от някакъв спомен мога насред улицата да се разрева,толкова тежи. Но ставам, избърсвам сълзите и продължавам. И заради тях, та аз съм част от тях, чрез мен, чрез моите спомени за тях те продължава да живеят, кой помни най много тях, ако не ние........

Силно те прегръщам!
Досега аз не съм сънувала мама. Може би е по-добре. Мисля, че би ми дошло много и ще се разстроя изключително. Някъде гледах теза, че те знаят кога да дойдат в сънищата ни и не го правят, ако знаят, че не подходящия момент.
Много плача, когато пазарувам. И изобщо за неща свързани с димакинството. Защото тя си беше огнището 😢

# 5 126
Светлина душата и! 🖤🖤

Силно те прегръщам!
Досега аз не съм сънувала мама. Може би е по-добре. Мисля, че би ми дошло много и ще се разстроя изключително. Някъде гледах теза, че те знаят кога да дойдат в сънищата ни и не го правят, ако знаят, че не подходящия момент.
Много плача, когато пазарувам. И изобщо за неща свързани с димакинството. Защото тя си беше огнището 😢
И мама беше огнището. Тя вършеше всичко. Не харесваше да й се месят в работата.

# 5 127
Прегръщам те и аз мила, andeli ❤️
По рано в темата съм писала, и аз и други, че е важно да си изживееш траура, мъката сега, да не потискаш емоциите си свързани със загубата на майчицати ти. Не се страхувай или още по малко срамувай от околните, някой няма да те разберат, други просто няма да знаят как да се държат, какво да кажат, но не откзвай разходка, кафе или просто рамо на което са поплачеш, дори и без думи. Сега е момента да си тъжна, без крайности на затваряне и отричане на живота обаче. Малко по малко нещата някак се нагаждат, ти се нагаждаш към новата ситуация, което необратима за съжалеие.

# 5 128
Съболезнования и от мен, andeli.
Днес стават 50 дни, откакто моята майчица ни напусна.
Болката е голяма и скоро няма да утихне, изживей си я и не я подтискай. Плачи си, когато ти се плаче. Ако не ти се излиза, не се насилвай да го правиш. И това ще стане, просто си дай време.
С майка се чувахме по телефона всяка неделя. След като почина, неделите вече са дните, които ми се иска да изтрия от календара. Сега се чувам с брат ми( баща ми не е добре), но вече не мога да чуя гласа на майчето.
Каквото и да се случваше при тях, тя никога не ме е товарила с техните здравословни проблеми. Разбирах за тях, когато се прибера в БГ. Такъв човек беше.
От около седмица започнах да се връщам към задълженията си вкъщи. Когато през деня съм заета, е по-лесно. Вечерите, когато мъжът ми е на работа и съм сама, спомените се връщат и е тежко. Погребението, студеното тяло, което прегръщах, пръстта, която безмилостно покриваше ковчега...
Боже, дай ми сили...

# 5 129
Съболезнования и от мен, andeli.
Днес стават 50 дни, откакто моята майчица ни напусна.
Болката е голяма и скоро няма да утихне, изживей си я и не я подтискай. Плачи си, когато ти се плаче. Ако не ти се излиза, не се насилвай да го правиш. И това ще стане, просто си дай време.
С майка се чувахме по телефона всяка неделя. След като почина, неделите вече са дните, които ми се иска да изтрия от календара. Сега се чувам с брат ми( баща ми не е добре), но вече не мога да чуя гласа на майчето.
Каквото и да се случваше при тях, тя никога не ме е товарила с техните здравословни проблеми. Разбирах за тях, когато се прибера в БГ. Такъв човек беше.
От около седмица започнах да се връщам към задълженията си вкъщи. Когато през деня съм заета, е по-лесно. Вечерите, когато мъжът ми е на работа и съм сама, спомените се връщат и е тежко. Погребението, студеното тяло, което прегръщах, пръстта, която безмилостно покриваше ковчега...
Боже, дай ми сили...
Искрени съболезнования и топли вортуални прегръдки от мен Eli_5 🙏💓
Живеех с мама. Навсякъде я "виждам". Вчера, докато вадех касерола, забелязах един супник, в който тя правеше любимия ѝ татратор. Толкова ме заболв за нея, физически го почувствах и плаках дълго с глас... За мен беше неочаквана смъртта ѝ. Тя имаше съесем други оплаквания, изобщо не сме знаели, че има проблем с тромбози и шокът от загубата ѝ е огромен. 14 часа преди да я открия си говорехме, поръча ми да купя след работа за закуска мекици и след това тя е с опустошителен инсулт... Животът ми се разцепи на две от този момент. Изобщо не съм си правила илюзии, че ще се събуди от комата и дори приемам точно този ден за деня, в който я загубих. След това не успях да видя дишаща повече... 😭😭😭
Каквото и да кажа, нищо не може да ни утеши и да запълни празнотата. Но е хубаво, че има къде да споделям.

Общи условия

Активация на акаунт