"Парите следват детето" 2

• 50 230
  • 1 165
  •   1
Отговори
# 90
Цитат
3. Искам всеки учител да носи персонална отговорност за нивото на знания на всяко дете в края на годината
tooth tooth smile3555  Мерси, много ме развесели Joy

# 91
Държавата е осигурила за всяко българско дете безплатно образование точно толкова, колкото е осигурила и детски градини за всичките деца.
С малката разлика, че едното от двете места децата са длъжни да посещават.
Освен по 1200 лева за дете, които се полагат за образование на всяко дете, трябва и  реверанси да направи в знак на благодарност, защото ако нямаше ЧУ не ми е ясно къде щяха да учат всички деца.
Няма и нищо общо със здравеопазването, което не е безплатно от 1989 година, а и не  си длъжен да ходиш на лекар, докато на училище са длъжни да ходят всички деца по закон.
На училището, в което учи детето се дават парите, не на детето, на родителите или на който и да  е друг.
На училището.
Щом се дават на държавното, по същата схема трябва да се дават и на частното. Това е справедливо.

# 92

2. Когато моето дете не получава достатъчно знания и се налага да доплащам подготовката му с частни уроци......
3. Искам всеки учител да носи персонална отговорност за нивото на знания на всяко дете в края на годината. Заплатата му да се формира не само от дипломите и квалификациите, а и от резултатите в края на учебната година. Разбира се, при външно оценяване на тестовете.

Все пак не забравяй, че знанията не се наливат с фуния и образованието все пак е двустранен процес. Акъл насила не можеш да набиеш в нечия глава, а и това не е магазин - плащам, получавам.  Затова може учителят да получава бонус при успех на учениците, но не може основната му заплата да зависи от резултата в края на годината.

По основния въпрос - справедливостта изисква всеки български гражданин-данъкоплатец да получи възможност за образование за децата сина стойността на някакъв базов пакет. Който иска някакви екстри и избира частно училище би трябвало да доплати само за екстрите, а не да плаща цялата сума. Защото цената на базовия пакет вече му е удържана от данъците.

Последна редакция: чт, 05 яну 2012, 22:21 от Черна станция

# 93
     Ами ако и на теб не ти се изясни да ти дам още един пример. Като отидеш на преглед в частен кабинет на лекар и вместо да си платиш му, обяснявяш , че си съвестен данъкоплатец и си внасял всеки месец не малка сума във фонд здравеопазване и всъщност държавата трябва да ти върне тези пари, които си внесъл, за да си покриеш част от прегледа него. Мисля, че най-нормалното е лекарят да ти каже, че като си внасял пари - да отидеш да се лекуваш в поликлиниката, а ако искаш да те прегледа да си платиш като поп. Или например за бременни жени държавата също отпуска доста голяма сума за проследяване на бременноста и раждането. Но те са само за държавни болници. Мисля,че на никоя майка, която ражда в частна клиника или вкъщи държавата не е длъжна да и връща тези пари.
     По същият начин след като за родителите на Генчо държавата е осигурила държавно училище, но те са казали - не,искаме частно, ами като искате частно държавата не ви е длъжна.

Да, мерси за примера.
Ходим на частен лекар, но задължителните ни ваксини са безплатни и осигурени от държавата. Защото са задължителни за всички български деца.

# 94
  • София
Напълно съм съгласна с черна станция

Цитат
Държавата е осигурила за всяко българско дете безплатно образование точно толкова, колкото е осигурила и детски градини за всичките деца.
С малката разлика, че едното от двете места децата са длъжни да посещават.
Освен по 1200 лева за дете, които се полагат за образование на всяко дете, трябва и  реверанси да направи в знак на благодарност, защото ако нямаше ЧУ не ми е ясно къде щяха да учат всички деца.
Няма и нищо общо със здравеопазването, което не е безплатно от 1989 година, а и не  си длъжен да ходиш на лекар, докато на училище са длъжни да ходят всички деца по закон.
На училището, в което учи детето се дават парите, не на детето, на родителите или на който и да  е друг.
На училището.
Щом се дават на държавното, по същата схема трябва да се дават и на частното. Това е справедливо.

[/quot
Държавата не осигурява място в детска градина за всяко дете.

А здравеопазването за децата е безплатно.

Но отново повтарям, когато детето отиде на преглед при частен лекар, не го преглеждат безплатно.

# 95
  • София

Но отново повтарям, когато детето отиде на преглед при частен лекар, не го преглеждат безплатно.

# 96

Бъркаш безплатно и задължително.

Държавното образование е също безплатно и с елемент -  задължително.

Частното е платено и с елемент - задължително.

Държавата плаща само за задължителната част, както плаща и за ваксините, които са задължителни за децата. Обърнах ти по-горе внимание. Ние сме си слагали и други ваксини - екстри и сме си плащали за тях.

# 97
  • Пловдив
Не съм чела мненията по темата, но съм категорична за това, парите да следват детето.
Миналата година бях на семинар, относно делегираните бюджети на училищата и лекторката (експерт в Министерство на финансите) беше категорична, че това ще се случи много скоро, но за съжаление в обозримото бъдеще няма изгледи това да стане.
Не трябва да се прави разлика между децата в частни, общински или държавни училища, тъй като всички са български граждани и по право им се полага финансиране без значение вида на училището.

# 98

То пък оставаше и да осигурява. Според мен трябва да осигурява места само за децата на работещи родители. Но това е друга тема.

Ама те повечето доктори работят и в лечебно заведение и на кабинет (на частно). А които са само частни, са имали ПРАВО НА ИЗБОР. Доколкото знам, никой доктор не работи безплатно. Всеки доктор има ПРАВО да работи със здравната каса и да получава пари по разни пътеки.
ЧУ няма ПРАВО да получава пари от държавата. Иска, но няма право. Няма "пътека".

# 99
  • Пловдив
Цитат
3. Искам всеки учител да носи персонална отговорност за нивото на знания на всяко дете в края на годината
Приемам коментара от смешната страна, защото следва логично заключението, че лекарите също трябва да поемат персонална отговорност за здравето ни.
Иначе хубаво нещо е персоналната отговорност, но когато има обективни условия за това!

# 100
# 101
Цитат

Не виждам кое е смешно: всеки работещ учител има задължение да учи децата и в резултат те да овладеят минимума от знания и компетентности от учебната програма по дадения предмет.  Ако учителят влиза и само си "изпява" урока, без да търси резултат от обучението, то мястото на този учител е в бюрото за безработни.

# 102
Цитат

Не виждам кое е смешно: всеки работещ учител има задължение да учи децата и в резултат те да овладеят минимума от знания и компетентности от учебната програма по дадения предмет.  Ако учителят влиза и само си "изпява" урока, без да търси резултат от обучението, то мястото на този учител е в бюрото за безработни.

Черна станция го е обяснила добре по - нагоре, образованието е двустранен процес. За да не се чувстваш засегната от това, което се коментира, да  разгледаме предложението ти сериозно. Опитай се да си представиш твоето предложение в действие, наистина заплатата на учителя да зависи от успеха на учениците. Тогава ще настане борба за умни и учещи деца. Ще се обособят класове от отличници и такива от мързеливци. Представи си кои учители ще преподават на първите и кои на вторите и най-вече когато едно дете попадне във втората група какви шансове има да мине в друга. Никакви нали? Rolling Eyes Сега си представи, че това е твоето дете.... ooooh! Tired Предложението ти е неуместно, ако решим да го определим с по-мека дума. Що се отнася до учителите, които не си вършат работата, то искането ти ще се случи, когато започне да важи за всички професии. Така или иначе животът е наредил вече нещата, съществуват елитни училища, борбата за които е голяма. Съществуват и ЧУ и в някои от тях наистина се полагат усилия и заплатените високи суми намират своето отражение в усилията, полагани от учителите. Но да не забравяме пак, че обучението е двустранен процес и както казва Черна станция "не можеш насила да налееш акъл на никого".  Wink Хората плащат повече за среда, в която се очаква да се съберат деца, мотивирани да постигнат нещо в образованието си. Разочарованите от там не са малко.... ooooh!

# 103
E, все пак има входни и изходни нива. Ако на половината ученици входните нива са по-високи от изходните, не бих се дълго чудила кой е виновният.
А и е крайно време учителите така, както се случва  в другите професии, да се отстраняват от работа, когато не я вършат качествено.
А не да дремат в едно и също училище до пенсия.

Но...това е съвсем друга тема, не и е мястото тук.

# 104
"Парите следват детето" ще бъдат един стимул за всички учители да търсят начини за постигане на по-добър положителен образователен резултат. В противен случай може да останат без ученици и без работа. Стоенето в класната стая не е основание да се получава заплата. Да, обучението е двустранен процес. Активната и водеща страна е учителят.

А дали има родител, на който му е безразлично какво ниво на знания ще има детето му в края на годината?!

Всеки трябва да дава и да изисква да получава качествена услуга - без значение в коя сфера е. Примирението, че така е в България, ще задълбочи проблемите, няма да ги реши.

Общи условия

Активация на акаунт