"Парите следват детето" 2

• 51 320
  • 1 165
  •   1
Отговори
# 255
Отровка, преди 5 години направихме един Клуб на многодетните родители и тогава подготвихме един списък с предложения към тогавашното правителство за подобряване живота на децата в Бг. Една от точките беше вместо детски да се раздават ваучери за всяко (забележи за ВСЯКО българско дете, не само за децата от многодетни семейства) и родителите да решават какво да правят с тях според нуждите на детето - спорт, език, здравни услуги (защото има и деца, които се нуждаят предимно от здравни услуги и рехабилитация) и т.н. Познай дали някой ни чу - никой! Все едно да изровиш дупка в земята и да извикаш в нея с пълен глас ooooh!

И преди ви казах - аз не съм нито срещу децата, които учат в ЧУ, нито срещу родителите им. Не мразя богатите и не им завиждам. Просто виждам в тази идея възможности за злоупотреба и затова съм против! Че тя общината не може едни тротоари да изчисти от сняг, дето се виждат и от хеликоптер, а пък вие очаквате да контролира ЧУ дали не злоупотребява със списъци и фиктивно записани деца.
Между другото ми предложиха да пробвам малкия в едно ЧУ за подготвителната група, дали ще му хареса. Леко ме съмнява да се получи работата, ама като ме канят любезно може и да отида Laughing Така че продължавайте да ме броите в редиците на родители с деца в ЧУ, обаче против идеята Парите следват детето Peace

# 256
DarkViolet  Peace
Нали за има-няма 2 години пуснаха данъчно облекчение за деца, беше символично, но беше в добрата насока. За съжаление изчезна с въвеждането на плоския данък ...

# 257
 DarkViolet Peace
Би ли споделила за какви точно злоупотреби си мислиш?
А това с воденето на фиктивни деца няма как да стане. Както вече писах, всяка лицензирана ЧДГ или ЧУ носят в инспектората списъци.Всичко влиза в база данни.И ако едно дете се дублира, изпраща се съобщение и до двете ДГ или у-ща. А мога да цитирам конкретни общински ДГ и у-ща, в които масова се водят "мъртви души" /миналата година цялата учебна година директорката на ДГ отказа да свали от списъка едно дете....е,къде са парите...?!/ .Е, ама ако се даде "субсидията", това кранче ще им спре. Още повече, че в ЧДГ се подписват договори, които във всеки момент можеш да провериш, а в държавните-се разчита на дневника.

# 258
Мен ме притесняват два факта: 1. Това ще стане догодина, т.е. след изборите. Хахааха! Нов парламент, ново правителство и докато се решат, децата ще завършат. 2. Хм, всичко хубаво обаче имам усещането, че ще започне покачване на таксите тази година. И накрая комбинацията от тези две мои притеснения никак не е добра. Да не се окажем с по-високи такси и без "Парите следват детето". Много се надявам още тази година да се задействат нещата, защото отложили се за догодина - сценарият ми е много вероятен. Confused

Mного се надявам да не се случи това!

# 259
  • Някъде в облаците
  bouquet балони - ето ме и тук. Ще изчета темата.
А докато мод ни обедини, аз мога така да "обединявам":  Laughing
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=641232.msg21157549#msg21157549

Гласувах с ДА в анкетата!  Peace

# 260
Гласувах с Да в анкетата, защото реално погледнато ако парите не следват детето, те остават неизползвани от родителите ...а данъците ни продължават да ги събират. Така или иначе трябва да са предвидени пари за ДГ и образование на всички деца в бг...незаписвайки детето си в държавна градина поради липса на места или нежелание на родителя, тези пари остават неизползвани по предназначение.

# 261
Напълно подкрепям идеята , че парите трябва да следват детето, независимо от избора на училище или ДГ.
Синът ми вече втора година е в ЧУ/ ПЧМГ/ , т.е. не е бил субсидиран, а ние със съпруга ми си продължихме да си плащаме данъците съвестно...За чие ли дете или деца са отивали/ защо ли се сещам за "десетилетието на ромското включване"/, или изобщо отивали ли са предвидените суми за деца? Не е ли форма на дискриминация за този 1% деца, които са в сферата на частното образование, да са лишени от субсидия? Защо се омаловажава фактът, че така е в много Европейски държави? Нима ако това беше неуспешен модел или форама на обслужване на частни интереси щеше да се прилага в една Германия или Швеция например?
 Абсурдно е да се счита, че в ЧУ учат деца на мутри, съмнителни бизнесмени и прочее глуповати твърдения...Ние сме точно онова средностатистическо семейство , което описа зам. министърката. В класа на моето дете 90% от родителите са като нас.
Що се отнася до съмненията за драстично /съответстващо на субсидията/  увеличаване на таксите, поне за нашето училище това засега не е факт.Много преди отвряне на дискусията за новия закон, ни уведомиха, че от следващата учебна година ще плащаме с 15 лв. повече от настоящата.

# 262

Търкалета. Пълни.
Трябваше да се искат данъчни облекчения.

Данъчните облекчения са добро средство на теория, но не и на практика. Първо, за да си приспаднеш 1200 лева (толкова ли беше?) трябва заплатата ти да е минимум 12000 лева годишно. Далеч не всички родители имат такъв доход, а някои са и безработни. Подобна мярка ще е полезна само за по-заможните, което ще налее вода в мелницата на противниците на идеята. Освен това администрирането на подобно данъчно облекчение ще е сложно и скъпо, а и работещите само на трудов договор не подават данъчни декларации.

За мен доброто средство е "ваучер". Получаваш си една "бележка" за 1200 лева и процедираш точно както става с купоните за храна в магазина. Т.е. ако таксата е 3000 даваш бележката и доплащаш още 1800. После училището представя събраните ваучери в министерството и си получава парите за тях. Лесно и работещо.

# 263
Аз също мисля, че ваучерите са най-удачното средство. Още повече , че така ще се парират аргументите за спекулация, ще има по-голяма прозрачност .

# 264

За мен доброто средство е "ваучер". Получаваш си една "бележка" за 1200 лева и процедираш точно както става с купоните за храна в магазина. Т.е. ако таксата е 3000 даваш бележката и доплащаш още 1800. После училището представя събраните ваучери в министерството и си получава парите за тях. Лесно и работещо.

След всичките обсъждания в тази тема и на мен това ми се вижда най-елементарният и най-добър вариант!

# 265
  • София
и какво се случва, ако през първия срок детето е в частно, а после го запишеш в държавно? Впрочем, същото горе-долу се получава и в държавните училища  при местенето на детето, но с частните ще стане още по-голяма боза. Аз нещо тази работа за догодина не я вярвам.

# 266
и какво се случва, ако през първия срок детето е в частно, а после го запишеш в държавно? Впрочем, същото горе-долу се получава и в държавните училища  при местенето на детето, но с частните ще стане още по-голяма боза. Аз нещо тази работа за догодина не я вярвам.

Много добър въпрос! И аз от доста време се опитвам да си обясня много детайли. За да се предлага нещо, то трябва да е с ясен механизъм как ще стане. Сигурно е ясно, но няма кой да обясни.

# 267
Забравих да сложа линк към Фейсбук профила на министъра на образованието:
http://www.facebook.com/pages/%D0%A1%D0%B5%D1%80%D0%B3%D0%B5%D0% … 0%B2/248654950920

Виждам, че е активен и с голяма аудитория. Преди дни правих класация кой политик е най-активен в социалните медии и той беше в топ 10.

Можем да си постваме и там питанията и мненията.

Последна редакция: сб, 18 фев 2012, 12:37 от Danybon

# 268
Бюджетните неволи на училищата и сега са факт. newsm78 Какво става при делегираните бюджети / отпускат се средства според броя деца/, ако в средата на годината детето "Х" напусне училището и се премести в друго училище / също с делегиран бюджет/? Да не би директорите да си пускат сумички по пощенски записи? #Crazy

Според мен, общините, на чиято територия е частното училище ще отпускат средства според заверения в инспектората  т.нар."образец 1". В края на срока или годината, ако има промяна в броя на децата, средствата ще се възстановяват/  от сумата отпусната от общината за втория срок например/ и пренасочват, според подадена справка от училищата.

Ако има ваучери, то те би било удачно да са оразмерени като месечи вноски , така детето може по всяко време и колкото пожелае да си се мести...

# 269
Много благодаря за описания вероятен механизъм. Започна да ми се подрежда малко пъзелът. Simple Smile

Бюджетните неволи на училищата и сега са факт. newsm78 Какво става при делегираните бюджети / отпускат се средства според броя деца/, ако в средата на годината детето "Х" напусне училището и се премести в друго училище / също с делегиран бюджет/? Да не би директорите да си пускат сумички по пощенски записи? #Crazy

Според мен, общините, на чиято територия е частното училище ще отпускат средства според заверения в инспектората  т.нар."образец 1". В края на срока или годината, ако има промяна в броя на децата, средствата ще се възстановяват/  от сумата отпусната от общината за втория срок например/ и пренасочват, според подадена справка от училищата.

Ако има ваучери, то те би било удачно да са оразмерени като месечи вноски , така детето може по всяко време и колкото пожелае да си се мести...

Общи условия

Активация на акаунт