"Парите следват детето" 2

• 51 310
  • 1 165
  •   1
Отговори
# 345
Копирането на лоши практики /едни пари на болни, от здравна каса към частни дружества/ не би трябвало да бъде приоритет на нито едно правителство.
И всички ние трябва да се борим против това, а не да умножаваме недоразуменията в обществото ни!

# 346
  • волно калдъръмче
Обгрижването и „екстрите“ правят ЧУ привлекателни за хора, които ценят тези неща. Учителите в повечето случаи са едни и същи: работят на трудови договори в държавни училища, а на граждански – в частните.  

Дали хората, избиращи частно образование за децата си, знаят или не за какво си дават парите – времето ще покаже. Факт е, че ги имат в излишък, щом финансират нещо, което по принцип е прието да бъде безплатно. Песните с данъците не минават, защото тези хора идея нямат  какво е да плащат данъци /в нашата държава е приет плосък данък 10% и максимален осигурителен праг 2000 лв. , като в частта „осигуровки“  липсва изрично такава за образование/. За двойното счетоводство и за сивата икономика не ми се говори, това са известни на всички нас неща.

Последна редакция: вт, 21 фев 2012, 16:15 от Саморая

# 347
Саморая, много са ви силни думите! За съжаление сте доста далеч от портрета на типичните родители в ЧУ/ЧДГ в момента. Това ми е най-неприятно - аз се отнасям с огромно уважение към избора на родителите от ДУ и уважавам училища като СМГ, НЕГ... и възпитавам така децата си, а подобни изказвания като вашите са безумно обидни. Дано не натоварвате децата си с подобни разсъждения!

Не живеем в 90-те години, когато ЧУ можеха да си позволят основно такива хора, които описвате.

# 348
  • волно калдъръмче
Заставам зад всяка моя дума, но не мога да вибрирам на същите честоти като вас. Разбираемо да е да се разминем по трасето.

С какъв мотив записахте детето си в ЧУ? Бихте ли разбрали мотивите на хора, които нямат вашите финансови възможности, ако са идентични с вашите? А бихте ли им помогнали? Ако да - как? Ако отговорът ви е НЕ, пак ще се разберем  Peace

# 349
В големите градове родителите често са принудени да ползват частни детски градини поради недостиг на места в държавните. Или - да напуснат работата и да си гледат децата в къщи.
Така че - не винаги хората с високи доходи са клиенти на тези частни градини.

Аз бих избрала частна градина за детето си поради тези причини:
1. Малък брой деца в групата
2. Внимателно отношение и уважение към детето и  родителите му
3. Допълнителни занимания, развиващи детето
4. Контролирана среда - директорите знаят, че ако дори едно нещо не ми харесва, ще си отпиша веднага детето и те ще загубят един клиент
5. Ежедневна обратна връзка за постиженията на детето

И - да - подкрепям новия закон за образованието. За децата ако не се помисли най-сетне - загубени сме като нация.

Относно боледуването - не може да се предположи колко ще боледува и дали ще повече или по-малко в сравнение с държавните градини. Всеки организъм е различен.

# 350
Заставам зад всяка моя дума, но не мога да вибрирам на същите честоти като вас. Разбираемо да е да се разминем по трасето.

С какъв мотив записахте детето си в ЧУ? Бихте ли разбрали мотивите на хора, които нямат вашите финансови възможности, ако са идентични с вашите? А бихте ли им помогнали? Ако да - как? Ако отговорът ви е НЕ, пак ще се разберем  Peace

Може би трябва да ви дам линкове на 15 теми от стари теми от "Клуб "Родители - частно образование", за да се запознаете подробно, но, за да не запълвам поста си - можете през търсачката да ги откриете. Благодаря ви, че се включихте в дискусията!

Да се върнем на обсъждането на вариантите как могат да бъдат отпуснати тези средстава за децата от ЧУ/ЧДГ. Днес видях много добре оформено мнение за ваучерите, което допълва мненията от тази тема: http://www.facebook.com/groups/schoolforall/307434225980555/?not … _t=group_activity
Търсете позицията на Irina Julii Abadjieva-Repouz.
Позволявам си само едно изречени да сложа като ориентир:
"... ваучера система. Приема се според доклад на Световната банка за най-модерната и най-ефективната образователна система. Възпрета е в повечето европейски държави и в някои американски щати"
Авторката на поста описва точно как се процедира с ваучери. Много е интересно и всъщност ни показва какъв е механизмът.

ПП Volupte, благодаря Ви!

# 351
Да имаш висок доход от работата си - това не е обидно! Не е и лесно!
Отмина времето на лесните пари.
И все повече родители с високи доходи са и с висока интелигентност.
Имат високи изисквания към качеството на обучение на децата си.

Хората, които нямат финансова възможност за частно образование,ще използват общинските и държавни училища, като вероятно ще проучат кои училища дават по-добра подготовка.

# 352
  • волно калдъръмче
Благодаря ви, че се включихте в дискусията!
Използването на глагол в минало време деликатно ми намеква, че за Вас аз вече не съществувам, но това не означава, че ще престана да съществувам за дискусията! Ще оценя деликатността Ви по достойнство  Peace
Покрай обучението на детето ми в ДУ научих за връщането на стария правопис за учтивата форма.

При една друга схема за събиране на държавните вземания, бихте имали моята /че и не само моята/ подкрепа. При настоящата, която е крайно несправедлива за хората с доходи под 2000 лв., не виждам за каква справедливост пледирате.

И - да - подкрепям новия закон за образованието. За децата ако не се помисли най-сетне - загубени сме като нация.
Ама целия ли, или само в частта му за частните училища финансирането им от държавата?

Последна редакция: вт, 21 фев 2012, 18:14 от Саморая

# 353
Факт е, че ги имат в излишък, щом финансират нещо, което по принцип е прието да бъде безплатно. Песните с данъците не минават, защото тези хора идея нямат  какво е да плащат данъци /в нашата държава е приет плосък данък 10% и максимален осигурителен праг 2000 лв. , като в частта „осигуровки“  липсва изрично такава за образование/. За двойното счетоводство и за сивата икономика не ми се говори, това са известни на всички нас неща.

Безплатен обяд няма  Peace
Безплатно е сиренцето само в капана за мишки Laughing
"Безплатното" образование се осигурява благодарение на бюджета, който се пълни от данъкоплатците  и всеки го пълни според възможносттите си. Радвам се ,че се отказахте да говорите за сивата икономика , за двойното счетоводство и прочие , защото не виждам тези негласни подозрения да са основание една група хора/деца и родители/ да бъдат дискриминирани относно осигуряване на средства за образование.  За сивата икономика и други данъчни нарушения си има данъчни и прокуратура да се грижат за тях, нелогично е на това основание да се нарушават права. Песните "ми те богати нали затова са богати да плащат" са абсолютно несериозни когато предмет за обсъждане е една определена несправедливост, която би трябвало да се поправи с новия законопроект.
 Съвсем елементарно: това , което се полага на моето дете си го искам за моето дете,  най-добре с ваучер  Peace

Последна редакция: вт, 21 фев 2012, 19:08 от Shumi

# 354
  • волно калдъръмче
"Безплатното" образование се осигурява благодарение на бюджета, който се пълни от данъкоплатците  и всеки го пълни според възможносттите си.
Според настоящата схема за държавни вземания някои са със свръх възможности и това не им пречи да плащат "наравно"  Wink с хора, които не са с такива.

Радвам се ,че се отказахте да говорите за сивата икономика , за двойното счетоводство и прочие , защото не виждам тези негласни подозрения да са основание една група хора/деца и родители/ да бъдат дискриминирани отностно осигуряване на средства за образование.
Съвсем не ви подозирам в неетичност и неспазване на закона. Но не може да отречете, че това, което съм написала не е факт. Сега, ако повторите, че това не ни влиза в работа и да не гледаме в чуждите канчета, че има кой да се грижи за тях...  
За сивата икономика и други данъчни нарушения си има данъчни и прокуратура да се грижат за тях, нелогично е на това основание да се нарушават права.
мога само да се плесна по челото и да кажа: мдаа, много справедливо!  

Песните "ми те богати нали затова са богати да плащат" са абсолютно несериозни когато предмет за обсъждане е една определена несправедливост, която би трябвало да се поправи с новия законопроект.
Нека богатите да стават повече! Това бих казала по въпроса. Ама не само на кесия, ами и по сърце!

Последна редакция: вт, 21 фев 2012, 19:23 от Саморая

# 355

Нека не обръщаме дискусията в борба на идеологии...Диалектиката не е обект на настоящата тема.

По същество/ писала съм го и преди/: Детето ми е в ЧУ, но не съм мутреса, не съм в сивия бизнес, мъжът ми не е съмнителен бизнесмен...карам стар автомобил и живея в блок...Ние сме средностатистическо семейство...родителите от класа на детето ми / поне тези, които познавам/ са като нас...

Вече втора година предвидените пари за задължителното безплатно образование на детето ми, не отиват за него..Щом този ангажимент е разписан от държавата, като едно от основните права, нима не е справедливо да претендирам за него?

Последна редакция: вт, 21 фев 2012, 20:05 от ellis

# 356
Колко се радвам, че има кого да попитам ...
1. Дали "парите ще следват детето" още от тази есен, че сме 1-вокласници.
2. Дали ще паднат малко поне такците на частните училища?

# 357
Дали ще от тази есен, зависи от това дали Проектозаконът ще стане Закон. Зависи и от това, дали ще се спишат навреме преходните и допълващи разпоредби , зависи и от това, дали тези средства са предвидени в Бюджета...За таксите: може и да  паднат,но  това зависи от редица условия/ част от които изброих/

# 358
  • волно калдъръмче
Нека не обръщаме дискусията в борба на идеологии...
Да, права си - това е борба на ниво финансови интереси и е добре да остане такава според вас, но много хора не са на това мнение. Само не разбрах защо се бъркат идеали с идеологии.

# 359
Идеалите, в частност идеалът, формира идеологията, прави я достъпна, лесно обяснима, мечтана...Никой не твърди, че" идеология ' е "лоша дума"... Simple Smile

Няма да участвам в безсмислен спор...Затова не искам да знам защо всъщност  ни делиш на Ние и Вие?
Ако има какво ценно да споделиш по темата, можем да дискутираме...

Общи условия

Активация на акаунт