"Парите следват детето" 2

• 51 320
  • 1 165
  •   1
Отговори
# 825
  • София
много внимателно прочетох стенограмата, която тук е пусната. Не разбирам защо е това подозрение в нечистоплътност. То си стана ясно - имало е някакви уговорки с общините (интересно, че общините ще трябва да финансират частните градини и евентуално частните училища, обаче на прекия въпрос "има ли пари", с половин уста се призна, че няма пари. е, за какво говорим тогава?

# 826
Как за какво говорим? Пари няма-действайте.

# 827
На мен пък точно това обяснение "Няма пари" ми изглежда идиотско, защото ако родителите преместят детето от частното училище в държавното, тези пари ще трябва да се появяват в бюджета на държавното училище. Освен че държавата ще трябва да даде тези уж липсващи пари, тя евентуално ще загуби ДДС и данък печалба от намалените обороти и печалба на частните училища.

С две думи - според мен това, че някой не иска да даде парите за образование на всички деца, не означава, че тези пари ги няма.

# 828
  • София
за местенето - колкото и деца да се преместят от частното в държавното, те са малко системата може да ги поеме финансово. Не вярвам да очакваш едни пари да стоят на една сметка и само да чакат изведнъж всички деца от частните градини и училища да прелеят в държавните. Вероятността за такова нещо е клоняща към нула.
 За ДДС-то - частните училища и градини са регстрирани като търговски дружества и оперират като такива, т.е. те работят с цел печалба, а не са организации  с идеална цел. Следователно, щом трябва, си плащат и ДДС, и даанък печалба и всичко.

# 829
Просто мисля, че държавата (правителството) разчита в приходната част на бюджета си на постъпления от данъците на родителите с деца в ЧУ (и от самите ЧУ), а в разходната си част бюджетът е направен с презумпцията, че в България ще има Х на брой деца в ЧУ, за които държавата няма да отделя пари за образование.  

# 830
[
Цитат
quote author=Obsolete link=topic=629271.msg21591180#msg21591180 date=1333285543]
Просто мисля, че държавата (правителството) разчита в приходната част на бюджета си на постъпления от данъците на родителите с деца в ЧУ (и от самите ЧУ), а в разходната си част бюджетът е направен с презумпцията, че в България ще има Х на брой деца в ЧУ, за които държавата няма да отделя пари за образование. 
[/quote]

smile3521 Те това го правят не само за образованието, но и за всичко останало. Всички ние плащаме здравни осигуровки, но много от нас, говоря за себе си, ходим при доктори които не работят със здравната каса и си плащаме.

# 831
  • София
то пък, да си само ти! Всички го правим, защото на никого не му се мре, нито му се гледа близъък да умира пред очите му, без да е обиколил всички възможни лекари с всички възможни плащания.

# 832
В приходната част на бюджета се разчита на всички, независимо дали имат деца или не.
По презумпция ЧУ се заплаща при случай, че има осигурено такова държавно т.е. счита се, че е за богати родители и, че е твърде по- качествено.
В една социална държава не може да се дава по равно и да се получава така.
Въпросът е, че сме достатъчно бедни за да може да даваме за общото и съответно да използваме частното.На практика даваме минимума да може да живеем, учим и възпроизвеждаме.
Останалото всеки го поема индивидуално, ако има тази възможност.
Казано на кратко осигуряваме "червения кръст".

# 833
Цитирам стенограмата:
"Ние казваме, че не финансираме частното училище, но това е принципът парите следват ученика и наше конституционно задължение е да осигурим до 16-годишна възраст достъпа до училище. След като ние частично финансираме българските училища в чужбина, мисля че имаме задължения и към децата на територията на нашата страна.
.....
Проектозаконът е съгласуван с програма „2020”.!

Става въпрос за програмата на ЕС за образование 2020! Тя има вид на рамка и в този си вид си е задължителна! Ние сме последната държава, която не субвенционира ЧУ в размера на или по-малко от финансирането на ДУ!
От тази стенограма се вижда, че мрънкат, мрънкат и хич не им е приятно! Да, пари няма за нищо, но става въпрос за конституционно право от една страна и за Европейска рамка от друга страна! В крайна сметка, правителството е в състояние да шикалкави за Конституцията, но в никакъв случай не му се отдава да шикалкави за европейска рамка! Европейските рамки стоят над конституцията и всички закони в ЕС държава, има задължение за приемане на съответен закок в определени срокове! Ако това не се случи, рамката придобива статут на закон със всичките си недостатъци, тъй като е твърде общо приета, за да е хубав закон! А не се ли случи в кратки срокове, идват глобите - тъй солени, че направо обезмисля спестените парички от неприемането на този специално закон навреме! Само дето ще отидат паричките в ЕС, а не пак за образование!
Пак цитирам:
"Задавам следният въпрос – първо, експерти от финансовото министерство, когато обсъждахме този въпрос, смятаха, че трябва да го въведем при това от тази година."
Ми те финансовите експерти могат да смятат и после пак ще има реплики :"Не искам да казваме, нали ви казахме, ама - нали ви казахме!"
В крайна сметка едно толкова ясно право - конституционно и евопейско, не може да не бъде признато, защото няма пари! Няма общо - правото трябва да бъде признато, независимо от финансовата ситуация на държавата! Иначе има дискриминация!

Наистина е много жалко, защото България  в крайна сметка, аз не мога да я нарека правова държава! Огорчението ми е голямо, не заради помощта, (така или иначе ние няма как да я ползваме), а заради безправността, която цари! Тази стенограма ми показа още веднъж безсилието на управляващите и най-вече невероятната им дилетантност!
В крайна сметка ще има субвенциониране на частните училища, дали сега, дали 2016, щом ние не сме в състояние на недискриминационна политика, ще ни го наложат отвън (ако изобщо има ЕС до тогава де  Mr. Green)!
Това, че 2016 БГ щяла да бъде по-богата - само дето се чудех, дали да заплача или да се смея!
Точно тогава 1000 лв. ще са като 100 и дет се вика, "айде нема нужда"!  Confused
Но тия хора да си го говорят тия глупости лице в лице - направо не е истина!

Бо, само защото членовете на правителството не могат да изговарят думата "субвенциониране" и използват "финансиране", не значи, че признават каквото и да било! Правилният термин от проектозаконовия текст е субвенциониране! Честно казано, подозирам, че някой министри не знаят разликата на тези два термина  Mr. Green!

Снежа63, от кой законов текст ти извеждаш "презумцията", че "ЧУ се заплаща при случай, че има осигурено такова държавно т.е. счита се, че е за богати родители и, че е твърде по- качествено"!? newsm78

# 834
Рила, а ще обясниш ли каква е разликата между "субвенциониране" и "финансиране"? Аз не съм министър, нито се занимавам с финанси, така че не ме е срам, че не знам, но обичам да научавам по нещо ново.   Peace

# 835
Субвенцията е целева субсидия. Не знам обаче какъв е проблемът да се казва, че държавата финансира ЧУ, вместо че ги субсидира/субвенцира.

# 836
  • София
ако кажат "целева субсидия", ще изглежда още по-неприемливо за хората. същата работа е като със "заместващо майчинство", което си е чисто сурогатство.
До двайста година има още осем години, дотогава нищо не се знае, може и никакви частни училища да не останат покрай тази криза. Сещам се  за реплика от Столичани в повече "Тя, Европа ще фалира, ти албуми ще й продаваш". Wink

# 837
"Тя, Европа ще фалира, ти албуми ще й продаваш". Wink

Анджък!  Wink

# 838
Снежа63, от кой законов текст ти извеждаш "презумцията", че "ЧУ се заплаща при случай, че има осигурено такова държавно т.е. счита се, че е за богати родители и, че е твърде по- качествено"!? newsm78
В същия в който пише, че не се заплаща.
Държавата финансира държавните учреждения, а където има частни с държавно финансиране, парите се връщат с лихви.
Държавата е задължена да осигури образование, ако не си доволен е твой проблем.
Същото се отнася и за здравеопазването.

# 839
В същия в който пише, че не се заплаща.
Държавата финансира държавните учреждения, а където има частни с държавно финансиране, парите се връщат с лихви.
Държавата е задължена да осигури образование, ако не си доволен е твой проблем.
Същото се отнася и за здравеопазването.

Може ли още веднъж да го повториш, но по-бавно?
Къде се връщат пари с лихви и как това че пише, че държавата е задължена да осигури образование изключва ЧУ?
И какво за здравеопазването? Някакъв успешен модел ли сме постигнали?

Общи условия

Активация на акаунт