"Парите следват детето" 2

• 51 320
  • 1 165
  •   1
Отговори
# 915
  • София
изобщо не ме интересуват журналистическите трикове. Написах, че този филм вече сме го гледали преди двайсет години с детските градини и със сгради на училища.

# 916
Ех, мила, а ти защо реши да напишеш, че ще го дават на ФЛ? Явно нещо лично имаш към това училище специално  newsm78!

"С уговорката, че решението не е взето окончателно кметът на район Надежда Димитър Димов заяви, че няма как при 260 ученици да се поддържа цялата сграда. Янакиева призна, че децата са малко, но това е заради демографската криза от 1996 година. Тя отхвърли и другата критика на кмета - че щатът е раздут. По думите на Янакиева колективът е абсолютно оптимизиран. Кметът обаче е категоричен, че няма как двете училища да се помещават в две различни сгради, защото продължават да се трупат задължения. Димов допълни, че освен че е назначил финансов одит, тази седмица ще поиска оставката на директорката на 153-та гимназия Мая Куцарова:"
http://ultrasloko.com/forums/viewtopic.php?t=4888&sid=14fce2 … aa834ebb9318de403

Това е някакъв локален проблем, малко деца, имат непогасени сметки, общината питала сама асоциацията на ЧУ и казали били, че има принципен интерес! Та ФЛ даже не е член на тази асоциация!  ooooh!

Андариел, мисля, че е време малко да си дръпнеш спирачките! Все конспирация виждаш, все е ясна работата! Имаш определено негативна настройка виждам аз към ЧУ, но си проверявай тезите и фактите по-внимателно, защото ти конкретно настройваш в момента абсолютно безпочвено. Не е важно да имаш 10 хил. поста, а какво конкретно пише в тях!

Изобщо какво лошо има да се даде училище под наем на частно такова! Нищо! Вниманието трябва да се съсредоточи върху това, да се даде под наем на пазарни цени и наемът да отива за образование, а не да го прилапва общината! В случая ако двете училища се обединят и някой дойде да им плаща 300 - 400 хил. годишно наем от едната сграда, ще се подобри базата на другото училище, ще има пари за кръжоци, материали, компютри и т.н.! И трябва договорът да е направен така, че наемателите да се изнесат, когато има нужда от базата, а не като при ДГ се получи!
Ето това е правилния фокус, а не да крещим като червени бабички "мръсните гнусни частници"!

# 917
  • София
Рила, не съм расла с последния дъжд. Нещата винаги стават по един и същ начин или с малко вариации. По-скоро ти трябва да дръпнеш малко спирачките, щом опря до "мръсните гнусни частници".

# 918
това си е наследство в БГ съзнанието още от соца - щом е частно, значи е лошо, "частник = изедник капиталист"...
Рила изчисленията ти са верни в общи линии, само не видях цената на времето на човека, който ще се занимава с детето да го води до училището, плувния басейн, езиковия курс и вс. останало. Малкият ми син завърши държавна гимназия, но това не му попречи (нито му помогна...) да бъде приет медицина  Wink

# 919
E, не трябва толкова лично да го приемате г-жи. Без да се задълбочавам по принцип и двете сте прави - в България всичко се деформира, но при всички положения частното е по добро като организация от държавното.

Това че сме последни във всяко едно начинание говори само за себе си. Разликата между България и другите държави от бившият соц непрекъснато се увеличава особенно в качеството на живота. Образованието е също качество и за този дяволък (отлагане до 2016) ще си платим както винаги двойно.

# 920
Аз го приемам лично, защото съм избрала училището за децата ми не само заради отличната учебна програма и здравото учене, а и с морален поглед! ФЛ се управлява от "Асоциация на родителите", а учебната част е към Министерството на културата във Франция, откъдето изпращат учители и директори по учебната част! Административната част се движи от родителите! Няма политически интереси или делавери, има концентриране върху ученето! Ако управляващите училището биха били делавераджии някви, би се отразявало на цялостната атмосфера и отношението на децата и би било морален проблем за мен, децата ми да са там!
Освен това публично изразени слухове и клевети, променят и отношението на хората към дадено училище! Естествено хората помнят такива зрелищни неща като стачка на децата и т.н., и какво би им останало в главите - ФЛ са някакви гадняри, дето искат да им вземат на дечицата училището  Crazy!
Затова и аз публично отхвърлям това твърдение като неистина, а може би (зависи от мотивите на Андариел без опорна точка да включи името на това училище) и клевета!
И вместо да се извини за "заблудата" си, тя отваря  smile3514 ей такава уста! Аз имам причина да защитавам училището, нейните подбуди - не ги знам! newsm78
Защото има определено негативно изградено мнение за ЧУ и се е случвало деца да пострадат и да бъдат бити от връстници, защото са от ЧУ! И да не мислите, че не чувам коментарите на съседи от улицата, нали до нас има ЧУ!

Фри, сложих по 2лв. на час за придружаване на дете по занимания - за транспортна карта 50 лв и за придружаване още 50 на месец! Много е условно, но смятах, че не може да се намери детегледачка под 2 лв. на час, а мин. заплата е 290 лв. вече май - там някъде се връзва!

# 921
В момента у нас се наблюдава тенденция да се дават средства само по държавни инициативи и ПО ВСЯКАКЪВ начин да се спъва частника. Това е основната причина нещата да не вървят-всичко зацикля на бюрото на добре материално стимулирания държавен чиновник, който не си върши работата защото никога няма да бъде уволнен. Заплатите в държавния сектор вече надвишават тези в частния и частния сектор затваря.  Добре де но така пътят е ясен-фалит.
 И има и още нещо-тази тенденция не е нашенска само. Същото нещо се наблюдаваше в Гърция-всички бяха станали полицаи, пожарникари, учители, социални работници, а хора, които да работят за собствена сметка и да генерират продукт няма. Знаем какво се случи там. Вече взимаме безконтролно заеми и с тези пари ще се генерира нова и нова администрация и накрая всички знаем какво ще стане-парите ще свършат и държавните чиновници ще хвръкнат на улицата и който управлява тогава д--е да му е яко. Но да ви кажа честно чакам този момент с нетърпение.

# 922
Частното образование при всички случаи трябва да е по- добро от държавното.
Държавното образование е за хора които не могат да си позволят да плащат сумата.
За съжаление ние сме болшинството там.
Средната класа / ако има такава/ при заплата средна за страната 450лв. ще осигури 800 лв. на месец на едно дете само за образование, не ми е известно кога, но не в близко бъдеще.
Да искаш осигуряване на средства от данъци на работещи със средна заплата 450 лв. само за образование или по- точно подпомагане на ЧУ е меко казано нелогично.

# 923
Рила, няма да съжаляваш, изборът ти е добър, успех  Peace
С 2-та лв на час обаче бъркаш според мен, но и това не е по темата.

# 924
Средната класа / ако има такава/ при заплата средна за страната 450лв. ще осигури 800 лв. на месец на едно дете само за образование, не ми е известно кога, но не в близко бъдеще.

Само не ми е ясно къде набутахте човек с доход 450лв в средна класа. Т.нар. "класи" се определят според компекс от показатели, основният от които е доходът, а не например само според образованието. И един примерно висшист (лекар, инженер, икономист и т.н.), ако работи за 450 лв, в никакъв случай не може да се нарече "средна класа", независимо от образованието си.

Съгласен съм изцяло с казаното по-долу от Герри. Тази тенденция се наблюдава от около година, година и половина. И проблема е, че не се създава благоприятна среда за фирмите. Изобщо не виждам как 2016г. ще е по-богата държавата, че да извади тези пари за ЧУ-тата и ЧДГ-тата.

# 925
http://www.omda.bg/institut/niki/Sredna_klasa.htm
Дефиниране на средната класа.

# 926
Само не ми е ясно къде набутахте човек с доход 450лв в средна класа.
Хора със средна заплата за страната.
 Така звучи по- добре. И?

# 927
Снежа63, преди 2 страници ме питаш тази глупост дали аз съм си я измислила-НЕ. Цитирам.
Rila, отново конкретна, точна, ясна. И при ДГ се получава нещо подобно- като дадеш пари за нов килим, за нови кревати, за пердета /щото старите не са в тон/, за тол.хартия, вода и т.н.т. то стана същото.Като платиш и измислените допълнителни занимания.....учи ли се чужд език с 30 деца за 30 мин. два пъти в седмицата?! Права си.
 Герри, точно това е една от най-големите спънки за всичко- Негово величество бюрократа, който унищожава всичко.
Защо ли след толкова преговори с БАЧУ, с родители, след медиини изяви, се отказаха от "парите следват детето"?! 2016.....дали пак те ще са на власт?! Отново нефелна работа! А какви изисквания измаше от МОМН към ЧДГ и ЧУ......просто си нямате на идея. И преди някой да отговори-"трябва контрол".....то и сега има в лицензираните, утвърдени частни заведения. Даже в някои ДУ и ДГ няма толкова./просто всички директорки на ДГ, си пият кафето с инспекторките и без думи са се разбрали да не си създават проблеми/. Идеята беше и да сложат ръка на елитните ЧДГ и ЧУ, но.....нещо се уплашиха.
За закриването на училището в Надежда-и аз съм на мнение, че медиите понякога преекспонират нещата. Дали знаем истината?И ако това училище няма деца и се руши...не е ли по-добре да се даде на ЧДГ или ЧУ, вместо да се обитава от клошари?

# 928
Ето една хубавка статия за средната класа! Твърди се, че доходът е между 1500 лв и 8000 лв. месечно!
http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2012/02/17/1 … _nevidimite_hora/

Фри, сигурно ще аргументираш, че трябва да се вземе по-голяма ставка от 2лв. на час при смятането на opurtunity costs (между другото - има ли българска дума за това? - алтернативни разходи става ли?). Отчасти съм съгласна, но взех възможно най-ниската ставка, все пак е неквалифициран труд и исктински вярвам, че би се намерил някой студент/ка да го работи това за тези пари! Все пак продавачката в нашия "Плод и зеленчук" получава 2,16 лв. на час  ooooh!, така че да приема по-висока ставка може да бъде основателно "атакувано"! Иначе ако родителят излиза от работа, та да кара детенце на английски например - тогава "алтернативните разходи" може да са още по-високи!

Герри, добър пост, има я тази проблематика засилено напоследък, да !

# 929

Благодаря за линка. Не бях задълбавал чак толкова в понятието. Явно сериозно не съм в час! Simple Smile
Мислех, че средната класа се определя според начина на живот, това, което може да си позволиш, а това е пряко свързано с дохода.  newsm78

Общи условия

Активация на акаунт