Съвети за университети в Шотландия

• 129 180
  • 822
  •   1
Отговори
# 660
Привет от Глазгоу!
Мами, градът е много красив,особено района около унито,много зеленина,времето е добро за сега...от време на време ръми и си трябва чадър непрекъснато.Краката ме болят от препускане по задачи. Сметка в банка се открива лесно и бърьо,всичко е организирано добре засега....кампусът е огромен ,но като понаучат кое къде ще се ориентират по-бързо...хотата са отзивчиви и вежливи.В общежитията е топло..включително и фърхил. това за сега.Ще се опитвам да се включа поне още веднъж.

# 661
  • някъде из облаците
За здравните осигуровки - взимат си удостовериние от университета, че са студенти и като си дойдат през ваканцията, превеждат го и го занасят в НАП (повечето май така процедират)или пък вие го носите, до сега не са ми търсили пълномощно в НАП, като оставях удостоверението на голямата. Тези здравни осигуровки не са им нужни във Великобритания, след като имат адресна регистрация и като студенти при тях е безплатно здравеопазването, дано не им се налага да ползват. Аз занесох на голямата удостоверението чак юни месец и беше с прекъснати здравни права ( беше си го забравила, после докато го изпрати, аз преведа и няколко пъти ходих и не ми се чакаше на огромни опашки и се отказвах), възстановиха ги веднага и нямаше никакъв проблем.

За лекар от университета ще им кажат за кое GP могат да се регистрират. Всичко ще им се обясни - къде да си открият сметки, как и къде да се ригистрират за GP , даже и лекция може да им изнесат как да си пазят вещите и да не ги оставят без надзор, и да не се оставят отключени стаите в общежитията, поне при нас имаше такава.

aledora , браво за включването   bouquet, успокои малко мамите, че се притесняват повече от децата. Успех в следването на дъщеря ти.

Последна редакция: вт, 11 сеп 2012, 22:12 от valha

# 662
  • Варна
aledora, ще чакаме и следващите включвания  Peace Дъщеричката  ,сигурно е доволна от обстановката  Hug А в коя банка открихте сметка и какви документи ви искаха? Приятно изкарване в Глазгоу.

# 663
За Глазгоу удостоверението, че са студенти го разпечатах аз от My Campus - сина ми ми каза къде да вляза и какво да направя. Преведе го заклет превод и го занесох в НАП. И оттам започна голямото лутане. Като казаха, няма крайна дата завършване - чудят се каква причина да измислят само и само да не признаят осигуровките. В крайна сметка си представих уверението в НАП със съпроводително писмо, в което исках писмен отговор за това, че няма да се признаят осигуровките и оттам мислех до централно управление на НАП в София да изпратя нещата, но нямаше какво да ми отговорят и ме извикаха и го въведоха осигурен до 31.12.2013 г. - както не можеха да го въведат без крайна дата и изведнъж го въведоха за 2 години напред. Така тази година няма да имам грижи с осигуровките, чак догодина.
Не знам в по-предни постове дали писах, но миналата година точно на 08.12., когато голяма част от студентите имаха изпит имаше някакъв много силен вятър и този ден беше обявен за неучебен и неработен, поради лоши метеорологични условия. И който имаше изпит на този ден беше отложен за първата седмица от втория семестър - в първите два дни не, но от сряда нататък мисля, че беше.
А по-предната година в Глазгоу през декември е завалял сняг и цялата сесия е била отложена за началото на втория семестър.
Дано тази година няма такива изненади, че да приключат сесията децата и като си дойдат да си почиват и да не мислят за изпити.

# 664
  • Варна
Българските чиновници се държат така, сякаш ще плащат осигуровките на децата ни от собствения си джоб. Много се дразня ,защото разните му там цигани дето 1 стотинка не са платили на здравната каса ползват всякакво лечение безплатно и все са с големи права, пък за студентите в чужбина големи разправии. Ама това си е дълга тема.

А времето от година на година се променя все повече. Дано поне летищата не затворят, че да не си прекарат ваканцията по пътищата само.

# 665
Българските чиновници се държат така, сякаш ще плащат осигуровките на децата ни от собствения си джоб. Много се дразня ,защото разните му там цигани дето 1 стотинка не са платили на здравната каса ползват всякакво лечение безплатно и все са с големи права, пък за студентите в чужбина големи разправии. Ама това си е дълга тема.
Така е за съжаление, то затова и децата ни заминават в чужбина.

# 666
  • някъде из облаците
При нас и на двете удостоверенията са година за година, като си пише кога започва и свършва курса ( септември-юни), не ги дават за цялото обучение, защото не се знае дали ще продължат следващата година. Съответно осигуровките ги оправят до края на юни, а пък на малката една служителка ги оправи до август  newsm78, и все пак май имаше разлика в написаното, на голямата пишеше, че курсът ѝ завършва на 2 юни, без да е споменато коя година и колко има още да учи, а при малката пишеше, колко време е целия курс и от кога до кога е първата година.

Някои мами от миналата година се оплакаха, че са ги карали на всеки 3 месеца да носят тези удостоверения, защото по закон било така  #Crazy, еми преснимват си копие и на всеки 3 месеца ходят, май за София ставаше въпрос. Аз пък на тяхно място щях да отида преди да се прибере детето в България да го подам, за да му въстановят правата преди да се прибере, това е глупаво на всеки 3 месеца да ходиш и да се редиш на опашки, за да подаваш едно и също.

А за зимата, летищата  Mr. Green това ми е болна тема, по-миналата година повисяхме на Хийтроу, няма да казвам какви дни изкарахме и накрая дадохме 650лв. за нов билет за да се прибере за Коледа, та миналата година зимни билети само на БГеър, не исках и да чуя за други, а пък и прикарах малката да отиде при сестра ѝ, ако има нещо поне двете заедно да си висят,  Embarassed, луда майка, какво да ви кажа.  ooooh!, това не зависи от нас, но трябва да свикнем, че винаги може да има проблеми - и сняг, и вулкани през лятото, и стачки, но важното е живи и здрави да са.

Последна редакция: вт, 11 сеп 2012, 13:43 от valha

# 667
На нашето удостоверение пишеше начална дата 05.07.2011 г. и че е студент 1 година, крайна дата наистина нямаше и би трябвало в НАП да го впишат до 30.06.2012 г., а тази година щяхме да подадем за следващата година. А в случай, че прекъсне трябва да си подаде декларация образец 7 и да започне да си внася здравните осигуровки, ако ме го направи НАП да му търси сметка защо не е спазил закона. Според мен няма как всеки да поставя условия на университета какви удостоверения да изготвя, особено както е в България във всеки град има различни изисквания. Ама наистина - това е дълга тема, такава ни е оправията.

# 668
  • някъде из облаците
Така си е, права си.  Служителката, при която беше попаднала малката, ѝ казала, че ще ги оправи до края на август, за да може като си дойде декември  да не е с прекъснати ЗО. Явно си е до Човек, много се учудих, че някои са ги карали на всеки 3 месеца да носят една и съща бележка, което е безумие според мен, хайде при вас не е имало краен срок, ама при тях newsm78.

# 669
за сега направихме пълномощното , като ида в Нап ще разкажа какви закони важат в Търново , защото явно навсякъде са различни .

# 670
Привет от Глазгоу!
Мами, градът е много красив,особено района около унито,много зеленина,времето е добро за сега...от време на време ръми и си трябва чадър непрекъснато.Краката ме болят от препускане по задачи. Сметка в банка се открива лесно и бърьо,всичко е организирано добре засега....кампусът е огромен ,но като понаучат кое къде ще се ориентират по-бързо...хотата са отзивчиви и вежливи.В общежитията е топло..включително и фърхил. това за сега.Ще се опитвам да се включа поне още веднъж.
Ех, мила, ти забрави, че детето ти е с кипърско гражданство все пак! Да не забравяме, че Кипър е бил под английско робство...а България....Малко по-настойчиви трябвало да са българите, за да си открият сметка, но с повечко упорство и това ще стане. Иначе и дъщеря ми е много възхитена от града, а във Фърхил парното работеше. Стаята ми хареса, свежа и приятна е. Самостоятелна, банята е също хубава. От другата седмица ще започвала да готви...е това ще е вече интересно!

# 671
Току-що взех билет за осми януари от Букурещ до Глазгоу с прекачване на Хийтроу-150 евра излезе. Предишните дни беше по-скъпо, някаква промоция ли улучих, не знам. Само до Лондон беше дори 85 евра, ама хайде да не е с автобус, че ще е зима все пак.  Дано да е хубаво времето!

# 672
Току-що взех билет за осми януари от Букурещ до Глазгоу с прекачване на Хийтроу-150 евра излезе. Предишните дни беше по-скъпо, някаква промоция ли улучих, не знам. Само до Лондон беше дори 85 евра, ама хайде да не е с автобус, че ще е зима все пак.  Дано да е хубаво времето!
Много хубаво , дано наистина да нямат сняг там и да пътуват спокойно децата , аз покрай притесненията за заминаването не се бях замисляла за снега а и някак си съм приела , че в Шотландия не вали много сняг .

# 673
На много добра цена е билета bvelikova72 . Наистина си ви е благословия близостта до летище Букурещ.

peti71   в Шотландия наистина не вали много сняг, ама аз се плаша за придвижването през зимата в България от град до град за летището.

Ама хайде сега - далече е още.

# 674
  • някъде из облаците
Привет от Глазгоу!
Ех, мила, ти забрави, че детето ти е с кипърско гражданство все пак! Да не забравяме, че Кипър е бил под английско робство...а България....Малко по-настойчиви трябвало да са българите, за да си открият сметка, но с повечко упорство и това ще стане. Иначе и дъщеря ми е много възхитена от града, а във Фърхил парното работеше. Стаята ми хареса, свежа и приятна е. Самостоятелна, банята е също хубава. От другата седмица ще започвала да готви...е това ще е вече интересно!

Ако детето има проблем с откриването на банкова сметка, нека да отиде в друг офис на банката. Не е до гражданство, а е до офис на банка. Обикновено в офисите около университите повечето студенти си откриват сметките и е нормално да не могат бързо да ги обработят. При голямата беше така в единия  ѝ казаха , че ще стане след 1 месец всичко и я моткаха, да не казвам и на какви опашки е чакала, накрая отиде в друг  офис на същата банка, подаде си документите за нула време и след 2 седмици ѝ беше готово всичко. Малката също отиде в офис, който не е в университета и за 1 седмица имаше всичко.

Общи условия

Активация на акаунт