Коледа 2011 - тема 5

• 58 625
  • 389
  •   1
Отговори
# 240
  • София
Днес ги отворих да пакетирам подаръците и открих че са овлажнели. Миналата година не съм имала такъв проблем. Сега ги наредих в чиния и ги покрих с капак за торта. Има ли опасност да мухлясат? На някой случвало ли му се е такова нещо и как да ги оправя? Confused
Според мен абсолютно нищо няма да им стане. И моите някои леко се овлажниха, примерно меденките някои се бяха залепили една за друга, а на рохличките плътно им полепна пудрата захар, но уверявам те - на вкус са идеални Hug Даже не ми е хрумвало да го третирам като проблем. Нещо с толкова захар трудно мухлясва, не е като да е хляб. Кекс съм държала в плик със седмици, ставаше все по-хубав Crazy Курабийките с мас също.

Красоти публикувате, красоти....И моите скромни подаръчета станаха много красиви Flutter Госпожите бяха очаровани!

Аз слепих вчера линцерите (по рецепта на Нудел) със сладко от къпини, днес вече са започнали да омекват, много са вкусни! Стават ми фаворит. Имат само един недостатък - малко са на брой, така че тази вечер забърках още една доза и утре сутрин ще ги пека.

# 241
  • София
Момичета ще правя марципан Варна. Моля ви , обяснете ми кога се слага сладкарската боя?

# 242
Margherita09 ,благодаря ти много   bouquet

# 243
  • всеки тежи на мястото си, та и аз ...
Белинда, благодаря за успокоението, че няма да им стане нищо за овлажнелите ми линцери.   bouquet За всеки случай ги наредих в плато, покрих с памучна кърпа и ги оставих на доста хладно.

# 244
  Здравейте неуморни помощнички на  Дядо Коледа!
  Аз не съм се включвала през целия творчески сезон и петте теми , но се наслаждавах на всяка публикация , на всяка стара или нова рецепта и съвет! Благодаря , че не пестите от времето и ентусиазма си и споделяте опита и вдъхновенията си!

Весела Коледа и пожелания за много здраве на вас и всички около вас! Усмивки , любов, късмет и успехи там , където са ви нужни!

Ето и моите Коледни приготовления за тази година:

И линк към останалите снимки:

https://picasaweb.google.com/108616958419970965535/December2011# … 89493167330015938

Последна редакция: сб, 24 дек 2011, 10:56 от Dina767

# 245
  • Бургас
Записвам се с едни шоколадови меденки и ви пожелавам Весела Коледа !  Hug

# 246
  • Тракийка в Софийското равно поле....
Днес отварям казус:

Каква питка ще приготвите за довечера? Рецепта, оформление!

Лабрекс  Flutter Mr. Green

Бъдни вечер е  Hug Heart Eyes

# 247
  • София
Аз ще правя содена. По традиция на Бъдни вечер се яде безквасен хляб. Ако не обичате содена, може да направиш с мая, но поне да е само с вода и брашно, без масло, яйца и мляко.
Содената питка се прави от вода, брашно, сода, оцет и олио. Рецепти в нета колкото искаш, затова аз няма да давам точни пропорции, и без това действам на око. Важното е тестото да е мекичко. Украсата отгоре правя от тесто само брашно с вода. Децата много се радват Simple Smile Правим кръст, грозд, ябълка...В средата правя една дупка за свещ, а в тестото скривам една паричка. И това е Simple Smile Не е така разкошна, като погачата, но и тя си има своя чар Wink

# 248
  • Балчик
Весели празници ви желая, момичета. Аз приключих снощи окончателно със сладките неща, като залях и баклавата със сироп. Вече обърнах подобаващо внимание и на ястията. Е,само днес остава да доукрася АКК.
Ореховият пастет е разбит, ястието на Зори се пече във фурната, продължавам нататък. Simple Smile

# 249
Татитт  Hug.
В момента машината за хляб меси тестото (модернизираме се  Wink) - замесвам тесто само от вода, сол, захар, олио, брашно и мая. Като втаса, ще оформя погачата с украси отгоре: овце в кошара, кокошки, рало...
Ще снимам и покажа.

Отделно ще замеся по-малка питка за късметите. Ние слагаме късмет за всеки плюс един за Св. Богородица. Довечера сме 9 души на трапезата - родителите ми, моето семейство и на сестра ми., т.е. 10 късмета.
Вие какви късмети наричате?

Следобеда ще украсявам АКК, много идеи в главата, много притеснения в стомаха. Стискайте палци и споделяйте идеи, дано ми се избистри концепцията.  Laughing
ДжеммаHug. Разбуних духовете с този АКК, публикувах снимка във ФБ, както и на другите ми сладки и сега валят питания за рецепти. На всички казвам, че рецептата е твоя и тогава я споделям.  Laughing

# 250
в коледната питка има само паричка. Късметите са в новогодишната баница. А на Богородица защо й е късмет? Simple Smile

# 251
Тити, зависи от кой край на Бг си.
При нас, в шопско, късметите се слагат в питата на Бъдни вечер. Наричат се - имоти, ниви, здраве, късмет, учение... Задължително първият къс се откъсва за Богородица - счита се, че тя е закрилник на дома и ще се грижи за това, което й се падне. После къшеят хляб с късмета се слагат на високо място в дома и стоят там до следващата Коледа.

# 252
... Задължително първият къс се откъсва за Богородица - счита се, че тя е закрилник на дома и ще се грижи за това, което й се падне. После къшеят хляб с късмета се слагат на високо място в дома и стоят там до следващата Коледа.

разбирам  Laughing при нас само цитираното се спазва.

# 253
Аз ги искам тези топчета със свинска мас, защото имам домашна мас и се чудя в каква вкусотия да я вложа.
Извинявай, вчера нямах достъп до нет...дано не ти е късно
1ч.ч св. мас, 2-3с.л пудра захар, 1яйце, на върха на ножа сода бикарбонат.
Брашно, колкото поеме, не се меси, бърка се с лъжица. Не прекалявай с брашното, че стават по твърди. Оформя с на топченце, вътре мушвам локум и ядка. След опичане се овалват в пудра захар смесена с 3-4 ванилии.
В последно време вместо да слагам ядка вътре в топчето слагам на едро счукани в сместа. Но преди да сложа брашното.

# 254
  • Варна, България
Поздравления за красотите, които сте направили!   bouquet
Тази година не ми остана време и за Коледа ще бъда със Забравените сладки - Не е истина каква вкусотия е!!! Това автоматически ми стана любима рецепта - хем лесна, хем невероятно вкусна.

Тъй като съм вече във ваканция, ще правя сладките за Нова година  Laughing и ще се похваля после  Wink

Весели празници!!! Бъдете здрави!

Общи условия

Активация на акаунт