АВГУСТовското човече пюренце май ще хапва вече!

• 37 550
  • 741
  •   1
Отговори
# 510
tsutseto , "отворихме си чакрите" Joy Joy
От тук си харесах следното, че да  въведа зелена капия:

Пюре от чушки и картофи - От шестия месец, Време за приготвяне: 30 мин.
1 чушка (опечена и обелена), 1 средно голям картоф, малко краве масло, 1 средно голям морков, стрък магданоз (ситно нарязан), 35 мл кърма или адаптирано мляко
Картофът и морковът се варят, докато омекнат. След това се изсипват в дълбок съд, прибавя се и чушката и се пасират. Добавят се млякото, магданозът и маслото и се разбърква. След седмия месец към това пюре може да прибавите и 1 ч. л. безсолна извара.

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=7750.0
http://vkuhniata.wordpress.com/2009/12/06/kids-oat-squares/ овесени блокчета имат 1 лъж. пшеница

http://vkuhniata.wordpress.com/2010/05/27/gluten-free-sugar-free-cookies/
Детски безглутенови бисквити без захар esma
 да, така ги направих. 4 лъжици елда, която смлях на брашно (като я изсуших предварително 1 час на 80 градуса във фурната) и 1 ябълка. Обърках, оформих пурички и ги сложих на хартия за печене. Станаха мекички, т.е. чупят се в малките ръчички, но все пак успя доста да изяде. "Рецептата" я видях някъде тука из форума, но не помня къде...

Иначе алтернатива на пюретата от круша и ябълка на пара-варени е ако се опекат направо с корите - мият се хубаво и се слагат с малко водичка на 200 градуса. После се остъргва месото на плода - според мен се запазват по-добре витамините, пък и на вкус са по-различни. Аз имам едни  български дребни зимни ябълки и круши - на тези, които ние хапваме им махам откъм дръжката с едно ножче семките, слагам една лъжичка захар и канела. На малчо без, ама ги пека в една тавичка - хем за нас десерт, хем за малчо папане.

С колекторчето много лесна работа, днес сутринта от раз взех урината, ама в наша поликлиника не го приеха в пликчето, та там на място го пресипах в тяхна чашка... мисля, че стерилността замина през прозореца...
Днес въобще на моя човек не му е ден - събудихме го рано. Обличахме го (о, ужас!), мъкнахме го при педито (мисля, че благодарение на нея ще намрази русите жени Mr. Green), ваксини, кръв... Че и чурата му закача... Забравих да спомена, че преди седмица му отвориха чурката... Беше отвратително изживяване. Беше почнала така или иначе да прокървява, но отдолу смегмата(?) беше почнала да зачервява пишата и по нейна препоръка я отворихме. Поне му мина на детето бързо - за 10 часа забрави че сме го  тероризирали. Сега колкото разбрах почти му е заголена - има още малко, за следващия път...

Забравих - щото наддаваме добре (гоним 9 кила само на кърма и около 120гр твърда храна на ден) тя ме юрка да давам повечко месни пюрета и да увелича обема на твърдата храна. До 190гр. пюре на обед, до 220 каша следобед, останалото - кърма. Каза да въвеждам глутена вече  -с овес да започна. Ако искам да давам фрешове можело дори мандарина или сладък портокал - да не били кисели, за да не го дразнят.

Малко ще си направя оглушки, че до 10 месец ми се иска да не замествам цяло хранене, а тези количества 190-220 много ми се виждат newsm78 Но ще почна полека да увеличавам твърдото - примерно по половин голямо бурканче на хранене обед и към 100 каша и плодово пюре следобед...

Последна редакция: ср, 29 фев 2012, 09:34 от knitter

# 511
knitter направо  newsm20
От къде ти идва този ентусиазъм да приготвяш разни работи.Трябва  да се засрамя,голяма мързелана съм станала.

# 512
Здравейте момичета!

Днес черпя   cook newsm38 . Моята малка голяма любов става на половин годинка! Simple Smile Това са най-прекрасните и най-бързо изминалите 6 месеца!
И да ви се оплача. Вчера изживях кошмар. Алекс се събуди към 9 часа от сутрешна дрямка и започна да реве неистово. Съблякох го чисто гол и видях, че пишката му е леко зачервена. Тя все още не е отворена, но до момента проблем е нямало. Успокояваше се само в мен и затова го гушнах голичък. Докато чаках мъжа ми да се пребере, цялата ми блуза беше опишкана отпред. Закарахме го при джипито, което каза да правим промивки с тетра и да мажа с гентамицин. На въпроса ми защо чишка толкова често и по малко ми каза, че тъй като се напъва да ака/ беше леко запекан/ затова и пикае. След 2 промивка вече малко се поуспокои, но продължава да припиква. Чак одеве към 9.30 и сега вече не го прави. Днес сме на консултация при частния педиатър и ще видим и той какво ще каже.
Иначе Алекс не е фен на пюретата. Зеленчуковите ги яде, но от плодовите е отвратен  Shocked Мисля да започна да давам каша вътре с малко плод и да видим  Simple Smile
Много ми е сладък с този един зъб  tooth Вече се вижда като говори или плаче. Но пък като ме хапе боли и вече има следи от зъб по дистанционното и някои играчки.
Гледам снега в Пловдив взе да трупа, писна ми от тази зима! Sick
 Хубав ден на всички!

# 513
Успяхмее  Hug взехме урината в крайна сметка с памуче и приключихме с изследването. Сутринта се обадих до клиниката да питам дали може така с памуче в памперса и от там ми казаха, че нямало проблеми за това изследване. Капнаха точно 5 капки, но и това било достатъчно.
От клиниката отидохме на едно друго педи, на което повече вярвам и от там ни изписаха кремче за пъпките, кремчето е на А-дерма и вече сме намазани  Mr. Green, малко гадно мириша, защото има екстракт от овес, но веднага попива и аз го пробвам  Laughing

tsutseto от днес давам и аз месно пюре. Започна с пилешко на Хип 125 гр., половината с пюре от морков и картоф на Хип. Първо му дадох 2 лъжички само месно пюре, хареса го и после го смесих с картофа и моркова и имах малко останало със спанак от вчера и от него му дадох. Всичко си изяде  smile3501
Аз вчера му правих една комбинация от картоф чист на Хип, с домашно сварена тиква на пюре и 30 мл АМ. Всичко в пасатора и стана чудесно!!! Нищо общо с готовото на Хип.
Много често му варя тиква, защото от есента съм си отделила няколко хубави тикви и си ги държа на тавана специално за бебчо Simple Smile  та слагам малко тиква в някои готови пюрета и веднага се променя вкуса Simple Smile
утре мисля да давам био различни зеленчуци на Хип пак с малко домашна тиква Simple Smile

Да ви питам за препоръка моля Simple Smile Търсим си столче за кола и за сега не можем да се спрем на нищо. Очаквам препоръки Simple Smile
Благодаря Simple Smile

# 514
Здравейте, мами

tsutseto, моята мома е на 6 месеца и вече яде през ден зеленчуково пюре и половин жълтък, а на следващия ден месно пюре. Като цяло всичко ново минава време докато го прояде - така беше и с зеленчуковите пюрета, така стана и с месните пюрета. Но от една седмица насам вече изяжда по едно цяло месно пюре на обед, но пак зависи от пюрето. Много хареса Тиква с пилешко на Бебивита и Черен дроб със зеленчуци на Ганчев. Пробвах и Броколи с пуешко, но не и хареса толкова много. Прави ми впечатление, че харесва по-течните. А някои на Ганчев и на Хипп са едни гъсти, като желирани направо - тях не ги харесва.

knitter, супер рецепти си дала. Аз досега като правя зеленчукови пюрета не съм слагала магданоз или лук или някакви такива подправки, трябва да пробвам, може да станат по-вкусни. А относно захранването с твърдата храна и пюретата мисля че е заради желязото. До колкото съм чела в кърмата няма желязо, а запасите на бебета от желязо намаляват и се изчерпват към 6 месец. Ти не се ли притесняваш, че ако даваш само кърма, ще падне хемоглобина? При мен беше по-лесно това решение, защото така или иначе нямах кърма и едвам изкарах до 4 месец да давам по малко, но основно още от начало си бяхме на АМ, така че я захраних отрано.

Вчера бяхме на консултация - 7500, 68 см. Simple Smile Питах лекарката за глутена и тя каза направо като реша да давам глутенова каша. И аз я питах дали по няколко лъжички в началото, а тя каза че може направо да заменя безглутеновата с глутенова каша. Явно не е чак толкова сериозно това. А някъде четох, че като се започне с глутен, в началото трябва да се дава непрекъснато, за да може ако има някаква непоносимост да се разбере отначало и да се вземат мерки, защото иначе може да се прикрие и дълго време да не се разбере.

# 515
Юлетоо, ние си купихме Чиполино Версо, 0-18 кг
http://eshop.hippoland.net/products.php?product=%D0%A7%D0%98%D0% … D0%B8%D1%86%D0%B8

Когато купувахме, гледахме да е по-евтино. Обясниха ни, че е хубаво столчето за кола да си има собствена основа, защото са по-стабилни. И Чиполино Версо беше най-евтиното от този тип.

# 516
Семейство Флинстоун, мерси за линка, ще ги разглеждам и мисля още  newsm78
Забравих да споделя, че днес при това другото педи, при което бяхме ни каза, че по-добре да изчакаме с глутена. Сега да давам един месец месни пюрета и 1/4 жълтък през ден със зеленчуково пюре.... и като навършим 7 месеца и започнем 8мия тогава да започнем с глутеновите.
Като още искаше да уточни, че след 8мия месец трябва да въведа преходна храна, но за това до тогава пак ще се видим и ще ми се обясни Simple Smile

# 517
Да се опла4а от ка6ите на Nestle на прах - не се разтварят с вода или АМ... стават на бу4ки... ужасни са.... Аз купувах една оризова, по-едро смляна е и няма проблем с разтварянето, а тази на прах.... ooooh!
Ина4е на глутенови не сме, но мисля да купя и да по4вам да давам на бебка.... Местните пурета си ги хапва с апетит, даже малко масло добавям вместо зехтин. Въвеждам и нови зелен4уци, които не съм давала до сега..... С плодовете малко изоставаме, но има време и за тях... Тук на 6 месеца не ни взеха изследване на урина и кръв на бебка... а следва6тата консултация е 4ак в 9 месец.. newsm78 newsm78 Абе нямам думи как си гледат децата в ЕВРОПАТА.... Twisted Evil

# 518
Здравейте мами:) Ние вече сме 8365гр. и 71см. и вече хапваме и месни пюрета.
plazma честита ви половин годинка:)  ura

# 519
plazma,  честита месечинка:) живи и здрави,  и ние бяхме горе-долу тъй с пишата. К

Юлетоо, ние сме на бертони комбинирано столче - цената му е към 100 лв, важно е да бъде не само седалка, а да има и отстрани за ръцете и гръбчето. Имаше цяла тема някъде във форума, но истината е, че зависи какъв ти е бюджета. Ползвали сме и други продукти на бертони и сме доволни, мои приятелки са със столчето и нямат оплаквания. Само да си пожелаем да не изпитваме на наш гръб качеството на продуктите... А за тиквата си абсолютно права. Друго си е да му забъркаш пюренце картоф с тиква, тиква с банан, тиква с ябълка...даже с морков и пащърнак става...

Сем Флинстоун, днес ми съобщиха резултатите за кръв и урина и сме ок. От кърмата се усвоявало към 45% желязото (в пъти повече от адаптираното мляко). Пък и не го лишавам детето от други храни - давам вече месце, давам и елда, които са богати храни. И аз се притеснявах и затова започнах захранването към средата 5ти месец - но детенце си беше будно, активно, сучеше с апетит и имаше розови бузки... Въпреки че последния месец от бременността не ми достигаше желязо.

# 520
Юлето, разгледай в продавалника, има маркови, много хубави. Аз за баткото си взех от Джъмбо, но пак съм доволна - за по-големи. А за Далия взех на Премаман  с гръб на по-ниска цена от продавалника. Мисля, че и на Чиполино не са лоши.

Далия кашля ужасно и аз забавям въвеждането на храни, пие АБ детето, ужас направо.
Не съм пробвала и жълтък още.

# 521
  • Германия
Въпрос към ЛЛЛ
Ще започвам захранване до дни. Дотук сме само на кърма, около 6-7 кърмения на ден, нощното сама го махна. При положение, че искам да кърмя поне до годинка, пюрето след кърмене ли да давам? Има ли нещо специално, за да не ми намалее кърмата, да цедя ли (макар че скоро с Меделата изцедих 20-30 мл). Благодаря предварително!
Patita, прощавай, че отговарям със закъснение Embarassed На прав път си, при желание да се запази кърменето като основно "ястие", се препоръчва първо да се кърми и след това или между 2 кърмения да се запознава бебето с новите вкусове и консистенции. За да се запази лактацията просто е нужно да има редовно кърмене, гърдите сами се нагаждат към ритъма на бебето и произвеждат толкова, колкото бебето си е "поискало" стимулирайки ги чрез сукането. Има майки запазили доста време кърменето; въпреки че бебета им хапват доволно и често през деня. Цеденето не е показател за количеството кърма, едно е, че бебето може да изсуче много повече, друго, че и помпата, обстановката и самата нагласа на майката също играят известна роля. Спокойно би могла да оставяш бебчето ти да суче толкова дълго и често колкото иска и се насладете на моментите прекарани заедно с мъничето.  Hug

# 522
iglikalika, в продавалника съм  Laughing тъкмо пуснах някои подаръци, които няма да ползваме.
Има доста неща.
Скорошно оздравяване на Далия   bouquet

# 523
Момичета мерси за инфото.

Семейство Флинстоун ще го пробваме и ние това пиле на Бебевита.  bouquet
Iglikata бързо оздравяване. Praynig
Plazma честита половин годинка.Да сте живи и здрави newsm51,времето наистина лети.

За столчетата - вчера спрях на Малечко на околовръстното,че ми е близко да проверя.Лелеее ooooh! не знаех,че има столчета по 600лв.Тези дни ще по обиколя и на други места да разгледам, ще видя и тези дето ги споменахте.Искаше ми се да си купя кошарка за игра ако имате някакви впечатления споделете.

Лека от нас.

# 524
Момичета, днес прочетох, че соковете от цитруси не се препоръчват за деца под 1 година - предизвикват колики и диария, ако все пак се дават да е след 6-8 месеца и мах 50-60 гр на ден, разредени на половина с вода..... Също пишеше, че сокът от ябълка не е толкова полезен за децата, както се препоръчва от педиатрите, по-полезна е самата ябълка да се яде, отколкото сока...  Въобще соковете са нож с две остриета - уж съдържат много витамини и минерали, но са и опасни за хора с чувствителен стомах, както за бебета и малки деца.... Rolling Eyes
Не знаех например, че сока от бяло грозде бил много полезен, даже се давал при раздразнен стомах... newsm78
За въвеждането на глутена се препоръчва да се почне от 6 месечна възраст, а не да се оставя за по-късно (идеята е ако има алергия да се открие по-рано и когато бебето яде по-малко количество от храната). Първо се започва с овес и накрая пшеницата... Може да се дават и корички хляб за чесане на венците.. Аз давам на бебка трошички хляб като се храним и тя така лакомо ни гледа, че чак ми става жал... Облизва се милата и си ги хапва с удоволствие... Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт