Коледата на вратата чука,октомврийче сладко вкъщи гука!

• 25 425
  • 707
  •   1
Отговори
# 135
  • София
Айде и аз да се включа следпразнично. При нас празниците минаха добре, но нищо особено.. накък си не ми е толкова коледно, колкото ми се иска... не настроението ми.. а обстановката... Вкъщи не сме украсявали много, че всъшност не сме си вкъщи (несвършващ ремонт) а у баба ми. На бъдни вечер бяхме с наще. Беше си както винаги е било- традиционната постна трапеза с питата с парата и всички други неща, както традицията повелява. Майка ми беше украсила много хубаво апартамента, супер беше, но малкия нещо беше много неспокоен и така и неможах да седна спокойно на масата.
В коледната сутрин потеглихме към село да уважим и другата рода. Те всички са много мили хора и ми е приятно да се видим с тях, но там не беше никък коледно.... Нямаше украса, дори и коледен обяд нямаше така както аз си го представям.. по скоро всеки хапва когато свари.. нямаше я празничната атмосфера, подредената маса, да седнем всички заедно... но там си е така...Sad Все пак ми беше приятно, но ми се иска да усетя Коледа повече... А наще дори не се сетиха да ми звъннат за именния ден...  ooooh!

Надявам се догодина, когато вече трябва да сме си вкъщи, да ми е по коледно... Мъжът  ми явно не е приучен на Коледа, като се има предвид, че в тяхното семейство на бъдни вечерсе ядът пържоли  Tired..

Иначе Емо събра дебела пачка с пари от роднините... само майка ми се беше подготвила с подарък не под формата на пари... разни дрешки, които честно казано не ми харесват толкова много, но все пак се радвам на жеста и на единствения подарък за Коледа (не паричен).  Някък си хората вече не си подаряват подаръци а само пари (или само при нас е това...) Дори с мъжа ми сме си подарили избрани подаръци (той си избра неговия, аз моя)..

Ми това е...

Ох ама само се оплаквам ей  Crazy

Последна редакция: вт, 27 дек 2011, 11:28 от pow

# 136
  • Пловдив
pow, и аз се наоплаквах, но нали за това сме се събрали във форума, да си споделяме една с друга и радостите и неприятните моменти. Макар и виртуално, някак си ми олеква като се оплача тук. Знам, че ще намеря подкрепа и разбиране, когато имам нужда. И на мен много ми писна от несвършващия ремонт и стискам зъби. Още повече, че тук ми е трудно да обгрижвам и двете деца, а мъжа ми вечер не може да ми помага, защото работи през етаж от нас за да приключи уж по-бързо.
Вече не знам какво да му говоря, за да свърши по-бързо.

# 137
Хехе, нещо ми е смешно като се сетя колко ми беше тъпо по празниците.  Laughing
ГЛедам, че повечето сте си изкарали добре, което е похвално. Много хубави подаръци са получили бебоците, особено ме впечатли жабата на Съни, Али де.  Laughing Много е яка, ама почти 250 лв.  Shocked
При нас нищо интересно - и на Бъдни вечер, и на КОледа бяхме у свекърите, не съм фучала, мили хора са, но ми е много студено там. Аз вкъщи държа температура 23-24 градуса, у тях не знам дали имаше и 20. Те по принцип не включват никакви отоплителни уреди дори и през зимата - много чудни хора са, обичат да стоят на студено.  Shocked Само заради нас бяха пуснали парното ама мен това парно не може да ме сгрее. Умрях от студ и бързо -  бързо гледах да си дойдем вкъщи на топличко. Вчера и двамата с бебока бяхме болни - той кашляше и имаше сополи, аз по същия начин. На него му давам в момента само вит. С, а аз пих и Тайлол Хот. Мина ни точно за 1 ден.  newsm68 Днес и двамата сме добре, но казах на мъжа ми, че у тях вече няма да ходим с бебето докато не се стопли времето. Иначе всички получихме и си раздадохме подаръци, но откакто пораснах, нещо я няма тая тръпка. Може би защото сега аз трябва да се грижа за някои неща, не е като да си дете и само да чакаш подаръците.  Laughing
Но спокойно, очаква ме една още по-тъпа Нова година.  Laughing Ще сме си само тримцата, мъжа ми ще заспи рано-рано, че е изморен, абе като всеки ден общо взето. Все ми се ще да има някой от нашите, че са големи купонджии. По принцип на мъжа ми семейството са много консервативни и сериозни хора, сигурно затова техния син (и мой мъж) е толкова радикален - демек, целия се е пробил и с татуировки, един вид се бунтува срещу родителите си.  Laughing
Нашето семейство пък сме големи купонджии - майка ми въпреки 50-те си години може да танцува по цяла нощ, със сестра ми също сме големи фурии. Аз не съм толкова по танците, но пък много глупости и смешки мога да говоря. Липсват ми тия емоционални моменти, в компанията на свекърите е толкова скучно. Хайде сега малкия е много малък, но се замислям догодина да поканя някой от нашите - майка ми, сестра ми, брат ми. Само се чудя къде ще ги настаня да спят, но може и да не спят една нощ.  Laughing С тях ще ми е по-весело. Сега чакам да дойдат на гости след Нова година.
Малкия пак започна да не спи много, макар че не яде през нощта. Но пак едва ми се събират по 6 часа сън, а понякога не ми се събират. Много се чудя дали да не го захраня, макар че не знам дали положението ще се подобри.  newsm78 Ще питам педиатърката да видим какво тя ще каже. Той все още яде по 6 пъти на денонощие, а на кутията на Хумана пише, че от другия месец трябва да почне да яде 4-5 пъти. Чудя се дали ще стане това.  newsm78 Имам чувството, че никога няма да си намали храненията.

# 138
Hahaha,като сте почнали да се оплаквате и аз да се оплача от мойто свекървище.На бъдни вечер бяхме при мама да не е сама и тази женица решила да спре парното в нашата стая,демек икономии ще прави.На Коледа  ММ беше на работа,а ние с децата като се прибирахме,в стаята 15 градуса,Пламена наакана и гладна.И докато я храних успях да се разболея-сополи,кашлица и за капак и 38 'Т #2gunfire #2gunfire #2gunfireПуснах климатика,но едва днес Т. в стаята стана 20 градуса.Добре,че Плами е здравичка.И общо взето нямах настроение,бяхме купили подаръци на племениците,с надеждата да изкараме празника заедно,а те дори не се обадиха,поканиха свекъриъе у тях,разреваха баткото,който искаше да се види с тях,но не беше поканен #2gunfire #2gunfire.Добре,че при мама си изкарахме весело,Плами спа вечерта от 12 до 9.30 сутринта,получи си подаръците,направих и няколко снимки ,по-късно ще кача.
Пепи,напълно те разбирам какво ти е ,и аз искам вече да сме си в нашия дом.Дано Ивко озддравее по-бързо.
Съни,дано не си счупила пръсчето Praynig

# 139
# 140
Здравейте! Тази Коледа най-щастлива беше Лили,понеже получи подаръците,за които мечтаеше цяла година! Още кашля тя,особено нощем!Отказа се от ходенето в Русе и съответно се размина със срещата с хомеопата. Баща и също кашля, аи мен ме стяга гърлото. Много болести има в този декември-хайде да свършва вече ooooh!
Аз не подарих на мъжа ми прословутия мултицет, ами го накиприх с чантичка от естествена кожа за ключове, пари и телефон .Много е доволен! Аз получих златни обечки с перли Flutter

получихме и много болкучави подаръци. на баща ми двете жени-бившата и настоящата, си умират да пазаруват в евтини китайски магазини и са ни пратили едни неща,които за нищо не стават и даже някои отидоха директно на боклука(дрехи ит изкуствени материи, лесно чупещи се и опасни играчки)! на майка ми по-така,мога да и кажа да не ми подарява подобни неща,ама ако направя забележка на жената на баща ми, тя започва да драматизира, да прави интриги и успява да го настрои срещу мен #Cussing out

днес тук е снежно и слънчево и след малко ще се поразходим!

Честит имен ден на всички празнуващи  bouquet

# 141
  • Пловдив
iveta76, Ивко слава богу е здрав. Нещо много газове има тези дни, и бях забравила за лактулозата му, но ще се оправим и с това. Любчо днес е по-добре- за сега без температура.

# 142

И в този ред на мисли да отправя въпросите си към ЛЛЛ консултантите. Дъщеря ми първият месец качи 1кг, вторият 780г, на изключително кърмене е. Сега третият месец е наддала само 350г и педиатърката предлага да й давам добавка, с което аз не съм много съгласна, но не искам и да държа детето си гладно, само защото не искам да давам добавка. Тя не плаче, за да ми покаже, че е гладна, но в следобедните часове, до към 20ч. усещам, че гърдите ми са по-празни. Елиза през нощта спи по 5-6 часа непробудно. Събужда се за кърмене към 5-6ч. или 7ч. зависи в колко си е легнала и кога е било последното хранене. През деня яде през 2,5-3 часа, но има примерно пауза от 4 часа, когато сме навън, защото тя навън постоянно спи. Сега като е по-студено навън обаче няма да има толкова часове за разходка. Увеличих приема на течности и ще я слагам през 2-2,5 часа на гърда през деня. Не мога да взимам нито лактогонен чай, нито жито и всякакви храни, за които се приема че повишават лактацията, защото водят Елиза че е с АБКМ. Поради тази причина съм на безмлечна диета и още много много храни, които съм изключила от менюто си. Какво друго мога да направя в случая и според вас правилно ли действам?
Друго което исках да кажа е, че урината на детето е безцветна и не мирише, има поне 4-5 добре напишкани памперса, ака през ден (ако днес пропусне, на следващия ден задължително има три изхождания), жива и игрива е, контактна е, смее се, постоянно движи ръчички и крачета, цвета на кожата е добър. И все пак си мисля че кърмата ми не достига, а недоброто наддаване този месец го доказва.

Здравей, Hariela!

Всяко бебе е уникално и има свой ритъм на развитие. Щом Елиза има поне 4-5 пълни с безцветна урина памперси, ака през ден, бодра и контактна е, устичката й е влажна и е с добър тургор на кожата (при лек натиск с пръст кожата веднага възвръща първоначалното си положение) - това също са важни показатели за доброто състояние на детето, освен наддаването.

Можеш ли да разкажеш повече за това как е организирано кърменето - например дали на всяко кърмене предлагаш едната или може би двете гърди? Кога предлагаш на Елиза да суче - още когато например започне да върти главичка и търси или все едно когато суче на сън; или когато се събуди или разплаче? По какво определяш, че тя се е нахранила и не желае повече - дали Елиза се отделя от гърдата доволна и заспива или ти я отделяш? Предлагаш ли й друго освен кърма - вода, чай, залъгалка или нещо друго?

Хубаво е, че пиеш течности колкото и когато ти се пият. Бебето изсуква повече от един литър на ден и е добре ти да поемаш поне толкова течности. Важно е Елиза добре да изпразва първата гърда преди да бъде преместена на другата по време на хранене. След като Елиза спре да суче активно и ти усещаш, че тя не е изпразнила гърдата - можеш да прилагаш компресия. Тя спомага да слиза повече мляко и по-богато на мазнини мляко. Гърдите на една кърмеща жена не са напълно празни, просто може да се помогне на млякото да слезе по-бързо (отколкото бебето може да има търпение да суче и да чака докато слезе сАмо благодарение на собствените му усилия). Повече можеш да прочетеш в тази статия , както и да видиш как става на практика в това клипче .

За предпочитане е бебето да суче директно от майчината гръд, когато това е възможно. По този начин се предотвратяват объркване в засукването (бебетата сучат по различен начин от гърда и шише) и намаляване ефективността на изсукването (за бебетата е по-трудоемко да сучат от гърдата в сравнение с шише). Също така се запазва и търпението на бебето да засуква задните порции по-гъсто и калорично мляко. В майчините гърди обикновено има мляко. Малките часове на денонощието са много ползотворни за производството на кърма и произведените количества намаляват през деня. Също така често се наблюдава, че в следобедните часове бебетата може да приемат по-малки количества мляко и да имат желание да сучат по-често; като след това направят по-дълга пауза за сън. С времето на кърмене гърдите се адаптират към нуждите на бебето и онова чувство на препълненост от първите няколко седмици като че ли отминава.

Може би с вмъкването на няколко допълнителни хранения, добро изпразване на гърдите и предлагане само на кърма на бебето - едва ли би имало повод за безпокойство по отношение на теглото на Елиза. Можеш да я изтеглиш преди промените, които решиш да въведеш, и 5-7 дни след това, за да имаш представа как наддава.

# 143
Здравейте! Да се похваля че и ние получихме доста подаръци-дрешки, плюшки, играчки и вече си имаме и още едно столче за хранене....хаххаах hahaha JoyГолямо ядене ще пада! hahaha
Ние си изкарахме направо страхотно, като изключим ядовете които брхме със свеки в петък.Получи инсулт та едни разправии с линейки,112, по болници, направо ужас.Слава Богу жената се пооправи и утре ще я изписват.Аз съм от снахите които не се оплакват от свекърва си!Е не я издигам и на пиедестал но винаги ми е харесвало че не ни се меси и не дава досадни съвети.
На бъдни вечер много се зебевлявахме, Влади беше в страхотно настроение и така ни е гукал и се е смял, че с татко му се разтопихме от кеф. Слава Богу и млякото се появи, че мъжа ми беше почнал да ме пита "Къде ееее млякото" като от рекламата, за да ме успокои и да ме развесели.Явно е било от напрежение.Започнах да се изцеждам на всеки час и половина и се оказва че има мляко.
Коледата пък я прекарахме с кумовете ни, много се смяхме а малкия калпазан през цялото време спа  и те се шегуваха ч все едно нямаме бебе.
Съни, жабката е страхотна, много и се накефих, но наистина си е доста съпичка.Надявам се на Алинка да и хареса.
Снимките които сте качили са страхотни, като гледам доста бебчета са пораснали и са с дълги косички!
Хариелка, елиза е просто прекрасна с рокличката, така и се радвахме с мама!
И аз качих няколко снимки, а коледните ще гледам да ги кача утре.
И ние направихме някоя снимка на бебчо с дядо коледа и елхата и еленчетата, само че в магазин Хит.Там снимките също бяха безплатни.

КЪм ЛЛ
Много благодаря за съветите и статиите. Наистина имаше голяма полза.А относно въпросите:
имаме си обилно наакани памперси, даже поняго е толкова много че се е оцапало гръбчето, водичка си пииваме понякога по-малко, понякога повече, струва ми се че зависи от температурата в къщи, ако е доста топла изпива доста голямо количество водичка, а иначе след кърмене задължително пие, дори започва да реве ако пропусна да му я дам, даваме и залъгалка, много много не я обича, ама като сменихме няколко оцелихме и подходящата.
Желая ви весело посрещане на Новата година и дано да е късметна, плодовита и да ви носи само радости!

# 144
  • Sofia
Здравейте, момичета!

Честит имен ден на всички Стефки и Стефановци!   bouquet Да са живи и здрави!

Не знаех че има семейства, в които не се спазват традициите за Бъдни вечер. Много се учудих.  Rolling Eyes Може би, защото в нашето семейство винаги стриктно са се спазвали и затова... Но наистина, когато ги няма традициите, нищо не е същото.  Wink

И моята Софи вече по-малко кашля. Хомеопатията отново й повлия добре.  Grinning
Всички получихме много подаръци, особено Елиза и най-вече София. Сега ме побърква с нейните пеещи и свирещи играчки, които са й подарили.
Ние за Нова година се гласим да ходим на заведение, от няколко години все в домашна обстановка посрещаме, та сега решихме да не пропускаме офертата. Моите родители ще дойдат да гледат децата, а ние ще се забавляваме.  Laughing

Съни, дано не си си счупила пръста.  Hug

Сега ще разгледам новите снимки, които сте качили в албумчето.  Grinning

Към ЛЛЛ:
Миряна, много благодаря за отговора.  Hug Всичко, което си написала за памперсите, тургорра на кожата, влажната устичка, усмивките, контакта, всичко това го има при Елиза. Тя най-добре и най-ефективно суче през нощта и на сутрешното хранене, когато гърдите ми са по-пълни. На следващите кърмения суче по-вяло, все трябва да я будя, заспива много бързо след като я сложа на гърдата си (а аз не я махам веднага, държа я доста време), като я оставя в креватчето тя се събужда и после пак я слагам на гърда и тя пак заспива много скоро, след като е сукала 3-4 минути. Не знам това на какво се дължи - дали не е много гладна или няма кърма. Иначе не плаче, спокойна е, само вечер към 22ч. усещам че наистина е гладна и млякото не й достига. По принцип давам от едната гърда да суче, но към 3-тото, 4-тото хранене започвам да предлагам и двете гърди, след като дълго време съм я държала само на едната. Давам й да суче още при първите признаци за глад, когато започене да върти главичка и да търси, да се облизва с езиче, не я оставям да се разплаче, още повече че сега зачестих кърменията. През нощта и на сутрешното хранене тя сама се отделя от гърдата и заспива, но на следващите кърмения постоянно я държи и спи на нея и когато това стане вече много продължително ( 40-50 минути, понякога и цял час) аз я отделям. Вода и чай не предлагам, давам само залъгалка от време на време. Няколко пъти последните вечери й давах размразена кърма от шише, тя понякога изяде 60мл, понякога 40мл, а веднъж цели 90мл.  Rolling Eyes Но това което ми прави впечатление, е че не яде лакомо и от шишето, т.е. от шишето също й трябва доста време, за да се нахрани.
Започнах да прилагам и компресията, за която ми казваш. Надявам се и аз с по-честото кърмене, компресията и многото течности да се подобрят нещата.  Praynig
Още веднъж благодаря за съветите!  Hug

# 145
AHILEA,ами така е то-бебето ти от къде да знае,пък и какво ли го интересува,че на кутията Хумана пише,че трябвало да яде 4 пъти на ден hahaha я не се коси, щом детето наддава нормално (не е дебело или кльощаво), значи добре се храни. не е възможно всички бебета на този свят да са еднакви Wink аз какво да кажа,като Юлия пак почна да ми се буди по нощите да яде-снощи я кърмих в 1.30 и в 4,30ч. ами през деня като ми цока през 2 часа какво да я правя. ще ти кажа какво правя-не чета упътвания за гледане на бебе, на бабите не се отчитам, а и на лекарката вече спрях да и казвам някои неща Peaceможе да съм малко недоспала,ама съм спокойна.е,нещо ми се вие свят напоследък,но може би е време да си проследя хемоглобина Thinking

iveta76 ,много мъчно ми стана за твоето голямо детенце,че се е разочаровало така Hugпонякога хората са адски нетактични Crazy

Съни, ти пък добре си се наредила!дано да няма нищо счупено,че заради единият пръст,ще обездвижиш целия крак.ако те боли,подува се или те тревожи,отиди на лекар Peace

Абе много боледуващи дечица е имало на тази Коледа Sad това обяснява липсата на коледно настроение и свръхчувствителността към идиотизма на роднините Thinking

# 146
Деси, бебето е дебелко - утре ще видя колко тежи, но ще е около 7 кг и си има вид на дебеличко.   Мен това ме притеснява, а може би се впрягам толкова, че и свекърва ми все това повтаря, че много го храним. Ама да дойде тя да го храни по-малко и да й реве постоянно, че е гладно - ще я видя дали ще издържи с ограниченията.  #Cussing out Ти много добре правиш, аз също мисля да си действам на своя глава за бебето и да не се отчитам много-много, но пълнотата е видима.   33uu

# 147
  • Куциндрел
Весела Коледа на всички.
Не знам какво се тюхкате, че бебетата са дебели. Те всички бебета стават дебелички по някое време. Само ако педиатърката каже, че е над нормата, тогава мислете, че бебетата са дебели.
Моят юнак е на 2 месеца и половина и е вече към 5.500. До третия месец ще мине 6 кила. Нека да растат и дебелеят, а като минат на твърда храна, тогава да му мислим, че са дебели.

# 148
И аз да се включа по темата за дебелите бебета- Вчера бяхме на гости и го мерихме с дрехите беше 7.600 на консултация сме на 5.01 и до тогава може да стигнем и 8.00. Е да има си бузи има си и бутчета носим дрехи за 6 месеца ама какво от това Simple Smile На мен денонощо ми се повтаря колко сме дебели и аз, и ММ и детено, но аз спрях да им обръщам внимание, почнах да не си мълча на думите да сложа детето на диета, да съм спряла нощното хранене и др подобни. Вече ми писна да плащан данък обществено мнение и да мълча. Можеби и затова си изкарахме толкова хубаво вкъщи имаше 100 човека които ми бяха сърдити за острия език. В крайна сметка това си е моето дете аз искам то да е здраво, да е бодро и да расте като почне да ходи ще свали излишните килца, но сега не е момента

# 149
   И в нашето семейство винаги са се спазвали традициите - на Коледа колим прасе  Mr. Green За останалото няма нужда да обяснявам, всъщност не сме я празнували май, баба опитваше, но така или иначе не сме религиозни, не сме и вярващи, не сме постили, а и имаме прясно свинско в хладилника, на масата, в буркани под снега, дори бравата на вратата не беше постна...  От тогава за мен е останала друга традиция - по това време на годината да се чудя защо е всичко това, да се упреквам, че не мога да почуствам никакъв коледен дух, да правя отчаяни опити да го прихвана от някъде, тази Коледа дори си взехме елха! В ентусиазма си да го преследвам съм способна да окича цялата къща с гирлянди, снежинки и наивни коледни фигурки, само дето не знам какво ще ме накара да ги сваля от там.
   Тази кичозна откъм традиции Коледа - постно, белобрад дядка, подаръци на сутринта... Добре, че бях дете, когато се даваха вечерта. Дядо Мраз беше пич. Така де, цял ден тъпееш и се криеш в стаята, докато вашите приготвят всичко и накрая сядаш на масата и има 5 вида увит в нещо ориз! И никакви подаръци  Twisted Evil
   Та така, весели празници и от мен Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт