Коледата на вратата чука,октомврийче сладко вкъщи гука!

• 25 435
  • 707
  •   1
Отговори
# 150
Здравейте и от мен.Аз чак сега сядам...пълна лудница цари вкъщи днес ooooh!От сутринта до обяд чистих и готвих,а ММ занимаваше децата.После излязохме за 2 часа на разходка,че и подарък търсихме за племенника ми,че днес е именник и ни викнаха на гости довечера...Прибрахме се към 3 без нещо,храних Али и я приспах,с Боян гледахме едно детско и най-накрая заспа и той,та остана време да седна на спокойствие... Laughing
Пръстчето ме боли много,синьо-лилаво е,подуто...Ама търпя засега,не ми се ходи по болници.Сигурно съм го понавехнала или нещо такова...Мажа се с една паста,та така...
А,снощи ни дойдоха на гости кръстниците...и донесоха купища подаръци за Боян и Алина от чужбина,най-вече дрешки...Та мисля след малко да стана да пооправя малко гардеробите и дрехите,дето не й стават на Алина вече да ги събера в един плик и да ги дам на кумците ни,че те ще имат момиченце през април....

Пепи,дано Любчо бързо да се оправя! HugА на теб дано скоро настроението ти да се подобри и по-малко да те ядосват! Wink

Ахилеа,Кисса...да,скъпа е тая жаба,ама двете баби са си разделили паричките и ни я купили...Аз обаче като видях колко струва малко се хванах за главата ooooh!,ама...щом така са решили,не че имам нещо против,просто не мисля,че има нужда от нещо толкова скъпо...Дано поне да й хареса на Алина и да се забавлява.

Кисса,мнооого са готини новите снимки на Влади.Костюмчето му е много свежо и готино LaughingА и стаята му е много хубава Grinning

Ооо,за "дебелите бебета"-ми...Алина на 4 месеца е 7.550 кг. TiredАма какво да правя,само на кърма е...Не мога да я държа гладна,само се надявам да се поизмъкне като порасне и стане по-активна Wink

Ооо,Зелда- HugТи се появи...

# 151
Тук съм  Mr. Green не можах да си допиша, че дълго време не съм и имам какво. Ще опитам по-късно Simple Smile

# 152
  • София
Здравейте и от мен, виждам че обсъждате килограмите на бебетата. Ние качваме много по-малко и се притеснявам от това че не наддава достатъчно. На първия месец нашата буба качи само 600 гр, на втория 700 гр., сега продължава да яде вяло и ще видим ЖЗ натам. Междувремено и се появи обрив по-лицето, казаха че е детска екзема, дадоха ни кремчета с бадемово олио, а-дерма и антибиоточен крем. Някой има ли такъв обрив да ми даде съвет.
Дядо коледа и през нас минаи бебка получи  килимче за игра, дрешки и много ирачки. Днес и поръчах този гащиризон http://www.bebeshkidreshki.com/product/5517/dyado-koleda-bebe.html (малко със закъснение), но да и направя снимки до елхата.

# 153

Въпрос към ЛЛ консултант:

Здравейте,

Моето момиченце е на 2 месеца, изцяло е на кърма от самото раждане. Имам много кърма и така или иначе цеденето беше повече от задължително.

До преди 3 седмици получаваше кърма от шише (изцеждах се и хранех на 3 часа), защото не можеше да засуче. След много опити и няколко консултации с ЛЛ, вкл. посещение вкъщи, най-сетне нещата потръгнаха, малката засука и постепенно започна изцяло да се кърми от гърда.

За нещастие, отново се появи проблем, който възпрепятства пълноценното кърмене, да не говорим за възможността да се насладим с малката на "уникалното усещане" по време на кърмене.

Вече за втори път, откакто малката е изцяло на гърда, стигам до запушване на каналите на едната гърда. В последствие малката отказва да суче от нея, а за мен остават болки, температура и едно непрестенно цедене... Това от своя страна увеличава още повече количеството произведена кърма и така отново се озовавам на стартовата линия с цеденето.

След консултация с мамолог, съветът беше "да си бия една инжекция да ми спре кърмата и да отбия малката"...

Първият път не последвах съвета, дори се възмутих от това абсурдно предложение, особено след всички усилия и ходения по мъките да се научим с бебето да се кърмим...

Затова се разрових за статии и изцеждам до капка, правя топли компреси и т.н. Първият път каналът се отпуши за 2 дни. Сега не знам колко време ще отнеме.

Наистина ли да отбия е вариантът, в който нещата с моя режим и режимът на бебето могат да се нормализират? Имам ли някакъв шанс да кърмя успешно и пълноценно детето си - без изтощително цедене на всеки 2 часа, вкл. нощем и без болка? Как се излиза от този порочен кръг на тотално изтощение?

Здравей, Smehoranka,
Разбирам колко си изтощена и съжалявам, че се налага да преминаваш през такива неприятни моменти. Надявам се скоро да са зад гърба ти  Hug Чудесно е, че си успяла да върнеш Елица към гърдата, поздравявам те за усилията   Peace

Как си днес, чувстваш ли неразположение, поддържаш ли температура? Гърдата боли ли те? Елица суче ли от нея?

При проблеми със запушени млечни канали, много майки споделят, че следните действия имат благоприятен ефект:
Използване на  топъл  компрес няколко минути преди изцеждане или затопляне (душ, компрес, вана). След затоплянето, с леки и нежни кръгообразни поглаждащи движения от основата на гърдата към зърното е добре да се масажира засегнатото място. По този начин може да се улесни потичането на кърмата. Ако бебето отказва да суче от тази гърда, както казваш, че е при вас, изцеждането може да се извърши както е по-лесно за теб - на ръка или с помпа. След като се изпразни гърдата е хубаво да се сложи хладък компрес за облекчаване на гърдата (бебешка пелена напоена с хладка вода). Много майки използват за студен компрес  охладено зелево листо - то помага за справяне с бучки и запушвания. На зелето се отстранява дебелата жила, набоцква се с вилица или претрива през пръсти и се увива гърдата без ареолата и зърното.  Направеният по този начин компрес се сменя когато повехне листото. Добре е да се има предвид, че  има данни, според които продължителната употреба може да намали кърмата.
На някои майки им помага хладък компрес преди изцеждане/кърмене вместо топъл, особено ако гърдата се усеща гореща, като възпалена

Вероятно си пробвала компресия, ако не, би могла да опиташ   PeaceДали си пробвала да кърмиш Елица наведена над нея? Вярно, позата не е сред най-удобните, но идеята е гравитацията да подпомогне отпушването на канала. Друго, което ми идва на ум е, след като бебето отказва да суче от засегнатата гърда, да предложиш първо "здравата", предпочитаната и когато млякото слезе, да опиташ да я прехвърлиш на другата. Мислиш ли, че ще е удачен вариант? Може да донесе известно облекчение, ако смениш позата , в която кърмиш, за да се изсучат най-добре каналчетата, също и предлагането на тази гърда в сънено състояние

При проблеми с повтарящи се запушвания на млечните каналите, на много майки помага лецитин, който е хранителна добавка и се продава свободно в аптеките. Можеш да попиташ лекаря си дали тази добавка е удачна за теб.

Не на последно място са удобното бельо и дрехи, които не позволяват притискане на гърдите, както и удобната поза за сън.

Не се притеснявай да се обадиш по телефона пак на лидерката, която те е посетила. Тя е в течение на проблема и ще се радва ако може да помогне  Peace

Ще споделиш ли има ли зачервяване по гърдата и имаш ли грипоподобни симптоми, втрисане? Ако е така, вариант ли е да се консултираш с друг лекар, не е задължително да е мамолог, Аг също би бил подходящ, а също и личен лекар, педиатъра на детето в случай, че имаш доверие. Понякога се налага лечение, но има не малко съвместими с кърменето варианти.

Знам колко демотивиращо може да е когато срещнеш неподкрапящо отношение от лекар. Но когато има подобни проблеми със запушвания и бучки, което за жалост се случва понякога, точно кърменето помага да се преодолее проблема. Уви, дори и така представена, тази инжекция едва ли ще премахне проблема като с вълшебна пръчка, а ползите за Елица и за теб ако продължите с кърменето са безценни. Усещам, че си мотивирана и имаш силно желание да се получат нещата и е чудасно колко добре се справяте, въпреки трудностите. Позитивните мисли и увереността вероятно са ключа към преодоляване и на тази криза. Винаги можеш да разчиташ на нас да поговорим или ако имаш въпроси.

Надявам се болката скоро да отшуми. Ще се радвам да пишеш как се развиват нещата  Hug

# 154
Хайде и аз да се похваля и оплача ЧЕСТИТА КОЛЕДА МОМИЧЕТА

Честит имен ден и на всички които празнуват днес  
Такааа нашата Коледа беше горе долу децата получиха и те доста подаръци имахме много гости дори и брат ми се прибра иначе като цяло май съжалявам че дойдох друг път ще знам да не се връзвам на тоя номер уж да си почина , а пък аз съм по изморена от колкото дойдох днес закарах Дари при прадядо и и при прабаба и че те изобщо не е бяха виждали така им стана мило на хората че чак се разплакаха
Катето, племенницата аз и брат ми си направихме една страшна разходка до ски пистата така се пързаляхме че ние с брат ми като че ле бяхме по деца и от децата  Grinning утре мислим пак да ходим
Съни аз като дете си бях изпуснала една гиричка на пръстите на краката бях си счупила кутрето като отидох на лекар ми каза че е счупено и не го гипсираха казаха че ще си мине само много ти съчувствам защото знам как боли

Страхотни подаръци са получили всички дечица със здраве да си ги ползват

# 155
  • София
И мойто бебе е дебелко  Mr. Green На 2 месеца 6.500, 61 см. Има си бузки, двойна гуша даже... ръцете са му като кифлички а крачетата и те са едни дебелчести  Grinning Ама според мен си е супер.. никой досега никой не е казал че е дебел в смисъл, че е затлъстял и трябва диета. Кърмя го на поискване и не мисля да му ограничавам млякото, като проходи съм сигурна, че ще отслабне Simple Smile

Днес се разхождахме с Емо и му взех музикална въртележка. Ето тази:

Беше намалена на 39 лв от 79. Аз харесах една друга повече, но тази беше по-ярки цветове и реших, че повече ще му хареса.

Айде ще бягам, че ще се къпеме...

# 156
Здравейте!Видях,че последната тема на тук е теглото на бебетата.Повечето от мъниците са със завидно тегло!Аз се притеснявам,е Иван е вече на почти 3 месеца,а тежи 5,400 кг.и 63 см.Имам чувството,че не яде достатъчно,въпреки ,че винаги след като суче ми предлагам АМ,което отказва.
Иначе е здрав и много активен.Как мислите -имам ли повод за притеснение?

# 157
  • София
Здравейте!Видях,че последната тема на тук е теглото на бебетата.Повечето от мъниците са със завидно тегло!Аз се притеснявам,е Иван е вече на почти 3 месеца,а тежи 5,400 кг.и 63 см.Имам чувството,че не яде достатъчно,въпреки ,че винаги след като суче ми предлагам АМ,което отказва.
Иначе е здрав и много активен.Как мислите -имам ли повод за притеснение?

Ако бебето е здраво на вид, активно и спокойно най-вероятно не гладува. Също можеш да предцениш по това дали има достатъчно мокри и наакани пелени за денонощие (колко точно бяха за тази възраст не помня, попитай ЛЛЛ консултант). Като цяло всяко бебе си е различно.. не е казано че трябва всички да са пухкави .. или пък всичи да са слабички... Simple Smile Личната лекарка какво мисли? Според мен няма за какво да се притесняваш. Браво на бебето, че отказва добавката!!!

# 158
Здравейте и от нас с Кали, момичета!

Днес цял ден си стоим вкъщи. Сготвих сутринта и след обед направих кифлички-една част с яйце  и сирене, а другата с мармалад от сини сливи. Много вкусни станаха, мног осъм доволна, че отдавна се канех.
Кали хапна и заспа. Много е послушна днес и много се забавлява с музикалната въртележка от което ние с ММ сме мног одоволни.
За "дебелите бебета"-Кали на консултацията на 6 декември, когато  беще на 3 месеца и 6 дни беше 5500 грама и 56 см-не ме притеснява теглото и, педиатърката също е доволна. Аз също я храня на поискване и  без да я ограничавам и мисля, че това е правилния начин-да се водя по детето, то най-добре си показва от колко храна има нужда.
Това е за сега от нас. Лека и спокойна вечер ви пожелавам! Hug Hug Hug 

# 159
  • Sofia
Привет,

Много благодаря за подкрепата и бързия отговор. В такива моменти наистина е много ценно да има към кого да се обърнеш за съвет. За съжаление лекарите, на които поаднах показаха малко знания и представа от кърмене... Освен с мамолог се консултирах и с педиатъра на детето, но и там не получих подкрепа. По съвет на АГ лекаря цедих до капка през 2 часа и правих топли компреси. Лошото е, че сагата с цеденето продължава и ако пропусна някое цедене работите тръгват на зле.

В кокнретния случай, предприетите мерки дадоха резултат и каналът се отпуши - този път, слава Богу, доста по-бързо от първия.  newsm44 Веднага след това температурата падна до 37,4 и втрисането отшумя. В момента дори вече нямам температура. Горещи компреси и цедене с ръчната помпа ме спаси.

Опитах и смяна на позата, в която кърмя малката, но тя така и не искаше да засуче. Вероятно и защото аз инстинктивно се отдръпвам леко, когато тя докоснеше зърното... то е доста болезнено...

Утре ще си взема лецитин и започвам да пия, както е описано в препоръчаната статия.

Принципно, малката по правило не иска да суче от тази гърда, не само сега при запушването. В малките случаи, в които успявам да я "закача" е в крайно неудобна поза и резултатът е доста чувствително, болезнено и не рядко оттекло зърно... За момента храня предимно на дясната гърда и дохранвам с шише каквото съм изцедила от лявата... Винаги я пробвам преди да я дохраня, все имам надежда да ни се получат нещата в някакъв момент от самосебе си...

Сърдечни благодарности за помощта ощв

Последна редакция: ср, 28 дек 2011, 03:57 от Smehoranka

# 160
pow, много хубава тази въртележка за креват, а и на толкова ниска цена - къде е тази промоция?

Мери Попинз , не мисля че има нещо притеснително с твоето бебе. Такава си му е структурата.

Смехоранка, като те четох се сетих за моите перипетии с кърменето, което не се получи.
Понеже бебето не искаше да засуче, се цедях и едната ми гърда се беше запушила като твоята. Аз от зор да я цедя така я бях разранила, че думи нямам - течеше кръв от нея и се бяха подули жлезите та се налагаше да изхвърля изцеденето от нея. Добре че сестра ми ми каза да си правя топли компреси. С тези топли компреси положението доста се подобри и цеденето стана по-лесно, но така или иначе пресъхнах като кладенец много бързо, подозирам оскъдния си хранителен режим за това.  newsm78 По-скоро липсата на всякакво време за ядене, по цял ден не ядех понеже време не ми оставаше, много ми беше натоварено в началото докато свикна. То и сега не ям де.  Laughing Не случайно вече се побирам в едни от най-тесните си студентски панталони.  Laughing Много хубаво, че положението при теб се е подобрило.  Hug

# 161
Skreth,
Благодаря много за отговора. Мисля, че съм го попрехранила малко, защото се водих от формулата 100мл+месеците на бебето*10, или давах по 120мл средно, но понякога той изпиваше и 130мл. На консултацията педиатърката не ни каза нищо за наддаването. Сестрата само каза, че се притесняват за рахита - бебетата, които качват повече, били по застрашени.
Факт е, че ден с ден не си приличат - вчера не знам как стана, но въобще не стигнахме до добавка. Днес обаче, започнахме с 30 мл още с храненето в 15ч. Обикновено давам добавка на последните две хранения. Имали сме дни с добавка около 170мл за денонощие
Моля да споделиш или да ме насочиш къде да чета за тези техники за увеличаване на кърмата. Обикновено се изцеждам до капки, но след като се изцедя, ако стисна с ръка отново има малко кърма. Пия лактогонни чайове, вземам и понякога фенугрийк - страничният ефект ми е много неприятен.
Привет fifi,
Тъй като Скреч няма възможност да отговори в момента се надявам, че не би имала нищо против да ти отговоря аз. Кърменето е превенция срещу затлъстяване в детска, юношеска и зряла възраст, натрупването на мазнини се различава много от това при бебетата на АМ и наддаване по килограм и дори два за кърмено бебе не се намира за притеснително.

Тъй като пика на пролактина (хормона отговарящ за производството на млякото) е между 2-3 през нощта и 8-9 сутринта, това е време, в което може да е подходящо да има 1-2 кърмения/изцеждания. След като е имало пик на пролактина при повечето жени сутрин млякото е по-обилно, а в следобедните или вечерни часове бебетата може да сучат по-малко милилитри на хранене, но храненията да са през по-кратък интервал от време или почти слети, след което да направят малко по-дълга пауза за сън.

Удобно ли е да попитам кога се изцеждаш, дали след като Ивайло приключи с храненето си или може би преди да го нахраниш? Смяташ ли, че в часовете, когато намираш млякото за по-малко, би могла да изцеждаш по-често и да му предлагаш млякото наподобявайки описаното по-горе? Когато се изцеждаш е добре да мислиш за нещо, което предизвиква положителни емоции в теб (примерно как си го гушнала за първи път или пък нещо друго, което ти е приятно). Когато майката е отпусната, мозъка отделя хормони, с които млякото потича по-лесно, а когато е под напрежение и стрес, това може да отнеме повече време. Може да си пуснеш любима музика, да запалиш ароматни свещи, ако това те отпуска, да сложиш наоколо снимки, които да те връщат към приятни преживявания и спомени. Би могла да създадеш и рутина, примерно наместваш мястото за изцеждане/кърмене, взимаш чаша вода, пускаш музика, правиш още нещо и почваш да цедиш. Без значение какво точно би правила, ако се случва в една и съща последователност всеки път, след време, като започнеш с първото, мозъка знае какво следва и реагира с нужните хормони за млякото, знаейки че финала на поредицата е кърмене или изцеждане. Може да пийнеш нещо топло малко преди изцеждането, да си направиш затоплящи компреси, с които да отпуснеш тъканите на гърдите, нежни леки масажи, които би следвало да са приятни и леки като допир.

Изцеждането може да се случва на почивки 7 мин цедиш - 1 почиваш- 5 цедиш - 1 почиваш - 3 цедиш. Ако и когато се цели допълнително стимулиране на лактацията, основното е кърменето на бебето и/или изцеждането на гърдите. Тук е добре да се внимава и да не се получи хиперлактация. Добре е да има толкова мляко, колкото е нужно на бебето, за да се нахрани. Ако бебето суче от гърда, доброто изсукване на гърдите и след като кърменето е приключило доброто им доизцеждане, биха били стимулиращи млякото. Когато детето е само на изцедено мляко, доброто изцеждане на двете гърди.

Тъй като млякото слиза на порции и между отделните порции могат да минат 5-7 минути, може да е подходящо да се цеди поне 5-7 минути след като спре да изтича мляко. По наддаването и описаното от теб, оставам с впечатление, че е напълно възможно кърмата ти и сега да е достатъчна за бебето и просто да нямаш възможността в следобедните или вечерните часове да предложиш количеството наведнъж. Но пък вероятно би могло да се случи на няколко пъти - примерно вместо наведнъж да дадеш 110 или 120 мл, колкото обичайно предлагаш, ти да го дадеш на два пъти по 50-60 мл или пък на три пъти по 30-40 мл. Кърменето не е точна наука и със сигурност няма как сметките да са винаги еднакви, но пък се надявам да успях да обясня какво имам предвид.

Когато детето приема мляко от шише то получава храната си доста бързо и обикновено стомахчето не успява да отреагира веднага с информация към мозъка, че вече има засищане. Това също е една от причините да се предлага дохранването да не се случва с шише, а по възможност по алтернативен начин с чашка (ако прецениш може да ти дадем и клипчета), лъжичка, капкомер, спринцовка, дозатор (настрани между бузката и долния венец, за да не се задави). Тази статия също би могла да ти е полезна. Всъщност бебето изцяло само на изцедено мляко ли е или понякога го слагаш и на гърда и имаш ли желание да го върнеш обратно на гърда?

Споменала си, че взимаш чайове и понякога фенугрийк, всички лактогонни течности и/или храни влияят индивидуално върху всяка майка, при едни се забелязва голяма разлика, при други може да не е такава или изобщо да не отчетат разлика. Ако намираш, че от някое се чувстваш по-добре чудесно, ако не ти влияе добре, може да не е за теб. Всяко едно от тези средства обаче е само допълнително. Основното си остава сукане и/или изцеждане на гърдите. Докато има търсене от гърдите, има и предлагане. Колкото и да се пият чайове или да се приемат дадени храни, ако няма достатъчна стимулация на гърдите, мозъка получава информация, че млякото е в излишък и трябва да се намалява. Обратното, ако се стимулират и изсукват/изцеждат добре се подава към тялото ти има нужда от още мляко, произвеждай повече.
Предполагам, че повечето неща ги знаеш, но се надявам скоро да откриеш кое е работещото за вас. Ако имаш въпроси сме насреща   bouquet

# 162
  • Vaudreuil Canada
Аз вече казах, че сме дебелички и ние - носим дрехи за 6 до 9 месеца и сме 6.5 кила на 2 месеца. Баткото беше толкова на четири месеца и нещо....

В къщи е малка лудница с баткото, който е ваканция от градината. Горкото бебе хич не успява да поспи с батко си наоколо.

# 163
  • Sofia
A_H_I_L_E_A Жалко, че не ви се е получило с кърменето... Аз също забелязвам колко е важно да се храниш, за да имаш кърма... Аз от страх да не ми спре кърмата непрекъснато хапвам по нещо - вероятно заради това ми остават да свалям още 5кг. и се наложи да сменя гардероба (надявам се да е временно)...

Все си казвам, че всичко минава и някак си събирам сили за още едно "последно" усилие. Но и аз често пъти се чувствам на ръба да се предам. Още повече, че не срещам почти никаква подкрепа от най-близките да кърмя... В общи линии, ако не са ЛЛЛ консултантите до сега одавна кърменето щеше да е история и за нас с Ели...

# 164
Ivy, Весела Коледа и много благодаря за отговорите. Определено научих неща, които до сега не бях прочела и ще ги пробвам  Peace. Накратко на твоите въпроси:
Имам огромното желание да го кърмя, много по-лесно ми е от миене  и стерилизиране на шишета и прочие. Слагам го на гърда, но той е много нетърпелив и когато струята е слаба започва буквално да ме  бие по гърдите и да нервничи, постоянно се дърпа от гърдата и не я изсуква добре Laughing. Обикновено се изцеждам преди храненето и винаги преди шишето му предлагам гърда - тоест Ивайло доизсуква това, което не съм изцедила. Нощем го кърмя, но той заспива макар и гладен.
Ще пробвам по-често изцеждане следобедните часове, защото кърмата ми през денонощието е точно, както описваш - нощем и сутрин имам най-много. А това, което съм изцедила през нощта го ползвам за дохранване в следобедните часове. Тогава и вечер бяха ни най-проблемните кърмения, заради които почнах изцеждането.
Вероятно и аз го свикнах да получава почти едно и също количество кърма/АМ на 2.5-3 часа и за това в следобедните часове не се получава и следва един неутешим рев.

Честита Коледа и от мен! Най-важното дечицата ни и семействата ни да са живи и здрави.
За първа година си бяхме вкъщи само с мъжа ми и бебо. Купих много хубаво костюмче на Дядо Коледа от сайта на Мадър Кеър, размер 0-3мес, имаше намаление и ми излезе около 25лв. Но се оказа, че ни е малко. Стандартните размери са 62 см, 6500г. А ние на консултацията на 14.12 бяхме 60см, 6100. Голям рев падна докато се снимаме. Искаше ми се да го облека и на Нова година, но няма шанс. Ще се опитам тези дни най-после и аз да кача снимки.

Общи условия

Активация на акаунт