Как бихте живяли, ако парите нямаха значение?

• 8 458
  • 121
  •   1
Отговори
# 90
Парите винаги са били фактор. Няма как да си представя, че в някакъв момент няма да имат значение.
По-скоро бих помислила и "помечтала", ако ме бяха научили да управлявам парите си така, че да не изпадам в затруднение и дори да не ми се случва да получа заплата на 1-во число и на 15-то след като съм се разплатила с всички съм останала на 0 и не дай си Боже мъжът ми също.
Ровила съм се и прочетох доста материали как да възпитам децата си и да повиша финансовата им култура. Те се забавляваха, а аз залагах "добрите практики" в съзнанието им.
Дали знаете как да разпределите бюджета си?!
Ами съотношението е горе-долу в такива размери - 60/30/10. Какво ще рече това ли?
60 % трябва да отделим за текущите си нужди. 30 % - за средносрочни цели и 10 % за дългосрочни спестявания.
Или защо да взимаме кредити и да си купуваме неща, които могат да са наште краткосрочни или дългосрочни цели. Нима не е най-важното да образоваме себе си и децата си. Всички се възмущават, че ценностната ни система е нарушена, но на какво учим децата си?! Вероятно в часа на класния може да се предизвикат разговори, в които да се включат и родителите и да представят добри идеи как да живеем по-толерантно и по-добре!?
Така, че парите винаги ще съществуват. Въпросът е те ли ще ни управляват или ние - тях!

Весели празници!!!

# 91
Директно емигрирам в някоя топла островна англоговоряща държава.

Може да опиташ по нов начин на Питкерн. Във всеки случай езикът им е очарователен. Laughing

# 92
Вижте сега, мечтите са много хубаво нещо и всички писаха за какво мечтаят и какви материални придобивки ще имат, ако не трябваше да ги плащат - замъци, къщи, и куп такива неща...безгрижен живот, пътувания и так далее, ама то всичко това е много хубаво, но никой не се замисли, кой гали ба ще бачка, за да ги има тия къщи, замъци, транспортни средства за придвижване и всичко останало и тоя безгрижен живот и че, ако няма пари как всички ще бъдат заставени да си вършат работата, за да има все пак производство, икономика, да има какво да ядем и материали да ги построим тези къщи....аз затова засегнах темата за Комунизма, по точно темата за утопичния модел на едно извисено общество, ама никой не обърна внимание...Засегнах темата за съзнанието и има ли Човека това съзнание да работи за общото благо и да взима от това общо благо толкова колкото да живее добре и нормално...да, де, ясно е, че не, щот се оказа, че всички искат замъци и къщи по морето, а те тези неща отде ли ще се пръкнат.... един Господ знае... Whistling

# 93
Точно това е проблемът на човека като цяло - че възможностите му са ограничени, а желанията - безкрайни. Няма горна граница. Защо на един лъв (или на което и да било друго животно) му е достатъчно да има храна (без да преяжда) и да е в добро здравословно състояние, а на нас ни трябват ужасно много неща, за да живеем "нормално" и постоянно си "вдигаме стандарта" - нуждите ни не спират да растат. Уж и ние имаме един стомах, пък... нещо много здраво сме се бъгнали..., каци без дъно - колкото повече имаме, толкова повече искаме...

# 94
Ако парите нямаха значение,светът щеше да е много скучен и нямаше да ми се живее в него. Wink

# 95
Ще ми се да можеше и дядо Добри от с. Байлово да отговори тук на този въпрос.

# 96
Ще живея outdoors, без да бачкам, на някое диво място.
Сериозно, бих се преместила на тихоокеански остров. Някъде, където може да ходиш бос и по един саронг или без него.

Там наистина парите няма да имат значение.
Общо взето в тази посока ще заживея и аз Wink Ще продължавам да пътувам, но на още по екзотични места, ще правя трекинги из джунглите, ще катеря вулкани, ще се гмуркам с манти, ще се забавлявам на различни партита от типа на Фулмуун, Уайт сенсейшън. Ще впусна детето си във всякакъв вид приключения Wink Вече не бих се заробила с никакъв имот където и да е, искам да съм гражданин на света!

# 97
Всъщност, като се замисля, в темата се говори по скоро как бихме живяли, ако имахме достатъчно на брой или неограничен брой финикийски знаци, като само тогава същите нямаше да имат значение за нас, поне не и в този аспект на средство за оцеляване, защото нали знаете приказката - Парите не били важни, ама само, ако ги имаш ... та ... Не би ли следвало, ако парите нямаха значение за нас, т.е. ако екзистенц минимума на живот ни беше осигурен и не мислехме как да осигурим насъщния, как да платим тока, водата, как да осигурим учебници и уроци за децата или как да им платим висшето образование или пък как да си изплатим поредната вноска по кредита, та в такъв случай, не би ли следвало след като сме освободени от материалността на съзнанието, то същото това наше съзнание да се насочи към нематериални блага, към развитие и саморазвитие, усъвършенстване и самоусъвършенстване, към напредък, към развита технически цивилизация, към нови открития и научни изследвания...изобщо да мислим в посока на нашето благо, на общото благо, на благото на цивилизацията, и като цяло на благото на Земята и как да опазим планетата, която ни е приютила и ни е дала база да съществуваме...Ей такива възвишени неща.... Whistling

# 98
Тая тема е като на конкурса Мис Свят.

# 99
Тая тема е като на конкурса Мис Свят.

Laughing В:"- Какво ще направите, ако или когато станете мис Свят!
О: - Ще работя за световния мир!!!" Laughing     

Само дето в темата никой не иска да бачка Laughing, камо ли за световния мир Laughing!!! 
Част ще живеят в замъци и къщи край морето, други в къщички с градинки, а част ще подивеят в гори Тилилейски...нооо, забележете няма да бачкат.... Laughing Laughing Laughing, нали парите няма да определят живота им, за какво да бачкат....

# 100
Ще си купя малка къща в Южна Франция, ще отделя малко пари за образование на децата, с останалите ще основа фонд, та да няма болно дете, което да не е лекувано поради липса на пари.

# 101
Точно това е проблемът на човека като цяло - че възможностите му са ограничени, а желанията - безкрайни. Няма горна граница. Защо на един лъв (или на което и да било друго животно) му е достатъчно да има храна (без да преяжда) и да е в добро здравословно състояние, а на нас ни трябват ужасно много неща, за да живеем "нормално" и постоянно си "вдигаме стандарта" - нуждите ни не спират да растат. Уж и ние имаме един стомах, пък... нещо много здраво сме се бъгнали..., каци без дъно - колкото повече имаме, толкова повече искаме...

Е, не всички сме такива. Някои от нас са изключение.

Забелязвам, че през последните години алчноста е въпрос на престиж! Не се казва официално, но се подразбира. Който не е алчен, егоистичен и арогантен го смятат за загубен, смотан, странен.

# 102

Е, не всички сме такива. Някои от нас са изключение.

Така си е... та нали все по тях ни оценяват!!!  Laughing

# 103
  • Колибите
Бих живяла спокойно, защото лично на мен, не ми е необходимо вещите, които ползвам, да са последен модел, само защото другите хора предпочитат да ги сменят всяка година, не защото са повредени, а защото новите са по-престижни.
Предпочитам предметите да ми служат на мен, а не аз на тях.
И ако парите нямаха значение, тогава и книгите щяха да са без пари Grinning и щях да си взема всички, които искам.

vl  - виждам, че и ти си като мен Grinning.

Peace

# 104
Аз пък не виждам нищо лошо, човек да си помечтае малко.Никой не иска да се хаби без пари.Всеки човек иска нормален живот.На ЛЪВЪТ в по-горе описаният пример не му трябва нищо друго, просто защото мозъкът му е така устроен.И защо се заблуждавеме и си говорим тра-ла-ла. Всеки иска пари, де да знаехме формулата на успеха.Но мили хора, тук нормални условия за успешен и доходонесен бизнес няма.Учи чедо, за да не работиш. /слушах едно време/.А сега тези дето не учеха едно време, те мачкат.....
Искам и правя каквото до момента ми е по силите детето ми да расте добре / но може и още/.
А искам повече време в сигурност да живея.Да не мисля за битовизма и в тази връзка как да си плата на Софийска вода задълженията и на Топлофикация.

А по темата - ако си здрав, съзнателен и уважаващ себе си и околните си - ще пътуваш, ще раздаваш, ще помагаш, и ще възпитаваш децата си да мога да правят пари с кеф и желание и разумно да ги харчат и влагат. Ама това е в един свят на мечтите и добрите Коледни пожелания.

Общи условия

Активация на акаунт