Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Каква е рецептата за коледна питка?
Как мога да използвам останалите сухи филийки за приготвяне на хляб?
Каква рецепта за хляб с айрян мога да използвам?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Каква е рецептата за коледна питка?
Рецептата за коледна питка включва 240 г прясно мляко, 10 г мая и 240 г брашно, които се оставят да втасат в машината за хляб за 20 минути. След това се пуска програмата за тесто и се добавят 2 яйца, 2 ч.л. захар, 1 ч.л. сол, 60 г разтопено масло и 250-300 г брашно, докато тестото стане меко. След втасване в машината за хляб, питката се оформя, намазва с олио, втасва на 50 градуса във фурната около 30-40 минути, маже се с разбито яйце с прясно мляко и се поръсва със сусам и след това се пече на 140 градуса във фурната за около 35-45 минути.
-
Как мога да използвам останалите сухи филийки за приготвяне на хляб?
-
Каква рецепта за хляб с айрян мога да използвам?
-
Какви са разликите между лимец и спелта?
-
Какви са причините за различния вкус и текстура на хляба при различни надморски височини?



Межувременно минава цял ден - коледния! - в който са въртим цялото семейство около пустото панетоне, накрая решихме дружно с половинката да оформим от тестото нещо като три кръгли блата, разточих ги, малките успяха да направят някоя и друга коледна сладка и изпекохме всичко във фурната. Стана не много меко, но пък вкусно. Разбих сметана (като беше тръгнало наопаки и сметаната, която имах не се разби като хората, защото беше готварска, но нямах друг избор), мъжа ми спретна една шоколадова глазура, сиропирах "блатовете", сложих сметаната, заляхме със шоколада и нашето панетоне го изядохме така, много беше вкусно
Сега ще правим отново панетоне за Нова година - повторението е майка на знанието
Маята не си втаса много добре още тогава... Иначе тестото си стана хубаво, нито меко, нито твърдо, само дето не втаса...


и в ръководството имаше грешки. Но после направихме доста успешно безглутенови щолен и панетоне с рецептата в темата за рецепти за хлебопекарни с малки вариации. Спазихме и съставките да са без глутен. Директно в хлебопекарната ги опекохме, без да прехвърляме. Всички в къщи ги харесаха, но все пак казвам уклончиво успешни - защото бяха с нетрадиционна форма на казанчето на пекарната. И тъй като и двете бяха с безглутенови съставки, и там са по-особени нещата
ВИнаги времето ми е кът и да го пилея за нещо без което може - не е за мен
- яйцата са причината