А искате ли внуци?

• 11 161
  • 228
  •   1
Отговори
# 45
А, не, моето не е мнение, само въпрос.
Авторката на твърдението пояснява за съсипания живот без деца. И то не един.
Аз само питам.

Ако за теб е разбираема и ясна тезата, ще се радвам да обясниш.

Не, не питаш, по-скоро констатираш. Видно е.

Все още не са ме цанили за адвокат или говорител и не се наемам да ти пояснявам нечии чужди виждания.
Моето мнение е по-напред в темата, мога само него да пояснявам.

Да, аз действително считам смисълът на един човешки живот за по-богат и разнообразен от възпроизвеждането.
Децата като фактор са изключително ценни и важни, но въпреки това аз не намирам наличието на деца за фундаментален фактор за щастие.
С две думи- човек може да бъде нещастен дори и да има деца. И обратното.
Фокусирам върху човека и личността, намирам човешкия живот за много ценен сам по себе си и правото му да живее пълноценно и щастливо, независимо от децата си.
Затова не приемам една такава гледна точка, която твърди, че наличието на дете е централен фактор за човешкото щастие и удовлетвореност в собствения му живот. Нужно е много повече.
Съответно не мога да кажа, че липсата на дете в един човешки живот го дефинира като безмислен и "съсипан".

Не схванах правилно, даваш своето мнение на въпроса или на базата на моето поясняваш, защо децата не са фундаментален фактор.
Почти никъде не прочетох някой да го посочва като такъв. Децата са естественото ни продължение, те ни носят щастие, те не са фактор или катализатор.
Също така бих отбелязала/само отбелязвам на базата на поста ти, не поставям мнение/
че това:

Цитат
Да, аз действително считам смисълът на един човешки живот за по-богат и разнообразен от възпроизвеждането.

тотално би затрило човешкият вид като виждане и начин на съществуване. Прозиращата доза егоизъм, че живея тук и сега моят живот, а след мен да става каквото ще го потвърждава.
Но също е вярно, че хората могат да избират, нека животните се възпроизвеждат, защото те не могат да мислят, пък ние защото можем много добре я нареждаме - на изчезващ вид.
Коментирах само, не търся дебат. Stop

# 46
Ха, искам и още как.Ще държа да ми викат "бабет".Имам една щерка и много бих искала да продължи рода ни.

# 47
  • Linz
Да, много. Гледа ми се бебе, но не ми се ражда повече. Ще има да почакам обаче, голямата ми дъщеря е едва на 10.

# 48
Тук често темите се въртят около децата - искате ли, можете ли, колко - което е нормално за форум, който се казва bg-mamma, разбира се.

Но може би защото рожденият ми ден пак наближава - се замислих за след 20-30 години.

Та - на темата. Имате ли някакви очаквания в това отношение? Важно ли ще е за вас да имате внуци? Как ще се почувствате, ако децата ви не искат деца по една или друга причина?

Ще го приемете ли спокойно, щом децата са щастливи или ще смятате, че ви лишават от нещо - например от продължение на рода или специфични емоции?
Не смятам,че това опира до моето желание или не- желание за внуци,а на дъщеря ни.
Това ще си е нейното семейство,решения и живот,така,че аз/ние ще сме пас.
Ако не желае деца ще ми е тъжно,че няма да усети какво е майчинството,но това ще са си техни си неща.
 Peace
Да, много. Гледа ми се бебе, но не ми се ражда повече. Ще има да почакам обаче, голямата ми дъщеря е едва на 10.

А и нямам желание да гледам внуци Simple Smile

Последна редакция: чт, 29 дек 2011, 12:22 от Lizzy Bennet

# 49
  • София
Ми...искам...Ама то не зависи от моя мерак....
А съм обична-а-а-а-а.....Не знам къде да си дявам количествата либоф......Вече съм удавила всички около мен.... Mr. Green

# 50
Страшна тема, таман за мен, деца нямам, ама за внуци да се наредя Grinning.
Мисля, че имането на деца си е лично решение на всеки.
Толкова ужасно е родителите/бабите ти да искат ТИ да ИМ родиш внуче/правнуче, а ти, гадината, непрестанно да ги "разочароваш" с отказа си да го направиш в удобно за тях време, че дори и да имам деца някога, едва ли бих се изтапанила да им кажа "раждайте или се отричам от вас, неблагодарници нЙедни!!!"

# 51
  • София
Fortune 4овекът е вси4ко друго, но не и из4езващ вид.

# 52
  • Майничка
Изобщо няма да откажа едно-три-пет внучета.
Е, ако щерките ми продължат традицията на майка си, леля си и бабите си да раждат първо около 30-те, едва ли ще присъствам адекватно в живота на повече от 1-2, но винаги ще имам готовност да се пуля късогледо и да примрънквам: "Ти мъжко ли си или женско? А ти на кого беше? Боже, погледни се на какво приличаш, ние едно време...".
Впрочем, отсега трупам в торбичка бонбони "Кръц-кръц", че са по-трайни, а кой знае дали с бъдещата ми пенсия ще мога да си позволя разни лакомства.

Само да посмеят щерките да ме лишат от внуци, ще ги накарам да изядат сами целия ми запас, ама-ха!

# 53
Не съм се замисляла, честно казано. Може би , защото до съвсем скоро мислех че няма да имам деца, пък какво остава за внуци. Пък и като се има впредвид възрастта ми, едва ли ще дочакам внуци.

Е, хубава работа!   Stop Нали знаеш, че късните раждания подмладяват. Simple Smile

По темата - ще бъда разочарована, ако нямам внуци. Ще имам чувството, че нищо няма да остане след мен. Не знам дали бих била добра баба. Аз по принцип не съм от жените, умиляващи се лесно от дечица.

Дали бих успяла да не досаждам твърде с наставления кога и как да ражда дъщеря ми (дай боже да доживеем до тогава) - надявам се. Но като гледам, че не успявам да се въздържа съвсем със сестра ми - може и да не успея.

# 54
Ако говорим пак за смисъла на живота, и трябва да сме съвременни, децата не са смисълът, но са най-важното. Е, сега внучсата.

# 55
  • с/у ОколоМръсТното
и правнуци искам...  Laughing
Баба ми, светла й памет не дочака 8-ми правнук (за около 3месеца).
Де такъв късмет и за мен  Peace

# 56
  • Пловдив
Искам и още как. Но я доживея, я не - нали и аз съм от късните „първескини" Grinning Но като знам колко чаках дъщеря си и как се почуствах като се роди, не искам тя да пропусне това. Но се надявам да не изкукам до там, че седна, стана само да повтарям „раждай вече".

# 57
Дано, живот и здраве Simple Smile

А защо не и пра, аз направих моята пра баба, пра пра баба  Simple Smile

# 58
Дано, живот и здраве Simple Smile

А защо не и пра, аз направих моята пра баба, пра пра баба  Simple Smile
И а аз направих моята пра баба пра пра баба:)
Но все пак смятам,че това аз да искам внуци ми е непонятно и много против убежденията ми.
Не е моя работа,няма да стане и ще уважавам избора на детето си както се уважават моите избори Peace

# 59
  • Сопот, Пловдив
Ще се радвам страшно много на внуци, но това зависи единствено и само от желанието на сина ми, ако той не желае да има, не бих го тормозила с настояване да създава такива.

Общи условия

Активация на акаунт