За консервативните родители

• 11 050
  • 126
  •   1
Отговори
Здравейте! Разрових се из форума и прочетох различни мнения по въпроса за новия морал и ценностната система, но моите родители са с разбирането на 70 годишни, даже баба ми не е толкова зле.
Та по темата на 18 години съм, но все още уча (11 клас) и докато преди 2 години ми обещаваха как като стана на 18 ще ходя сама на море, ще излизам повече и бля бля, в момента не искат и да чуят за нещо подобно. Хайде обяснете ми как става тази работа  newsm78
Сигурно им е спокойно като не знаят какво се случва с детето им през повечето време.
Интересно ми е какво мислите и откъде идва точно това различие, защото например леля ми дори и малко пооголява от майка ми, израснали заедно има друго виждане за нещата. Да всеки си има мнение, но между две сестри толкова коренно разминаване във вижданията за децата като цяло. Дори когато нейната приятелка, който е на 15 години помака и като и каже, че едно време и те са правели щуротии, на майка ми не и се харесва, даже напротив. И ми е чудно защо защо всички консерви като майка ми си мислят, че с налагане на тяхното ще им се получи. Или любимото ми наказание, няма да ходиш с пари на училище, ако не се прибереш в 10ч. или постоянно се виждах с гаджето ти и още куп нелепи неща. Мисля, че щеше да и се хареса, ако се прибирах кокал пияна или на сутринта. Не знам. Иска ми се да чуя вашето мнение. Че за да има конфронтация между хората и двете страни участват и имат вина по някакъв начин. Може и аз да не разбирам. Но пък когато дори нямат желание да поговорим какво повече да направя.  newsm78 Дали и критическата е виновна  newsm78

# 1
  • София
Най-вероятно умират от страх дали си добре. Притесняват се за теб и то не без основание. Просто на 18 повечето млади хора нямат представа за всички ужаси, които могат да им се случат. А родителите им се чудят как да ги предпазят, защото ги обичат.  Това не означава, че винаги намират правилните начини, понякога съвсем неподходящо се държат. Прости им и се опитай да ги разбереш - най-милото им си ти и те искат да знаят, че си добре - здрава, цяла, неотвлечена, ненабита, и т.н.
Опитай да започнеш работа почасово някъде - така ще понатрупаш житейски опит, ще помогнеш финансово у вас и ще спечелиш уважението им. Постепено ще си спечелиш независимост, но основана на заслуги, а не на тийнйджърски инат.
Честит празник днес!

# 2
Ами какво да ти кажа.Според мен родителите ти реагират съвсем нормално като виждат в какъв свят и в какво общество живеем
Със сигурност са по спокойни когато детето им се е прибрало навреме или знаят къде е и кога ще се прибере
Най добре за тебе ще е колкото и да не ти изнася да се съобразиш с техните правила
Опитай се с течение на времето да им покажеш ,че си отговорна и че може да ти се има доверие.Тези неща не стават за един ден
Навършването на пълнолетие не е копче което да натиснеш и да получиш пълна свобода.Всичко това става постепенно и е много важно поведението от твоя страна

# 3
Не знам какво точно се има предвид. Колко излизаш сама, какви ограничения ти налагат? Аз съм израсла с много голяма свобода, само уведомявах нашите къде съм, навсякъде са ме пускали от много по-малка. Така че не знам какво имаш предвид.

# 4
  • Най-красивата страна
Нормално е да се притесняват хората.На 18 години си пълнолетна,но нямаш достатъчно житейски опит.Ако нямаш подходяща компания,ти си много лесна жертва за всякакви изроди-крадци,изнасилвачи,наркомани....
Родителите ти познават ли твоите приятели,приятелки?

# 5
Знаят си стоката- нямат ти доверие. Аз и на 16 съм пътувала сама. Обаче не съм показвала, че отивам "за глупости".

Поне шоф. книжка имаш ли? Книжка ако нямаш, къде си тръгнала да се правиш на голяма?

На 18 ти е време да оправиш ученето и бъдещето, не да се напиваш "на кокал". Щото не е гот да катастрофираш или да те намерят изнасилена и удушена.

# 6
Бях със същият проблем като теб.Сега съм на простовутите 18 и друга песен пеят.Изчакай още една година.На мен вече никакви ограничения не ми слагат.Ще се промемят с времето.

# 7
Що не си гледаш матурите за следващата година, а си се закъхарила за море? В днешно време такива ужаси стават, само да погледнеш някого накриво и може да свършиш в болницата или въобще да не се прибереш. Излизай от време на време, но 10ч е нормален час ако излезеш в 5-6 а не в 9. А и не се отказвай от кафе с приятелки през деня, не е много по-различно, освен ако не искаш да се мотаеш с разни индивиди, наливащи се с евтин алкохол по дискотеките, друсайки кючеци.

# 8
  • Куциндрел
Зорът заради морето ли е?
Консервативни родители е много повече от непускане на море. Wink

# 9
  • София
Всъщност, ти какво искат да ти разрешат?
Да не се прибираш до сутринта?
Да ходиш всяка вечер на дискотека или купон?
Да отидеш сама на море?
................................
Както разбирам, не са те спрели от друго- някакви курсове, кръжоци, спорт и т.н.
Т. е., ти нямаш никакви други интереси, освен гореизброените 3?
И както става ясно от примера ти с наказанието да ходиш без пари на училище- не си се напънала особено да спазваш часа, който ти е определен, не само от родителите ти, но и от закона, ако не се лъжа.
Е, какво доверие искаш да ти имат родителите ти и какво да говорят с теб, щом не си в състояние да спазиш една нищо и никаква уговорка за прибиране, а трябва като пубер в шести клас да ти ограничават джобните за наказание?
Ти с какво си показала на тия хора, че си порасла и можеш да отговаряш за постъпките си като зрял човек?
Най- лесно е да искаш, като тропаш с краче, ама за да получиш в живота на възрастните, първо трябва да платиш цената.
Тя не винаги е пари- тя е труд, мисъл, съобразяване със ситуацията и най- вече, отговорност за постъпките си и да държиш на уговорките, не да си мислиш как да уплашиш големите ако се върнеш напита като талпа.

# 10
Здравейте! Разрових се из форума и прочетох различни мнения по въпроса за новия морал и ценностната система, но моите родители са с разбирането на 70 годишни, даже баба ми не е толкова зле.
Та по темата на 18 години съм, но все още уча (11 клас) и докато преди 2 години ми обещаваха как като стана на 18 ще ходя сама на море, ще излизам повече и бля бля, в момента не искат и да чуят за нещо подобно. Хайде обяснете ми как става тази работа  newsm78
Сигурно им е спокойно като не знаят какво се случва с детето им през повечето време.
Интересно ми е какво мислите и откъде идва точно това различие, защото например леля ми дори и малко пооголява от майка ми, израснали заедно има друго виждане за нещата. Да всеки си има мнение, но между две сестри толкова коренно разминаване във вижданията за децата като цяло. Дори когато нейната приятелка, който е на 15 години помака и като и каже, че едно време и те са правели щуротии, на майка ми не и се харесва, даже напротив. И ми е чудно защо защо всички консерви като майка ми си мислят, че с налагане на тяхното ще им се получи. Или любимото ми наказание, няма да ходиш с пари на училище, ако не се прибереш в 10ч. или постоянно се виждах с гаджето ти и още куп нелепи неща. Мисля, че щеше да и се хареса, ако се прибирах кокал пияна или на сутринта. Не знам. Иска ми се да чуя вашето мнение. Че за да има конфронтация между хората и двете страни участват и имат вина по някакъв начин. Може и аз да не разбирам. Но пък когато дори нямат желание да поговорим какво повече да направя.  newsm78 Дали и критическата е виновна  newsm78

Всъщност от критическата ще да е  - като се замисли  как да смогне човек да прати   отрока подобаващо на  абитуриентска, го обливат едни горещи вълни, после   скъпоцението очаква и пари за море, та от там вълните  го  окастрят с хладина.И... докато се усетиш - вече си консерва...Нищо де, хубаво е, че имаш леля дето те разбира и би те приела пияна като кокал по всяко време, та дори  би спонсорирала това  Wink

# 11
  • Nice
Не съм кой знае колко по-голяма от теб, но до тук коментарте са право в десетката.
Едно разбрах още като малка : държиш ли се добре, покажеш ли на родителите си, че си отговорна и интелигентна те ще са меки и няма да ти налагат рестрикции. На 16 са ме пускли да преспивам при приятелки в друг град, да се прибирам в 3ч. и да ходя на почивка (на вила в планината) сама.

Както пишеше в някой от горните коментари, вашите си знаят стоката  Wink От поста ти оставам с впечатление, че те не са стриктни по природа, но са стрикни с теб защото ти нямат доверие. Ти си помисли какво си правила, за да се стигне до това.
 Така или иначе скоро ще се водиш (и ще се мислиш за) ''голяма''. От родителите си можеш да изискаш да те третират като такава само ако им докажеш, че наистина си.

# 12
Ако ти имаш нещо много, много ценно, което няма как да замениш, ако се повреди, как би го пазила? Имам дъщеря 9ти клас, по много въпроси хвърчи в облаците. Преди 2-3 седмици, прибирайки се след училище към 20 часа, била е с още едно момиче, на тротоара на улица, по която минава и трамвай, я бутат тумба циганета 11-12 годишни и тя пада на земята. Добре, че е имало някакъв мъж да им се развика и да ги разгони. Не в 22 часа, не сама, не в малка, тъмна уличка. Кажи ми, ако ти трябваше да опазиш някого в тия времена, как щеше да го направиш? Пияни карат коли, не знаеш кой от компанията какво ти мисли, народът се е побъркал. И аз едно време не съм си представяла какви неща могат да се случат на човек. Затова се казва -да пази Господ! Как пълнолетието ти ще те защити? Майка ти не ти е враг, тя иска най-доброто за теб! Може би просто комуникацията ви е трудна. Говори повече с нея, молИ я да ти обясни защо ти забранява това или онова. Сигурно тя ще има много ясен и логичен отговор. Преди години, като студентка, често пътувах с влак и баща ми ми каза да не се заприказвам много с непознати. Когато се учудих защо, той ми обясни, че ако такъв човек почне да ме дърпа със себе си нанякъде, останалите, които са видели, че си говорим, ще мислят, че сме си близки и няма да ми се притекат на помощ, дори да викам. Помислих, и прецених, че е прав.
 Желая ти успех в общуването с вашите!

# 13
Първо си оправи правописа, за 18 годишно момиче допускаш много правописни грешки. На моменти мисълта ти тече объркано, не подреждаш добре изреченията. имаш по-важни проблеми от морето с приятелки, което можеш да направиш и на 19, когато завършиш училище. На този етап се ограмоти, защото ще е смешно след година да започнеш работа или университет и да си с тази езикова култура. Другото ще ти се случи така или иначе.
Коментарът ми няма за цел да те засегне, още си ученичка и имаш време да се научиш, но завършиш ли - хората ще имат доста различни очаквания към теб.
Дано всичко се нареди с родителите ти, а ти да си пренаредиш приоритетите. Hug

# 14
Авторке, послушай Катядим, много добре ти го е казала. Ограмоти се и си оправи правописа. Как мислиш да следваш с тази грамотност? Време за море и компании имаш, но сега ти е времето за образоване и работа върху себе си.

Общи условия

Активация на акаунт