Отговори
Започвам да си мисля, че мъжете и жените възприемаме какво е манипулация много различно.

Аз и един бивш спорим по следния казус (това е по действителен случай от живота на бившия ми)

Млад мъж (20) и млада жена (24) се срещат, но не са в сериозна връзка. Връзката е и лонг дистанс. Момчето прекратява връзката, но момичето продължава да го търси почти всеки ден и се държи все едно още са си заедно, нарича го бейби, споделя си. Момчето не иска да продължава тези разговори и иска да се оттърве от нея, но се надява това да стане от самосебе си.
В някакъв момент, след един два месеца след раздялата, момичето му се обажда и споделя, че има рак на яйчниците и трябва да мине през химиотерапия и операция и яйчници и май матка трябва д абъдат оперирани. Тя му казва, че се радва, че има него до себе си (въпреки, че те не са заедно). Момчето не обича момичето, но от чувство за дълг се събира с нея за да е до нея, защото тя има нужда от него и даже щели да се женят, но връзката постепенно се разпаднала след оздравяването й.

На мен по някакъв начин ми стана хем много жал за момичето, хем ми стана неприятна. Някакси ми се стри манипулативно от нейна страна, но не мога д аобясня защо. Но когато г споделих с бившия ми, той много се обиди и каза, че той просто е постъпил правилно, а не като страхливец. И някакси излезнах коравосърдечна.
Може би защото не си представям да изисквам мъж да е до мен от чувство за дълг, при положение, че знам, че не ме обича (това не го казах, разбира се)...

Какво смятате? 

# 1
Дълбоко се съмнявам, че ако приятелят ти е нямал грам чувства към дамата, е щял да се ожени за нея.
Много малко хора на този свят са склонни да жертват себе си и своето щастие в името на някой, към който са напълно безразлични.
За това дали е било манипулация случващото се между тях не знам,
но че твоят бивш се опитва да манипулира теб в момента съм доста склонна да повярвам.. Simple Smile

# 2
Така ми беше разказана историята. Да, сигурно е имал някакви елементи на чувства, но той още преди това не е искал да бъде с нея и нещата са били много кратки и повърхностни преди нейното заболяване.

# 3
желание да се почувства герой, а след това и вдовец-герой?

# 4
Не мисля, че има нещо манипулативно в момичето - явно след първоначалната раздяла тя все още е имала чувства към момчето и е продължила разговорите с него с явно показване на тези чувства. Той не я е отрязал, надявал се, че ще мине от само себе си, но реално така е оставил впечатление в нея, че отговаря на тези й чувства. Дали му е било неудобно да спре разговорите или е почесвала егото му с това, че си пада по него - не знам и едва ли има значение, но така описана историята, тя е вярвала, че той също я харесва и когато идва болестта не я е използвала за манипулация, а просто е споделяла.

Това, че той се е събрал с нея когато е била болна може би не е толкова лошо от негова страна, един вид да й даде кураж, пък и ако я е оставил да му се лигави за да му почесва егото сигурно е имало и малко вина. Виж, това да се жени за нея ми се вижда извратено - не е било смъртоносно заболяване, където знаеш, че след 3 месеца момичето ще умре и само да му дадеш радост в последните дни. Тежко заболяване - да, но да лъжеш някой, че ще прекарате живота си заедно и че го обичаш? И ако се бяха оженили преди да се оправи, след това какво?

Затова и ако си говорим за правилни постъпки, ако някой си пада по теб и не ти се иска да прекъсваш контакти - точно и ясно заявяваш своите чувства или в случая, липса на такива. Ако не разбира -  прекъсваш контактите, колкото и да ти е досадно или неудобно. Не е хубаво да даваш напразни надежди.

# 5
Поведението е било манипулативно,  което не го прави автоматично злонамерено.

Извън контекста на описаната случка,  редовно оставам изумена колко слепи са мъжете за разни женски номера,  дори и най-клишираните. Винаги е разочарование да видиш един иначе интелигентен мъж забаламосан.  Пак повтарям,  говоря  извън конкретиката на ситуацията. За нея не виждам смисъл да се спори повече,  този мъж винаги ще предпочита да се вижда като благороден и безрезервно добър,  а не  наивен и податлив на внушения.  

# 6
Обич синеока, именн, и аз точно така усещам нещата. Незлонамерено в никакъв случай, просто някакси леко манипулативно. наистина мъжете са слепи за женски контрол и манипулация. Bubanka, да и аз така ги виждам нещата.

Той наистина не го знам длаи е заявил нещата директно, диркетно е скъсал с нея, ама явно наистина си е почесвал егото и тн.

мнго интересно как всеки вижда нещата различно...уайлд бии момичето наистина е имала надежди, но все пак той е скъсал с нея. много благодаря за мнението. явно и така и така се тълкуват нещата.

# 7
За мен поведението й е абсолютно манипулативно. Използвала е заболяването си да породи у него чувство на съжаление, дълг и отговорност. Получило й се е поне за малко.

Иначе няма начин да не е усетила, че му е безразлична и, че нещата за него са приключили. Не е възможно възрастен човек, било то мъж или жена, да се заблуждава, че една връзка продължава при положение, че на практика не е така.

Има хора, които са изначално добри, или наивни, или податливи на манипулации, които в даден момент биха поставили друг човек и неговите интереси над своите собствени. А този момент е бил такъв - критичен. Аз не съм такъв човек и ми е трудно дори да го проумея, но съм срещала такива хора. Така, че вярвам, че това момче дори би се оженило за нея от криворазбрано чувство за дълг и може би неосъзната вина.

Сигурно, обаче за щастие на нея й е омръзнал преди да се осъществи сватбата.

# 8
Момчето не иска да продължава тези разговори и иска да се оттърве от нея, но се надява това да стане от самосебе си.

И така от самосебе си -  за малко женен, защото не може да си каже.  Аз мъж да застане твърдо в тези отношения не съм виждала - чакат на жената да й писне и тя да скъса.  Или да се появи следващата и да го измъкне.

# 9
  • София
Първо - ЧНГ! Здрави и успешни през 2016 г.!
Не зная защо смятате, че мъжете са слепи. Ако трябва да избират м/у манипулантки с 10 години разлика - познайте коя ще е...
Казвам го, тъй като се е случвало да манипулират мен (жена) поради склонността ми да гледам на нещата и от двете страни. Но като се замисля - в доста отношения аз реагирам повече като мъж, а въпросният мъж-манипулатор (без да искам да го обидя) определено е по-женски тип характер, та може това да е причината.

# 10
Има доза манипулация от нейна страна. Той пък е слабохарактерен. Добре, че тази комбинация все пак не довела до брак.

# 11
За мен поведението й е абсолютно манипулативно. Използвала е заболяването си да породи у него чувство на съжаление, дълг и отговорност. Получило й се е поне за малко.

Иначе няма начин да не е усетила, че му е безразлична и, че нещата за него са приключили. Не е възможно възрастен човек, било то мъж или жена, да се заблуждава, че една връзка продължава при положение, че на практика не е така.

Това е и моето мнение  Peace

Не смятам, че възрастен човек, който е адекватен не си дава сметка, че другият не е силно заинтересован - често, за да се привлече обратно обекта на желанията,  се играят драми с цел предизвикване на съчувствие, отделяне на време и т.н.

# 12
Честно казано и аз съм чувала подобни истории от моя приятел. И той видиш ли навремето се бил оженил за бившата си съпруга, защото искал да постъпи честно и справедливо спрямо нея, а не само да я използва, че даже и дете и направил, но сега тя го манипулира с детето. И той видиш ли милия хем постъпил честно, хем сега го манипулирали.
Жените можем да сме най-големите манипулаторки, но не мисля, че жените са виновни в подобни случаи, а "глупавите" мъже, защото те се правят на глупави, на честни, на добри, на квито искате там, но всъщност и тях ги е устройвало по някакъв начин съответната ситуация.
Да от една страна горкото момиче, нооооо чак пак да започне връзка с нея и да мислят за брак.... Thinking айде моля  Outta Joint
Ако аз не искам да съм с някой, никой и нищо не може да ме накара. В случая бих останал много добър приятел докато минат операциите, но не бих влязъл отново във връзка.
И на мен миналата година ми се молеха да бъдат с мен, че видиш ли бил болен и т.н. еми и аз бях болна, и кво от това!!!
Та по темата да отговоря - според мен си е чиста манипулация. да не дава Господ никому подобни операции, но си е манипулация. Но аз мисля, че случката е била по различна, а на авторката й е представена така. Във всяка връзка има две гледни точки, защото участниците са двама поне.

Последна редакция: пн, 04 яну 2016, 16:27 от Li13

# 13
Абсолютна манипулация е още преди диагностицирането.Има мъже,които не могат твърдо да отсвирят такива натрапници само,защото е жена...да не изглеждат груби,ама да не стане драма и така удължават агонията.Доста са,които очакват наистина тя да се спре от самосебе си,да се усети сама.Натрапницата много добре го разбира и продължава да се вихри.Някои се държат така дори с обвързани мъже.В разговори пред  хората или във ФБ го наричат точно ''бейби'' или ''миличък''.Изказват се двусмислено,хората се споглеждат или питат:коя е тази дето пише така?Отвратителна ситуация,но вината си е в мъжа,че не е твърд до край.Размисли от сорта''аз като не обръщам внимание ще спре''не помагат.И в един момент се появява болест и чувството,че изпълнява хуманен дълг,чиста съвест и не знам какво,го сломяват и попада в капана.После просто не иска да признае,че е бил манипулиран.

# 14
Ами някой мъже просто се плашат от женски истерии, сълзи, тръшкане или просто не им се занимава и гледат да си спестят рязкото преустановяване на комуникацията. Затова се надяват, че нещата ще отшумят от само себе си и тя ще си намери нова жертва  Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт