Църквата се произнесе днес.

• 31 325
  • 844
  •   1
Отговори
# 420
Невена, беше ли те гнус от децата ти? За едното съм чела, че се е родило около 600 грама. Едва ли е било пращящо от здраве бебе. И как го гледа омотано в тръбички, надупчено, едно такова малко и болнаво? Вероятността да бъде увредено е била доста по-висока от обратната. Какво щеше да правиш тогава? Да искаш от баща му да ти плаща за отделеното по детето време ли?

# 421
  • Paris, France
Не, Касита, не ме беше гнус от недоносеното ми бебе. 1110 гр се роди и се влюбих в него от пръв поглед и по-красиво бебе от него не съм видяла и до днес. Да, имаше такава вероятност и все още има. Щях да си го гледам като поп  hahaha . Мое си е. Аз съм похарчила 5-6 цифрена сума от личните си пари за рехабилитации, масажи, консултации и други екстри, които здравната каса не покриваше и които мъжът ми виждаше като хвърлени на вятъра. Детето си е мое и отговорността също. Ставайки родител рисковете ми са ясни, аз съм ги премисляла дълго, преценяла съм и съм изчислила. Готова съм и живота си да дам за децата си, майка си и други близки. Не ща да си губя времето и да се отегчавам с чужди, натрапени от някого си хора, които никой друг не иска. Не съм кофа за боклук, все пак.

И аз на улицата нося торби на стари баби, колички по стълби и превеждам трудно подвижни хора. Оня ден бутах една ръчна инвалидна количка цял километър през един разкопан район до нас. Сама предложих. Но, това е на улицата  Mr. Green.

Ако аз се разболея или осакатя не искам никой освен най-близките ми да ме вижда. Суетна съм. Бих се евтаназирала в Холандия или другаде, където е разрешено. Тук не е. И не ща да ме опяват. Животът е за живите.

# 422
Благодаря за отговора!  Simple Smile Ако не друго, то си откровен човек, а това не може да не буди уважението ми.

# 423
Тази сутрин по БТВ проф. К. Тренчев каза, че български епископ участва във фирма за трансплантации.  И сега по Дарик радио обясняват, че БПЦ не е против ин витро, а против ин витро, което не е с генетичен материал на родителите.......Колко бързо си промениха становището.... Rolling Eyes
Аз се чудя как може нашата църква да се отрича от половин милион млади хора, защото 250 000 двойки разчитат на новите медицински технологии, за да станат родители.

# 424
колкото и непопулярно да звучат тези думи на Невена, не съм особено изненадана от тях
Аз също не съм изненадана, но замислила ли се е, че някога / диабета се хваща и при силен стрес / дали ще бъде добре другите самата нея да считат така.
Човек ако не маже да се преобрази, то поне да си сдържа малко чувствата. Не се знае дали на нея самата няма да се наложи на някой друг да плащат да я приеме. болните са и доста чувствителни. не е необходимо да се отвращаваш от тях за да го разберат.

# 425
  • Costa Rica
Дълбоко вярвам, че всяко човешко същество получава точно толкова сили, колкото са му необходими, за да може да си носи кръста в този живот.
Кой кръст? Защо да го нося, ако не искам?
А, баш! smile3501

Клоне, яко си ми набрала Mr. Green Само че трябва ли всеки (добре де, аз), който не споделя християнските теории за греховност по дефолт и за изкупление чрез страдания да бъде жигосван като атеист, м?
Най-големите умове - истинските интелектуалци, не нашите самопровъзгласили се за такива - са били дълбоко вярващи, но не съм чула някой да е бил фундаменталист. Още повече, че съвременната наука бавно, но славно се завръща към идеята за Бога.
Тази тема доказва подобни настроения - да не се ровя в ехидните подмятания за това, че щом си вярващ, просто няма как да си интелектуалец. Това било оксиморон Laughing

Мисля, че темата всъщност е за това - да покажем отново какви идиоти са всички, които вярват, начело с безмозъчните същества в БПЦ.
Да поясня - интелектуалец/църква е оксиморон, не интелектуалец/Бог. Нямам проблеми с Бога, имам с бизнес класата, която твърди, че Му служи. Сега стана ли ясно?

Невена, чакам развитие на сериала на твоя живот beer Popcorn Тоя горе има гадничко чувство за хумор, да знаеш...

Последна редакция: ср, 04 яну 2012, 11:14 от Делфина фон Ю.

# 426
колкото и непопулярно да звучат тези думи на Невена, не съм особено изненадана от тях
Аз също не съм изненадана, но замислила ли се е, че някога / диабета се хваща и при силен стрес / дали ще бъде добре другите самата нея да считат така.
Човек ако не маже да се преобрази, то поне да си сдържа малко чувствата. Не се знае дали на нея самата няма да се наложи на някой друг да плащат да я приеме. болните са и доста чувствителни. не е необходимо да се отвращаваш от тях за да го разберат.
Снежа, имам предвид, че точно от нея не съм изненадана да ги прочета. Това донякъде обяснява много от написаното и в други теми.

# 427
Тази сутрин по БТВ проф. К. Тренчев каза, че български епископ участва във фирма за трансплантации.
Нали този живот е създаден, пък и не се знае дали не е богоизбран.
Започвам да си мисля, че учителката ми по история беше права - кръстени сме 3 пъти / т.е. от три места последователно сме приемали вярата/ така, че в нищо не вярваме т.е. вярваме в изгодата. За съжаление съвременната БП вярва в изгодата само за нея.
Ако става въпрос за негово дете може и убийството да приеме.

Какво би следвало да направи църквата - да премълчи, както е мълчала почти 20 години, пък и да се посъветва с БОГ.

# 428
  • Paris, France
Уф, не се интересувам от какво се хваща диабет. Крайният резултат е неприятен. Витрината е лоша. Не ща мъж диабетик или с друго метаболно заболяване. Не искам дете от хронично болен човек па дори и милиардер да е. За мене здравето и добрата физика са много важни точно защото от детството си наблюдавах съдбите на много такива хора. Ако, може би, тогава не ги бях видяла отхвърляни от другите щях да мисля по друг начин. Много жени процедират точно като мене без дори да го осъзнаят.

И при рака и при диабета има генетичен компонент. Но има и други. Аз се страхувам да не прихвана някой предизвикващ рак вирус или някоя друга гадина.

Майка ми все ми обясняваше, че такива хора не са виновни. Аз Съм циник. И циникът не се интересува от вина а от цена. Приемам, че не са виновни, но не съм и аз виновна, че да идват и като дойдат, младите, здравите и правите да се изнасят скоропостижно. Баба ми ме караше да си играя с деца, които другите деца подиграваха и отбягваха. Е, да, ама тогава ме отбягваха и мене другите деца. За да се впиша се подигравах и аз. На мене ми се караха   и ми говореха за Бог и морал а родителите на другите деца се смееха заедно с тях. Това и в България се е случвало. Е, сега не се намесвам когато децата ми са жестоки вербално с по-слаби деца точно за да не ги погнуся както ме погнусиха мене.

# 429
  • Поморие
Майкооо!Понякога ми се случва да не знам какво да кажа,но тоя път направо онемях....

# 430
  • където мечтите се сбъдват
Тъй като емоциите видимо надделяват и плахите опити на някои от нас да кажат, че становището на БПЦ е съвсем резонно, предвид канона и естеството на материята, ми се ще задам няколко много простички въпроса - защо мислите, че БПЦ не би следвало да изрази становище, когато такова й е било поискано официално; в коя точно част или части това становище ви потресе и предизвика чувства на отвращение и възмущение; какво ви кара да мислите, че една институция, която по никакъв начин не ви принуждава да приемете нейната позиция, нито ви я натрапва, няма право да я изрази, ако тя не съвпада с вашата; как се вписва сурогатното майчинство като "лечение" на безплодие, дотолкова, доколкото "лечение" означава премахване на здравословен проблем; някой обърна ли внимание на факта, че БПЦ приема инвитро процедурите, при които се използва материал на двамата съпрузи?

И понеже въртим, сучем, все до нефелността на българското духовенство стигаме, аз ще повторя нещо, което казах по-горе - Църквата и нейните служители са посредници между Бог и хората. Вярващият християнин не може сам да се кръсти, да се венчае, нито да се опее, когато си отиде от този свят. За целта му е нужен свещеник. Личните качества на този свещеник, неговата вяра, чистосърдечност и т.п. морални и етични норми не са проблем на вярващия. Извършването на светите тайнства , тяхната сила и благословия за човека не зависят от почтеността на свещеника. Свещеникът ще отговаря за делата си пред Бог. И когато аз влизам в храма, за да се изповядам и да получа причастие, аз изповядвам греховете си пред Бог, но ми е нужен свещеник за тая работа. Само като посредник. Нищо повече. КАква кола кара той, мен не ме вълнува. И ако мога да се моля навсякъде, не мога сама да си кръстя децата. Дори Исус не се е кръстлил сам. Така че - споровете за това как поведението на тоя и оня ни тласкат към алтернативни религии или ни правят атеисти, за мен са несериозни.

Към целия тоя дълъг пост прибавям недоумението си, че най-развълнувани от позицията на БПЦ са хора, които са или откровени атеисти, или изповядват някакви други религии.
Лично аз се потресох от модерните трактовки за Богородица като сурогатна майка и от някои неприкрито вулгарни намеци за светци - визирам Йоан Златоуст.
Когато човек стигне до състояние да апелира Църквата да бъде "толерантна" към "правото на щастие"/доста относително понятие, впрочем, защото мен може да ме кефи да седна на балкона и да стрелям по комшиите/, ми изглежда доста нелепо този призив да мине през поругаването на свещените християнски образи и символи.
Най-после едно нормално мнение!Браво   bouquet

# 431
Ха, и синикалният лидер се намеси. Защити той правата на синдикалните членове и започна да се справя с попчетата сега.

# 432
Голям потрес, голямо нещо. Сякаш не сте чели преди нищо от Невена. Тя казва на глас неща, които много хора мислят, но не споделят пред останалите, а някои дори нямат смелостта да формулират мислите си. Поне е честна и има капацитета ясно структурирано да изложи една непопулярна теза.
Дори тези, които не споделят мнението й, могат да имат полза от запознаването с другата гледна точка.

# 433
  • София
моля ви се, стига с тоя интернет трол! достатъчно внимание му се отделя къде ли не.
темата е за друго.

# 434
И при рака и при диабета има генетичен компонент. Но има и други. Аз се страхувам да не прихвана някой предизвикващ рак вирус или някоя друга гадина.

При парализа / без генетичен компонент/ от катастрофа резултатът е не по - малко неприятен, а и възможностите ти за самоубийство или евтаназия са малки.
Децата ти няма за засягам защото е далеч под достойнството ми.
Това обаче няма нищо общо с нашата църква или греша.

Общи условия

Активация на акаунт