КЛУБ "Чакащи - 40+"

• 136 687
  • 809
  •   1
Отговори
# 540
За ин витро - също , според мен , не е приемлив този праг от 51 г.
Смята се, че инвитро решава медицински проблеми, затова и поставения праг е по медицински показатели (средната репродуктивна възраст на жената, да речем)

Иначе по отношение на осиновяването в много европейски държави няма поставен от закона горен праг в ограничението за възрастта, а такова се налага предимно от осиновителните агенции.

Наталия, съжалявам за това, което е трябвало да преживееш! Отношенията между майка и дъщеря често са трудни, майката е много важна фигура в живота ни и все има нещо - или тя е била коравосърдечна или прекалено грижовна; или прекалено властна, или имаща нужда от контрол... Не искам да ти разказвам за моите проблеми с майка ми (която ме е родила на 19г.), защото чак срамно ми се струва... Във всеки случай и тя е болна и очаква от децата си да и помагат (което не е проблема Wink)
Мога да си представя, колко ти е криво, но по-добре говори с майка си, отколкото да се "караш" на непознати хора.

"Да създадем/имаме деца, за да има кой да ни гледа на старини" - лично на мене тази народопсихология ми е много чужда... Но според мене тя е въпрос на по-други поколения, а не на по-висока възраст...

# 541
Чисто практически , за да отгледа едно дете , са нужни 25 години .
Затова моите съображения , за горна граница да имаш дете , са 40 г.
Колкото повече расте детето , толкова по-големи разходи има .

На пишещите , че годините нямат значение , ще кажа , че децата им са още малки и не осмислят нещата .
Като тръгнат на училище , ще видите , че не е без значение .

# 542
Ами то всички характеристики на родителите имат значение за децата в някакъв аспект- външност, килограми, степен на привлекателност, материално положение, обществено положение, интелект, професия, отношения в семейството, заетост на родителите, отношение на свой ред към техните родители и т.н.

Но в  да се фаворизира едно за сметка на  друго е просто нелепо.

# 543
  • Вън от пространство и време
Тук явно всеки гледа от личен опит. Всяко семейство се простира според чергата си по отношение на разходите за децата и според разбиранията си за какво точно да се правят разходи. Например едни инвестират в силиконов бюст за абитуриентката си, други - в такси за образователни курсове. Един мисли, че трябва да си дундурка детето детето докато е жив, друг - че трябва да го учи на самостоятелност колкото се може по-рано, защото никога не се знае какви предизвикателства може да поднесе животът.

Никой не пише, че годините нямат значение. Разбира се, че имат. Само че лично за мен разумната граница докога можеш да имаш деца я е поставила Природата. А ние, хората, вторично сме създали обществени порядки, на които робуваме в разбиранията си за понятието "качествено отглеждане на дете".

Наталия, много добре разбирам твоята гледна точка, искрено ти съчувствам за всичко, което ти се е случило, но отказвам да приема "истината" че обичам "чуждо дете". Обичам си моите деца, които преди да станат мои бяха ничии, след като две други жени бяха ги зарязали на произвола на съдбата веднага след раждането.

# 544
А , не ! Не смятам цял живот да дондуркам детето ми . Sunglasses
Но до 25 г. - да , длъжна съм по закон .
И лично аз , не си представям как ще се случи , ако нямам доходи .
Чисто хипотетично се предполага , че ще имам такива до пенсия , след това не се знае с какви средства ще разполагам .

Моят подход е на отговорен човек и така смятам , че е правилно .
Приказките , че дете се гледа с любов , сметки не плащат .
С любов , да , но и с пари . Peace

# 545
  • Вън от пространство и време
А , не ! Не смятам цял живот да дондуркам детето ми . Sunglasses
Но до 25 г. - да , длъжна съм по закон .
И лично аз , не си представям как ще се случи , ако нямам доходи .
Чисто хипотетично се предполага , че ще имам такива до пенсия , след това не се знае с какви средства ще разполагам .

А, не, закон за гледане до 25-годишна възраст няма, или ако има е много нов и явно съм го изпуснала. А това че ще имаме добри доходи докато навършим възраст за пенсия е също само хипотетично, защото народът мъдро е казал: "Човек предполага, Господ разполага".  Peace

# 546
  • у дома
Форест Гъмп,ми пропускаш новите закони,от критическата ще да е  Mr. Green

# 547
Ето за тези , които не знаят :

Издръжка на пълнолетни учащи се деца от родители

Чл. 144. Родителите дължат издръжка на пълнолетните си деца, ако учат редовно в средни и висши учебни заведения, за предвидения срок на обучение, до навършване на двадесетгодишна възраст при обучение в средно и на двадесет и пет годишна възраст при обучение във висше учебно заведение, и не могат да се издържат от доходите си или от използване на имуществото си и родителите могат да я дават без особени затруднения.

Новият СК от 2009 г. Peace

# 548
  • София
   Наистина ме ядосахте! Ами ако на някое дете 25 годишната му майка я блъсне кола? Ами ако на друго 35 годишната му майка се разболее от рак? Ами ако по - възрастните родители са си добре финансово и са се погрижили за всичко по - рано... ако...  ooooh! Embarassed Joy

# 549
Похвални са усилията на много осиновители и обичта им към децата, аз не я отричам, само ви казвам, че има и много изключения. Гаранция няма и при рожденни родители, но точно това казвам, че осиновителят носи по-голяма отговорност, защото той избира (да бъде родител). Колкото и да са важни обичта, привързаността и искреното желание да отгледаш дете (истината е, че то е биологично чуждо), в един момент гените си оказват влияние - различни характери, темперамент и т.н., вярвайте ми, имам много наблюдения, разлики има, това е природа, която никой не може да промени. И ако вие сте във възраст, когато сте по-лабилни емоционално или се пенсионирате, а детето вече и тийнейджър с изисквания да го разбирате и да му давате свобода, какво ще се случи? Тогава детето няма да е сладко малко момиченце или момченце, което да иска приказки за лека нощ, а съзряващ индивид, който иска самостоятелност. Лично съм чувала две осиновителки да съжаляват, че са направили тази крачка и повярвайте ми, съжалих ги, защото се чувстваха много объркани и не знаеха как да постъпят. Вярно, зависи си от човека, затова ви казах не да се откажете, а да обмислите всички аспекти, дори неприятните. Не съм злобна, както казват някои от коментаторките, просто съм била осиновена и ви казвам нещата от другата страна, когато нещо се обърка. И отдавна съм простила на осиновителката си (до края на живота си няма да я нарека майка), но не мога да забравя и искам да предпазя и други деца от подобна участ. Призивът ми е единствено да се замислите, не да се откажете.

# 550
Наталия, мога да поспоря за отговорността. Защото според мен, една жена решила да роди и да бъде родител, също толкова отговорно избира това.
С биологичната ми дъщеря сме много различни като характери и темперамент, но с годините тя се научи и възпита нрава си и сега мога да кажа, че е доста по-толерантна и уравновесена, по - въздържана. Надявам се, че и с малката ще успеем да изградим един стойностен и добър човек.
И, аз не съжалявам, че на 40+ осинових детенце, сега във къщи е голяма веселба - мама критиката я тресе, каката - яко тинейджърка, малката - първа фаза на .... (абе кризата на 6-7 годишните)  Laughing

Наталия, благодаря на теб и на всички пораснали осиновени деца, които споделяте болките си и разочарованията си, това е от голяма помощ за мен (предполагам, че и за другите майки)  Hug  Разбирам, улавям някои тънички струни, уча се да не допусна някои грешки. Надявам се да се справя.   bouquet

# 551
  Наистина ме ядосахте! Ами ако на някое дете 25 годишната му майка я блъсне кола? Ами ако на друго 35 годишната му майка се разболее от рак? Ами ако по - възрастните родители са си добре финансово и са се погрижили за всичко по - рано... ако...  ooooh! Embarassed Joy

Никой не си знае съдбата , но всеки може да смята и да е наясно кога ще се пенсионира и доходите му ще намалеят . А също и здравословното състояние , поради възраст да се влоши .

Затова е добре да обмислят нещата в интерес на детето !

# 552
  • София
   В интерес на детето е всяко дете да излезе от институция колкото е възможно по - бързо, защото всеки ден е изоставане в развитието и живот на детето в среда на оцеляване без близки хора и без привързаност.
   А, както са Ви отговорили, ако някой не става за родител на 40, то това едва ли е от възрастта - той не е ставал и на 20 и на 30.-

# 553
  • София
Аз пък съм склонна да се съглася с много от казаното от хепи мама и Наталия.  Peace

И само ще допълня, че бг-мама далеч не е представителна извадка на осиновителите в България  Peace

# 554
Нямам за цел да споря или да убеждавам някого в моята теза , включих се , защото много несправедливо се нахвърлиха върху Наталия , която дава другия поглед - на порастналото дете . Peace

Общи условия

Активация на акаунт