До къде ни стигат парите и причина ли са те за дразги между нас

• 38 704
  • 712
  •   1
Отговори
# 600
  • София
Сори, помислих, че мен питаш, затова тръгнах да се обяснявам Simple Smile  Hug
Иначе Лизи май не е в БГ, затова.

# 601
Е, sisi1974, ти вярно живееш в страната на мечтите.
Това че, нямаш против детето ти да посещава държавна ясла, градина, предучилищна, училище, не се отнася до всички. В една съседна тема си подхвърлят такси от по 6000-18000 Е за учебна година.
Същото е и с всяка една стока за бебето, детето, мен, теб, кучето ми, котката на съседите.

# 602
Ами ето ти и друг пирмер, аз местя детето от градина в училище и само храната ще ми струва над 130 лв.Просто пример.Пък таксата в градината е 60.В нашия квартал бабка за 2 лв няма, а състезанията и екипите пък при голямата ги покриват родителите.Към момента, само за такси за децата и подновяване на екипи давам средномесечно  около 500 лв.Пак казвам, цифрите са ориентировъчни, смята е излишно точно да калкулирам и да ви изведа тук сметка.От град до град има разлика.Когато намеах жена за малката навремето имаше кандидатки, които искаха заплащане, далеч от минимална работна заплата/това не са 2 лв/ а също и карта/пари за транспорт.Приемете, че е всеки се урежда на късмет с безплатен спорт и баба-детегледачка за 2 лв.Много различни са плоскостите.
Ако се абстрахираме от частните супер-скъпи градини-и без тях в различните градове е съвсем различно.

# 603
Моите извънредни разходи по децата са покриват долу горе от детските, които получавам за тях (имам предвид детегледачка, джобни и спорт)

# 604
Ако става въпрос за частните, ясно че е така. Попитах, защото мои приятелки бяха доволни от предучилищната за 5-годишни и ми споделиха, че вече им излиза доста по-евтино градината.

# 605
Бърди на мен въпроса ми беше насочен към Лизи Бенет за високите разходи за предучилищната от 5 години. При нас детската градина е 35лв., а предучилищната в детската се плаща на 50% и помагалата са им безплатни. Ние ще плащаме по 30-40лв. за помагала за малките. Спортовете и другите занимания към градината са 10лв.на месец. За по-големите даже има и безплатни, моята племенница ходи всеки ден на лека атлетика без пари и даже има няколко медала на национални състезания. Не знам кой ги спонсорира, но е факт. И си обиколи България с тези състезания. Предучилищните към училищата имат занимални, а ако толкова не съвпада работното време и няма кой да взема детето има бабки дето за 2лв. на час ги гледат до прибирането на родителите. Затова ми е интересно как е в големите градове, училището ми е далеч да го мисля.

Ето за сравнение какви са разходите за 2 деца в предучилищна в държавна детската градина в София (в училище се оказа 2 пъти по-скъпо):
1. такси - 60 лв. + 30 лв.
2. плуване - 30 лв. + 15 лв.
3. английски - 2х24 лв.
4. танци - 25 лв. + 17 лв.
5. спортни екипи, дрехи и др. - отделно
6. училищни пособия и материали -  2х50 лв. на срок
7. тържества и подобни - според зависи
8. почасовата гледачка - тарифите са различни (ние сме давали по 10 лв. на час, но на една позната й поискаха 400 лв. на месец само за прибирането на детето от училище и завеждането му до дома, без гледане.
На месец средно излиза от 225 лв. нагоре, без да броя точките от 5-та натам.
Отделно, храна, забавления и т.н.

# 606
И това е, защото второто дете ти ползва отстъпка, като второ.Моите са с по-голяма разлика и не ползвам отстъпката. PeaceОсвен това се получава и едно разминаване в интересите-ако едната ходи на плуване, то другата иска на танци и така не мога да събера две деца на едно и също занимание, за да се ползва отстъпка.

# 607
Не усещам разходите за детето да ни натоварват. Много зависи какво тренира детето, дали е професионално, дали е необходим транспорт, човек за прибиране, таксите в училище, типа дрехи, които носи и т.н., естествено и бройката на децата е определяща Simple Smile

Имам приятели собственици на частни ясли/градини, както и учителки в частни училища. Техните деца учат в държавни  Simple Smile аз също държа моето да е в държавно училище. И от градината бяхме много доволни, база, учители, отношение, обучение, сега (поне до този момент) и от училището сме изключително доволни. Държавно е, квартално, но сме при страхотни учителки, чиновете им са в кръг, като по филмите, в смисъл работи се с нещата, които дават резултат, а не се лежи на рутинното.

Първия срок имаха безплатно плуване 2 пъти седмично, втория ще има кръжоци всякакви видове 1 път на седмица, на балет си избра.
Продължава си и с плуването, 40 лв. е таксата, реално извънучебните й занимания ни излизат средно 20 лв. за месец от учебната година.
Засега екипи не сме купували, има си.
Храната й е около 50 лв. за месец, хубава е, менюто перфектно, по мои виждания.
Има и 1 лв. джобни на ден. Което смятам, че е много за дете, което има всичко в чантата, и скоро май ще затегна нещата, че нещо объркахме системата за финансово обучение  Twisted Evil
Детегледачки или баби не ползваме, оправяме се с мъжа ми, не ни е проблем.

90 лв. ни излизат месечно тези неща.
Друго не ни искат, само за телевизор сме събирали по наше желание.

Като бебе разходите бяха по-големи, само като се замисля колко памперси и адаптирано мляко заминаваха  Laughing но пак всичко зависи от това какво купуват родителите, естествено всеки иска най-доброто за детето си, но различните виждания, водят и до различни разходи  Simple Smile

Униформа не бих платила, такива са ми убежденията, по-скоро ще си преместя детето.

Ако става въпрос за частните, ясно че е така. Попитах, защото мои приятелки бяха доволни от предучилищната за 5-годишни и ми споделиха, че вече им излиза доста по-евтино градината.

Интересно  newsm78 таксата за обяда в училище е горе долу колкото таксата за градината. Но в училище са до обяд, т.е. следобяд трябва да се осигури човек да гледа детето или да ходи на занималня, обаче таксата й е пак колкото в градината, т.е. става двойно  Rolling Eyes

# 608
И това е, защото второто дете ти ползва отстъпка, като второ.Моите са с по-голяма разлика и не ползвам отстъпката. PeaceОсвен това се получава и едно разминаване в интересите-ако едната ходи на плуване, то другата иска на танци и така не мога да събера две деца на едно и също занимание, за да се ползва отстъпка.

Да, това трябва да се отчете. За децата на различна възраст разходите са още по-големи. Peace

# 609

Униформа не бих платила, такива са ми убежденията, по-скоро ще си преместя детето.

Всички училища около нас са с въведена унифрома.Ако трябва датетето ми да пътува в друг квартал заради този факт, парите няма да се различават, защото ще са дадени за транспорт, а не за униформа.Освен това шансът да попадна на не това, което искам като учител заради униформата е доста голям. WinkОсвен това, не всички деца практикуват нещо на територията на самото училище, а по спортни комплекси.В нашето училище басейн няма, както и в околните, та се пътува, плаща се отделна такса и понеже е доста повече като време , гълта и повече ресурс като екипировка, от часовете прекарани във водата банския за месеци се скапва, шапката и очилата-също.

# 610
И това е, защото второто дете ти ползва отстъпка, като второ.Моите са с по-голяма разлика и не ползвам отстъпката. Peace

Да, така е. Моите са с разлика 12 год. Единият е студент втори курс, малката втори клас.
Започнах да осъзнавам  Twisted Evil приказката - " като малки ти ядат хляба, като станат големи ти ядат парите"... малко грубо звучи, но не е далеч от истината .... Tired

# 611
Не се сърди, човече повечето предучилищни към училищата имат занимални следобяд, но наистина не съм се интересувала колко се плаща. Но са държавни занимални, не частни.

# 612
Сиси, в големите градове занималнята не поема всички желаещи.Има квота, бройка деца, които се добират до държавната занималня.Които останат "отвън" минават на варианти частна.Като с градините.Прост пример ще ти дам с моето дете, което посещава само държавни заведения от ясла до училище.ПГУ нямаха безплатна занималня, едва се организира и частна  и по средата на годината даже се смени в друг квартал, като група деца пътуваха по обяд към занималнята/което утежни финансите допълнително, освен притесненията по придвижването зимата на малки деца с чанти на гърбовете/

# 613
Някой спомена разходите за малко бебе - за 2 недоносени бебета първите 6 месеца давахме на всеки 3 дни пари за специализирано за малки бебета АМ (34 лв. кутията) + 3 пакета памперса по 20 бр. (не помня вече цената) + капки за колики и Вигантол. На месец излиза 340 лв. само за АМ.
Всички други разходи по бебе не ги броя изобщо.
Лично по грубите ми изчисления разходите за дете, независимо от възрастта му, започват от 500 лв. на месец.
Да, ако бебето е доносено и се кърми ще отпадне значителен разход, но пак е солидно перо.

# 614
  • Пловдив
Лично по грубите ми изчисления разходите за дете, независимо от възрастта му, започват от 500 лв. на месец.
Да, ако бебето е доносено и се кърми ще отпадне значителен разход, но пак е солидно перо.
Смайваш ме. На мен не ми излиза толкова. 100лв на месец за бебето и по 150 за братята му. Отделно храна и ток, отопление, които смятам за общо семеен разход.

Общи условия

Активация на акаунт