Търся жилище под наем или ходене по мъките

• 80 253
  • 937
  •   1
Отговори
# 870
  • София
Мишелин, не се притеснявай да се обаждаш на собствениците при всеки проблем.
Нали си плащаш наема, те също имат задължения.
Моите девойка си знаят - като има нещо проблемно звънят да ми кажат. Намират майстор, плащат му и после си ги удържат от наема. Ако аз трябва да поправям все пак ще трябва да се съобразявам кога са си в къщи за да доведа майстора. Имам ключ, но никога не съм влизала без да знаят или без да са ме помолили за това.
Таксата за отчитане на топломери се плаща от тях, нали те живеят и се топлят.
Ако трябва да сменяме топломерите - аз ще ги платя. Те си остават в апартамента.

# 871
Зина, много си агресивна. Simple Smile Няма какво да подскачаш и да повтаряш, че едва ли не ти си законът. За твое сведение повече от 15 години активно прилагам , а последните 5 години и пиша закони и имам НЯКОИ представи.
И така е, не си права Simple Smile

# 872
Rosita, ако не ти харесва не чети, прескочи.

Целта бе професионално да разясня един проблем, който бе повдиган многократно, и да опровергая едно твърдение, което е неистина. Ако не можеш професионално да ме обориш, поне замълчи.

А до съдия се допитах, щото имам такъв под ръка и е опитен във вещно и облигационно право, ама няма да пояснявам, че току виж пак имало неразбиране. Изречението за него касаеше по-преден мой пост, затова какво се прехвърля с договор за наем.
Има за цел да ограмоти търсещите, а желаещите да останат затворените в  невежеството си, нека не четат.

# 873
  • София
Не искам да споря излишно,т.к. не съм юрист,  но договорите за наем, които са пред мен са скл. на основание чл. 228-239 от ЗЗД и са за "право на ползване на имот в сграда под режим на етажна собственост". Цитирам точната формулировка. Т.е преостъпва се едно от 3те права , а не 2те. Днес ще разчепкам и тази тема, ако има кой да ми обърне внимание и ако адвокатът не ме гръмне.
Много ти благодаря, за мен това беше много ценно.
Иска ми се да споделиш становището на адвоката, ако не те е гръмнал Simple Smile

И за таксата смет също благодаря за становището, твоето мнение потвърждава това на моят адвокат и на Зина.
Демек е въпрос на договорка между страните.
След месец ще подписвам нов договор за наем и бих го обогатила.

ZinaSt, твоето мнение го прочетох няколко пъти, но не съм съгласна, защото не си права. И моля, не ми отговаряй:)
harmony broken,  кой се интересува от твоята лекция? А това какво казал съдията какво значение има в случая? Съдът прилага закона.
Аз се интересувам.
Откога съдебната практика по подобни спорове е без значение?? Simple Smile
В спора се ражда истината, в крайна сметка.
Колкото повече становища от информирани хора, толкова по-добре.
Самата аз не веднъж съм попадала в разни казуси, за които се е налагало да търся становища от няколко компетентни в областта лица.
Универсални юристи няма. Отдавна съм го установила.

# 874
Azzy,  съдия попитах - не адвокат. Чети или пиши внимателно, според коя страна си Simple Smile

# 875
harmony_broken, цитираното устно изказване от един районен и който и да е съдия НЕ Е съдебна практика.

# 876
  • София
Наемодател и наемател съм. Скоро ще съм само наемодател.
Извинявам се, прочетох набързо.
Останах с убеждението, че те консултира адвокат.
Това за възможността да се отдавав режим само право на ползване без владение ме заинтригува.
Защото съм от онези, които са патили с владението.

# 877
Azzy, съдебната практика наистина е много важно нещо, когато законът допуска спорни хипотези. Но в случая не е така, т.е. законът ясно е регламентирал това задължение. Освен това, когато някой колега юрист си е споделил мнението, пък макар и той съдия, това не е съдебна практика, а негово становище.
Няма проблем да се впишат в договора всякакви задължения за наемателя, но считам, че ако в случая наемателят не изпълни клаузата от договора за плащане на тази такса смет - ти нямаш правен способ да си получиш парите , чрез съд. Това е мое мнение.
За всички четящи темата  bouquet  bouquet  bouquet

# 878
  • София

....

За инфо ви копирам диспозитив на скорошно съдебно решение по темата:
....
...

Това съдебно решение не се ли нарича съдебна практика, Роси?
Не се заяждам, да не ме разбереш погрешно, просто питам?
С две думи, зависи от добрата формулировка в договора.  Доколкото разбрах.

Последна редакция: пн, 28 май 2012, 21:52 от Azzy

# 879
Зина, законите са творение на Народното събрание, не мое творение.
Казах с какво се занимавам по повод обвинението ти към мен за отношението ми към закона.

# 880
Росита,
Безсмисленият спор е фундамент на глупостта, затова няма да споря с теб.Ти ако искаш продължавай, ще си позволя великодушно да те игнорирам. Не е зле освен да пишеш НА и да попрочетеш малко. Щом пишеш актове, сигурно имаш правно-информационна система. Точно за таксата смет има изобилна практика на всякакви инстанции.

Съдията е от Върховен съд и за мой късмет имам щастието да се допитвам до него при нужда. Както и половината "правен свят" в БГ.  

Azzy,
Правилно си прочела, по принцип адвокат ме консултира, но бира пих с тежката артилерия и използвах да попитам. Пък, който иска, нека подценява именно становището на съдиите. Аз лично съм пишман от юридически интерпретации и ползвам изпитан за мен източник на инфо. Съдиите тълкуват нормите.Дори и когато неразбрани икономисти, като мен, ги пишат.

# 881
harmony_broken, че къде си видяла да споря с тебе? Нямам намерение. Чак глупава ме изкара, почти като присъда. И аз предпочитам по-добре информирани опоненти за спор. Амин! Simple Smile
Просто за ПЪРВИ ПЪТ чувам договор да се основава на съдебна практика. Честно!

# 882
  • София
Благодаря още веднъж.

Защо спорите, не разбирам.
Не е чак толкова обидно да не си компетентен във всички области на правото.
Напротив, съвсем професионално е.

Сетих се онзи виц за професионализма на бг юристите- били се деляли на две- едните познавали закона, другите познавали съдиите Simple Smile

Последна редакция: пн, 28 май 2012, 22:11 от Azzy

# 883
Ази, аз работя основно семейно право, свързаното с него лично право, търговско право и др.
Имам претенциите, че познавам Закона за задълженията и договорите, който урежда отношенията между наемател и наемодател. Винаги има по-добри колеги, което ме радва Simple Smile

Но както виждаш, не обвинявам никой в некомпетентност, глупост , не раздавам присъди и т.н. Разбира се, че правя грешки, но тук говорим за основни принципи на правото Simple Smile Аз не бих подписала договор с клауза за смет, докато не бъде въведен друг принцип за изчисляване на тази такса. Но това си е мое мнение. Извинявам се, ако досадих с моята позиция. Но както казва един колега- 5-ма юристи - 10 мнения Simple Smile

# 884
  • София
На мен винаги са ми били полезни в чисто практически аспект такива теми.
И си признавам в прав текст, че често съм изненадвала юридическите си съветници, /някои от които ми струват по двеста евра в час/ с някоя и друга отлична идея от тук.
И ме гледат така  #Crazy и се интересуват откъде черпя такива брилянтни идеи, представете си как им звучи- от бг-мама.
Но е факт. Е, не винаги издавам източниците си, де.

Не разбирам защо така се нападат хора, които споделят информация, която наистина е много ценна и то становища, които трудно ще може да се получат дори и платено.
Ползвам ги, обогатявам се и благодаря, защото на практика имат материално изражение.
В този ред на мисли, отново благодаря на всички, които си направиха труда да поспорят и да се аргументират, а както знаем, проверката е висша форма на доверие.
Който иска да се консултира по един или друг казус с който намери за уместно и да вземе своето решение.

Общи условия

Активация на акаунт